Tribuna/Хоккей/Блоги/Ariana Grande/Воротар Клінт Маларчук чотири рази ледь не помер: ніж в животі, розрізана шия, важке отруєння та куля в голові

Воротар Клінт Маларчук чотири рази ледь не помер: ніж в животі, розрізана шия, важке отруєння та куля в голові

Канадський хокеїст українського походження має проблеми з психікою.

Блог — Ariana Grande
Автор — Raymond Domenech
20 января 2022, 21:47
7
Воротар Клінт Маларчук чотири рази ледь не помер: ніж в животі, розрізана шия, важке отруєння та куля в голові

Канадський хокеїст українського походження має проблеми з психікою.

У 12 років малий Клінт встромив ніж собі в живіт

Клінт Маларчук вперше народився 1 травня 1961 року в родині українського походження. Чому вперше?

Холодний ранок зими 1967-го. Малий Клінт будить своїх сестру Террі та брата Гарта, щоб вони пішли з ним на ковзанку у дворі початкової школи Елмвуд. Багато канадських дітей виростають одержимими хокеєм, але для Маларчука ця гра є способом уникнути постійних проблем. 

Гарт, Террі та Клінт Маларчуки

Знову зима, але вже 74-го. Він вже виріс, йому 13, але все ще часто нестримно плаче ночами. Коли батько п’яний і сповнений люті приходить додому, хлопчик тремтить від страху. Він чує, як розбиваються вікна. Батько трощить їх молотком під час конфліктів з матір’ю. Клінт, його мама Джин та сестра Террі тулилися на підлозі кухні, щоб було тепліше. Тільки там вікна залишились цілими. Хлопець знову тримає все в собі.

Але ще рік тому ледве не зірвався. Він майже покінчив з життям. Малий Клінт приставив ніж до живота і натиснув на вістря. Кров бризнула на обличчя. Він відчув сильний біль. На крик прийшла мама. Вона відвела його до лікаря. Дитина у важкому стані провела місяць у лікарні. Знову народився.

Збирав пляшки, щоб купити воротарські ковзани

Але тут, на ковзанці, нема тривоги. Він стріляє шайбою по дошках, і стукіт відлунює всю ніч. Цей звук заспокоює його. Він не турбується про свій дім. Холодний і порожній будинок. Гарт вже давно з’їхав з нього. Незабаром Террі вийде заміж. Батьки розлучились.

Малий Клінт у воротах

Він допомагає матері продати меблі, щоб оплатити рахунки. Кожного літнього ранку він сідає на свій велосипед і збирає кожну пляшку, яку зможе знайти. Пакує їх у пакети для сміття. Пізніше він і його мама поїдуть на своїй заіржавілій машині на пункт прийому склотари, щоб отримати його винагороду. Таким чином він придбає свою першу пару справжніх воротарських ковзанів.

Ці ковзани проведуть його до вищих ланок юнацької хокейної системи Едмонтона. Юнак буде тренуватися вісім годин на день, прокачуючи вправу за вправою, біговий блок за блоком, завжди розвиваючись далі. Він створить образ крутого хлопця, який ніколи не відступає. Його капелюхи та джинси Wrangler породили його прізвисько — воротар-ковбой. 

У 1981 його задрафтували «Квебек Нордікс». Sports Illustrated порівняла молодого воротаря з хижою птицею. Він вісім разів ламав свій ніс. Той став схожим на дзьоб.

У матчі НХЛ Маларчуку ковзаном розрізали шию

22 березня 1989 року «Баффало Сейбрз» мали зіграти вдома проти «Сент-Луїс Блюз». Воротар господарів Клінт Маларчук почував себе піднесено. Він лише нещодавно перейшов до нової команди. На цьому етапі Маларчук думав, що переміг всі свої проблеми. Маючи майже сім років у НХЛ і обіцяючи ще кілька, життя складалось добре.

Маларчук розігрів свої рефлекси, кидаючи гумовий м’яч об цементну стіну біля роздягальні «Сейбрз» — трюку, якого він навчився від Владислава Третьяка кілька років тому у таборі для воротарів. Здавалось, що він готовий до всього. Але чи готовий він померти?

4:43 до кінця першого періоду. «Сейбрз» перемагають 1:0. Рік Мігер з «блюзів» забрав вільну шайбу в лівому кутку зони господарів. Він віддав пас на Стіва Таттла, а захисник «Баффало» Уве Крупп намагався завадити йому отримати шайбу.

Крупп зніс Таттла з ніг. Коли Маларчук опустився, щоб забрати шайбу, правий ковзан нападника став ідеально горизонтальним з правою стороною його шиї. Лезо з вуглецевої сталі начисто прорізало м’яку зовнішню м’якоть, а потім яремну вену.

Відео моменту

З кожним пульсом із відкритої рани вибивалася свіжа кров. Маларчук рефлекторно зняв маску й схопився за горло.

«Я подумав: «Ну, ось воно, ось як я піду», — сказав Клінт. «Тоді я подумав: «Моя мама дивиться». У неї була супутникова антена, на якій були доступні всі ігри, і я хотів зійти з льоду якомога швидше, тому що я не хотів, щоб вона бачила, як я помираю».

Тренеру «Баффало» Джиму Піццутеллі, ветерану в’єтнамської війни, знадобилося всього 14 секунд, щоб дістатися до Маларчука. Джим почав тиснути на відрізану яремну ямку, щоб зберегти якомога більше крові в його тілі.

Воротаря поклали на ноші. Він думав, що його життя скінчилося.

«Я попросив Ріпа зателефонувати мамі та викликати капелана команди», – сказав Маларчук. «Я подумав, що цього разу він мені дуже потрібен, але він цього дня взяв відпустку».

У лікарні Баффало лікарям вдалося накласти 300 швів на його шию і закріпити рану. Поріз зупинився ближче до внутрішньої сонної артерії. Якби її розрізали, Маларчук майже напевно не вижив би. Новий день народження.

Втратив свідомість через те, що змішав пігулки з пивом

Протягом 1980-х років вражав своїми сейвами. Брав участь в матчі «Всіх зірок». Клінт здавався незламним, несприйнятливим до тиску найбільш стресової позиції в спорті. Але за цими сіро-зеленими очима йшла нескінченна війна.

Травма відновила всі його внутрішні страхи. Йому все частіше снилися кошмари. Панічні атаки стали звичним явищем. А тут ще й застуда. Не витримавши, він взяв лікарняний. Купив 25 банок пива та увімкнув телевізор. 26 січня 1992 року — «Супербоул», де грають улюблені «Баффало Біллс». Клінт випив заспокійливе, пігулки від застуди та все пиво. Йому стало погано і він втратив свідомість. Відкрив очі у лікарні, після того, як пережив клінічну смерть. І знову день народження...

У Маларчука виявили психічне захворювання

У 1992 році лікар в Сан-Дієго дав назву його внутрішній війні — Обсесивно-компульсивний розлад. При розладі, у хворого мимоволі з'являються нав'язливі думки, що заважають, або лякають (обсесії). Хворий постійно і безрезультатно намагається звільнитись від викликаної думками тривоги, за допомогою настільки ж нав'язливих і виснажливих дій (компульсії). 

Того ж року, несподівано для всіх, 30-річний воротар НХЛ перейшов до «Сан-Дієго Галлс» в ІХЛ. Тільки він один знав, що приїхав лікуватись. Перебуваючи в Сан-Дієго, він регулярно відвідував лікаря, щоб контролювати свій прогрес.

У 1993 році, Клінт приєднався до «Лас-Вегас Тандер» з цієї ж ліги. Новачок був визнаним найкращим гравцем команди. Він купив ранчо поблизу Вегасу, і в рамках контракту з клубом отримав коней. На льоду Маларчук почав грати впевнено, як у свої найкращі роки в НХЛ. Він часто спілкувався зі своїми двома дітьми, сином і донькою, від двох попередніх шлюбів. Одружився втретє. Боси «Бостон Брюінз» зателефонували, сподіваючись повернути його в НХЛ. Але він відмовився.

Понад десять років Маларчуку вдавалося тримати під контролем своє ОКР і депресію. Свою ігрову кар'єру він завершив у 1996 році, отримавши посаду помічника головного тренера у «Тандер». Пізніше він приєднався до «Флорида Пантерз» як тренер воротарів. Маларчук продовжував жартувати у роздягальнях. Одного разу, коли власник «Пантер» розмовляв з головним тренером Дадлі в його офісі, Клінт почав танцювати стриптиз позаду нього. «У нього щодня були якісь жарти, — згадує Дадлі. «Завжди було щось смішне».

Він знову зірвався та почав замислюватись про самогубство

У 2004 році Маларчук перебував у Флориді під час локауту в НХЛ. Там він зустрів Джоані Гудлі. Вона працювала інструктором з катання на тренувальній базі команди. Її неможливо було не помітити. Це світле волосся, цю усмішку кінозірки. У свої 40 років жінка виглядала так, ніби їй все ще було ледь за 20. Декілька днів вони обмінювались поглядами, поки Клінт нарешті не представився. «Він був із тих людей, які запитували, як ти, і чекали, щоб почути відповідь», — згадує Джоані. «Він такий справжній з усіма».

Вони одружилися у 2006 році й переїхали на ранчо у Фіш-Спрінгс. Молодша донька Далін (від третього шлюбу, який закінчився розлученням) жила неподалік і часто навідувалася. Джоані та Клінт проводили свої дні на ранчо. Маларчук влаштовував імпровізовані родео на арені, яку вони збудували на задньому дворі.

Клінт та Джоані

Але саме в цей час, коли він здавався найщасливішим, Маларчук почав розпадатися. Життєві стреси наростали, і Маларчук виявився не в змозі впоратися з ними. Це був поступовий спад. Занепокоєння почало наростати — у нього були проблеми зі сном, іноді він відчував гіпертонію. Біла гарячка «заходила в гості». У нього почалися панічні атаки. Депресія теж повернулася. Він не хотів вставати з ліжка. Почувався постійно втомленим. Постійно сірим всередині. Клінт хвилювався про гроші. Переживав, що його четвертий шлюб може розвалитися. Не міг впоратися зі своїми наростальними тривогами.

Він не контролював прийом ліків і перестав регулярно відвідувати лікаря. Маларчук був злий на людей за те, що вони намагалися його зрозуміти. Злився на себе за те, що він не був достатньо сильним, щоб контролювати почуття, від яких він був вільний роками. «Я був просто розгублений. Я знав, що я божевільний, — хотів би мати для цього краще слово» — згадував він пізніше.

Він вступав у бійки з незнайомцями в барах. У припадках тривоги Клінт сказав Джоані, що думає, що може вбити себе. Він сказав їй зателефонувати Ріку Дадлі, якщо коли-небудь здасться, що він втратив контроль. Друг був єдиним, хто знав, як відштовхнути його від спускового гачка. Ось чому у 2007 році Рік здійснив екстрену поїздку до Невади. Телефоном Маларчук погрожував самогубством.

Втік з лікарні в бар. Там його заарештували поліцейські

Дадлі та Джоані вдалося відвезти Клінта до кабінету лікаря в Ріно. У приймальні ексхокеїст попросився в туалет. Прокрався вниз по сходах. Зупинив машину, що проїжджала повз, і поїхав автостопом до бару в одному містечку. На той час, коли Дадлі та Джоані наздогнали його, Маларчука з бару вже виводив поліцейський. П'яний чоловік чинив опір арешту, лаявся на поліціянта. Його кинули на землю, били ногами, наділи наручники та понесли.

Коли Маларчук нарешті звернувся до лікаря, дозування за рецептом збільшили вчетверо. Таблетки викликали у нього відчуття, що він не у своєму тілі. Знову почав випивати. Джоані благала його отримати допомогу. Сказала йому крізь сльози, що піде, якщо не переконається, що з ним все гаразд. Він почав регулярно відвідувати лікаря, намагаючись бути на крок попереду хвороби. Але, сидячи біля вікна й спостерігаючи за Джоані, Маларчук сказав, що відчуває на собі тягу депресії. «Я просто не можу дочекатися, щоб згорнутися клубочком у своєму ліжку», — повідомив він. «Я просто хочу піти». Знову натякав на самогубство.

Вистрілив з рушниці собі в голову. Куля застрягла в черепі

7 жовтня 2008 року Клінт Маларчук, на той час тренер «Коламбус Блю Джекетс», ледь не пішов з життя.

Він знову сильно пив, і його стосунки з Джоані почали псуватися. Тривога, яку він відчував, змушувала його постійно сумніватися в їхніх стосунках.

Одного дня Джоані прийшла додому й побачила свого чоловіка. Він був п’яний і тримав рушницю 22-го калібру. Коли їхня дискусія стала гарячою, Клінт взяв зброю і поклав її собі під підборіддя. Він натиснув на спусковий гачок. І раптом у нього почав кровоточити ніс, а в підборідді утворилась дірка.

Розгублена дружина зателефонувала до 911, і швидка допомога відвезла Клінта до лікарні. Пізніше хірург розповів їм, що куля пройшла крізь рот чоловіка, розколовши йому язик і вибивши зуб.

На рентгенівському знімку видно, що куля застрягла біля його чола, де вона залишається донині.

Канадське дослідження 1995 року показало, що при спробах самогубства із довгоствольною зброєю, як-от гвинтівками та рушницями, смертельними були 99 відсотків. Маларчук потрапив саме у цей один відсоток. Клінт пережив ще один день народження.

Сьогодні подружжя Маларчуків закликає до боротьби з психічними захворюваннями

Після спроби самогубства у Клінта діагностували посттравматичний стресовий синдром. Наслідок потрясіння 1989 року.

Хоча Маларчук не вважає себе «проповідником», але вважає, що «Бог пощадив мене для тих, хто все ще страждає».

«Не робіть те, що зробив я, бо вам може не пощастити».

Сьогодні Клінт і Джоані займаються пропагандистською роботою, закликаючи людей говорити про свої проблеми з психічним здоров’ям. Маларчук часто відвідує школи та університети з лекціями.

«Не страждайте мовчки», — всім радить Клінт.

Фото: Photo courtesy of the Malarchuk family, NHL, Williams Lake Tribune, CBC.ca, The Chestermere Anchor, CTV News

Другие посты блога

Все посты