Tribuna/Футбол/Блоги/Ariana Grande/2021-й – рік секс-скандалів. Світ розпочинає боротьбу з ганебною стороною професійного спорту

2021-й – рік секс-скандалів. Світ розпочинає боротьбу з ганебною стороною професійного спорту

ФІФА та ООН планують запустити всесвітню мережу розслідувань для боротьби з сексуальними насильствами у сфері спорту.

Блог — Ariana Grande
Автор — Raymond Domenech
29 декабря 2021, 23:25
14
2021-й – рік секс-скандалів. Світ розпочинає боротьбу з ганебною стороною професійного спорту

Нещодавно було оголошено, що ФІФА та управління ООН з питань наркотиків та злочинності планують запустити всесвітню мережу розслідувань для боротьби з сексуальними насильствами у сфері спорту. Це реакція на сексуальні скандали, які стали символом 2021 року.

У квітні німецька гімнастка Сара Восс боролась проти сексуалізації спорту та виступила у закритому комбінезоні замість купальника на чемпіонаті Європи

21-річна спортсменка сказала, що хоче бути «взірцем для наслідування для молодих гімнасток, які не почуваються в безпеці».

Правилами це не заборонено, але раніше жінки прикривали ноги на міжнародних змаганнях лише з релігійних міркувань.

«Цей вчинок не говорить, що кожен повинен це робити, він просто говорить, що кожен може робити все, що хоче», – сказала Восс.

Сара Восс

Дві колеги Восс по збірній, Кім Буй і Елізабет Зейц, також одягли довгий костюм, який закриває ноги спортсменок до щиколоток, під час фіналу жіночого багатоборства в знак солідарності. Проблеми, які вони підняли полягали в тому, що багатьом гімнасткам психологічно некомфортно виступати у купальниках, але вони бояться про це заявити та ще це є взагалі системною проблемою для жіночого спорту. У жіночих видах костюми часто більш відкриті, ніж у чоловічому.

Німецька федерація заявила, що її гімнастки виступають проти «сексуалізації в гімнастиці».

«Деякі дівчата кидають цей прекрасний вид спорту [через те, що їм доводиться носити купальники], тому це чудовий варіант для всіх залишитися у виді спорту, який вони люблять, і не думати про своє тіло, а лише про свої результати» – розповіла Сара.

В травні стало відомо, що Nike розірвали контракт з Неймаром через те, що він бігав роздягненим за їхнею співробітницею

Wall Street Journal сколихнула світ, коли з посиланням на віцепрезидента компанії Nike Хіларі Крейн розкрила справжню причину несподіваного припинення співпраці компанії з бразильським футболістом. Виявилось, що Неймар замішаний в історії з домаганнями, які мали місце у травні 2016 року. Тоді гравець «Барселони» взяв участь разом з Майклом Джорданом у рекламній кампанії бренду Nike Jordan.

Неймар та Майкл Джордан під час рекламної презентації

Вночі 2 червня 2016 року працівники готелю попросили про послугу співробітницю Nike, яка координувала логістику Неймара. Потрібно було допомогти п'яному футболісту потрапити в номер готелю. Через кілька днів жінка розповіла друзям та колег про спробу бразильця примусити її до інтимних стосунків.

За її словами, коли її залишили наодинці з бразильцем, той нібито зняв спідню білизну і намагався її змусити до занять сексом. Після відмови футболіст всіляко намагався завадити їй вийти з кімнати, а потім «гнався за нею роздягненим коридором готелю».

У липні американські фехтувальники одягнули рожеві маски на знак протесту проти члена збірної Алена Хаджича, який перебував під слідством за домагання

Незадовго до Олімпіади, американського фехтувальника Алена Хаджича звинуватили у приставаннях до трьох різних жінок під час навчання у Колумбійському університеті в період 2013-2015 років. Жінки запевняли, що Ален продовжував переслідувати їх після того, як вони чітко та ясно відмовилися від його залицянь. Суд, що відбувся 29 червня, не виявив серйозних доказів провини спортсмена. Тому його включили в склад збірної для поїздки в Токіо. Хоча інші члени чоловічої команди були категорично проти цього. А фехтувальниці навіть написали колективний лист проти знаходження Алена в таборі збірної. Зрештою спортсмен летів у Токіо окремо від інших та проживав у готелі, а не олімпійському селищі.

Збірна США з фехтування перед матчем з Японією на Олімпіаді

З цим рішенням не погодились партнери по національній збірній Джейк Хойл, Кертіс Макдоулд і Яйссер Рамірес, які вийшли на поєдинок командного турніру фехтувальників у рожевих масках. Це була форма протесту проти Хаджича. Солідарність з жертвами Алена збірники висловили за допомогою масок «жіночого» кольору.

У вересні олімпійська чемпіонка Сімона Байлз звинуватила ФБР в бездіяльності у справі проти гвалтівника Ларі Нассара

У 2021 році членкині збірної США з художньої гімнастики Маккайла Мароні, Сімона Байлз, Меггі Ніколс і Александра Райсман свідчили в Сенаті США.

Вони підняли питання злочинної бездіяльності, яку допустило Федеральне бюро розслідувань (ФБР) під час провадження у справі лікаря Нассара. Раніше було опубліковано звіт, в якому стверджується, що ФБР припустилося «фундаментальних помилок» і належним чином не відреагувало на звинувачення на адресу лікаря, що дозволило йому ще кілька місяців продовжувати протиправні дії.

Американські гімнастки в Сенаті

Принаймні 14 років своєї кар'єри Ларі Нассар вчиняв сексуальне насильство над спортсменками під приводом надання медичної допомоги. Багато з його жертв були неповнолітніми. Зараз Нассар відбуває термін за численні злочини у в'язниці, включаючи звинувачення у зґвалтуваннях та зберіганні дитячій порнографії.

Ув’язнання Нассара стало можливим після суспільного резонансу у 2016 році. Тоді колишня гімнастка Рейчел Денхолландер була однією з двох гімнасток, які подали скаргу на сексуальні домагання від лікаря національної збірної. Після її звинувачення понад 265 жінок виступили та звинуватили Насара в сексуальному насильстві над ними. 

У жовтні через секс-скандал в НХЛ кілька відомих хокейних функціонерів втратили роботи

Це все відлуння подій одинадцятилітньої давнини, які сталась в «Чикаго Блекхоукс». Клуб виграв Кубок Стенлі сезону 2009/10 років, але тепер цей успіх буде супроводжувати жахлива історія. В травні 2010 року відеотренер команди Бред Олдріч мав сексуальний контакт з гравцем Кайлом Бічем. Гравця викликали з фарму до головної команди. Молодий гравець отримав пропозицію сексу від Олдріча, але відмовився від неї. Тренера це не зупинило та він почав шантажувати підопічного. Він сказав, що може допомогти хокеїсту потрапити до складу «Блекхоукс» та погрожував йому, щоб він вдавав, що отримує задоволення від сексу або ніколи не гратиме в НХЛ. Потім Олдріч силою примусив Біча до орального сексу, мастурбував на його спині та погрожував доти, поки Кайл не втік із квартири Олдріча.

Кайл Біч

Керівництво клубу було повідомлено про цю жахливу подію та зібрало нараду, на якому були присутні: президент клубу Джон Макдонаф, голова відділу хокейних операцій Ел Маккайзек, генеральний менеджер Стен Боумен, асистент генменеджера Кевін Чевелдейофф, головний тренер Джоель Кенневіль, віцепрезидент Джей Бланк та тренер з психології Джин Гері.

Рішенням наради відеотренеру дали допрацювати чемпіонський сезон. Після чого він був звільнений. В іншому випадку, він повинен був предстати перед судом, але клуб не захотів займатись цим питанням.

Але на цьому все не завершилось. У 2021 році НХЛ завершила велике розслідування цієї історії. Ліга повинна була піти на цей вчинок, після того, як підійнявся скандал, коли проти «Чикаго» подала позов інша жертва сексуального насилля, вчиненого Олдрічем. Потерпілий вважає, що саме злочинна бездіяльність клубу стала причиною нового інциденту.

І тут полетіли голови. За результатами «Олдрічгейту» Боумена було звільнено з постів генерального менеджера «Чикаго Блекхоукс» та збірної США. Також з клубу пішов Макайзек. Кенневіль втратив посаду головного тренера «Флориди Пантерз», незважаючи на переможну серію.

В листопаді чемпіонка «Вімблдону» Пен Шуай звинуватила китайського політика в насильстві та зникла

Найгучнішою подією останніх місяців року стало таємниче зникнення тенісистки Пен Шуай. Перед тим, вона звинуватила колишнього віцепрем'єра Китаю Чжан Гаолі в сексуальному насильстві. Це був перший випадок в історії, коли високопоставленого члена Комуністичної партії Китаю звинуватили в сексуальних домаганнях. Через 20 хвилин після того, як вона поділилася своєю історією на акаунті в Weibo, цензура видалила цей пост. 

Пен Шуай

Після того, як вона зникла з поля зору громадськості після її звинувачень, було піднято тривогу щодо її безпеки та місцеперебування.

У відповідь на її звинувачення та подальше зникнення багато спортивних організацій та інших спортсменів виступили на підтримку Шуай, зокрема Наомі Осака, Роджер Федерер та Рафаель Надаль. WTA прийняла вольове рішення та скасувала усі турніри, які повинні були відбутись в Китаї у 2022 році.

Влада Китаю не могла пройти повз всесвітнього засудження. 19 грудня Пен Шуай дала коментар сингапурському виданню Lianhe Zaobao, яке активно просуває прокитайські наративи. Вона взяла свої слова назад: «Хочу прояснити ситуацію: я ніколи не говорила та не писала, що мене хтось зґвалтував. Той пост у Weibo – моя особиста справа. Виникло багато непорозуміння». 

Підбірка інших скандалів коротко

У січні екстренера збірної Південної Кореї з шорт-треку Чо Чже Бома було засуджено на 10 років ув'язнення за систематичні зґвалтування дворазової олімпійської чемпіонки Шім Сук Хі.

У березні тренера жіночої футбольної команди «Нортс Кароліна Кураж» з NWSL Пола Райлі було звільнено через «дуже серйозні звинувачення у неправомірній поведінці». Насправді за сексуальні домагання до футболісток та словесні приниження, які сталися в період 2013-15 років, коли він тренував «Протленд Торнс». ФІФА у жовтні розпочала розслідування.

У квітні бразильський тренер естонського «Нимме Калью» Жетуліо Ауреліо Фредо отримав заборону на футбольну діяльність від ФІФА. Зараз він проходить по справі про зґвалтування неповнолітніх гравчинь жіночої молодіжної команди «Нимме Калью».

У липні хавбеку «Евертона» Гільфі Сігурдссону висунули звинувачення у злочині сексуального характеру по відношенню до неповнолітньої. Зараз він вийшов з в'язниці під заставу та очікує суду.

В серпні заарештували лівого захисника «Манчестер Сіті» Бенджамена Менді. Наразі його звинувачують у семи фактах зґвалтувань в період 2020-21 років.

В листопаді розпочалось слідство проти одного з провідних світових тренерів з легкої атлетики Рана Рейдера. До організації SafeSport на нього надійшло декілька звинувачень у сексуальних домаганнях.

В грудні заарештували тренера юнацької збірної Габону до 17 років Патріка Ассуму Ейі, якого звинувачують у багаторазових зґвалтуваннях неповнолітніх гравців.

Використані фото: The Independent, solecollector.com, Evening News, Forbes, CBC.ca, wtatennis.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты