Tribuna/Хоккей/Блоги/Ariana Grande/Походження назв клубів НХЛ

Походження назв клубів НХЛ

Пуми, койоти, ведмеді, шаблі та інші.

Блог — Ariana Grande
Автор — Raymond Domenech
13 марта 2021, 13:06
21
Походження назв клубів НХЛ

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Ariana Grande. Його автор написав цей текст в рамках конкурсу «Сніжна битва». Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою.

***

«Анахайм Дакс»

Історія створення «Дакс» має фільмове походження. В 1992 році вийшла найвідоміша картина про хокей у світі «Могутні каченята». Ви точно його бачили, якщо дивились «Новий канал».

В основі сюжету покладена історія дитячої хокейної команди. Члени команди тренера Гордона мають погану техніку гри та результативність, щобільше – вони ледь вміють стояти на ковзанах. Їх переслідує невдача за невдачею, одна прикра поразка слідує за іншою. Тренер дає команді нову назву – «Могутні каченята» – і разом з ними готовий боротися за місце на п’єдесталі пошани.

Фільм мав такий величезний успіх, що корпорація «Дісней» вирішила створити реальну команду у 1993 році – «Майті дакс оф Анахайм». Кольорами команди стали пурпурний, нефритовий, срібний і білий. Ви точно бачили бейсболки або футболки «Майті Дакс» на ринках 1990-2000-х.

В 2006 році «Могутні Каченята» були продані сім’ї Самуель. Нові власники скоротили назву просто до «Анахайм Дакс», створили нову емблему та найкращу форму ліги: поєднання золотого, помаранчевого та чорного. Все це повинно було «створювати образ, який би уособлював радість, швидкість, настрій на боротьбу». Одразу після перейменування «Анахайм» виграв свій єдиний Кубок Стенлі.

«Аризона Койотс»

В сезоні 1996/97 легендарна команда «Вінніпег Джетс» відправилась підкорювати нові ринки та переїхала до Фінікса. Історія чимось схожа з «Сіетл Суперсонікс» та «Оклахомою» в НБА, правда, з більш щасливим фіналом, але про це згодом.

За підсумками голосування 10 000 вболівальників з Аризони «Вінніпег Джетс» були перейменовані в «Фінікс Койотс». За підрахунками Департаменту дичини та риби Аризони, в Аризоні живе близько 200 000 койотів. Койот – символ Аризони.

У сезоні 2003/04 клуб переїхав з центрального району Фінікса в Глендейл, а в 2014 році, після того, як у команди з’явилися нові власники, її назву змінили на «Аризона Койотс» для кращої популяризації клубу.

«Бостон Брюїнз»

Перший генеральний менеджер клубу Арт Росс дав назву команді, надихнувшись бурими ведмедями. «Брюїнз» – це давня англійська назва цієї тварини. Назва виділяє клуб серед різних спортивних «Біарз» та «Грізліс». Засновник клубу Чарлі Адамс володів мережею супермаркетів First National Stores, кольорами якої були коричневий і жовтий. Їх і обрали для першої форми «Брюїнз», а в 1939 році від коричневого було вирішено відмовитися на користь чорного.

«Баффало Сейбрз»

«Баффало Сейбрз» асоціюється з бізонами, але основним символом команди все-таки є схрещені шаблі, як в «Шеффілд Юнайтед». Назва «Сейбрз» («Шаблі») була обрана в результаті голосування вболівальників 1970 року, коли Баффало приймали до ліги. Аргументували тем, що шабля є гострою, проникаючою зброєю в атаці і надійний оборонний засіб під час захисту.

«Ванкувер Кенакс»

«Ванкувер» взяли в НХЛ в 1970 році. «Кенаками» скорочено називають канадців. Був навіть такий персонаж в карикатурах – Джонні Кенак. Так що «Кенакс» здавався цілком логічним вибором. Команда з такою назвою існувала з 1945 року. Вона спочатку грала в Хокейній лізі Тихоокеанського узбережжя, потім з 1952 року – в Західній хокейній лізі.

Джонні став талісманом команди Західної хокейної ліги, другою емблемою команди. Його зображення є на деяких примірниках форми «Ванкувера».

«Вашингтон Кепіталс»

Команду взяли в НХЛ 9 червня 1972 року. Неважко здогадатися, що клуб так назвали, бо вони столична команда.

«Вегас Голден Найтс»

Команда була прийнята в НХЛ 22 червня 2016 року. Вона почала виступати в чемпіонаті з сезону 2017/18. Крім назви власник клубу Біл Фоулі у 2016 році представив логотип команди, на якому зображений лицарський шолом.

Також розглядалися назви «Сільвер Найтс» і «Дезерт Найтс».

«Вінніпег Джетс»

«Вінніпег Джетс версії 2.0» взяли свою назву від клубу НХЛ «Вінніпег Джетс 1.0», які стали «Аризоною Койотс».

Спочатку «1.0» був частиною Всесвітньої хокейної асоціації (WHA), і коли вона створювалась, взяли своє ім’я від третьої команди, яка називалася «Вінніпег Джетс» та грала в Західній хокейній лізі (WHL).

Власник оригінального клубу WHL був шанувальником клубу НФЛ «Нью-Йорк Джетс».

«Даллас Старз»

Клуб з Далласу завдячує своєю назвою предку – «Міннесоті Норт Старз». На початку 90-х «Міннесота» потрапила в кризу, скоротила назву до «Старз», видаливши прив’язку до Півночі. Фінальним акордом став переїзд до Далласа. Не можна однозначно сказати, що це підкорення Півдня у виконанні НХЛ дало якісь вагомі результати.

Варто додати, що назву «Північні Зірки» було вибрано уболівальниками «Міннесоти». А вийшло воно з девізу штату Міннесота – «L’Étoile du Nord», що означає «Північна зірка». До того ж Техас, де знаходиться Даллас, називається «штатом самотньої зірки».

«Детройт Ред Вінгз»

У 1932 році власником клубу став Джеймс Норріс, який одразу змінив назву клубу. Норріс колись був членом Асоціації спортсменів-любителів Монреаля, яку прозвали «Крилаті колеса», організації, коріння якої пішли з велосипедного спорту. Звідси й логотипи клубів, які виступали під егідою асоціації – крила з колесом.

На думку Норріса, який вирішив віддати данину як Асоціації, так і тому, що саме хокейні «Крилаті колеса» виграли в 1893 році перший Кубок Стенлі, злегка видозмінений логотип якнайкраще підходив «Детройту», команді з міста моторів. I явно не помилився – до цього дня вiy вважається класикою жанру. Кольором команди став червоний.

«Едмонтон Ойлерз»

Едмонтон колись був центром торгівлі шкурами тварин. Життя регіону різко змінилась, коли там були знайдені великі запаси нафти. Саме в честь «нафтовиків» був названий клуб, який вступив у ВХА в 1971 році, а згодом був запрошений до НХЛ.

«Калгарі Флеймз»

Клуб з Калгарі успадкував свою назву від попередника з Атланти, який був так названий у 1971 році в згадку про те, що під час Громадянської війни в США війська Півночі спалили повністю Атланту.

В 1980 році клуб переїхав до більш хокейного Калгарі, але назву «Флеймз» вирішили не змінювати. Змінили тільки емблему з палаючої букви А на С.

«Кароліна Харікейнз»

Клуб з Кароліни, як і «Калгарі», отримав назву на пам’ять про події в історії регіону. В 1997 році клуб «Хартфорд Войлерз» переїхав до Кароліни та отримав назву «Кароліна Харікейнз». За рік до цього штат сколихнули руйнівні урагани «Берта» і «Фран».

«Колорадо Евеланж»

25 травня 1995 року клуб «Квебек Нордікс» був проданий компанії Communications Satellite Organization (COMSAT) і переїхав в Денвер. Новий клуб НХЛ не мав права використовувати назву попереднього клубу НХЛ з Денвера – «Колорадо Рокіс». Назву приватизував собі бейсбольний клуб.  

За відомостями газети Denver Post, нові власники хотіли назвати команду Rocky Mountain Extreme («Межа Скелястих гір»), але були змушені відмовитися від цього варіанту, який викликав незадоволення у вболівальників. Ну а назву «Евеланж» навіяно снігом Скелястих гір і небезпеками, які там підстерігають. На формі клубу крім власне лавини, можна виявити слід сасквочі. Або снігової людини. Кажуть, втім, що вони – далекі родичі.

Єдине фото сасквочі

«Коламбус Блю Джекетс»

У 2000 році в штаті Огайо вирішили відродити хокей високого рівня після занепаду «Клівленд Баронс» – клубу, який встиг навести галасу в АХЛ та НХЛ. «Джекетс» – це не банальна історія про «жакети», чи тим більше про «піджаки». Назва клубу є відсиланням до американської історії. «Сині мундири» – це форма вояків сил Півночі часів Громадянської війни. В честь тих подій після кожного голу на арені вистрілює гармата.

«Лос-Анджелес Кінгз»

Підприємець Джек Кент Кук, якому належала команда НБА «Лос-Анджелес Лейкерс» і НФЛ «Вашингтон Редскінз», отримав право створити команду НХЛ в Лос-Анджелесі 9 лютого 1966 року. Він звернувся за допомогою у виборі назви і отримав близько 7 000 пропозицій. 27 травня 1966 Кук зупинив свій вибір на «Кінгз» («Королі»), бо хотів, щоб «воно символізувало лідерство в хокеї».

«Міннесота Вайлд»

Вже в 1997 році великий хокей повернувся до Міннесоти. Звичайно, що повернути назву «Норд Старз» вже було неможливо. Вибір припав на «Вайлд» (дика природа), бо в Міннесоті люблять проводити час в лісі.

59 державних заповідників було створено законодавчим органом штату Міннесота з метою збереження та управління лісовими ресурсами, включаючи: управління лісовими насадженнями, управління дикими тваринами, управління водними ресурсами та громадський відпочинок. Площа лісів штату Міннесота становить понад 42 000 000 акрів (170 000 км²).

«Монреаль Кенедіанс»

Офіційні представники Canadiens користуються як англійською, так і французькою мовами. Протягом багатьох років публічні оголошення та пресрелізи публікуються обома мовами, а вебсайт команди та соціальні мережі також двомовні. У домашніх іграх перша строфа гімну «O Canada» співається французькою, а приспів – англійською.

Один з найстаріших і найбільш впізнаваних спортивних логотипів, класичне C і H «Монреаль Кенедіенс», було вперше використано разом у сезоні 1917/18, коли клуб змінив свою назву на «Club de hockey Canadien» з «Club athlétique Canadien». «H» означає «хокей», а не «Habitants», як звикли вболівальники.

За інформацією NHL.com, першою людиною, яка назвала команду «хабами», був американець Текс Рікард, власник Madison Square Garden, в 1924 році. Рікард, мабуть, сказав журналісту, що «H» на светрах Canadiens означало Les Habitants («мешканці, поселенці»). Так називали французьких колоністів, які селились у затоці та річках Святого Лаврентія в Квебеці на початку 17-го століття. Французькою мовою згадка прізвиська «Мешканці» датується щонайменше 1914 р., Коли воно було надруковане в «Ле Девуарі», в повідомленні про перемогу над «Торонто» 9 лютого.

«Нешвілл Предаторз»

У 1971 році в Нешвіллі копали котлован під фундамент хмарочоса. Тоді там знайшли ікло і кістку ноги смілодона, в більш близькому нам розумінні – шаблезубого тигра. Таких знахідок в Північній Америці було небагато. Через три місяці після того, як 25 червня 1997 року у НХЛ вступив клуб з цього міста, його власники прийняли в якості емблеми зображення шаблезубого тигра.

Уболівальникам запропонували вибрати назву команди. 13 листопада 1997 вона стала називатися «Предаторз» («Хижаки»).

«Нью-Джерсі Девілз»

Диявол з Джерсі – легендарна істота, яка нібито живе в Пайн Барренс, лісистій місцевості на півдні американського штату Нью-Джерсі. Легенда про диявола справила величезний вплив на американську і світову масову культуру, саме на його честь названа команда «Нью-Джерсі Девілз».

«Нью-Йорк Айлендерс»

«Айлендерс» стали частиною НХЛ в 1972 році. Цікаво, що одна з головних причин їх появи – плани ліги не дати клубам ВХА (Всесвітньої хокейної асоціації) зайняти арену Nassau Colisseum, і до цього часу вона є домашньою ареною «остров’ян». Спочатку команду планували назвати «Качками Лонг-Айленда». Під такою назвою команда грала з 1959 по 1973 рік у Східній хокейній лізі, але в підсумку назвали Islanders. Зрозуміло, з огляду на те що «остров’яни» базуються на острові Лонг-Айленд.

«Нью-Йорк Рейнджерс»

Арена «Медісон Сквер Гарден» належала компанії, президентом якої був Джордж Льюїс Рікард на прізвисько «Текс». У 1926 році компанія отримала право заявити в НХЛ команду, яку журналісти стали називати «Tex’s Rangers» («Рейнджери Текса»). Це було дуже схоже на назву шерифів з Техасу – «Рейнджери з Техасу». Емблема з вершником з ключкою як би натякала, щоб команду стали називати просто «рейнджерами». Вершника з форми прибрали, замінивши його традиційним написом Rangers по діагоналі. Звідси й пішла назва клубу.

«Оттава Сенаторз»

Як і «Кепіталс», клуб грає в столиці своєї країни. Там же, природно, засідає Сенат Канади. Ось і вся історія. Хоча насправді історію назви вже ніхто не знає. Команда в Оттаві народилася ще в 1883 році, прізвисько «Сенаторс» з’явилося на початку 20-го століття, закріпилося лише років через 30 після народження, а офіційним стало на початку 1930-х – для аматорського клубу. Уже після того, як в 1934-му професійні «Сенс» перебралися в Сент-Луїс, де через рік завершили свою історію. І так було до 1992-го, коли «сенаторів» вирішили все-таки відродити.

«Піттсбург Пінгвінз»

Присвоєння імені команді було справою публічною. Три організації – Post-Gazette, Хокейний клуб Пітсбурга та Національний банк Меллона провели конкурс, в рамках якого пітсбургців попросили надіслати пропозиції.

Вболівальники хокею скидали назви в скриньки на арені та в банку Меллона. Загалом офіс організаторів конкурсу заполонило 26 400 робіт. Роботи були надіслані до комісії з відбору, яка з часом обрала ім’я, подане 716 різними людьми. Переможець, звичайно: пінгвіни.

«Це здавалося природним», – сказав член ради директорів клубу Піт Блок. «Пінгвін живе на льоду; хокеїсти заробляють на життя на льоду».

Не всі були задоволені вибором. Насправді фракція антипінгвінів скаржилася, що назва не відповідає цьому виду спорту. Вони стверджували, що пінгвіни не можуть літати. Чорт візьми, у пінгвінів навіть немає крил. Вони мають ласти. Можливо, вони милі, але вони, безумовно, не вселяють страху.

«Сан-Хосе Шаркс»

Коли в 1990 році Сан-Хосе було нагороджено франшизою розширення НХЛ, команда провела національні розіграші, щоб допомогти назвати нову франшизу. I любителі хокею не розчарували. У епоху подання заявок в Інтернеті, люди надіслали понад 5700 робіт, щоб спробувати поставити власну печатку на професійній спортивній франшизі. Ще більш разючим є те, що пропозиції щодо назв прийшли не просто з Каліфорнії; були подання з Манітоби, Мен, Флориди та навіть Італії.

Очевидно «Шаркс» вирізнялося серед решти назв. Команда вирішила грати з цією назвою, прийнявши прізвисько найлютішого хижака в океані та породивши один з найкращих логотипів усіх часів.

Назва «Акули» підходить для команди Сан-Хосе – і не лише тому, що, як сказав тодішній виконавчий віцепрезидент з маркетингу та мовлення Метт Левін: «Акули невблаганні, рішучі, швидкі, рухливі, яскраві та безстрашні». Сан-Хосе також межує з горезвісним районом Червоного трикутника Тихого океану.

Червоний трикутник – регіон у формі трикутника, який приблизно простягається від півночі Сан-Франциско до Біг-Сура. Тут мешкає сім видів акул, включаючи велику білу, леопардову, мако, семи зяброву, синю, супфіну та колючу собачу. Примітно, що тут мешкає одна з найбільших концентрацій великих білих акул у світі. Маючи стільки акул у воді, мало сенс випустити їх на лід.

«Сент-Луїс Блюз»

Власник страхової компанії Сід Саломон-молодший отримав право зібрати команду НХЛ 9 лютого 1966 року. Він відразу ж придумав ім’я – «Сент-Луїс Блюз», на честь популярної пісні 1914 року, автором якої був Хенді. Інших варіантів навіть не було.

«Команда буде називатися «Блюз», – сказав Саломон. – Тут Хенді написав цю пісню, думаючи про свою дівчину одного ранку. У цьому місті всюди співають. Це дух Сент-Луїса».

У 2008 році сингл з цією піснею у виконанні Луї Армстронга (вийшов в 1929 році на лейблі Okeh Records) був прийнятий в Зал слави премії «Ґреммі».

«Тампа-Бей Лайтнінг»

За словами засновника клубу Філа Еспозіто, коли конкурс був призначений для шанувальників, щоб придумати назву для новоствореної франшизи, варіант Oceanics був одним з фіналістів.

«Я сказав: «Якого біса?», – сміявся Еспозіто. – Що ми, Жак Кусто? Яким би був талісман для команди з назвою Океанікс? Картограф? Команда виходить на лід, одягнена у зелені светри з морської піни та секстант спереду?».

Ще однією популярною пропозицією шанувальників, пам’ятав Еспозіто, були «Пелікани». «Я сказав: «Цього ще не вистачало! Ми будемо носити рожеву форму».

По правді кажучи, Еспозіто вже обрав назву команди задовго до конкурсу.

У липні, за п’ять місяців до того, як Тампа-Бей був нагороджений франшизою розширення, Еспозіто знаходився вдома у ділового партнера та місцевого адвоката Бенні Лаццари на барбекю. У якийсь момент під вечір неподалік почала утворюватися темна гроза. Блискавки засвітили небо. Лаццара розповів, що Тампа вважається блискавичною столицею Північної Америки.

«У той час мама Лаццари, якій на той момент було 84 чи 85 років, вийшла із задніх дверей і почула, як ми говоримо про назву команди, і ​​каже: «Ви повинні назвати команду «Лайтнінг», – згадує Еспозіто. «І я обернувся і сказав: «Так, саме так буде називається ця команда».

«Торонто Мейпл Ліфс»

Конн Смайт купив клуб «Торонто Сент-Петсі» в 1927 році. Він випередив покупців з Філадельфії та відразу ж поміняв назву команди на «Мейпл Ліфс» («Кленові листки») на честь солдатів своєї країни, які воювали в Першій світовій війні зі зображенням кленового листа на формі та військовому прапорі. Кленове листя стало символом канадських збройних сил.

«Ми вибрали таку назву в надії, що цей символ буде багато значити для тих, хто носить його. Коли гравці з такою емблемою вийдуть на лід, вони будуть носити її з такою ж гордістю і мужністю, як це робили канадські солдати у Великій війні», – говорив Сміт. Він також поміняв кольори команди з зеленого і білого на синій і білий.

«Філадельфія Флаєрз»

4 квітня 1966 року Білл Патнам – член правління «Філадельфії», яку НХЛ обрала для однієї з шести нових франшиз, – оголосив конкурс на назву команди.

Подробиці конкурсу на назву команди були опубліковані 12 липня 1966 р. Бюлетені були доступні у місцевих продуктових магазинах Acme Markets – спонсорі конкурсу. Головним призом став кольоровий телевізор RCA на 21 дюйм, який коштував десь 400 доларів.

Назву «Флайєрс» придумала сестра засновника команди Еда Снайдера. Вона щойно повернулася з Манхеттену, де дивилася бродвейську постановку та надихнулась на назву «Флаєрз». Але серед 11000 тих, хто подав заявку було ще близько 100 осіб, які запропонували таку ж назву. Вони й розіграли телевізор, який дістався 9-річному Алеку Стокарду, який написав свій варіант неправильно – Fliers. Назва підкреслювала швидкість.

«Чикаго Блекхоукс»

Назву славетного клубу спочатку писали роздільно. Назву придумав перший власник команди Фредерік Маклафлін. Він служив в складі 86-ї піхотної дивізії армії США, під час Першої світової війни, яку називали «Дивізією Блекхоук». Сама дивізія була названа на честь легендарного вождя індіанців Чорного Яструба. Дивізія не брала участі в боях в Першій світовій війні. Вона була створена 25 серпня 1917 року в Кемп Грант в Рокфорді, штат Іллінойс, у серпні 1918 року поїхала до Європи, повернулася в Сполучені Штати в листопаді 1918 року і була демобілізована в січні 1919 року.

В 1986 році виявилося, що в оригінальному контракті «Яструбів» з НХЛ вони записані разом – Blackhawks. Назву офіційно скоректували.

«Флорида Пантерз»

Флоридська пума – найрідкісніший підвид пуми. У 1970 році в дикій природі налічувалося лише близько 20 пум. За підрахунками 2017 року їхня чисельність дорівнює 230 особин.

Мешкає пума в лісах і болотах південної Флориди (США), переважно в районі заповідника Big Cypress National Preserve, раніше була поширена від східної частини Техасу до південно-східних штатів. Причиною її вимирання стало, в основному, осушення боліт, спортивне полювання, отруєння та убогість генетичного матеріалу, що веде до інбридингу. Флоридська пума відрізняється порівняно дрібними розмірами та великими лапами. Забарвлення шерсті у неї темо-руде. В результаті інбридингу особини цього підвиду придбали загнутий кінчик хвоста.

Назва клубу повинна була привернути увагу до важкої ситуації, яка склалася навколо тварини, що вважається символом штату.

Фото: Reuters, NFL, wikipedia

Другие посты блога

Все посты