Tribuna/Хоккей/Блоги/Ariana Grande/Хокеїст українського походження – найкращий в фіналі НХЛ. Розповідаємо про Кайла Макара

Хокеїст українського походження – найкращий в фіналі НХЛ. Розповідаємо про Кайла Макара

Серхіо Рамос зі світу хокею.

Блог — Ariana Grande
Автор — Raymond Domenech
27 июня 2022, 13:35
35
Хокеїст українського походження – найкращий в фіналі НХЛ. Розповідаємо про Кайла Макара

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Ariana Grande, підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою.

Вперше цей матеріал було опубліковано в січні 2021 року. З того часу Кайл Макар став справжньою суперзіркою НХЛ – разом з «Колорадо» він виграв Кубок Стенлі 2022 року, а сам він став МВП фінальної серії та найкращим захисником сезону в лізі.

***

Чому його звуть Кейл Макар

Українське прізвище Макар майбутньому найкращому хокейному захиснику світу дісталось від його прадіда по батьковій лінії, який переїхав до Канади з України. Його бабуся та дідусь були типовою українською сім’єю, яка проживала у містечку Варсіті поблизу Калгарі, в мальовничій гірській провінції Альберта. Вони виховували в українських традиціях батька Кейла Макара – Гері.

Дід Пітер Макар працював дитячим хокейним тренером. А батько Гері став рекламним агентом в Калгарі. Одна з його рекламних фірм тісно співпрацювала з клубом НХЛ «Калгарі Флеймз». Саме під час цієї роботи він мав зустріч з захисником команди Кейлом Халсом. І після зістрічі, саме в честь Халса, Гері назвав сина Кейлом. Цiкаво, що сам Халс був названий в честь легенди серії NASCAR Кейла Ярборо.

Дізнавшись про намір Гері назвати сина Кейлом, його дружина була спантеличена. Вона мріяла назвати сина Куртом в честь Курта Рассела. Але через пару тижнів вмовлянь все ж погодилася. Цьому посприяли працівники «Калгарі Флеймз».

Гері якось розповів одному зі знайомих в «Флеймз», що назвав сина на честь Халса. Але гравця до того моменту вже відправили в «Нешвілл Предаторз». У клубі не полінувалися і відправили делегацію до Халса, щоб той підписав фотографію для первістка, названого в честь нього.

«На тій картці було написано: «Привіт, Кейл. Чекаю тебе у вищій лізі. Всього тобі найкращого. Твій друг, Кейл». Мій син повісив цю фотографію на стіну у себе в кімнаті. Там вона висить досі», – згадував батько Кейла.

Ну а два роки тому в Facebook Гері написав невідомий чоловік. «Вітання! Ви – Гері Макар – батько Кейла Макара? Я – батько Кейла Халса і я знаю, що нас пов’язує красива історія».

Говорячи про його ім’я Cale, більшість його шанувальників зосереджуються на тому, що це інша орфографія для овочевої капусти Kale. Тож природно, коли Макара запитали про його прізвиська, вони зосередилися навколо цього. Більше того, під час свого рекламного ролику в Instagram Live влітку 2019 року хокеїст розповів, що товариші по команді також називають його Салат Кейл (Cale Salad).

Родичем Кейла Макара по батьковій лінії є інший канадський хокеїст українського походження, другий номер драфту 1973 року, легенда «Атланти Флеймз» та «Чікаго Блекхоукс» Том Лисяк.

Мріяв стати інженером, але не мав шансів уникнути хокею

Якщо ви не можете обрати за кого підтоплювати в НХЛ, то Кейл Макар ваш вибір. Про його талант написали вже всі ключові американо-канадійські спортивні ЗМІ. В статтях аналізуються навiть такi питання: чому в нього таке прізвище, чи українське походження обличчя та статури. Його репостить твітер Конгресу українців Канади, про нього пишуть десятки організацій людей з Canadian-Ukrainian походженням. Та навіть більшість російськомовних ЗМІ вже запостили, який Кейл Макар крутий. Тому так, це буде ще одна стаття про те, який Кейл Макар крутий

В дитячі роки Кейл мав успіхи в опануванні математики та творчих дисциплін, тому мріяв стати інженером. Але його шлях вже був наперед вирішений, коли в двохрічному віці він безперестанно возився з клюшкою.

З подорослішанням батьки виділили Кейлу спеціальну хокейну кімнату, в якій поставили ворота, щоб він міг тренувати кидок. Він і зараз там постійний гість, коли відвідує батьків. Щоб атмосфера кімнати максимально відповідала хокейному майданчику, Кейл навіть пилососив килим по тій же схемі, що кригозаливальна машина чистить лід. Кожну зиму його батько заливав лід у саморобній хокейній коробці зробленій для свого сина біля власного будинку.

Ще одним цікавим фактом є те, що у Кейла є брат Тейлор, який на три роки молодший. Він також грав у Crowchild MHA, провів три сезони в «Брукс Бендітс», команді AJHL Макара. Як і Кейл, наступного сезону Тейлор буде грати за університетську команду UMass. Експерти вже вангують, що він топовий проспект для драфту.

Його не брали в дитячі команди, але він не опускав руки

У дитячому віці Макара не просто не взяли в місцеву команду, але навіть не запросили на перегляд, оскільки порахували його занадто маленьким. Також йому не дали можливість зіграти в Кубку Альберти – турнірі восьми команд зібраних з кращих 14-річних гравців провінції. З 160 гравців, які взяли участь в Кубку того року, лише деякі вже мають досвід гри в НХЛ, і ніхто з них ще не став основним. Але ці невдачі не зломили Макара, він вирішив довести, що здатний на більше. Кейл був визнаний кращим захисником другої за силою дитячої ліги Калгарі.

Ось як про це говорить його батько Гері: «На питання «Ну і що ти тепер збираєшся робити?» він відповів: «Я збираюся розірвати лігу, будучи наймолодшим в ній». Деякі люди думають, що кар’єра зруйнована, якщо їх в 14 років не запросили на Кубок Альберти. Коли ви скаржитесь на тренера, робите гірше собі самому. Ви звинувачуєте партнерів, все навколо, але потім розумієте, наскільки це нерозумно і говорите собі: «Я сам несу відповідальність». Занадто багато людей бачать причину невдач в зовнішніх обставинах і не хочуть, щоб дитина відчувала себе погано і працювала над собою. У цьому корінь проблеми».

Зріст Макара в той час був приблизно 157 см. Коли «Медісін Хет Тайгерс» вибрали його у восьмому раунді драфту-2013 Західної ліги, він виріс до 162 см. У сезоні-2013/14 він вирушив в сильну юніорську лігу, де його помітили скаути «Брукс Бендітс», з якими він потім двічі виграє титул чемпіонів AJHL і відправиться на національний Кубок Королівського банку – турнір, де його два роки поспіль визнають MVP, хоча його команда обидва рази програє у фіналі.

«У мене є фото Кейла, коли він тільки починав за нас грати, йому було років 16. Це одна з найкумедніших фотографій», – розповідає Райан Папайанну, який тренував Макара в «Бендітс». «Там він виглядає не старше 10 років, але готується вийти проти хлопців, яким 20-21. Він здавався дуже маленьким».

На тренуваннях викладався повністю та обезсиленним падав на лід

Знаменитим Макар став під час виступів в NCAA за університетську команду UMass – хокейної програми Массачусетського університету. Він зміг вдихнути новий подих в результати команди закорінілих аутсайдерів. Кейл – єдиний гравець за всю історію Массачусетського університету, якого було обрано в першому раунді драфту НХЛ.

Хокейна програма в університеті була відкрита ще в далекому 1908 році, коли група студентів розпочала регулярні тренування на ставку поряд з альма-матер. 14 людей було обрано на драфтах НХЛ за всю історію. З відомих особистостей можна виділити голкіпера «Лос-Анджелес Кінгс» Джонатана Квіка.

Кейл Макар відчайдушно тренувався під час виступів в університеті, щоб потрапити в НХЛ. Він настільки викладався, що обезсилений звалювався на лід. Його прагнення бути завжди всюди і є запорукою його успіху. Як згадував з посмішкою його тренер в UMass Карвел: «Багато захисників грають від лінії воріт до чужої синьої, але Кейл катається по всій довжині льоду. Одного разу він облетів всю зону нападу з шайбою, пройшов синю лінію, пішов у куток, встиг повернутися назад і закарбувати нападника суперника в борт біля своїх воріт».

Якщо ви ще вагаєтесь в реальності самопожертувальної праці канадського хокеїста, то ось вам цитата його тренера з фізпідготовки в університеті Раяна Бемфорда: «Пам’ятаю, це було в жовтні. У нас як раз в цей час починається сезон. Команда вже давно закінчила тренування, я сидів у своєму кабінеті. Раптом чую – якийсь гуркіт. Подивився – на ковзанці тремтить скло. Підійшов до вікна кабінету і бачу, що це Макар! Він розганявся від одного борта і врізався в скло іншого. Потім агресивно котився по всьому периметру майданчика і знову з усією сили влітав в скло. Цим він займався близько півгодини».

Ці понаднормові тренування призвели до того, що вже дуже швидко скаути клубів НХЛ почали обтупцювати своїми черевиками пороги Массачусетського університету.

«Ваш хлопець дуже хороший. Його катання, руки, бачення майданчика. Гра виглядає дуже легкою для нього. Він виділяється і виглядає як гравець зовсім іншого рівня на тлі інших. Він може прямо зараз їхати в НХЛ. Але йому потрібно попрацювати над фізикою», – написав один iз скаутів.

Ці слова Макару прочитали, коли він сидів з друзями в кав’ярні.

«Це здорово, коли про тебе пишуть таке. Я багато працював над усіма навичками і радий, що виділяюся», – сміявся Кейл Макар. «Я думаю, що нехай все йде так, як йде. Настане момент, я прийму рішення. НХЛ – не те, на чому б я хотів концентруватися наприкінці сезону. Хоча я все одно про це думаю. Але поки що я хочу виграти наш чемпіонат і це – головне».

Які ж в нього здобутки в університеті? Вже будучи першокурсником він став захисником першої п’ятірки та набрав перше очко за гольовий асист в дебютному матчі проти Університету Арізони. Він посів п’яте місце в команді за результативністю і друге серед захисників з 21 очком в 34 іграх. Він став новачком року за версією Асоціації хокейних журналістів Нової Англії, посів дев’яте місце в рейтингу захисників конференції Hockey East, був обраний до збірної новачків і потрапив у третю збірну всіх зірок ліги. 

В своєму другому сезоні він став переможцем номінації на Найкращого гравця Східної Конференції та володарем призу Хобі Бейкера – вручається Найкращому гравцю ліги. У Mullins Center Arena, де в грудні 2019 року було піднято його банер, на шляху від тренувального майданчика до ігрової арени висить фотографія Макара в повний зріст з призом Хобі Бейкера в руках. Кейл буквально зім’явся від збентеження, коли побачив її і благав тих, хто хотів з ним сфотографуватися, щоб його величезне зображення не потрапляло в кадр. 

Того сезону його команда Університету Массачусетс-Амхерт дійшла в плей-офф NCAA до Frozen Four – Фіналу Чотирьох національного чемпіонату серед коледжів. Головний тренер університетської команди Грег Карвел був дуже зайнятий, але зумів викроїти трохи часу, щоб відвідати тренування свого сина. Після заняття шестирічний Дрю Карвел забіг в роздягальню, скинув шолом, подивився в дзеркало і буквально зойкнув від захоплення. «Я поняття не мав, що відбувається, – розповідає тренер Карвел. – Він подивився в дзеркало і сказав: «Дивись, пап, у мене червоні щоки, прямо як у Кейла!».

Став мемом для вболівальників збірної Канади та відмовився від виступу на Олімпіаді

Макар вперше був викликаний Федерацією хокею Канади для участі в World Junior A Challenge (WJAC) (міжнародний турнір з хокею для гравців до 20 років) в 2015 році. Допоміг команді «Канада Захід» завоювати золоті медалі. В грудні 2016 року встановив рекорд змагань, відзначившись 5 очками у зустрічі зі Швейцарією. Макар також виступав канадцiв на Всесвітній літній виставці юніорів в Плімуті, штат Мічиган.

Вiн був викликаний до молодіжної збірної для участі в Чемпіонаті світу 2018 року в Баффало і виграв золото, ставши кращим серед захисників з трьома голами і вісьмома очками в семи іграх. Був єдиним канадцем, обраним до символічної збірної турніру.

На МЧС-2018 в Баффало його батько Гері побачив вболівальника з плакатом, на якому було написано «Dude, where’s Makar?» Це мем, який причіпився до Кейла (вклад канадців в світову мемологію досить недооцінений. Багато мемів, які ви юзаєте – результат діяльності канадського інтернет-ком’юніті). Щодо плакату, виявилося, що цей хлопець бачив гру Макара в Кубку Королівського банку і став його шанувальником. Кейл ніколи не чув про фільм 2000 року Dude, Where’s My Car? («Де моя тачка, чувак?») з Ештоном Катчером і Шоном Вільямом Скоттом. Кейл не розумів постійні відсилання до нього, тому Гері після турніру показав Кейлу це кіно. «Я бачив навіть футболку з цим написом, – розповідає Гері. – Кейл подивився і сказав, що фільм жахливий».

За чутками, Макар відхилив запрошення приєднатися до збірної Канади на зимових Олімпійських іграх 2018 року в Пхенчхані, щоб зосередитися на сезоні з Університетом Массачусетса, оскільки йому довелося б пропустити три важливі тижні.

Виграв трофей найкращому новачку сезону НХЛ – а в 2022-му став абсолютним лідером сезону

Кейл був обраний під 4-м піком командою «Колорадо Евеланж» на драфті 2017 року. 14 квітня 2019 року «Колорадо» прямо по ходу першого раунду плей-офф проти «Калгарі» підписав з Кейлом професійний контракт. Вже в своєму першому матчі вiн закинув шайбу в ворота «Флеймз», команди з якою його самого пов’язує дуже багато. Що це, якщо не іронія долі?

Макар став лише сьомим гравцем в історії НХЛ, який дебютував в плей-офф і одразу забив. Його «Колорадо» виграв той матч 6:2.

А в своєму другому та першому повноцінному сезоні в НХЛ Макар виграв Кубок Колдера – трофей найкращому новачку сезону.

«У деяких матчах цього сезону він був найкращим гравцем на майданчику з великим відривом, – говорить про Макара суперзірка «Евеланш», нападник та асистент капітана Нетан Маккіннон. – Дивно бачити хлопця, який так домінує. Я думаю, що він один з найдинамічніших захисників ліги».

Нападник Маккінон та захисник Макар стали бомбезною зв’язкою на майданчику. Кейл на супершвидкості вривається в зону суперника з шайбою на гаку і знаходить Маккінона на п’ятаку або іншій небезпечній ділянці. «Він дуже розумний гравець, – продовжує Маккіннон. – Він знаходить мене там, де потрібно і робить моє життя простіше».

***

Тепер же Макар став суперзіркою, який зібрав купу і індивідуальних нагород. Хокеїста «Колорадо» визнали найціннішим гравцем розіграшу Кубка Стенлі. Він набрав 29 (8+21) очок у 20 матчах, встановивши рекорд XXI століття серед захисників. 

Також 23-річний Макар виграв приз «Норріс Трофі», який присуджується найкращому захиснику регулярного чемпіонату. До Кайла виграти обидва ці призи в один рік вдалося лише двом легендарним гравцям – Боббі Орру («Бостон», 1970 та 1972 роки, у 22 та 24 роки) та Нікласу Лідстрему («Детройт», 2002, 32 роки). 

«Для мене все виглядає сюрреалістично, – сказав Макар після перемоги у фіналі Кубка Стенлі. - В дитинстві у мене були постери з великими гравцями минулого, а зараз я серед них. Я можу думати лише про всіх, хто привів мене на таку високу щабель».

Макару зараз всього 23 роки – і, схоже, він ще дуже довго буде в еліті світового хокею. 

Фото: NHL.com, IMGFLIP, The Athletic, playerswiki.com, AJHL, UMass Athletics, RichImagesPhotography.com, BarDown, NHL Trade Talk, HFBoards.

Другие посты блога

Все посты