Tribuna/Бокс/Блоги/Ariana Grande/“Калі Траш” - голокост циган. Як циган Трольман перемагав нацизм на ринзі

“Калі Траш” - голокост циган. Як циган Трольман перемагав нацизм на ринзі

Трагічне життя чемпіона-цигана у нацистській Німеччині. Історія про перемоги, відібране чемпіонство, службу в німецькій армії та смерть в концтаборі простого хлопця з циганським корінням.

Блог — Ariana Grande
Автор — Eduard Lopushniak
6 июня 2020, 00:12
9
“Калі Траш” - голокост циган. Як циган Трольман перемагав нацизм на ринзі

Історична передмова

Цигани вважаються одним з корінних народів Німеччини.

Слово Голокост знають майже всі. А ось про Калі Траш відомо набагато менше.

Калі Траш (Kali Tras) - геноцид циган в роки Другої світової війни. Буквальний переклад слів - «Чорний жах».

Починаючи з 1935 року та особливо у роки Другої світової війни з боку націонал-соціалістів Німеччини і їх союзників відбувалися тотальні цькування і знищення циган. Завдяки мобільності циганських груп і співчуттю мирного населення на окупованих територіях (особливо СРСР і Франція) циганам хоч і доводилося туго, але вдавалося вижити. Проте, нацистами було знищено до 150 000 циган (для порівняння, в СРСР тих часів жило 60 000 циган).

Знищувалися однаково як кочові, так і осілі цигани. Найбільше було вбито циган Німеччини, Австрії, Балтійських країн і окупованих радянських територій (в різних країнах - від 50 до 99% циганського населення). Циган розстрілювали, спалювали, закопували живцем або ж відправляли в концтабори, де вони вмирали від голоду, знущань, жорстоких медичних дослідів, в газових пічах або були вбиті наглядачами.

Юні роки боксера Йогі Трольмана

Йоган Трольман народився 27 грудня 1907 року в великій циганській родині (в нього було 8 братів) в Вільше. Так як його статура і пряма постава нагадували високе гарне дерево, батьки Вільгельм і Фридерика дали йому ім'я "Рукелі". Що на мові рома означає "дерево".

Йоган Трольман - чемпіон Північної Німеччини серед любителів, клуб "Герої" Ганновер, 1928 рік

Незважаючи на заборону боксу в кайзерівській Німеччині, у вісім років він пішов у підпільну секцію боксу. До кінця 20-х він уже придбав славу у публіки. Чоловіків захоплювали його спортивні досягнення і незвичайний стиль в роботі ніг - "танець Трольмана", жінок приваблювала симпатична зовнішність і навмисна галантність. Для розвитку любительської кар’єри у симпатичного стрункого хлопця були найкращі передумови. Але його не взяли в німецьку збірну на Олімпійські ігри в Амстердамі.

Вихід залишався один - професійний бокс. Разом зі зростаючою популярністю, Трольман отримав від спортивної преси і прізвисько "циган"; нерідко його по-расистськи образливо називали також "танцюючим циганом", який "боксує не по-німецьки". Тільки в 1930 році він взяв верх в 13 боях і роз'їжджав по всій республіці. Однак пік успіху був ще попереду. У 1932 році він бився вже тільки проти найкращих, причому не тільки у напівсередній, а й в середній, і в напівважкій вазі. Серед його суперників були і зірки міжнародного масштабу.

Вирішальний бій Трольмана

В 1933 році до влади в Німеччині прийшли нацисти. 9 червня 1933 року йому випало битися за звання чемпіона Німеччини у Баварській пивоварні. Бій проти Адольфа Вітте Трольман вигравав переконливо. Серед публіки перебував переконаний націонал-соціаліст Георг Радаман. Він був головою "Союзу німецьких кулачних бійців", створеного націонал-соціалістами об'єднання, що включав в себе і бокс. Радаман дав журі знак, перервати матч і оголосити "нічию", коли стало ясно, яким буде результат бою. І суддя пішов з цим наказом. Однак досвідчена в боксі публіка не була готова стати частиною ідеологічно вмотивованої маніпуляції, оскільки після шести раундів Трольман очевидно перевершував противника. Після півгодини приголомшуючих протестів і погроз на адресу присутніх націонал-соціалістичних функціонерів, Трольману повісили на шию вінок переможця. У змученого боксера по щоках текли сльози. Спочатку від люті за невизнання перемоги, потім від радості за присуджений, всупереч усьому, титул чемпіона. Однак радість була недовгою. Лише через тиждень після матчу Трольман отримав лист від Союзу боксерів, в якому повідомлялося, що його титул чемпіона в напівважкій вазі анульований у зв'язку з тим, що обидва боксери показали "недостатньо високі результати". Титул не буде присуджений. Пролиті сльози також викликали потік різких слів: німецький чоловік не міг бути помічений в такій "негідній поведінці".

Однак і без чемпіонського титулу Йоган Трольман продовжував залишатися улюбленцем публіки і більмом на оці націонал-соціалістів. Його кар'єру необхідно було перервати назавжди, а самого Трольмана, як боксера, остаточно дискредитувати.

Перед боєм 21 липня 1933 року проти відомого і сильного Густава Едера - спортмена напівсередньої ваги, Трольману ясно дали зрозуміти, що йому загрожує відкликання боксерської ліцензії в разі, якщо він знову буде "по-циганськи" пританцьовуючи, тобто "не по-німецьки", боксувати і не піддаватися супернику.

Трольман, розуміючи безвихідність свого становища, вийшов на ринг з вибіленим волоссям і білою напудреною шкірою. Таким інсценуванням під "арійського бійця" він недвозначно спародіював приготовану йому роль жертви. У той же час на ринзі він підкреслено підкорився диктату націонал-соціалістичних функціонерів: відмовившись від характерної для його стилю роботи ногами, щоб не відхилятися від ударів, він весь надав себе "духу німецької боротьби". "Нога до ноги" встав він перед своїм суперником прямо в центрі рингу, щоб там нерухомо приймати і відбивати удари. Після п'яти раундів він був нокаутований. А його боксерська кар'єра безповоротно вирішена. Упертий протест в момент повного занепаду - за цей акт мужнього опору німецькі роми його вшановують як героя.

Трагічна доля Трольмана

У наступні роки Йоган Трольман перебивався виступами як боксер-професіонал на ярмарках, жив в Ганновері і в Берліні. Тут він зустрів Ольгу Фрідубілд на якій одружився в червні 1935 року в відділі РАЦС берлінського району Шарлоттенбург. Пара проживала там за адресою Шлютерштрасе 70.

Невідомо, як це сталося, але схоже на те, що незабаром після одруження Йоган Трольман був направлений у міський "робітничий дім" (виправний заклад) в Руммельсбурзі. Підтверджується це тим, що директор в'язниці у 1935 році вносить пропозицію про стерилізацію спрямованого сюди Трольмана "Генріха". Йоган часто використовував ім'я свого брата, а записаний в актах його власний день народження і замітка про професію "боксер", переконливо доводять, що мова йде саме про Иогана. Примусова стерилізація була проведена в грудні 1935 року. Всього в Берліні жорстокій насильницькій процедурі було піддано 20 000 чоловік. Дочка Рита, народжена в шлюбі з Ольгою, росла без батька.

Переслідування циган набирало силу після затвердження нюрнберзьких расових законів від 15 вересня 1935 року в яких було зафіксовано не тільки систематичну ізоляцію і позбавлення прав єврейського населення, але і сінті та ромів, як "інородців".

"Арієзація" територій стосувалася не тільки євреїв, а й сінті та ромів. Останніх примусили виїхати зі своїх квартир і відправитися в так звані "циганські табори". Найчастіше вони представляли собою обгороджені парканом бараки в чистому полі без всяких санітарних умов.

Члени сім'ї Трольман також були арештовані і поставлені перед вибором: або дати себе стерилізувати, або бути депортованими в табір.

У вересні 1938 року Йоган Трольман розлучився зі своєю дружиною Ольгою в надії таким чином захистити її і доньку від переслідувань.

До цього моменту в фокус дії нюрнберзьких расових законів потрапили і так звані "циганські метиси", ставши об'єктом пильної уваги з боку націонал-соціалістичних расологів і імперської кримінальної поліції.

У грудні 1938 року вступив в силу "Циганський циркуляр" і тиск на сінті та ромів посилився. Гіммлер зажадав "приступити до урегулювання циганського питання, виходячи з внутрішньої сутності цієї раси", дорога до знищення вимальовувалася все ясніше.

Уже в 1938 році Трольман був на кілька місяців відправлений у виправно-трудовий табір Ганновер-Алем. Після свого звільнення він постарався жити самотньо, щоб уникнути подальших переслідувань. У листопаді 1939 року його неочікувано призвали у вермахт. Сінті та роми ще не були відсторонені від обов'язку боротьби за батьківщину. Після перебування в якості піхотинця в Польщі, Бельгії та Франції, навесні 1941 року він відправився на Східний фронт, де після нападу на Радянський Союз був поранений. У той самий час відбулися і перші масові розстріли радянських сінті та ромів. У 1942 році командування вермахту наказало з "расово-політичних причин" відсторонити від служби всіх сінті та ромів. Йоган Трольман був демобілізований з вермахту. Багато з його близьких вже були на той час депортовані в трудові табори і виконували найважчі роботи.

Йоган Трольман (другий зліва) в Ганновері незадовго до початку війни

У червні 1942 року Трольман був заарештований в Ганновері і відправлений в сумновідомий "Циганський централ" в старому місті, де піддавався тортурам і знущанням. Звідти в жовтні того ж року він був депортований до концтабору Ноєнгамме під Гамбургом. Як арештант під номером 9841 він був відправлений на найважчі роботи.

Однак незабаром його впізнав колишній суддя на ринзі, а тепер член СС Альберт Люткемеєр. Саме за його наказом Трольман, незважаючи на відсутність сил - за три місяці перебування в концтаборі він втратив приблизно 30 кілограмів ваги, щовечора після роботи повинен був виступати проти есесівців на тренуваннях з боксу. Підпільний комітет в'язнів Ноєнгамме вирішив вивести Йогана з-під удару і, створивши йому нову ідентичність, відвернути увагу СС. Офіційно Йоган Трольман помер 9 лютого 1943 року від серцевого нападу, але в дійсності це стосується одного померлого в'язня, чиї персональні дані були передані (Трольману). Побоюючись викриття, Трольмана транспортували в сусідній табір у Віттенберзі.

Але і тут йому не вдалося вислизнути від свого боксерського минулого. Протягом 1944 року він повинен був битися на інсценованому табірним керівництвом ринзі з ненависним арештантами капом (арештантом, який співпрацює з адміністрацією) Емілем Корнеліусом. Трольман виграв бій, але через деякий час Корнеліус помстився за поразку. Посилаючи Трольмана в наряди за межі табору на непосильно важку роботу, він вимотав його і забив палицею. Смерть Йогана Трольмана була представлена ​​як нещасний випадок, його тіло разом з тілами інших померлих було закопано в ямі на цвинтарі у Віттенберзі.

Однак в'язень Роберт Ландсбергер, який був свідком смерті Трольмана, пережив концтабір і після звільнення дав свідчення. Проте, вони довгий час лежали непоміченими в архіві меморіалу Ноєнгамме.

Сьогодні цей провулок носить ім'я Йогана Трольмана

В кінці 2003 року Німецький союз професійних боксерів передав родині спортсмена пояс чемпіона Йогана "Рукелі" Трольмана, який сьогодні офіційно визнаний чемпіоном Німеччини в напівважкій вазі.

У 2013 році в Німеччині був знятий документальний фільм-драма про дивовижну долю боксера - з ганноверських нетрів до титулу чемпіона Німеччини і через службу в вермахті в концтабір, де у віці всього 36-ти років був забитий до смерті.

 

Другие посты блога

Все посты