Tribuna/Шахматы/Блоги/Фільми, серіали, анімація/Рецензія на серіал «Темрява»

Рецензія на серіал «Темрява»

Один з найкращих науково-фантастичних серіалів за останній час.

Автор — intermezzo
22 октября 2021, 15:24
8
Рецензія на серіал «Темрява»

Останнім часом в чергу на рецензування до мене напросилось багато різних фільмів і серіалів. "Гра в кальмара" поки в процесі перегляду; дивитись "Дюну" з телефону - це не комільфо, тому чекаю версію 4К, а от "Темряву" цілком можна було зацінити і в невеликому форматі, що я і зробив.

На що схожий серіал "Темрява"? Він схожий на такі культові твори, як "Назад в майбутнє", "Твін Пікс", "Містер Ніхто" і "Дивні речі", тому якщо ви любите щось із згаданого - бігом дивитися. 

Головна ідея серіалу та одночасно головна його перевага - це одна з найкращих в історії кіно демонстрацій подорожей у часі та реалізація ідеї "непорушного таймлайну", до якої схиляюсь і я сам. 

Суть теорії в тому, що навіть якщо ви опинитесь у минулому і спробуєте щось змінити, то глобально вам це не вдасться, і все що ви зробите ніяк не зачепить плин часу та основні події вашого життя.

Наприклад, якщо дорослий відправиться в гості до самого себе в дитинстві, щоб дати кілька порад, то він [дорослий] буде переконаний, що своїми діями утворює альтернативний таймлайн з блекджеком і куртизанками, а насправді ж дитяча копія дорослого просто подумає щось на кшталт "що за дивний чувак, нафіг його" і заблокує цей випадок в своїй пам'яті до кінця життя.

"Темрява" розширює та доповнює ідеї з фільмів Земекіса: тут в нас не тільки Марті з Доком та супутні персонажі, а декілька сімей з невеликого міста, яких пов'язує минуле, майбутнє і теперішнє. Глядачі, які не бояться спойлерів та люблять докопуватися до істини, можуть нагуглити схему взаємовідносин усіх персонажів серіалу між собою, але я б не рекомендував цього робити - так, деякі герої по ходу дії вгадуються, але з іншими краще знайомитися наприкінці.

З перших серій "Темрява" може здатися депресивним дійством з елементами трилеру і детективу, але потім до сценарного коктейлю додається драма, Sci-Fi, філософія та "не такі, як всі" підлітки. Комусь таке змішування жанрів може здатися надмірним; мені, наприклад, підліткова мелодраматична історія нагадала "Містера Ніхто", але там вона була додана більш логічно і природньо. 

З приводу гри акторів та операторської роботи сказати особливо нічого - вони на рівні, але не більше. В деяких сценах сподобалась симетричність кадрів в стилі Веса Андерсона, а музичний супровід задає хороший тон та підкреслює загальну невизначеність подій на екрані. 

Головне в "Темряві" - це сценарій, ідея, стратегія подій та непогане як для серіалу наукове підґрунтя. Загальне враження - 8,5 з 10

Другие посты блога

Рецензія на фільм «Дюна»
31 октября 2021, 08:16
3
Все посты