Tribuna/Шахматы/Блоги/Фільми, серіали, анімація/Рецензія на фільм «Тенет»

Рецензія на фільм «Тенет»

Нолан знову всіх переграв?

Автор — intermezzo
21 декабря 2020, 10:31
8
Рецензія на фільм «Тенет»

Готуючись до написання цієї рецензії, я відзначив для себе той факт, що бачив усі фільми Крістофера Нолана. Враховуючи цю інформацію, можу навіть назвати себе не те щоб шанувальником, але точно - поціновувачем його творчості. Відповідно, повз "Тенет" пройти я не міг, тому як тільки фільм вийшов у якості, я з ним ознайомився. 

Якщо ви бачили хоча б декілька фільмів Нолана, то мали б помітити, що в нього є свій стиль, і цей стиль був помітний і тут. Прогулянки у костюмах, стриманий гумор, планування нездійсненних місій, закручений сюжет - все ніби в наявності, але...

Але у даному випадку все це на мене не подіяло. Чому? Найпростіше пояснення полягає в тому, що повторення з фільму у фільм однакових фішок і сценарних ходів на другий-третій раз вже не спричиняє "вау-ефекту" в глядача. 

"Тенет" сильно нагадує "Inception" (який в нас не сильно напрягаючись назвали "Початком", явно злизавши назву в геніїв адаптації з північного сходу), "Memento" і частково "Interstellar", і в цьому його головний мінус, тому що окрім самоповторення було також використано і сильне спрощення будь-яких пояснень сюжету для глядача, що в поєднанні з рваним монтажем, поганим зведенням звуку та складністю чи то самого сценарію, чи то складністю перенесення сценарію на екран дало в результаті нуднуватий бойовичок з посередньою грою акторів.

Єдиним, хто сподобався, був Кеннет Брана - йому віриш. Ви можете заперечити, сказавши "ти не шариш, в Нолана головне сценарій", але сценарій тут зрозуміти складно навіть після декількох оглядів фільму в Ютубах та на сайтах з рецензіями, і через це складається враження, що режисер перехитрив сам себе, не долучивши до написання сценарію традиційних колег - брата Джонатана і Девіда Ґоєра. 

По суті, головним посилом фільму можна назвати фразу "не намагайся зрозуміти, просто дивись", але заставити себе більше двох годин дивитись на незрозумілі і нелогічні речі це досить складно.

З одного боку, є цікавий посил щодо циклічності часу, з іншого - "не все так однозначно". За подібний напіввідкритий фінал та відкриті запитання типу "хто ж такий Ніл" фільму також можна додати плюсів, але на фоні геніальних "Memento", "Inception", "Interstellar", або просто чудово знятих фільмів про Бетмена та "Престижу" "Тенет" виглядає дуже слабо, тому я скоріше погоджуся з глядачами, які назвали "Тенет" одним із найгірших фільмів Нолана.

7 з 10

Другие посты блога

Рецензія на фільм «Дюна»
31 октября 2021, 08:16
3
Все посты