Tribuna/Футбол/Блоги/Chesky/«Барселона» переграє «Борусію». Відставка Вальверде поки відкладається

«Барселона» переграє «Борусію». Відставка Вальверде поки відкладається

Блог «CheskyAnalytics» про центральний матч 5-го туру групового етапу Ліги Чемпіонів.

Блог — Chesky
28 ноября 2019, 11:29
1
«Барселона» переграє «Борусію». Відставка Вальверде поки відкладається

Каталонська "Барселона" обігрує дортмундську "Борусію" (3:1) у 5-му турі групового етапу Ліги Чемпіонів. Домашня перемога підопічних Ернесто Вальверде забезпечує їм першу позицію у групі F і вихід у плей-офф змагання. Також втішний результат віддаляє потенційну відставку головного тренера "Барси". Далі ж випробування у вигляді двобоїв із мадридськими "Атлетико" і "Реалом".

Перший поєдинок між цими двома командами залишив позитивне враження, зокрема через футбол, який продемонстрували гравці "Борусії". Після закінчення гри не виникало сумнівів у тому, що саме німці втратили 2 очки, а "Барселона" дивом заробила одне. Однак, цього разу терези схилилися у бік саме каталонського клубу.

Всі очікували продовження протистояння, адже у Дортмунді забитих м'ячів уболівальники так і не дочекалися, хоча моментів було більше, ніж достатньо. Було зрозуміло, що гра не лише не втратить у видовищності, а й навпаки серйозно додасть у цьому компоненті. Цього разу капітан каталонців Ліонель Мессі був готовий на всі 100%, якщо порівнювати його кондиції із дортмундською зустріччю. Окрім того, аргентинець мав іще одну мотивацію показати якісну гру і принести своїй команді потрібний результат. Мессі проводив свій 700-й матч у футболці "Барселони". 

Домашній поєдинок з "Борусією" вже встигли охарактеризувати як один із найважливіших у першій половині сезону. Про це, зокрема, казав вінгер "Барси" Усман Дембеле, який готувався до протистояння зі своєю колишньою командою, яку скандально покинув. Вальверде довірив місце у старті саме йому, залишивши Грізманна в запасі. Матч і справді можна було називати найважливішим, як мінімум у груповому етапі Ліги Чемпіонів, адже будь-який результат у цьому матчі ще більше б підливав олії у вогонь і залишав купу важливих запитань перед заключним 6-им туром. Забігаючи наперед, зараз питання полягає у тому, хто складе компанію "Барселоні" у плей-офф Ліги Чемпіонів? 

"Барселона" здебільшого невдало проводить виїздні матчі. Часто підопічні Вальверде зазнають небажаних поразок, втрачають очки у важливих протистояннях, або, демонструючи сумну розмиту гру, здобувають перемоги на останніх хвилинах - перемоги, які залишають гіркий присмак. Однак, у домашніх матчах "Барса" показує стабільно якісний футбол, здобуваючи позитивний результат. Тому, питань щодо фаворита цього протистояння не виникало. Ним були каталонці, які в останніх матчах порушили негативну тенденцію, що склалась з початку сезону. Команда почала регулярніше вигравати.

Натомість, останні кілька матчів "Борусії" минули не за найкращим сценарієм. Підопічні Фавра зазнали нищівної поразки (4:0) від принципового суперника у боротьбі за чемпіонство Німеччини "Баварії". Потім, програючи 0:3 "Падеборну", дивом звели матч до нічиєї. Тому, настрій дортмундської команди був відповідно негативний, утім, очевидно, бойовий. Про це також свідчили слова головного тренера "Борусії" Люсьєна Фавра.

"У домашньому матчі ми мали хороші моменти, ми вдало пресингували і захищалися. Завтра нам варто зробити те ж саме", - наголосив коуч дортмундців.

Перші 15 хвилин протистояння були досить спокійними, практично без моментів. "Барселона" передбачувано взяла м'яч під свій контроль, "Борусія" очікувала на помилку, щоб вибігти в контратаку, однак вийшло у них це лише одного разу. Лайнсмен дивом не помітив положення поза грою і дав завершити потенційно гольовий епізод. Шульц не використав нагоду, пробивши прямо в те місце, де стояв Тер Штеген.

Усман Дембеле, який отримав можливість вийти в стартовому складі, часто отримував м'яч на фланзі. Але француз відверто гальмував швидкі атаки своєї команди і очевидно не вписувався в загальну картину командних дій. Для нього матч закінчився вже на 26 хвилині. Гравець отримав ушкодження й поступився місцем на полі співвітчизнику Антуану Грізманну. Тоді ж усе почало виглядати значно природніше й, щонайважливіше для Вальверде, ефективніше. Гра в атаці стала швидшою і значно додала в якості, тому вже через 7 хвилин після цієї заміни "Барселона" двічі вразила ворота суперників. Дует Мессі-Суарес показав ту майстерність, яку всі звикли бачити від них. Обоє відзначились забитими м'ячами і гольовими передачами. Захист "Борусії" у цьому матчі став найбільш проблемною ланкою, що призвело до провалів і пропущених м'ячів. Підсумок 1 тайму - 2:0 на користь господарів і якісна перевага "Барселони". 

Тактично гнучкому Фавру варто було щось змінювати, аби хоч спробувати нівелювати гандикап, тому передбачуваним став вихід швидкого й технічного Джейдона Санчо, який в результаті зумів один м'яч забити й уникнути розгрому. Але перед тим Грізманн встиг втретє вразити ворота суперника і зняти всі питання стосовно переможця зустрічі. Очевидно, тактичну перемогу одержав у матчі Вальверде. При цьому, наставнику "Барселони" вдалося впевнено і беззаперечно отримати 3 важливих залікових пункти і вийти у плей-офф Ліги Чемпіонів з 1-го місця.

Після того, як рахунок став 3:0, "Барселона" повністю віддала ініціативу супернику. До закінчення матчу залишалося більше 20-ти хвилин і Ернесто Вальверде, добре знаючи властивість підопічних Фавра вибігати в контратаки, прийняв важливе тактичне рішення - сісти на свою половину поля і не дати можливість "Борусії" проводити стрімкі флангові атаки. Ефективність флангів "Борусії" очевидно впала через відсутність вільних зон, у які можна було вриватися. Основне завдання Вальверде у кінці поєдинку - зберегти результат. І йому це вдалося, хоч кінцівка видалась важкою (згадуємо гол Санчо, вихід віч-на-віч Брандта і влучання у поперечину). 

Гравцем матчу було визнано Ліонеля Мессі, який віддав 2 гольові передачі і ще одного разу вразив ворота "Борусії". Хоч капітан "Барси" і виходив на поле як крайній вінгер при схемі 4-3-3, частіше ми його все одно зустрічали на позиції атакувального півзахисника і команда перелаштовувалась на схему 4-3-1-2. Аргентинець діяв із глибини. Це найбільш притаманна йому позиція на полі. Відповідно, і гра команди при такому розташуванні Мессі стає в кілька разів ефективнішою, адже футболісту більше притаманний якісний дриблінг і гостра остання передача, а не швидкісні дані, як це було раніше, коли гравець був молодший. 

Ліонель Мессі провів черговий видовищний, якісний і результативний матч, чим ще раз підтвердив свою важливість для каталонського клубу. Очевидно, що у минулому матчі з "Борусією" в Дортмунді "Барселона" не змогла досягнути вдалого результату, зокрема, через відсутність лідера. Тоді не було гравця, який повів би вперед свою команду. І наразі важко уявити "Барселону" без Лео Мессі, адже сьогодні у команді очевидного лідера на зразок аргентинця, немає.

"Барселона" впевнено перемагає, а Вальверде відстроковує свою відставку. Протистояння з "Атлетико" і "Реалом" можуть стати визначальними для наставника. Це будуть поєдинки на виїзді і вдома відповідно. І в такому скрутному становищі, в якому опинилася "Барселона", якщо звертати увагу на відсутність стабільності в грі і результатах, це прекрасна можливість для Вальверде за допомогою прийнятних результатів у цих двох матчах закріпитися на посаді головного тренера "Барселони". У разі ж програшів, очевидно, Ернесто Вальверде залишить команду достроково. Такого розвитку подій керівництво команди точно не стерпить.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты