Tribuna/Футбол/Блоги/Полтава, до востребования/Тікаючи від білетерші. Як «Десна» вперше переграла «Ворсклу» в УПЛ

Тікаючи від білетерші. Як «Десна» вперше переграла «Ворсклу» в УПЛ

Несподіваний гість у VIP-ложі, гра наперекір вказівкам начальства, чергове переривання трансляції - чи не забагато шок-контенту для однієї порції суботнього вечора?

3 августа 2019, 23:59
2
Тікаючи від білетерші. Як «Десна» вперше переграла «Ворсклу» в УПЛ

Минулого сезону протистояння «Десни» та «Ворскли» нагадувало нескінченну біганину підстаркуватої білетерки за студентом-першачком, що намагався проїхати зайцем електричкою від Гребінки до Прилук (або у зворотному напрямку, це непринципово). Бабці щоразу вдавалося щонайменше наздогнати молодика попри нестачу швидкості та витривалості і виписати штраф за нахабність. А траплялося й так, що пасажир без квитка отримував копняка і прожогом вилітав з дверей останнього вагону.

Дивіться самі: 0:2 у потенційно нічийній грі через брак досвіду, гостьові нулі попри догравання у більшості, ще одна нічия у Полтаві (цього разу 3:3 після 3:0 у першій половині) та мінімальна домашня поразка за тотальної переваги після курйозного голу Петровича. Досвідчена команда витиснула б з серії зустрічей з географічними сусідами очок 8-9, однак підопічні Рябоконя спотикалися раз-по-раз. Звісно, що п’яти втрачених пунктів їм не вистачило для потрапляння до топ-6.

У п’ятому раунді запеклого бою боксер з зеленого кута рингу від початку робив усе, аби лягти в кращому випадку у нокдаун. Косовський – найслабший тренер поточного розіграшу УПЛ – звернув увагу на зауваження експертів і … замість виправлення помилок першого туру ще міцніше прикопав шанси підопічних бодай на нічию. Шехіч був би однозначно найгіршим у зустрічі з «Зорею», однак провів на полі замало часу для отримання почесного звання. Зараз Едін вийшов вже у старті, а на лаву присів найактивніший минулої неділі Коломоєць. Правий фланг проти луганчан майже не задіювали, а в суботу тамтешня зв’язка взагалі отримала вказівку «вудок не брати та з автобусу не виходити».

Точніше, вищезгаданого боснійця навіть просити про це не треба було. Пердута, натомість, наказу ослухався і кілька разів небезпечно збігав вперед. Відносно небезпечний штрафний (ще й з жовтою для Мостового), перепоганений Артуром, простріл в нікуди, який міг завершитися результативно через помилку Паста… Не густо, але на безриб’я бодай щось можна відзначити. Був ще кутовий, після якого Петрович намагався знову засмутити сіверських вболівальників, але лише потішив. Лиш незадовго до перерви Мартиненко після невдалого стандарту та атаки другою хвилею пробивав напевно, та влучив у поперечку.

Рахунок на той момент вже давно був 1:0. Показово, що господарі поля за винятком результативного удару спромогалися винятково заробляти (і не використовувати) небезпечні штрафні. А гол вийшов красивим: банальну на перший погляд контратаку завершив ефектним ударом в дальній кут завершив Калитвинцев. Ну любить Влад забивати «Ворсклі», що поробиш. Ще красивіший переможний м’яч зі стандарту навесні за «Арсенал» поки не встигли забути, а тут дубль два вже з гри.

Втім, головною подією матчу незалежно від результату була поява на стадіоні імені першого космонавту Костянтина Жеваго власною персоною. Це підозріло нагадувало кінцівку шостого сезону «Гри Престолів», коли на Серсею Ланністер чекала розправа шляхом суду. Але натомість «шальна імператриця» холодним хижим поглядом спостерігала з вікна палацу за реалізацією жорстокого плану та руйнуванням Септи Бейлора. Десь так само і колишній нардеп спостерігав, як його (поки що) команда з перманентними зупинками летить до чорта в пекло. А мав же ж бути десь на Кіпрі і ховатися від кволого вітчизняного правосуддя, вам не здається?

Присутність шефа полтавчанам жодним чином не допомагала. Хоча варто зазначити, що навіть попри заміну активного Кузика на Картушова другий тайм розпочався цілком жваво. Філіппов, скажімо, продемонстрував, що вміє «робити красиво», але Ткаченко дістав м’яча з-під поперечини після акуратного перекидання з льоту з лінії карного майданчику. Перед цим всюдисущий Петрович невдало намагався намалювати пенальті, а згодом Огіря повівся на неочікуваний фінт прямолінійного Артура і порушив правила – попередження та небезпечний штрафний. Васін цілив у ближній верхній кут, та жахнув вище. Врешті-решт, звичне підключення Фаворова-старшого після подачі Богданова завершилося скиданням в напрямку Фаворова-молодшого. Саме що в напрямку, оскільки захисників там було значно більше.

А далі на тих, хто спостерігав за поєдинком не наживо на стадіоні, чекав неприємний сюрприз: вдруге поспіль трансляція з Чернігова обірвалася. Чи то в місті дитинства Андрія Ярмоленка хтось замість меду намазав дьогтем, чи то обладнання «плюсів» скривилося через технічні негаразди, та тенденція в будь-якому разі вимальовується неприємна. Щоправда, три з лишком тисячі присутніх на «Гагаріна» теж нічого особливо не придбали. Можна було б понервувати, оскільки з грою на утримання потрібного рахунку у цієї «Десни» справи завжди сутужні.

Але приблизно за чверть години до фінального свистку питання про переможця було знято. Показово, що вирішальної помилки припустився Чеснаков, який внизу зазвичай діє бездоганно. Капітан полтавчан обрізався у зоні правого захисника, воротар запізно вискочив назустріч Картушову, а джокер Рябоконя вчасно відпасував на Філіппова. Обробити м’яча та вдарити з напівльоту повз Мартиненка Олександру виявилося простіше, ніж влучити з вбивчої позиції у порожні ворота, як це сталося у вівтороку проти «Львову». Того самого «Львову», який у паралельному матчі з «Динамо» навіть за рахунку 0:3 виглядав менш безнадійно, ніж позаминулорічний бронзовий призер.

От і вийшло в підсумку, що переміг той, хто більше хотів і подужав. Якби чернігівці не припустилися фатальних помилок в першому турі, про їхні перспективи у топ-6 говорили б у геть іншому тоні. Що ж до "Ворскли"... Дивно звучить, але до боротьби за виживання полтавські вболівальники не звикли. Принаймні те покоління, яке застало у фан-секторі живого та здорового Сашка Стадниченка і при цьому не пам'ятає роботи Віктора Носова. Не дивуйтеся, але у серпні справжній рівень ворсклян покаже не "Олександрія", а "Львів" з "Колосом". Там і побачимо, наскільки реальними були б побоювання щодо стикових поєдинків за старого формату ліги.

Студент-заєць же ж нарешті доїхав на халяву з Гребінки до Прилук. Білетерка, щоправда, цього разу була несповна розуму, без окулярів, слухового апарату та на милицях. Та хто згадає про це за кілька років? Точно не любителі сухої вичерпної статистики.

Найцікавіше тільки починається, не перемикайтеся.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты