Tribuna/Футбол/Блоги/Cactus_club/«На закиди, що арбітри сліпі, скажу, що зір нам перевіряють». Романюк – друга жінка-рефері в УПЛ

«На закиди, що арбітри сліпі, скажу, що зір нам перевіряють». Романюк – друга жінка-рефері в УПЛ

Блог — Cactus_club
5 декабря 2021, 22:45
3
«На закиди, що арбітри сліпі, скажу, що зір нам перевіряють». Романюк – друга жінка-рефері в УПЛ

Анастасія — арбітр ФІФА з 2015 року.

Анастасія Романюк стала другою в історії української прем’єр-ліги жінкою-головним арбітром після Катерини Монзуль. Суддя дебютувала ще минулого сезону - відпрацювала на матчі «Львів» – «Олімпік» (Донецьк) на «Арені Львів».

«Плакала після поразки бразильців від збірної Франції у фіналі ЧС-1998»

Романюк родом з Івано-Франківська. Футбол завжди був присутній у її житті — спочатку на місцевому стадіоні, а згодом у спортивній школі.

«У дитинстві ми ганяли м’яча з друзями на стадіоні «Гірка». Зранку до вечора з хлопцями грали там у футбол, а потім розбігалися додому дивитися матчі і вболівати за своїх кумирів.

Твердо вирішила пов’язати своє життя з футболом під час ЧС-1998. На тому мундіалі вболівала за збірну Бразилії та зубастика Роналдо. Добре пам’ятаю як плакала після поразки бразильців у фіналі чемпіонату збірній Франції з рахунком 0:3. Ось тоді вирішила, що футбол для мене щось більше, ніж просто гра» — розповіла Анастасія в одному з інтерв’ю.

На «Гірці» її і помітив директор Галицької ДЮСШ Микола Сегін і запросив на тренування, що стало для Анастасії несподіванкою. Там вона почала займатись футболом із дівчатами. У складі збірної Івано-Франківської області брала участь у різноманітних турнірах. 

А вже в 2005 році розпочала кар’єру футбольного арбітра, обслуговуючи матчі регіональних протистоянь. Через рік отримала право обслуговувати матчі всеукраїнських змагань, починаючи від дитячо-юнацької ліги до аматорських поєдинків.

«Коли люди розуміють, що більше не можуть займатися футболом, але люблять цю справу, багато хто стає тренерами чи арбітрами. Так було і в моєму випадку. Я вирішила спробувати, і як показало життя, – зробила правильний вибір», —  коментує дівчина свій вибір на користь арбітражу в інтерв’ю.

Анастасія вважає, що футбол змінився і став динамічнішим, а самі арбітри — молодшими, фізично підготовленими не гірше за футболістів. У професійних арбітрів на тиждень 4-5 тренувань, як і у гравців, не враховуючи матчів із величезним навантаженням. Рефері розповідає, що для охочих стати арбітрами, існує застереження — стан здоров’я. Судді деколи бігають більше, ніж футболісти, тому слід мати допуск до фізичних занять. На професійному рівні арбітри щорічно проходять повний медогляд.

«Перевіряють абсолютно все. Тож на закиди обурених фанатів, що арбітри сліпі, можу сказати, що зір нам перевіряють».

Стала найкращою у першій лізі, у бригаді Монзуль судила історичний матч Ліги націй

Романюк за свою кар’єру здобула вже декілька нагород. У 2016 році перемогла в номінації «Найкращий арбітр чемпіонатів України» серед жінок. За підсумком голосування вона випередила свою найближчу конкурентку Наталію Мамчур на 14 балів. Анастасію також нагородили призом «Найкращий арбітр першої ліги» за підсумками 2020 року.  

Дівчина зізнається, що треба багато в чому собі відмовити, щоб стати професійним арбітром, але воно того вартує. «То тільки здається, що арбітр вийшов, походив, посвистів і показав карточку. Насправді — це велика праця».

Романюк провела чимало зустрічей у першій та другій лігах. У 2019-му головний тренер «Діназа» Володимир Бондаренко розкритикував суддівство Анастасії в матчі другої ліги проти «Вереса» (1:2). Романюк призначила два пенальті у ворота його команди і вилучила гравця.

«Якби ми сьогодні занесли судді як «Верес», то виграли б. Жінка має народжувати дітей, займатися домашніми справами, а не судити футбол», – сказав Бондаренко.

На такі закиди Романюк реагує по-філософськи. «Буває, звичайно, на емоціях кажуть, що то не наша справа, але чоловіки-арбітри ще гірше деколи чують на свою адресу. Ми не зважаємо і робимо свою справу».

У вересні цього року рефері обслуговувала матч першої ліги «Металіст» – «Полісся», в якому вилучила гравця житомирської команди Владислава Огирю. Головний тренер «Полісся» Юрій Калитвинцев погодився з рішенням арбітра. А експерт і тренер Олег Федорчук сказав, що Анастасія справедливо вилучила Огирю, але пробачала дуже багато фолів у першому таймі на користь «Металіста».

Романюк часто працює у суддівській бригаді Катерини Монзуль, як четвертий арбітр. Так було у фіналі Кубка України «Динамо» – «Ворскла». Тоді ще експерт каналів «Футбол» Олександр Головко обурювався, мовляв, не можна давати жінкам обслуговувати такий відповідальний матч. Згодом Монзуль стала другою в історії УЄФА жінкою-арбітром, яка обслуговувала матч кваліфікації чоловічого Євро U-21. А у листопаді минулого року Катерина працювала на матчі Ліги націй Сан-Марино – Гібралтар. Це вперше в історії УЄФА зустріч чоловічих збірних судила повністю жіноча бригада арбітрів. Романюк також була учасником тих матчів, як четвертий арбітр.

Анастасія стверджує, що зараз жіночий арбітраж розвивається і слід відходити від стереотипів.

«Ми живемо в європейському суспільстві і стереотипи, що футбол —  це не жіноча справа, давно стерлися. В дівчат є дуже велика перспектива, адже  жіночий футбол розвивається великими темпами і є великий попит на жінок-арбітрів. Той хто стежить за футболом, бачить, як активно розвивається жіночий футбол».

Дебютувала в УПЛ і вже розсудила три поєдинки

Чимало емоцій викликає у футбольних вболівальників суддівство Монзуль. Тепер вона вже не єдина жінка в українському арбітражі. Романюк дебютувала в ролі головного арбітра  в останньому турі УПЛ минулого сезону на матчі «Львів» – «Олімпік». Команди зіграли внічию – 1:1, а рефері показала три жовті картки. Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар відзначив, що Анастасія не заважала грі, дозволяла вести боротьбу, а команди, у свою чергу, не показували надмірних грубощів.

Згодом Романюк довірили гру «Львів» – «Інгулець» (1:2) на «Арені Львів», де вона провела перший у своїй кар’єрі матч прем’єр-ліги. Ця зустріч пройшла спокійно – лише одна жовта картка. А на початку листопада Анастасія судила матч «Минай» – «Маріуполь» (0:2), після якого на адресу судді посипалася критика від колишніх арбітрів. У цій грі було два вилучення, сім попереджень і призначене пенальті. Правда, гравець «Миная» не зміг реалізувати 11-метровий.

«Романюк і її помічниці не розуміють чоловічої боротьби, єдиноборства, не встигають, немає легкості в ногах. Моя думка незмінна: коли жінка судить чоловіків, це дуже шкодить футболу», — сказав екс-арбітр ФІФА Сергій Шебек.

«Це був уже третій матч Романюк в УПЛ і, як і два попередні, її арбітраж залишив двояке враження. Зокрема, Анастасія не помітила, що закарпатець Матич зіграв рукою у своєму штрафному майданчику, а асистентка чомусь не підказала їй. У тих випадках, коли були показані жовті картки, далеко не всі порушення заслуговували на таке покарання. Не завжди правильні рішення ухвалювали й асистентки, що вносило нервозність у дії футболістів.

Важливо, що результативних помилок Романюк не зробила. Вилучення були справедливі: маріупольця Очеретько — за грубий фол, а закарпатця Ахмедзаде — за неспортивну поведінку, через що він отримав друге попередження. Декількома секундами раніше нападник господарів після показаної йому жовтої картки поаплодував арбітру. Арбітри не артисти на сцені, щоб їм аплодувати. Тож у цьому випадку Романюк вчинила правильно» — сказав Ступар.

Анастасії 37 років і вона запевняє, що саме спорт та арбітраж виховали і загартували її характер.

«В асистентів арбітрів є гасло: чекай і дивись. Коли відбулися зміни в правилі 11 «Поза грою», була саме ця рекомендація. Тобто, перш, ніж прийняти рішення, завжди треба зробити паузу. Тому цей вислів, став одним з кредо мого життя. Адже у багатьох життєвих ситуаціях треба почекати і подивитися, як буде, а тоді прийняти правильне рішення».

Фото: УАФ, УНІАН

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты