Tribuna/Футбол/Блоги/footballчік/За помилки вболівальників розплачуються клуби

За помилки вболівальників розплачуються клуби

За останні кілька років в нашій країні поведінка фанатів футболу погіршується, з цим безперечно треба боротись, але чи усвідомлюють фани те, що представників ФІФА краще не нервувать?

Блог — footballчік
Автор — Alevtina Vashchenko
19 ноября 2015, 04:13
1

Після ситуації, яка сталась на Кубку України, коли вболівальники вибігли на поле, аби привітати улюблену команду, та на радощах почали ламати ворота, обрізати сітку, чи  під час серій пенальті палили та кидали петарди – у зв’язку з цими подіями та подіями в країні взагалі представники ФІФА почали більш ретельно звертати увагу на український футбол, стали погрожувати, що матчі з серйозними командами будуть проводити на нейтральних стадіонах, без вболівальників, бо те, що вони роблять є неприпустимим. Насправді самі фанати забирають у себе свято футболу, адже  кожен необдуманий крок призводить до покарання команди.

7 листопада був проведений матч у рамках 14 туру  української  Прем’єр-ліги  «Олександрія» - «Шахтар», після якого  стався  інцидент. В кінцівці зустрічі на поле вибіг уболівальник господарів поля, підбіг до воротаря «Шахтаря» Антона Каніболоцького і показав в обличчя середній палець, за що тут же отримав від голкіпера по обличчю.  На наступний день гравець прокоментував ситуацію: «Жалкую, що не стримався в цьому епізоді. Не треба було таким чином реагувати на дії цієї людини. Що він мені сказав? Це був потік нецензурних образ». Після переглянутого матча обурила  поведінка фаната. Який би рахунок не був, все одно треба  зберігати спокій і не кидатись на футболістів. Спочатку можна було схвалити вчинок голкіпера, адже будь-яка людина не терпіла б, якби їй в  обличчя показували непристойні жести та казали нецензурні вислови, але через деякий час, постійно думаючи та аналізуючи цю подію з обох сторін, ми розуміємо, що футболіст не мав так чинити, треба зважувати всі вчинки, обдумувати кожен крок, але знову ж таки під час певної ситуації нас переповнюють емоції і те, що ми робимо в нестандартних ситуаціях – вчинено у стані афекту.  Не можу визначитись чи схвалюю, чи засуджую  вчинок Каніболоцького, адже знаю, що будь-який справжній чоловік не терпів би такого ставлення і відповів на грубість, що й зробив Антон. А стосовно фаната можу сказати, що потрібно вміти гідно приймати поразку улюбленого клубу, а не кидатсь на всіх. Навіть якщо ти зневажаєш суперників, то не треба робити це у збиток клубу:  як стало відомо трохи пізніше «Олександрія» має заплатити штраф за такого вболівальника, а голкіперу арбітр дав жовту картку, мотивувавши тим, що у гравця була неспортивна поведінка. Ця подія стала ще однією негативною монеткою у скарбниці  футболу.

На відміну від англійців чи іспанців українці все менше й менше усвідомлюють той факт, що через їхню погану поведінку будуть страждати не тільки вони, а  й їх улюблена команда, тому сидячи в п’яти метрах від гравця чужі фанати  адекватно сприймають поразку і не біжать з кулаками на футболіста. В нас же на стадіонах стоять великі сітки, аби нічого зайвого не потрапило на поле, ставлять мільйон стюардів, щоб вони слідкували за порядком, в інших країнах  звичайно такого немає. Нам варто замислитись над своєю поведінкою на матчах, чи згідні ми з тим, щоб залишитись без «живого» футболу?