Tribuna/Футбол/Блоги/Із грифоном на грудях/25 років ФК «Оболонь». Емблеми

25 років ФК «Оболонь». Емблеми

Український футбольний клуб із найкращою емблемою за версією Tribuna.com мав тернистий шлях до тріумфу в цій галузі.

Автор — Andriy Victorov
24 апреля 2017, 22:30
7
25 років ФК «Оболонь». Емблеми

2002 року київська "Оболонь" вперше вийшла до Вищої Ліги. Хоча ще в сезоні 2000/2001 клуб грав у Другій Лізі. Це щось, та означає.

Емблема - найнеобхідніший атрибут футбольної команди, її символ, її хрест. В дебютанта елітного футбольного дивізіону України її не було.

Це фото найкращого бомбардира команди, В'ячеслава Терещенка, є доволі красномовним - у 2002 році емблемою "Оболоні" слугувала, по суті, доповнена версія логотипу корпорації - до неї був доданий м'яч знизу, підпис зверху, і назва міста та рік заснування по боках. Сам же логотип наносився на форму і замість емблеми, і замість спонсора. Цікаво, що за версією фанатського об'єднання Brewers Art на той момент в команди була нова емблема - вона досі використовується у Вікіпедії:

Важливе пояснення: чіткого хронологічного розмежування в емблемах клубу немає - сказати точно, якого року з'явилися вищезазначені емблеми команди, неможливо. За наявними даними, роками їх появи вважаються 1992 та 2001 відповідно. Другий з них фігурував у документах та кореспонденції, а на офіційних передматчевих програмках з'являвся аж до 2009 року. Він доволі легко запам'ятовується, напис посередині є яскраво виділеним і зрештою спостерігається певна симетрія.

Насправді, якщо порівняти більшість форм тодішніх дебютантів елітного дивізіону, то можна дійти висновку, що форма "Оболоні" є чи не найстильнішою - і саме через геральдичний та себто традиціоналістський логотип пивного гіганта. Про що мова, якщо навіть у 2017 році колишній гравець "Оболоні-Бровар" Різван Аблітаров відмовляється одягати футболку із емблемою своєї нової команди? ;) На фото він - крайній зліва:

Але тим не менш, всебічно прийнятим у вболівальників стандартом форми є - логотип технічного спонсора праворуч, емблема футбольного клубу - ліворуч. Як-то у "Іллічівця" за всі роки існування команди, і безлічі решти українських колективів.

За свідченнями Brewers Art, перший логотип ФК "Оболонь" з'явився наприкінці 90-х, а до того бігали безіменними, хіба що з титулкою спонсора. Ось і вона:

"Оболонь" була смугастою - в стилі "Ювентуса". На грудях видно титулку спонсора "Оболонь" із характерним шрифтом. ПВО - аббревіатура військ ПротиПовітряної Оборони, які фінансово підтримували клуб протягом короткого періоду на межі тисячоліть.

 

Фото середини 90-х, також видно титулку спонсора на грудях. Технічний партнер - Аdidas.

Достеменно невідомо, що з'явилося на футболках "пивоварів" раніше - шрифт спонсора чи цілісний логотип разом із грифонами. Я схиляюся до першого варіанту.

2005-го команда вилетіла до Першої Ліги. Не знаю, як це пов'язано, але того ж року з'явився новий логотип:

Тут все "за абеткою" - м'яч перекриває безпосередньо логотип корпорації та клубу, напис посередині зменшено, а емблема в цілому відтепер виглядає пузатою - через появу напису "футбольний клуб" зверху та збільшенні червоної плашки в центрі. На мою думку, навіть не найуспішніший попередній варіант, без "футбольного клубу" та із великим написом "оболонь" посередині, був авангардом в порівнянні із подібним неподобством. 

Найгірше те, що даний логотип отримав свій зірковий час на момент другого виходу "пивоварів" до еліти у 2009-му році. Він наносився на лаву запасних господарів стадіону "Оболонь Арена", на фасад за західними воротами, і вдруге в історії клубу - на форми футболістів.

Перший факт появи логотипу ФК "Оболонь" на її формі є маловідомим і датується сезоном 2006/2007, коли мала місце третя, альтернативна помаранчева форма кольору "Фанти". Це вже друга альтернативна форма такого кольору в історії клубу після комплекту Adidas кінця 90-х у сезоні 2002/2003.

Фото було знайти так само важко, але судячи з цих зображень, найвирогідніший дизайн тої емблеми є таким:

Не менш "дефіцитний" значок команди, певне початку 90-х. За основу було взято цей дизайн, із зеленим фоном, дещо дивними грифонами із тонкими головами, та перекресленою діжкою, яку вони тримають. Це перший історичний логотип ФК, що датований 1992 роком. Чомусь його вирішили, напевне як експеримент, нанести на форму 2007 року, коли вже вийшли два наступні логотипи.

За альтернативною версією, враховуючи те, що форма з'явилася в "епоху" круглих логотипів, нанесений був другий за хронологією логотип, на фоні зеленого м'яча:

UPD. Діставшись архівів, визначив таки справжній вигляд емблеми-2007.

Не найвдаліше рішення, адже напис "Оболонь" видно дуже погано.

Як я вже зазначив, третій за хронологією логотип також дочекався своєї участі. Ось форма сезону 2009/2010:

Шаблон більш відомий як форма "Зорі" тих років, але у "Оболоні" він виглядав привабливіше через кольори - пумівський смарагдовий, так званий "obolon' green", та вже згаданий колір "Фанти". Все чудово - окрім емблеми.

В той же час, у першому матчі на Донбас Арені логотип команди гостей на її формі та на пам'ятному стенді був різним:

Унікально!

У сезоні 2010/11 в команди з'явився четвертий логотип. Для початку, трохи епічності в 3D Max:

Тепер слово президенту, тренеру та гравцям:

І зрештою, сам логотип:

Щит символізує міць, хрест - віру та християнство (хоча для мене - хрестові походи та тевтонський орден), грифон перебрався із вже згаданого логотипу корпорації, але тепер - для пошуків золотих трофеїв.

Ізі він? Не повністю. Власна думка - безглузда за розміром аббревіатура ФК та рік заснування разом виглядають негармонічно та порушують симетрію. Достатньо було просто нанести "КИЇВ". І все.

Так-так, через тернії до зірок. 2013-го клуб припинив існування. Народився "Оболонь Бровар".

Тут краще за мене все розповіла адміністрація сайту:

Я не зміг оминути всіх "місцевих" статей про редизайни емблем та мінімалізм у футболі, тож трохи досконалив тріумфальну емблему улюбленого клубу завдяки київському арт-проекту Pine Juice Studio:

Прибрав аббревіатуру, яка так засуджується Трибуною, оформивши все монохромно. Так, я помітив, що аббревіатура органічно доповнює нижню частину щита (а інакше як пояснити те, що адміністрація сайту не вказала на необхідність її прибрати???).

Також прибрав написи, аби зробити емблему "універсальною" для всіх форм за всю історію клубу, а також виділив головне - Грифона на Грудях.

Ось такою була мандрівка команди з півночі Києва, з району Оболонь, до титулу "Найкращої емблеми українського футболу за версією порталу Tribuna.com". Але це зовсім не означає, що треба зупинятися на досягнутому.