Tribuna/Бокс/Блоги/12х3/Усик – єдиний можливий лідер рейтингу P4P. Всі інші варіанти – дикість

Усик – єдиний можливий лідер рейтингу P4P. Всі інші варіанти – дикість

Ніхто з конкурентів за останній час не досягнув більшого, ніж Олександр.

Блог — 12х3
23 мая 2022, 16:00
15
Усик – єдиний можливий лідер рейтингу P4P. Всі інші варіанти – дикість

Ніхто з конкурентів за останній час не досягнув більшого, ніж Олександр.

Після поразки Сауля Альвареса Дмитру Біволу почався активний перерозподіл місць у рейтингах найкращих боксерів поза межами вагових категорій. Одразу декілька видань представило свої топи pound-for-pound. З приводу деяких виникли питання.

Тому що будь-який рейтинг Р4Р без лідерства Олександра Усика – дикість.

Критеріїв визначення найкращих в такого роду рейтингах фактично не існує, тому що саме формулювання «поза межами вагових категорій» виключає більшу частину логічних аргументів щодо оцінювання. Все-таки важко однаково оцінювати бокс легковаговика та представника хевівейту, тому ці топи ніколи не будуть достатньо об’єктивними.

Проте і тут можна скотитись від суб’єктивщини до абсолютно нерозумного розподілення позицій.

В рейтингу від ресурсу боксерської статистики Boxrec лідирує Сауль Альварес. 8 травня цей топ очолював Тайсон Ф’юрі, але його прибрали через заяву щодо завершення кар’єри. В рейтингу від ESPN топ-3 виглядає так: Теренс Кроуфрорд, Наоя Інуе, Еррол Спенс.

Рейтинг Boxrec колись був покликаний стати найоб’єктивнішим – його формують складні математичні формули, принцип яких, якщо скоротити, пояснюється простим правилом: чим потужніших боксерів ти перемагаєш – тим вище знаходишся в рейтингу. В результаті фанати регулярно отримують ось це – з Головкіним в топ-3 та Вайлдером в топ-10.

ESPN просто поставили боксерів, з якими вони співпрацюють, вище інших. Тому Усик у них аж шостий.

Окрім Усика, в якості лідера Р4Р нікого просто зараз бути не може. І не через те, що він – українець. А тому що ніхто з топів за недавній час не зробив більше за Олександра.

Теренс Кроуфорд у 2020-му побив Келла Брука, у 2021-му – Шона Портера. Чудові перемоги, майстерний бокс, справді екстра-клас. Але в якому з цих поєдинків шанси суперника Теренса оцінювались хоча б як рівні? Американець, як один з двох лідерів напівсередньої ваги, побив всіх, хто претендував на його пояс. Місце в топі, але не лідерство.

Еррол Спенс цього року переміг Йорденіса Угаса та об’єднав пояси. Величезний крок назустріч мегафайту з Кроуфордом, надпотужний бокс та одна з найкращих форм в кар’єрі американця. Але чи стала ця перемога якимось екстраординарним досягненням на тлі з перемогами конкурентів? Чи, можливо, всі очікували саме такого результату?

Тайсон Ф’юрі чи Дмитро Бівол? Перший заявив, що закінчив кар’єру, поки не оголосить про протилежне, не має знаходитись в рейтингах взагалі. Другий переміг потужного, але все ж значно меншого суперника.

В багатьох рейтингах Наоя Інуе близький до топ-3, а в топі від ESPN взагалі знаходиться на другій позиції. Мабуть, за перемоги над Джейсоном Малоні, Майклом Дасмаріньясом та Араном Діпаеном.

Після поєдинку із ветераном Донейром у Інуе є незакрите питання, на яке йому доведеться давати відповідь в червні цього року. Ноніто змусив працювати Наою і боксувати, а не вимикати візаві. Японцю було непросто. Рівень суперників в наступних перемогах не може і близько піднести Інуе до перших рядків рейтингу найкращих.

Залишається Усик, з лідерством якого жодних питань. Українець не просто упіймав суперника-фаворита і дивом схопив більшість поясів хевівейту. Він побив всіх найсильніших бійців крузервейту, перебрався в вагу, де йому пророкували провал через габарити, та б’є опонентів виключно на їхній території.

Олександр приїхав у Великобританію, піднявся в ринг до чемпіона по трьох з чотирьох авторитетних версій, а потім розібрався з ним в стилі, що не залишає шансів. Практично ідеальний бій проти здоровенного візаві і олімпійського чемпіона.

Факти, з якими не посперечаєшся.

Що підтверджує і найавторитетніший рейтинг Р4Р від журналу The Ring. Олександр став першим суперваговиком за 30 років, що зайняв перше місце в рейтингу від The Ring. Востаннє так лідирував в Р4Р від The Ring Майк Тайсон.

Другие посты блога

Все посты