Tribuna/Бокс/Блоги/12х3/Що відомо про підготовку Усика до другого бою з Джошуа

Що відомо про підготовку Усика до другого бою з Джошуа

Розглядаємо основні проблеми тренувального табору.

Блог — 12х3
15 мая 2022, 18:11
3
Що відомо про підготовку Усика до другого бою з Джошуа

Підготовка до реваншу – справжній виклик для команди українця.

Олександр Усик проведе реванш проти Ентоні Джошуа. Другий бій ледь не зірвався через вторгнення Росії на територію України – сторона британця навіть обговорювала альтернативні варіанти, серед яких був і Деонтей Вайлдер. Проте команда українця переконала свого спортсмена, що зараз його поєдинок може стати відчутно корисніше, ніж присутність Усика у теробороні.

Реванш може стати найважчим поєдинком у кар’єрі Олександра. Українському чемпіону треба виконати гігантський обсяг роботи у такі ж строки, як і раніше.

Після від’їзду з України Усик був на мітингах в Чехії, а потім був помічений в залі MTK

25 березня Олександр офіційно оголосив, що готуватиметься до реваншу із Ентоні Джошуа – навпроти банеру «Путін, руки геть від України» на площі у Празі.

Пізніше з’явились фото Олександра у залі MTK. Це всесвітня мережа залів єдиноборств, де займаються боксом, муай-тай та ММА, заснована промоутерською компанією MTK Global.

Найімовірніше це – Ірландія. По-перше, через те, що MTK Global заснована ірландцем Даніелем Кінаханом, якому у 2020-му висунули звинувачення у керуванні картелем, що займається контрабандою наркотиків та зброї в Ірландію. По-друге, тому що Едді Хірн називав дві країни для реваншу – Великобританію і ОАЕ. Олександр же збирався тренуватись в тій країні, де відбудеться бій. По-третє, Олександр не вперше в Ірландії – саме звідти він добирався в Україну, коли почалась війна.

А ще, привітання із Великоднем в місцях, що найменше нагадують ОАЕ, про перебування українця в яких натякали джерела.

Та й благодійний аукціон, що організовуватиме Усик влітку відбудеться у Лондоні. Логічніше було б провести його у тому ж Дубаї, якби бій таки мав відбутись там.

Усик тренуватиметься із Ткаченком. Але зміни в тренерському штабі все ж будуть

До першого поєдинку українець готувався у чудовій збалансованій команді, де кожен виконував конкретну задачу і разом працював над тим, що фанати побачили у ринзі. Цього ж разу було величезне питання, чи зможе Усик тренуватись під керівництвом Юрія Ткаченка, що працює з українцем з часів поєдинку проти Гассієва. Схоже, Ткаченко зможе готувати Усика до бою – на недавньому відео в інстаграмі дружина Олександра, Юрій займається із сином боксера. Отже, просто зараз головний в команді українця вже виконує свою роботу.

Але зміни в команді все ж будуть – Валентин Літвінчук, який займався фізичною підготовкою Усика до першої зустрічі, не зможе перебувати в таборі боксера перед реваншем. Зараз тренер займається гуманітарною допомогою в Україні.

Вага та психологічний стан – серед можливих головних проблем перед реваншем

Реванш цілком може стати важчим за перший поєдинок. Джошуа зарано списали з рахунків. Він все ще спроможний стати незручним опонентом для Олександра. І через мотивацію та потенційні зміни у таборі, і через проблеми, що спіткали українця.

Перша – вага Олександра. Дивлячись відеозвернення Усика було зрозуміло, що він відчутно втратив у вазі з початку війни. Катерина Усик підтвердила – сказала, що чоловік скинув близько 10 кілограмів:

«Олександр за тиждень війни втратив кілограм 10. Він був у такому жаху, у такому шоці, його так розривало».

Для остаточного переходу на чемпіонський рівень надважкої ваги, Усик витратив понад два роки. Олександр, після переходу у нову категорію, не раз наголошував, що для набору потрібної маси йому треба не місяці, а роки. В результаті, проти Джошуа ми побачили рухливого і потужного 100-кілограмового Усика.

Набрати назад втрачені кілограми не важко. Зробити це правильно, без втрати швидкості, мобільності і витривалості – основна задача. Чи впорається з нею Олександр, враховуючи втрачені кілограми і стислий період, – важливе питання.

В першу чергу через те, що Джошуа розуміє – його основний шанс на перемогу у тому, щоб затягнути суперника в силову боротьбу:

«Моя сьогоднішня мета – повернутися до витоків та перемогти нокаутом. Мистецтво боксу полягає в тому, щоб завдавати удару і не пропускати у відповідь. Ти певною мірою боксуєш, остерігаючись суперника. І це не зовсім мій стиль.

Я ж люблю бути близько до опонента та ускладнювати йому життя. Тож це мій план на поєдинок», – сказав Джошуа.

Друга проблема – психологічний стан під час підготовки. Чи вийде в українця зосередитись суто на підготовці залежатиме від нього, його команди та успіхів ЗСУ на фронті. Раніше Олександр майстерно перемикався на тренувальний табір. Наприклад, про перенесення поєдинку із Гассієвим він дізнався вже тоді, коли затвердили арену, на якій Усик став абсолютним чемпіоном.

Але порівнювати ту ситуацію із війною в Україні взагалі не варто. Команді боксера і самому Усику важливо акумулювати будь-які емоції в енергію для роботи в залі та мотивацію у ринзі. Окрім цього, кожен успіх армії, яких ставатиме тільки більше, має додавати мотивації та психологічно полегшувати підготовку до реваншу.

Поєдинки виграються саме у місяці підготовки і психологічний аспект такий же важливий, як фізичний. На щастя, Усик прекрасно це розуміє:

«Я можу відключатися від певних речей, які заважають мені досягати мети. Але те, що відбувається зараз у мене вдома, дуже сильно мотивуватиме мене в залі.

Щодня своїх тренувань, встаючи рано вранці, після молитви я мотивуюся тим, що маю допомогти своїм людям і країні порадіти», – розповів Олександр.

 

 

Другие посты блога

Все посты