Tribuna/Бокс/Блоги/12х3/Шакур – майбутня суперзірка, яку вивели на топового чемпіона. Перемога над Вальдесом швидше піднесе його на новий рівень

Шакур – майбутня суперзірка, яку вивели на топового чемпіона. Перемога над Вальдесом швидше піднесе його на новий рівень

Об’єднавчий поєдинок двох небитих боксерів 🔥

Блог — 12х3
29 апреля 2022, 23:31
1
Шакур – майбутня суперзірка, яку вивели на топового чемпіона. Перемога над Вальдесом швидше піднесе його на новий рівень

У ринзі буде ідеальне поєднання стилів.

Оскар Вальдес проти Шакура Стівенсона – головне спортивне протистояння весни в боксі. Ф’юрі проти Вайта викликав побоювання щодо Тайсона у багатьох ексбоксерів, проте на справі виявився тим, на що і варто було розраховувати. Бій між Спенсом та Угасом – та ж ситуація, коли аутсайдер міг стрибнути вище і дати бій, але нічого не вдалось через чудову форму візаві.

Поєдинок між мексиканцем та американцем – топ з усіх сторін, хоча букмекери бачать тут явного фаворита. Бій відбудеться в ніч з 30 квітня на 1 травня, початок – близько 5.00.

Шакур підходить до бою в статусі майбутньої американської суперзірки. Вальдес – як боксер, що вийшов у ринг після допінг скандалу

Шакур Стівенсон – потенційно одна з головних американських зірок найближчого майбутнього. Молодий, потужний, без очевидних мінусів в боксі, перший американець після Андре Уорда, що дійшов до фінального поєдинку Олімпіади.

У 2016-му на олімпійських іграх в Ріо американець пройшов трьох суперників, але в фіналі програв кубинцю Робесі Раміресу. Взагалі аматорська кар’єра Шакура – яскрава. Тут і перемоги над Райаном Гарсією у 2013-му, і дві поїздки в Україну цього ж року. Спочатку Стівенсон завітав в Умань на юніорський турнір, де переміг трьох українців за три дні. Потім, у вересні, прилетів в Київ на чемпіонат світу серед юніорів: п’ять перемог в п’яти поєдинках.

В профі Шакура вели впевнено, але без особливих небезпек, а зараз він одразу потрапляє на топ рівень. Серед попередніх суперників можна виділити Крістофера Діаса, Альберто Гевару чи Віорела Сімона, який у 2018-му програв достроково Стівенсону в США, а у 2020-му – Денису Берінчику в Україні.

2021-й став для Шакура переходом на новий рівень. Спочатку американець перестріляв незручного Джемерію Накатілу, після чого вийшов на титульний бій проти Джемела Херрінга. Зустріч екс-олімпійців не вийшла настільки ж конкурентною, як на то була надія. Габаритний молодий претендент був кращим у всьому. Майстерно скористався джебом, перебив візаві на всіх дистанціях і добився важливої дострокової перемоги.

Перший же захист Шакура свого титулу чемпіона WBO у другій напівлегкій вазі – одразу об’єднання проти однієї з найбільш яскравих і одночасно суперечливих персон 2021-го в боксі.

Любительська кар’єра Вальдеса не має таких нагород, як у Стівенсона, проте достатньо яскрава на персоналії. Тут і Джозеф Діас, і Робсон Консейсайо, і Максим Дадашев, і Василь Ломаченко. Українцю Оскар програв на чемпіонаті світу 2009-го – з рахунком 12-1, проте з медаллю залишився, бо бій пройшов у півфіналі турніру.

Шакур, до речі, також зустрічався із Ломою – під час спарингів. І дуже пишався своїми результатами. Пізніше українець розповів, як все було:

«Справді, було важко. Але для мене це було третє тренування за день. У нас було три спаринг-партнери. Він був третім у черзі. Я боксував із ними 12 раундів. Звичайно, мені було важко, коли він заходив третій і боксував зі мною останні 4 раунди, а я до цього провів 8. Так, мені було важко, але він забуває, як важко йому було. При зближенні він тримав мене та боявся відпустити», – згадував Василь.

В професіоналах у Вальдеса вистачає приємних імен в рекорді. Таких точно більше, ніж у Стівенсона – мексиканець старше і почав кар’єру раніше. У 2015-му Оскар за три раунди побив Хосе Луїса Раміреса, у 2016-му за чотири – Євгена Градовіча. Потім була перемога над Мігелем Марріагою і Скоттом Куіггом, але найголовніша просто зараз – нокаут Мігеля Берчельта минулого року. Екс-конкурент Оскара по збірній не впорався із контратакувальним стилем візаві, нарвався на потужний удар та пірнув лицем вперед в десятому раунді, подарувавши фанам найкращий нокаут року.

2021 рік Оскар закінчив перемогою з присмаком. З одного боку віддав борги – переміг Робсона Консейсао, якому програвав в любителях. З іншого – вийшов у ринг із допінгом. До поєдинку в організмі мексиканця знайшли фентермін – заборонений препарат, що стимулює центральну нервову систему, прискорює сердечний ритм та додає енергії. Таким чином спортсмен може працювати більше під час тренувань.

Дискваліфікація не відбулась. У WBC сказали, що «ця речовина не дала йому жодних переваг, бо є еквівалентом трьох банок енергетику».

Поєдинок провели, питання до судівського рішення були, хоча загалом вони недоцільні. Робсон відчував себе комфортно, коли Оскар контратакував, але як тільки змінив план і пішов в атаку, Консейсао більше захищався та хизувався перед фанатами, ніж працював.

Шакур – фаворит з відривом, хоча Вальдеса не варто списувати

Цього місяця на перемогу Угаса в бою зі Спенсом можна було поставити за 4.5, на Вайта в поєдинку з Ф’юрі – за 5. Перемога чинного непереможного чемпіона WBC Оскара Вальдеса в середньому оцінюється в 6 проти 1.12.

Американець дійсно безумовний фаворит майже у всіх компонентах. Він молодий, перспективний, на нього ставлять промоутери – що важливо перед такими поєдинками. Він габаритніше: вище на 4 сантиметри та має довші руки – на п’ять сантиметрів.

Найголовніше, як він цим користується. Стівенсон – чудовий контрпанчер. Може попрацювати і в атаці (Херрінга розбивав з прекрасною точністю), але все ж ловити візаві на помилках виходить найкраще. Чудовий джеб, гарна комбінаційна робота і таймінг, завдяки якому часто суперник отримує під такими кутами, на які й не розраховував. А ще, шульга, з якими Вальдес не боксував понад п’ять років.

Головне питання до Шакура: як він витримає тиск, якщо щось йтиме не за планом. З Накатілой все вийшло, хоча Джеремія – максимально незручний персонаж. Але важливо, що він не виходив битися із Стівенсоном до останнього. Проти Херрінга все пройшло чудово, але і на Джемела ставити – себе обдурити. Ветеран від самого початку виглядав як хороший трамплін до поясу, але не більше. 

Не хочеться применшувати Стівенсона, як боксера. Просто по-справжньому великі перевірки у нього попереду. Зараз він все ще проспект, хоч і з титулом.

Вальдес може запропонувати битву. Може рвати темп, змінювати хід поєдинку, працюючи то першим, то другим номером. Битися з габаритними візаві для не найбільшого Оскара – далеко не вперше. Той же Берчельт має такий ж зріст, але ще довші руки, ніж у Шакура. А ще мексиканець – справжній воїн. Готовий переходити до планів Б і далі по алфавіту, якщо перший не спрацював і боксувати навіть зі зламаною щелепою (як в переможному поєдинку із Куіггом).

Чи готовий до такої бійки Шакур – побачимо лише в ринзі під час справжнього випробування. Як і те, чи достатній рівень Стівенсона, щоб не допустити бійку, в якій у нього буде менше переваги, а перевести бій в комфортну для нього дистанцію.

Фото: Top Rank

Другие посты блога

Все посты