Tribuna/Футбол/Блоги/Box-to-box Football/Тактичні баталії українського футболу. Аналіз матчу Олександрія - Шахтар (1-3)

Тактичні баталії українського футболу. Аналіз матчу Олександрія - Шахтар (1-3)

Чарівний Тайсон, видовищний Паньків та інші герої центрального матчу 1-го туру УПЛ

Блог — Box-to-box Football
Автор — Box-to-box Football
1 августа 2019, 08:02
Тактичні баталії українського футболу. Аналіз матчу Олександрія - Шахтар (1-3)

1. Тактична побудова Олександрії

Перед матчем, телережисери продемонстрували схему олександрійців як 4-1-4-1, проте після стартових миттєвостей вона виявилася невірною, оскільки Кирило Ковалець грав на позиції десятки, а іноді під час позиційної оборони навіть діяв поряд з Артемом Сітало і грав другого форварда. Сюрпризів стартовий план Шарана на гру не здивував, оскільки навіть натяку на володіння ініативою Олександрія не мала. У рідкісних позиційних атаках гравці вишиковувалися у 4-4-1-1, проте атаки довго не тривали і суперники швидко повертали м'яч до себе. Тож, головною зброєю Шаран-тім були контратаки, швидкі фланги у вигляді Лучкевича зправа і Третякова зліва за підтримки Сітала і Ковальця. Кирило відігравав дуже важливу роль після відбору, оскільки швидко вбігав у вільні зони і намагався створювати гостроту. Також, дуже корисними виявилися крайні півзахисники, які робили доленосні перехоплення і реактивно вилітали у контратаку.

2. Тактична побудова Шахтаря

Як і в матчі на Суперкубок проти Динамо, Луїш Каштру випустив той самий склад, проте цього разу деякі завдання гравців відрізнялися. Побудовою на цю гру стала класична схема 4-2-3-1, яка при захисті набувала вигляду 4-5-1, а при атаці 4-2-4. На початку матчу Тайсон дуже грішив переміщенням у лінію нападу через що гра через центр гірників не в'язалася. Основним типом атаки була діагональ на дуже активного на початку Манора Соломона після чого він з Ісмаілі у двох намагалися щось придумати. Потім у зону лівого напівфлангу став зміщатися Тайсон, але далі підходів до штрафного майданчику справи не заходило. На 34-ій хвилині матчу вінгери Соломон і Марлос помінялися флангами, але окрім того, що тепер на лівому фланзі грав лівоногий гравець, а на правому правоногий, гостроти як не було, так більше не стало.

3. Перебіг подій у матчі

Перший тайм. На шостій хвилині, після неочевидного фолу Гричишкіна, гірники отримали право на пенальті, проте Марлос не зміг реалізувати вирок (Паньків ТОП). Після цього, реальних нагод у Шахтаря не було і на 20-ій хвилині Тайсон навіть вдався до ролі глибинного плеймейкера сівши у півзахист за м'ячем. Після декількох підступів до воріт П'ятова після контратак Олександрія трохи відсунула гру від своїх воріт, а вже під кінець першого тайму на 40-вій хвилині Максим Третяков вивів Шаран-тім уперед. Що дуже здивувало під час голу олександрійців за доволі великий проміжок часу гравці Шахтаря не змогли повернутися назад, урешті-решт атака пройшла 4в4 і гол був неминучий.

Другий тайм. Поперерві Каштру дав вказівки Тайсону відкриватися між лініями, а також Соломон і Марлос знову стали по флангах так, щоб нога співпадала з напрямком флангу - справа пішла. Підопічні Шарана, через дуже виснажливий перший тайм, який потребував концетрації, вийшли і дали Шахтарю грати. На 53-ій хвилині Гліб Бухал забив у свої ворота після прострілу тайсона і Олександрія відправилася у нокдаун. Володимир Шаран зробив правильні заміни, змінивши Лучкевича, який не встигав за Ісмаілі на Задираку і освіжив центральну ланку змінивши втомленого Ковальця на Запорожана, проте вже через хвилину Тайсон з зони №14 пройшов і пробив у самісінький кут воріт. 1-2. Одразу після голу Бланко-Лещук замінив непомітного Мораєса і Шахтар з новою силою почав насідати на ворота. А вже під саму завісу гри невгамовний Тайсон віддав передачу у розріз на Лещука, а той помітив підключення тілько-но вийшовшого Дентіньо і бразилець відправив круглого у пусті ворота.

4. Найгірший гравець матчу.

На мою суб'єктивну думку, претендентом на звання найгіршого став Гліб Бухал, який забив гол у власні ворота, проте був гравець, який перевершив досягнення захисника Олександрії. Цим гравцем став грузинський захисник Давид Хочолава, оскільки у цьому матчі він припутився усіх типів помилок. Були у його виконанні і декілька незграбних передач після яких підопічні Шарана летіли у атаку, програні у чисту єдиноборства, а вишенькою на торті стала діагональ на Сергія Болбата, який навіть не просив передачу у ту зону, тому сьогодні у цій номінації безальтернативно перемагає Давид Хочолава.

5. Найкращий гравець матчу

Ще у ході першого тайму я піймав себе на думці, що Лучкевич грає просто неймовірно. Він дійсно дуже багато перехоплював і відбирав, також розганяючи атаки. Потім я помітив, що він просто не дає Ісмаілі нічого зробити і загрози з лівого флангу не просто не існує, а коли у роздягальню забив Третяков, я подумав, що ці двоє поділять вітку першості. Як я помилявся! Такого Тайсона я не бачив давно: різкі прориви, небезпечні передачі, підступні удари, сьогодні Тайсона було не спинити. Людина, яка самотужки створили всі голи Шахтаря сьогодні забирає найкращого гравця матчу.

6. Висновки

Отже, можна сказати, що Шахтар на жилах виграв цей матч і ця перемога, легкою екскурсією до Олександрії не стала. Підопічні Шарана бездоганно відіграли перший тайм, але у другому пропустили декілька ударів і встати вже не зуміли. У будь-якому разі олександрійцям не слід засмучуватися, не дивлячись на можливість взяти очки у цій грі, оскільки мужики показали хорошу гру проти дійсного чемпіона. Цим матчем, Олександрія показала, що упевній мірі готова до Ліги Європи, а от Шахтар показав, що не готовий до Ліги Чемпіонів. Дійсним чемпіонам України слід добре попрацювати, щоб вийти на пристойний рівень до середини вересня.

P.S. Таким форматом я хочу довести, що тактика і тактики в Україні присутні і роблять усе, щоб вивести рівень нашого футболу на європейський. Плоди їхньої роботи вже можна побачити, а скоро ми будемо споглядати справжній ренесанс українського футболу. Рекомендую і вам приєднатися до цього дійства і просто насолоджуватися кожним моментом хорошого вітчизняного футболу.

Дякую за те, що прочитали данну статтю! Якщо вам вона сподобалася ставте плюс, а якщо не сподобалася ставте мінус і пишіть у коментарях що саме не сподобалося. Всього найкращого!

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты