Tribuna/Бокс/Блоги/Боксерский дайджест/Війна в українському боксі: Федерація дискваліфікувала Котельника, Вихриста позбавлять житла

Війна в українському боксі: Федерація дискваліфікувала Котельника, Вихриста позбавлять житла

Через перехід в профі.

11 февраля 2020, 23:50
7
Війна в українському боксі: Федерація дискваліфікувала Котельника, Вихриста позбавлять житла

Через перехід в профі.

Один з найкращих українських любителів у суперважкій вазі Віктор Вихрист перейшов у професійний бокс перед самою Олімпіадою. Він підписав контракт з німецькою промоутерською компанією ЕС Boxing Promotion, а менеджером став легендарний український боксер Андрій Котельник.

Вихрист, який виступатиме в профі під псевдонімом Фауст, навіть провів бій на новому рівні – перемога нокаутом у першому раунді. Але найцікавіше в цій історіїї – це скандал, який розгорається між Федерацією бокса України та боксером з його оточенням.

Що трапилось?

Дуже швидкий перехід Вихриста в профі став несподіванкою для Федерації боксу України:

«Рішення про відмову Вихриста виступати за збірну України повідомив 27 січня Ляхов (тренер Вихриста – прим.) – за день до підписання боксером професійного контракту. До цього моменту Федерація боксу України не отримувала ніяких повідомлень про такі наміри. Федерація боксу України в цілому обурена з приводу даної події.

На наше глибоке переконання подібні дії спортсменів є непрофесійними, неспортивними та неетичними щодо держави, федерації, колег по збірній, тренерського складу та українського боксу в цілому. Тобто, до всіх задіяних учасників підготовки членів збірних команд України, які протягом багатьох років вкладали час, ресурси та фінанси в виховання і підготовку спортсмена.

Ми також переконані в тому, що даний інцидент може вкрай негативно вплинути на перспективи представників збірної в суперважкій вазі взяти участь в найближчій Олімпіаді».

Федерація не тільки висловила обурення, а й дискваліфікувала Андрія Котельника і тренера Вихриста Олександра Ляхова на три роки від діяльності в усіх подіях, що пов’язані з цією організацією. Головна причина – завчасно не попередили, що Вихрист переходить в профі.

Цікаво, що нещодавно Вихрист програв у фіналі чемпіонату України Цотне Рогаві. Команда Віктора вважає, що саме на Рогаву робить ставку новий тренер збірної України з прицілом на Олімпіаду. На цьому наголошував Котельник, пояснюючи рішення перейти в профі:

«У Віктора  була мрія потрапити на Олімпійські ігри та завоювати в Токіо олімпійську медаль. Пропозиція від EC Boxing Promotion поступила декілька місяців тому. Ми літали в Німеччину, дивилися інфраструктуру компанії.

Спочатку мова йшла про підписання контракту після Олімпіади. Але далі обставини змінилися. Першим номером збірної України став Цотне Рогава, а олімпійські перспективи Віктора лишилися невизначеними. У цій ситуації й було прийнято рішення підписати контракт з EC Boxing Promotion, пропозиція якої була максимально конкретною». 

Але прес-секретар ФБУ Олександр Подаваленко стверджує, що першим номером збірної був саме Вихрист, а не Рогава:

«Всі ставки робилися саме на Вихриста. Це правда. Це заперечувати не можна. Віктор – перший номер європейського рейтингу. Відповідно – перший номер посіву на Європейському ліцензійному турнірі. Це означає, що виграй бій, максимум два – і ти з ліцензією. Україна з ліцензією. А зараз з цим проблеми. Україна поки що завоювала трохи більше ніж 80 путівок на Ігри. Це реально мало. А тут така підстава. Тренер боксера повідомив про це ФБУ за місяць до турніру. 

Це в першу чергу проблема національного масштабу. Без перебільшень. В результаті виявилося, що Віктор вже був місяць в Німеччині, а переговори почалися за 3 місяці. В курсі всіх переговорів був тренер, але він теж не повідомив. Менеджер – та ж ситуація. Це неправильно. ми втратили дуже потужного бійця. І наостанок: повірте, Федерація боксу України ніколи не була проти переходу боксерів в профі. Тільки робити це потрібно по-людськи, по совісті».

У Вихриста хочуть забрати службову квартиру та стипендію

Управління молоді та спорту кожного місяця виплачувало Вихристу 6 тисяч гривень стипендії, а також надало у користування службову квартиру в Кременчуці. Квартира була прив’язана до 10-річного контракту, за яким Віктор був зобов’язаний тренувати дітей в ДЮСШ і представляти Кременчук на українських та міжнародних турнірах.

Після переходу в профі питання про позбавлення Вихриста і квартири, і стипендії винесено на сесію Кременчуцької міської ради. Бо він не виконав умови контракту. Гроші планують розділити між трьома іншими місцевими спортсменами. 

Реакція команди Вихриста: Віктор шокований, Котельник погрожує ФБУ судом

Команда Вихриста не згодна с рішенням Федерації боксу.  Менеджер боксера Андрій Котельник заявив, що збирається йти до суду:

«Що федерація хоче цим довести?! Що стосується мене, то взагалі незрозуміло, на яких підставах ФБУ може приймати такі рішення. І чому нас з Олександром Ляховим не запросили на це засідання? Була б можливість поставити питання, подивитися нам в очі. Тепер я з юристами готую позов до суду на федерацію. Вважаю, що зараз у ФБУ працюють популісти та дилетанти. І їх час роботи підходить до свого логічного завершення.

Перед Європейськими іграми у Мінську президент ФБУ Володимир Продивус особисто пообіцяв переможцям турніру призові у розмірі 10 тисяч євро. Але Віктора після його перемоги на Європейських іграх замість виплати призових примусили брати участь в чемпіонаті України. Вихрист провів виснажливий турнір у столиці Білорусі, у нього народився син, але жоден з цих аргументів на керівництво ФБУ не діяв.

До речі, призових за перемогу в Мінську Віктор так і не побачив. Наскільки мені відомо, їх також не побачив жоден з наших чемпіонів та призерів Європейських ігор. Також було б непогано, якби ФБУ розрахувалася з боргами перед боксерами та тренерами, які брали участь у проєкт «Українські отамани». Вже декілька років минуло, як проєкт закрили, а борги й досі не погашені».

Вихрист та його тренер Ляхов шоковані. Віктор так пояснив своє бачення ситуації:

«Я сам не знаю, що відбувається, я нічого не розумію. Якщо чесно, я трохи шокований, оскільки вони перекручують все, кажучи недостовірну інформацію. Якби я знав, що я перший номер, і на 100 відсотків буду їхати на ліцензійний турнір, то про який перехід в професіонали могла бути мова?

Все, що вони говорять, на вуха не натягнеш. Мені просто прикро, що я з ними провів 10 років, а вони зараз так говорять про мене.

Тренер шокований. Це у них такий метод мені насолити? Я не знаю, навіщо вони діють так низько і підло. Це життя мого тренера, він цим заробляє гроші, тренує хлопців. Повірте, що є у нього хлопці, які дуже гідно представлятимуть нашу країну на турнірах в Європі й світі.

Те, що вони роблять – я ніяк не можу це охарактеризувати. Але ми будемо боротися за тренера», – сказав Вихрист в коментарі Xsport. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты