Tribuna/Авто/мото/Блоги/«Valtteri, It's James...»/Гемілтон більше не претендент на титул. І проблема не лише у новому боліді «Мерсів»

Гемілтон більше не претендент на титул. І проблема не лише у новому боліді «Мерсів»

Нова роль Льюїса.

3 мая 2022, 22:58
11
Гемілтон більше не претендент на титул. І проблема не лише у новому боліді «Мерсів»

Нова роль Льюїса.

Картина тижневої давнини: гонка Емілії-Романьї, 41-е коло, Макс Ферстаппен з кожним кілометром все ближче наближається до Льюїса Гемілтона, пілоти «Мерседеса» та «Ред Булла» один за одним проходять поворот Рівацца, виходять на стартову пряму. Макс затискає педаль газу і обганяє семиразового чемпіона!

Людина, яка пропустила тести і перші три гран-прі нового сезону могла б подумати, що це видовищне продовження чемпіонської боротьби між нідерландцем та британцем. Але ні, цього разу перед обгоном Льюїсу світили сині прапори – він був круговим.

У підсумку Макс виграв гонку, а Гем фінішував 13-м. Це нові реалії.

Проблема дельфінування вдарила по «Мерседесу» сильніше, ніж по решті команд. Рішення німці досі не знайшли

«Вони просто піднімають хайп щодо інших, а потім приїдуть на першу гонку сезону та знищать усіх конкурентів. Якби так було вперше, то, можливо, я б їм повірив, але вони робили так вже п’ять чи шість років, а потім дивували нас у перших гонках», – говорив пілот «Феррарі» Карлос Сайнс на початку березня, коли новачок «Мерседеса» Джордж Рассел заявив, що вважає боліди Скудерії найшвидшими перед стартом сезону.

Виявилося, що вперше за багато років «срібні стріли» не брехали – їхній болід справді поганий. Ну, принаймні, боротися на ньому за чемпіонство зараз точно неможливо.

Команда, яка перемагала у Кубку конструкторів попередні 8 років, розпочала сезон, відстаючи за темпом від лідерів майже на секунду. В історії Формули-1 вже траплялося щось подібне після революційних змін регламенту. Так що це не має сильно когось дивувати. Але все ж таки – як незвично бачити «Мерседеса» поза топ-2 у командному заліку.

Регламент-2022 привніс у Формулу-1 не лише граунд-ефект, він також захопив із собою дельфінування. Головною причиною такої різниці у швидкості між болідами «Мерседес» та лідерами усі в один голос називають саме цей процес.

Дельфінування – це явище, при якому потік повітря під автомобілем порушується і призводить до високочастотних підстрибувань на прямих (звідси і назва). Це не тільки забирає дорогоцінні десяті секунд, а й значно б’є за самопочуттю гонщика. Якщо інші команди намагалися мінімізувати вплив цього ефекту, то німці досі так і не знайшли вирішення проблеми.

Тільки подивіться на цей онборд Гемілтона під час минулого гран-прі.

А тепер уявіть – їздити так протягом 80-90 хвилин.

При цьому паралельно дістається від критиків і новому двигуну «Мерсів» – W13. Прихильники думки, що з ним неможливо боротися за високі місця, вказують на те, що всі клієнти німців також невдало розпочали сезон – «Макларен», «Астон Мартін», «Вільямс» (набрали на трьох 52 бали за чотири етапи). Але Тото Вольф стверджує, що на частку двигуна припадає не більше однієї-двох десятих відставання. Основна проблема все ж таки саме у дельфінуванні. Точніше, у мірі вирішення цієї проблеми.

У «Мерседес» і, наприклад, «Феррарі» чи «Ред Булл» різний підхід до дизайну. Німці зробили болід практично без бічних понтонів, у якому кузов поруч із водієм. Замислювалося, що це має зменшити лобовий опір та покращити аеродинаміку, але насправді це викликало проблеми із жорсткістю днища. І це має вирішальне значення нових умовах, у яких було збільшено роль притискної сили, створюваної під автомобілем.

Взяти і зробити новий болід прямо зараз неможливо. Точніше, в теорії все під силу, але ліміт витрат цього року був ще сильніше скорочений, так що німцям тепер необхідно якось підлаштовуватися під ситуацію, що склалася.

Команда сподівається хоча б частково усунути неполадки перед Гран-прі Майамі. Наприклад, за рахунок модифікації заднього антикрила, яке буде створювати менший аеродинамічний опір, вони мають надію, що ефект дельфінування хоча б трохи зменшиться. Так Вольф заявив, що також ведеться робота над зниженням дорожнього просвіту. У «Мерседес» розуміють, що повністю цю проблему не вирішити, але намагаються хоч якось мінімізувати її вплив.

Гемілтон програє новому напарникові, але Вольф все одно захищає Льюїса

Після Гран-прі Емілії-Романьї Льюїс визнав те, про що багато хто говорив ще після Саудівської Аравії – цього сезону він не боротиметься за чемпіонство: «Цей вікенд краще забути, це точно. І так, я напевно вибув із боротьби за титул. У цьому не може бути жодних сумнівів. Однак я безперечно продовжу працювати і викладатися, щоб постаратися якось повернутися в боротьбу».

Похід за восьмим титулом доведеться відкласти щонайменше на рік. Тото Вольф після 13-го місця в Імолі по радіо вибачився перед британцем «за машину, якою йому зараз доводиться керувати».

І можна було б похвалити пілота та боса за те, що перший дивиться правді у вічі, а другий намагається підтримати підопічного. Але тут на горизонті з’являється Джордж Рассел.

Новачок команди їздить на боліді з такими ж характеристиками, але якось примудряється фінішувати в топ-5 у кожній гонці сезону. Якщо за кваліфікаціями рахунок між напарниками рівний, то у гонках зараз 3:1 на користь Джорджа. За сумарно відіграними позиціями за чотири уїк-енди 16:8 теж на користь Расселла. Ну і найголовніше – Льюїс вже програє напарнику 21 бал у індивідуальному заліку.

Мабуть, це найвдаліший момент для хейтерів британця, щоб знову порушити тему, яким самовозом був «Мерседес» минулих восьми років. Нинішній болід – один із найгірших у кар’єрі Гемілтона, позмагатися з ним у цьому званні може хіба що «Макларен» 2009 року (про що заявив сам пілот). Але чи може це бути виправданням того, що семиразовий чемпіон так здав у новому сезоні?

Його колишній напарник Ніко Росберг не вірить у щирість Вольфа: «Тото грає в психологічні ігри. Дуже розумний хід з його боку – взяти провину на себе та спробувати допомогти Льюїсу психологічно, підтримати та сказати, що справа не в ньому, а в команді. Дуже хитре рішення, бо це не зовсім правда. Не забуватимемо, що Расселл опинився на четвертому місці на тому ж боліді. Безумовно, Льюїс зіграв важливу роль у поганому результаті».

Важко не погодитись, враховуючи, що це не перший подібний випадок у поточному сезоні. У Джідді Льюїс вперше за багато років чисто зі своєї вини не пройшов у другий сегмент кваліфікації.

Можливо, за вісім років гібридної ери Гемілтон просто розучився стабільно пілотувати не в перших рядах. Дуже показово, що після гонки в Саудівській Аравії, за підсумками якої він став десятим, британець запитав у гоночного інженера по радіо, чи дають якісь бали за це місце.

Рассел поки дипломатично натякає, що Льюїс просто не звик змагатися за таких умов: «Можливо, мені допомагає досвід подолання труднощів у «Вільямсі», де мені доводилося керувати дуже непростими у користуванні болідами. Льюїс ще повернеться і буде неймовірно сильним, я у цьому ні секунди не сумніваюся. І він постійно на мене тисне».

Безумовно, поки що рано списувати Гемілтона з рахунків, свої скіли по ходу цього сезону він ще покаже. Про чемпіонську боротьбу мови справді не може бути, а от поборотися за 4-6 місця в індивідуальному заліку – чому б і ні? Просто потрібен час на адаптацію. За стартовий місяць Льюїс боляче вдарився обличчям об нову реальність і тепер має хоча б частково розвіяти міф про те, що він уміє досягати високих результатів лише на самовозах. Головне, щоб керівництво команди на чолі з Вольфом не ставило собі завданням на сезон таку ж саму мету.

Джордж Расселл поки виглядає гарним хлопцем, але у «Вільямсі» показував характер і напевно готовий буде проявити його у випадку, якщо команда почне десь забирати у нього, щоб віддати Гемілтону. Принаймні дуже хочеться на це сподіватися.

Суперництво Льюїса та Джорджа може стати найцікавішим серед внутрішньокомандних у цьому сезоні.

Фото: IMAGO/HOCH ZWEI

Другие посты блога

Все посты