Tribuna/Авто/мото/Блоги/«Valtteri, It's James...»/Формула-1, пілоти та FIA продемонстрували найбільш організовану та одностайну підтримку Україні

Формула-1, пілоти та FIA продемонстрували найбільш організовану та одностайну підтримку Україні

Феттелю – особлива подяка.

17 апреля 2022, 20:00
14
Формула-1, пілоти та FIA продемонстрували найбільш організовану та одностайну підтримку Україні

Феттелю – особлива подяка.

З початку війни під час спортивних трансляцій та у спортивних новинах все частіше можна побачити блакитно-жовті кольори та слова «Ukraine» або «No War». Цивілізований світ підтримує нас у боротьбі проти російського агресора. Наші прапори на матчах АПЛ, рекламні банери зі словами підтримки під час ігор Бундесліги, пісні фанатів на поєдинках баскетбольної Євроліги та багато іншого.

Але, мабуть, найорганізованішу підтримку показала головна гоночна серія автоспорту – Формула-1.

Формула-1 однією з перших відреагувала на війну, відмовилася від 53 млн за Гран-прі Сочі, FIA підготувала жорсткий циркуляр

О 5-й ранку за київським часом Росія напала на Україну, а вже пообіді Формула-1 випустила заяву, в якій повідомила, що уважно стежить за ситуацією. Однією з перших серед усіх спортивних організацій. Як і можна було припустити, спочатку обійшлося без різких слів, але між рядками читалося, що вже тоді було поставлено під сумнів проведення Гран-прі Сочі.

Того ж дня представники команд, FIA (Міжнародна автомобільна федерація) та керівництво Формули-1 влаштували обговорення спільної позиції. А вже 25 лютого на офіційному сайті Ф-1 вийшов прес-реліз, в якому вони повідомили, що проведення етапу в Росії за нинішніх умов неможливе, а також, що вони «відвідують країни по всьому світу з позитивним баченням об’єднання людей і націй».

Також президент FIA Мохаммед бен Сулайєм надіслав листа автомобільної федерації України, в якому запропонував свою повну підтримку. Потім він скликав раду, за підсумками якої було випущено циркуляр у зв’язку із вторгненням Росії в Україну.

Позиція федерації виявилася чіткою та жорсткою: припинено проведення змагань у РФ та Білорусі, а також забороняється використання прапорів, символів та гімнів цих країн.

Мабуть, найпотужніше з цього циркуляра – декларація, підписавши яку гонщики можуть брати участь у змаганнях. У ній прописано, що:

– пілот визнає тверду відданість FIA солідарності з народом України;

– пілот визнає, що може брати участь у заходах тільки в індивідуальній та нейтральній якості, а не як представник РФ чи Білорусі;

– пілот не буде публічно або в соціальних мережах демонструвати будь-які російські/білоруські національні символи, кольори чи прапори;

– пілот не виражатиме жодної підтримки (прямої чи непрямої) російської та/або білоруської діяльності щодо України;

– пілот не буде виконувати чи співати національний гімн РФ/Білорусі на будь-якому офіційному місці проведення заходу або в іншій зоні, контрольованій FIA;

– пілот не відображатиме на своїй уніформі, одязі, аксесуарах чи інших особистих речах російський чи білоруський прапор (діючий чи історичний), будь-який державний герб чи інший національний символ цих країн, слова «Російський», «Росія», «Білорусь», «Білоруський», «Російська автомобільна федерація», «Автомобільна федерація Білорусі» або абревіатури будь-якою мовою та в будь-якому форматі.

Погодьтеся, це дуже ефектно. Настільки, що відреагувало навіть МЗС РФ, заявивши, що ця декларація – прояв расизму та ксенофобії.

Вже 3 березня Формула-1 офіційно оголосила про розірвання контракту на проведення Гран-прі Росії. Через це серія втратила 53 млн доларів, які мала отримати від приймаючої сторони.

За тиждень також було розірвано контракт із «Матч ТВ» на трансляцію Формули-1. Більше того, було скасовано всі передплатні послуги з перегляду змагань. Тепер серія взагалі недоступна для перегляду в РФ, тільки піратки.

«Макларен» та «Феррарі» пожертвували гроші на допомогу українцям, «Хаас» розірвав контракт із Мазепіним і прибрав триколор із боліду

Тепер про командні ініціативи. Найгучніша з них – розірвання контракту між «Хаасом» та російським гонщиком Мазепіним. Його батько – Дмитро Мазепін – один із наближених до Путіна олігархів. Сам пілот зізнавався, що він був готовий виступати у статусі нейтрального спортсмена та мав намір підписатися на умови FIA. Але не встиг цього зробити – «Хаас» випустив прес-реліз про припинення контракту, не зв’язуючись з пілотом.

Також було розірвано контракт із «Уралкалієм» – одним із головних спонсорів команди. У компанії вимагали повернути 13 мільйонів доларів, вкладених перед стартом сезону. Але «Хаас» у відповідь стверджує, що вони мали право розірвати контракт через опцію у спонсорській угоді, в якій було прописано, що «Уралкалій» не може «завдавати шкоди, заперечувати, висміювати чи знижувати громадську репутацію» команди.

Більше того, американська команда зажадала від «Уралкалію» виплати у розмірі 8,7 мільйона доларів за недоотриманий прибуток через дострокове розірвання контракту. У цій справі не обійтися без суду, який, зважаючи на все, буде веселим.

Ну і ще – російський триколор було прибрано з лівреї боліда команди в перший же день нападу РФ на нашу країну.

«Феррарі» виключила з числа спонсорів своєї команди «Лабораторію Касперського», з якою співпрацювала 12 років. Італійці прибрали логотипи антивірусу зі своїх болідів. Крім того, сама компанія пожертвувала 1 млн євро на потреби українців та припинила виробництво авто для РФ. Також вони допомагають асоціації чорнобильців, які приймають біженців у Маранелло, Фйорано та Форміджине.

Не відстав від Скудерії «Макларен». Команда та гонщики перевели гроші на допомогу українським дітям у рамках співпраці з ЮНІСЕФ та запропонували своїм фанатам зробити те саме.

І це лише та допомога, про яку було заявлено публічно.

Керівник «Ред Булл» Крістіан Хорнер повідомляв, що всі команди одностайні щодо ситуації:

«Те, що відбувається у світі, жахливо, і спорт у цьому плані фактично не має значення. Формула-1 та всі команди зайняли дуже тверду позицію. Гран-прі Росії скасували, контракт розірвали, а команда з російським спонсором та гонщиком вирішила прибрати пілота.

Наша спільнота об’єднається і намагатиметься зробити щось позитивне, хороше. Ми разом. Не часто всі сходяться в чомусь, але в цьому питанні всі команди абсолютно єдині».

Майже всі пілоти публічно підтримали Україну, Феттель – найкращий

Ну і як не розповісти про публічну підтримку від окремих пілотів. Тут також простежується єднання.

На початку березня під час тестів у Бахрейні 18 діючих пілотів влаштували акцію «No War» на автодромі Сахіра. В рамках цієї акції вони зробили спільне фото, одягнувшись у футболки з відповідним написом, а пізніше одночасно розмістили у своїх соцмережах пости з цим кадром та однаковим підписом «Ми разом із народом України за мир та свободу. Будь ласка, ні війні».

Всього в сезоні Формули-1 20 бойових пілотів, тож відповідаємо на ваше запитання – де ще двоє. «Хаас» на той момент тільки розірвали контракт з Мазепіним, а про підписання Магнуссена ще не було оголошено. Другий відсутній пілот – Льюїс Гемілтон. Але сумніватися у його позиції не варто, він просто не встиг на фотосесію через затримку рейсу.

Деякі пілоти не обмежилися лише цією акцією. Про Україну окремо сказали майже всі гонщики. Жаль тільки, що мало хто зважився назвати війну війною, але вектор підтримки чітко видно.

Макс Ферстаппен («Ред Булл») – про скасування Гран-прі Росії

«Я думаю, що коли країна перебуває в стані війни, брати участь у гонках там неправильно, це точно».

Серхио Перес («Ред Булл»)

«Біль від того, що відбувається! Молюся за наших братів в Україні та за російських громадян, які страждають під керуванням таких людей. Сподіваюся, цей конфлікт незабаром закінчиться, і безневинні люди перестануть гинути».

Шарль Леклер («Феррарі»)

«Те, що відбувається в Україні, неймовірно сумно. Жахливо бачити так багато безневинних людей, які страждають від цієї ситуації, війна ніколи не має бути варіантом. Мої думки з усіма, хто переживає цю трагедію, я молюся, щоб усе це закінчилося якнайшвидше».

Карлос Сайнс («Феррарі»)

«Я уважно стежу за тим, що відбувається в Україні. Жахливо бачити подібне у наш час – і там, і у будь-якій іншій частині світу. Сподіваюся, конфлікт закінчиться якнайшвидше. Усі мої думки з Україною та її народом. Я молюся за негайне завершення всіх цих страждань».

Ніколас Латіфі («Вільямс») – про скасування Гран-прі Росії

«Відмова від участі у перегонах була правильним кроком. Якби ми поїхали туди, то я відчував би, що це неправильно. Підтримую це рішення».

Алекс Албон («Вільямс») – про скасування Гран-прі Росії

«Правильне рішення для нас. Очевидно, що є набагато важливіші речі, ніж гонки».

П’єр Гаслі («Альфа Таурі»)

«Я особисто постраждав, маючи близьких мені людей, які зараз перебувають в Україні. Дуже сумно бачити фото та відео в новинах та соціальних мережах з цивільними та їхніми сім’ями, які постраждали від насильства.

Сподіваюся, що інші країни справді підтримають Україну, бо це маленька країна, і ми знаємо, наскільки сильна Росія. Ми знаємо, скільки людей у них. У певному сенсі це нечесна боротьба. Мені дуже шкода і сумно за ці сім’ї».

Вальттері Боттас («Альфа Ромео»)

«Сьогодні ми живемо у божевільному світі, дуже сумно бачити, що відбувається. Невинні люди гинуть, втрачають свої будинки, сім’ї та не мають безпечних місць для проживання – це неправильно. Все, на що ми можемо сподіватися, що все вирішиться найкращим можливим результатом і можливим способом».

Ландо Норріс («Макларен»)

«Думаю, що Формула-1 ухвалила дуже правильне рішення, тому що особисто я не хотів би їхати туди (мається на увазі Гран-прі Сочі – прим. Tribuna.com).

Дуже сумно бачити все, що відбувається, гинуть безневинні люди. Мені нічого сказати, я просто розчарований».

Фернандо Алонсо («Альпін»)

«Понад 7,5 мільйонів дітей в Україні під загрозою. Потрібно негайно припинити вогонь».

Мік Шумахер («Хаас»)

«Те, що відбувається в Україні, це просто неправильно. Абсолютно жахлива ситуація. Всі мої думки та підтримка – з невинними людьми, зачепленими цими руйнівними подіями. Такого не повинно відбуватися, я молюся, щоб це непотрібне насильство припинилося».

Ленс Стролл («Астон Мартін»)

«Те, що зараз відбувається у світі – жахливо. Багато безневинних людей просто гинуть у цей час. Це дуже страшні часи, нам треба молитись і сподіватися, що все буде добре, але на це дуже важко дивитися».

Ніко Гюлькенберг (резервний пілот «Астон Мартін»)

«Останніми днями мої думки з українським народом. Я сумний і злий, коли бачу, що відбувається. Це є неприйнятним і має бути зупинено зараз. Ми повинні показати всьому народу України, що ми підтримуємо його у скрутну хвилину».

Також Ніко прикріпив посилання для збору пожертв на допомогу Україні.

Джордж Рассел («Мерседес»)

«Висловлюю підтримку тим, хто постраждав. Ви не самотні. Ми з вами за мир та свободу».

Льюїс Гемілтон («Мерседес»)

Семиразовий чемпіон мінімум двічі говорив про війну в Україні. Вперше – за добу після вторгнення. А вдруге – буквально днями:

«Я молюся за всіх людей з України. Міцність, яку вони проявляють у ці часи, є неймовірною. Ми повинні підтримувати та підбадьорювати їх. Сім’ї переміщені, роз’єднані та вбиті. Український народ, особливо жінки та діти, переживає насилля та потребує нашої допомоги».

Себастьян Феттель («Астон Мартін»)

Але головним борцем за Україну серед діючих пілотів став чотирикартний чемпіон. Він першим заявив, що не збирається їхати до Росії на Гран-прі Сочі, ще до офіційного скасування етапу.

«Я прокинувся шокованим від ранкових новин. Думаю, неправильно брати участь у перегонах у цій країні. Мені шкода безневинних людей, які гинуть, гинуть через дурні причини»

Потім проїхався по Путіну (поки що тільки словесно).

«Деякі люди, схоже, одержимі безумством. Думаю, у них своя правда та своя реальність. Через них інші змушені страждати та розплачуватися життям. Це просто нісенітниця»

А на тижні ще раз нагадав світові, що наразі переживає Україна.

«Людям не вистачає елементарних речей, таких як їжа, ковдри та інші речі. Щоб забезпечити людей цим, потрібні гроші. Формула-1 заробляє багато грошей. 

Ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти людям, які потребують допомоги. Варто спробувати подумати, як ми можемо зібрати гроші. Жахливо дивитися на те, що відбувається. Це шокує, коли ти вмикаєш новини. Ти думаєш, що нічого не може бути більш шокуючим, але це відбувається щоразу. Вбивають невинних людей».

Деякі пілоти також підтримали нашу країну не лише словами, а й візуально.

Тут також важливу роль відіграв Феттель. Він першим повідомив, що виступатиме у шоломі з прапором України. Німця точно варто запросити до нас у гості після війни.

П’єр Гаслі просто не міг не наслідувати прикладу Себа. Бо його дівчина – українка із Маріуполя. Гонщик презентував блакитно-жовтий шолом перед першою гонкою сезону.

Ніко Гюлькенберг, який ганяв перші два етапи за «Астон Мартін» замість Феттеля, також наніс наш прапор.

Ландо Норріс додав напис «No War» на свій і так вже блакитно-жовтий шолом.

Також варто зазначити, що Мік Шумахер ще до розриву відносин «Хааса» з російським спонсором приховав логотипи «Уралкалія» зі свого гоночного комбінезону.

Фото: HOCH ZWEI/GlobalLookPress; Twitter; F1

Другие посты блога

Все посты