Tribuna/Авто/мото/Блоги/«Valtteri, It's James...»/«Феррарі» нарешті у фаворитах, у Гемілтона великі проблеми та ще 5 висновків старту сезону у Формулі-1

«Феррарі» нарешті у фаворитах, у Гемілтона великі проблеми та ще 5 висновків старту сезону у Формулі-1

Дмитро Клименко ділиться враженнями від перших двох перегонів.

29 марта 2022, 14:55
14
«Феррарі» нарешті у фаворитах, у Гемілтона великі проблеми та ще 5 висновків старту сезону у Формулі-1

Дмитро Клименко ділиться враженнями від перших двох гонок.

Вчора завершився Гран-прі Саудівської Аравії – друга гонка сезону у Формулі-1. Перша відбулася в Бахрейні трохи більше тижня тому, а тепер на нас чекає перерва на 14 днів. Скористаємося паузою, щоб виділити головне, що ми побачили на старті нового сезону. Він обіцяє бути не менш гарячим та напруженим, ніж попередній.

«Феррарі» нарешті знову в топах. Розробили найкращий мотор, вже чотири рази були на подіумі

Те, про що так довго мріяли вболівальники Скудерії, справдилося. «Феррарі» знову команда, яка претендує на перемоги. Причому як в особистому заліку, так і Кубку конструкторів. Італійці частково пожертвували минулим сезоном, щоб кинути всі сили на розробку боліду для 2022 року – і не помилилися. Конструктори постаралися – прямо зараз у «Феррарі» найкращий мотор у пелотоні.

Секрет такого прориву полягає у надшвидкому загорянні палива, яке стало можливим через особливий розподіл суміші в циліндрі. З таким ДВЗ (двигуном внутрішнього згоряння) червоні боліди ще на тестах показали, що у відрізках розгону (150-250 км/год) їм немає рівних. Потужність визнали навіть прямі конкуренти з «Ред Булл».

У чому ще Скудерія переплюнула деяких конкурентів – вирішення проблеми дельфінування (підскоків на прямих). Вони знайшли оригінальний підхід до стабілізації болідів, вбудувавши амортизатор посеред днища. Мабуть, єдине їх слабке місце – гібридна складова. Але цю проблему можна вирішити, дедлайн – аж 1 вересня.

Своє домінування італійці показали вже на першому Гран-прі. У Бахрейні Леклер переміг у гонці, показав найшвидше коло, а до цього взяв поул. Непоганий результат продемонстрував і Сайнс. Третій час у кваліфікації (поступився Максу у боротьбі за друге місце всього 0,06 с), а у самій гонці прийшов другим. Нехай і через проблеми нідерландця.

Дует «Феррарі» був у топ-3 і за підсумками кваліфікації та гонки у Саудівській Аравії. Щоправда, цього разу без перших місць. Поул дещо несподівано взяв Перес (якби не мексиканець, з першого ряду стартували б Леклер і Сайнс), а перемогу в гонці вирвав Ферстаппен. Але факт: із шести можливих місць на подіумі після двох гонок – чотири у «Феррарі». Хоча варто відзначити що за швидкістю «Ред Булл» якщо і відстає, то зовсім мало.

«Ред Булл» знову працюватиме на чемпіонство Ферстаппена, але техніка вже встигла підкачати

Логічно та передбачувано – «бики» знову чітко розділять команду на першого та другого пілота. А інакше не може бути, коли за тебе ганяє чинний чемпіон. Хоча, звичайно, хотілося б побачити Чеко Переса у рівній боротьбі за титул. Він показав найкращий час у кваліфікації в Джидді, але пролетів навіть повз подіум через сейфті-кар у самій гонці. Схоже, прямо зараз із впевненістю можна спрогнозувати лише одне місце за підсумками сезону – четверте. Мексиканець, як і минулого сезону, чудово справлятиметься зі своїми обов’язками другого пілота, а Макс – боротиметься за перемоги.

Заважатимуть нідерландцю три фактори: не лише сильні суперники з «Феррарі», а ще й власна емоційність та технічні проблеми з болідом. Останнє, до речі, вже призвело до прикрого передчасного завершення гонки під час боротьби за перемогу. За три кола до кінця у Бахрейні у нідерландця виникли проблеми через відсутність тиску в паливній системі, тому болід просто вийшов із ладу. Те ж саме трапилося і у Переса за два кола. У результаті – обидва пілоти опинилися поза подіумом.

Безумовно, враховуючи новий регламент, такі проблеми передбачалися. Щось подібне може статися і з «Феррарі». «Бикам» потрібно якнайшвидше розібратися у всіх недоліках боліда, які спливли в бойових умовах, і постаратися оперативно їх вирішити. Тому що вже зараз Ферстаппен відстає від першого місця на 20 очок, а «Ред Булл» від «Феррарі» у командному заліку – на 41.

Боротьба за чемпіонство знову буде видовищною

Головне враження від старту нового сезону – минулий наче й не закінчувався. У плані боротьби за перше місце обидва етапи порадували видовищною очною зарубою між Ферстаппеном та Леклером.

У Бахрейні вони атакували один одного протягом трьох кіл поспіль. Шарль тоді обхитрив Макса – спеціально давав йому обігнати себе перед першим поворотом, щоб потім використати DRS на дозволеному відрізку. Після гонки чинному чемпіону дорікали у відсутності кмітливості. Але він відповів критикам за тиждень.

На Гран-прі Саудівської Аравії тепер Макс уже був розумнішим. Спочатку обійшов Леклера як і тижнем раніше, але Шарль повторив стратегію, повернувши місце за допомогою обгону в зоні DRS. Через коло Ферстаппен діяв оригінальніше – прямо перед лінією детекції різко дав по гальмам, щоб пропустити суперника вперед і отримати право на атаку з відкритим крилом. Шарль зробив те саме, в результаті Макс знову опинився ззаду. Натомість схожий трюк вдався нідерландцю у наступній спробі. На цей раз вдалося не лише вирвати, а й зберегти перше місце.

Можна не сумніватися, що така боротьба буде протягом усього сезону. Ферстаппен і Леклер – давні суперники. Їхні протистояння доходили навіть до того, що колись у юності Шарль виніс болід Макса в озеро після фінішу. У Формулі-1 таке навряд чи повториться, але ця боротьба точно обіцяє бути спекотною.

А якщо бути трошки сміливішим, то можна взагалі спрогнозувати боротьбу за титул між трьома пілотами. Карлос Сайнс ще минулого сезону показав, що не згоден бути другим пілотом, обійшовши Шарля в особистому заліку. То чому іспанець повинен піти на це в новому сезоні з більш потужним і амбітним болідом? Характером він точно не Боттас чи Перес.

На папері це два рівні пілоти, хоча по старту сезону так може не здатися. Карлос поки що програє напарнику, визнає, що не до кінця розуміє особливості роботи нового боліду. Але навряд чи залишиться в такому стані на цілий рік. Очікується рівна боротьба на трасі між двома пілотами «Феррарі».

До речі, у цьому може бути головний шанс на чемпіонство для Ферстаппена – поки двоє партнерів по чужій команді безкомпромісно будуть змагатися не тільки з ним, а й між собою, він зможе цим користуватися. Згадайте 2016-й, Росберг – Гемілтон.

«Мерседес» більше не в топі, Гемілтон заявляв про похід за 8-м титулом, але вже встиг провалитися у кваліфікації

Одне із головних питань міжсезоння – чи продовжить Льюїс кар’єру після скандальної розв’язки в Абу-Дабі. Британський пілот взяв велику паузу у медійному плані – не давав коментарів, мовчав у соцмережах. До останнього тримав інтригу, щоб ближче до початку сезону-2022 оголосити, що він у справі і боротиметься за свій восьмий титул. Але після двох стартових Гран-прі над такими амбітними планами багато хто тільки сміється.

Ще на тестах Льюїс заявив, що новий болід «Мерседеса» є далеко не найшвидшим і не претендує на перемоги в даний момент. Багато пілотів сприйняли це як черговий передсезонний блеф від багаторазового чемпіона, Ферстаппен навіть відкрито підколював. Але виявилося, що новий болід минулорічних переможців Кубка конструкторів й справді далекий від ідеалу.

Одна з головних нових проблем – дельфінування. У команді зрозуміли це ще до старту сезону, але виправити так і не змогли. У кваліфікації Гран-прі Бахрейна найкращим у «срібних стріл» став Льюїс, який посів п’яте місце з відставанням від Леклера 0,7 с. Рассел був взагалі дев’ятим. Хоча це не завадило «Мерседесу» опинитися на подіумі за підсумками гонки, але тут дуже допомогла синхронна катастрофа Переса та Макса.

Куди більш приголомшливим для Льюїса виявився Гран-прі Саудівської Аравії. Британець вперше з 2009-го (якщо не брати до уваги аварії, дощову погоду чи штрафи) не пройшов перший сегмент кваліфікації, показавши 16-й результат. Потім Гемілтон та його гоночний інженер нарікали на погане зчеплення з трасою. І це справді так, але й сам мотор недостатньо потужний, щоб боротися за поули.

У самій гонці Льюїсу вдалося увірватися в очкову зону (10-е місце), але напарнику-новачку все одно програв – Рассел прийшов п’ятим. Поки що все йде до того, що 2022-го Гемілтон не поб’є рекорд Шумахера за кількістю чемпіонств. Хоча з такою ж упевненістю можна стверджувати, що «Мерседес» точно зробить усе, щоб протягом сезону компенсувати недоліки боліда. Питання – скільки часу це займе і чи не буде вже пізно.

Перестановка сил у середині та наприкінці пелетону – «Хаас» та «Альфа Ромео» більше не аутсайдери

Якщо до 2021-го вам подобалася команда «Хаас», але цілий рік ви не могли вболівати за неї через візуальний вигляд боліда та склад пілотів, то тепер можете видихнути. На лівреї більше немає триколору, а в команді – Нікіти Мазєпіна.

Росіянина замінив досвідчений Кевін Магнуссен, який до цього виступав за «Хаас» чотири сезони, а буквально на початку лютого заявляв, що не повернеться до Формули-1 без можливості боротися за перемоги. Коли з’явилася новина про його повернення, багато хто пригадав йому цю заяву. Але вже на трасі Кевін показав, що до битв за перемоги він поки хоч і далекий, але у боротьбі за очки почувається дуже непогано. За перші дві гонки данець набрав 12 балів – це вчетверо більше, ніж увесь «Хаас» за сезони 2020 та 2021 сумарно.

Його партнер Мік Шумахер вперше відчув смак боротьби в середині пелотону. Син легенди вже двічі виходив до другого сегмента кваліфікації. Щоправда, поки що без очків у гонках. У Бахрейні фінішував 11-м, а в Саудівській Аравії не стартував через аварію у кваліфікації. Але перші бали вже десь близько.

До несподіваних проривів віднесемо і «Альфа Ромео». Це єдина команда, яка повністю оновила склад пілотів. З «Мерседеса» прийшов Валлтері Боттас, також був підписаний китаєць Чжоу Гуаньюй. І обидва заслужили похвальні слова за старт сезону. Боттас за те, що у 103-й раз поспіль потрапив у третій сегмент кваліфікації (продовження рекордної серії) та приніс команді 8 очок. А Чжоу непогано дебютував, фінішувавши в очковій зоні у дебютній гонці. У Джидді обидва пролетіли повз топ-10, але видно, що цей сезон для команди точно буде кращим за попередній.

Чого не скажеш про «Макларен». Команда, яка має на контракті перспективного Ландо Норріса та досвідченого Даніеля Ріккардо з четвертою зарплатою серед усіх пілотів (у австралійця 15 млн доларів), набрала лише 6 очок за дві гонки. Провал у Бахрейні (14 і 15 місце), невеликий прогрес у Джидді (7 місце Норріса, Ден зійшов) – це явно не те, чого очікували від однієї з найпопулярніших команд. Звісно, ​​попереду ще весь сезон. Але мрії про Норріса, який бореться за чемпіонство, та Ріккардо, який нарешті відчув болід і повернувся на свій колишній рівень, швидше за все, доведеться сховати мінімум до наступного року.

На звання явних аутсайдерів сезону, схоже, претендуватимуть «Астон Мартін» та «Вільямс». У обох по нуль очок після двох гонок і приблизно стільки ж передумов до значного прогресу на дистанції. «Астон Мартін» порадував хіба що тимчасовим поверненням Гюлькенберга. На цьому все, чекаємо від цих команд чогось цікавішого.

Говорячи про перестановки в цій зоні, варто, звичайно ж, відзначити, що «Хаас» і «Альфа Ромео» – клієнти «Феррарі», ганяють з новим хваленим мотором. А «Макларен», «Астон Мартін» та «Вільямс» – клієнти «Мерседеса», який також складно розпочав.

Гонки стали непередбачуваними – вже багато несподіваних сходів

Новий регламент привніс не лише можливість спостерігати за боротьбою лідерів протягом трьох кіл поспіль (хоча загалом обгонів особливо-то не побільшало), а й несподівані проблеми. Йдеться не лише про відкат «Мерседеса» у технічному плані. За перші дві гонки трапилося аж сім сходів. Що показово – багато з них одночасно.

Про катастрофу «Ред Булл» у Бахрейні вже згадували. У їхньої сестринської команди «Альфа Таурі» справи теж так собі: болід Гаслі спалахнув у Бахрейні, а Цуноди виникли проблеми з мотором перед гонкою в Джидді. Вчора на 35-36 колах зійшли з дистанції Боттас, Ріккардо та Алонсо. Причини їх проблем нам ще доведеться дізнатися.

Є підозра, що така кількість проблем прямо чи опосередковано пов’язана з оновленим регламентом, через який не до кінця досліджені боліди були кинуті у бій. І командам доведеться якось підлаштовуватися та вирішувати це питання.

Чекаємо на цікаві протистояння між партнерами по команді

Тут варто виділити три пари.

Перша – Леклер та Сайнс. Про це вже сказали, боротьба за чемпіонство, бажання монегаска взяти реванш за поразку минулого сезону, небажання іспанця підігравати Шарлю у боротьбі за чемпіонство та власні амбіції. Буде гаряче.

Друга – Гемілтон та Рассел. На перший погляд може здатися, що про внутрішньокомандну боротьбу тут не може йтися. Льюїс – номер один вже багато років, Джордж – новачок, точно другий. Але варто враховувати два нюанси.

По-перше, семиразовий чемпіон вперше у «Мерседесі» отримав нечемпіонський болід. Вісім років гонок на найкращій машині, тотальне домінування. Рассел же звик кататися на машині, до якої більше претензій, ніж любові. У британців поки що 1:1. Як за гонками, так і за кваліфікаціями. По-друге – керівництво навряд чи знову так явно віддаватиме Льюїсу роль першого пілота, якщо побачить, що Джордж теж непогано себе показує. Тим більше, що Рассел – пілот із прицілом на майбутнє. 

Третя пара – Алонсо та Окон. Те, що вони влаштували в Саудівській Аравії на початку гонки – поки що найкрутіше внутрішньокомандне протистояння цього сезону. У результаті керівництву команди все ж довелося заспокоїти пілотів, але Фернандо та Естебан точно завелися. Ще не раз зійдуться між собою у боротьбі за бали.

Серед потенційно рівних пар також можна відзначити Албона і Латіфі, Феттеля і Стролла. Але це все ж аутсайдери. Хоча й за ними буде цікаво стежити.

***

Наступна гонка у календарі – Гран-прі Австралії. Формула-1 не може повернутися на «Альберт-Парк» з 2019 року. Сподіваємось, цього разу нічого не завадить.

Кваліфікація – 9 квітня, гонка – 10 квітня. Трансляція на Setanta Sport.

Фото: Wang Haizhou/GlobalLookPress; HOCH ZWEI

Другие посты блога

Все посты