Tribuna/Футбол/Блоги/Books and films/Книги. «Шагренева шкіра»

Книги. «Шагренева шкіра»

З Англії 18-го століття, перемандруємо до Франції 19!

Блог — Books and films
Автор — barcafan92
28 января 2016, 21:21
4

Свого часу у моїй домашній колекції з`явилася серія «Золота Бібліотека» до якої увійшли одні з найкращих творів 19 століття, і один із томів був присвячений роману Оноре де Бальзака «Шагренева шкіра», й нарешті мої руки дісталися і до нього. Починаючи читати класику, багато хто стикається з розумінням, що вона «ковтається» не так легко, як твори, приміром, Дена Брауна, що автор зловживає «непотрібними» деталями, що навантажує читача вузькоспеціалізованою термінологією та нюансами історичної епохи, що діалоги надто пафосні, а сюжет надто передбачуваний. Спочатку таке враження викликає і «Шагренева шкіра», але якщо свідомий читач втримається від спокуси покласти її назад на поличку і взятися за черговий роман Кінга, ознайомитися з «Марсіанином» чи зануритися у черговий антиутопічний світ «young adult», то отримає те, що вищезгадана література не здатна запропонувати. 

Кто отправляется в погоню за счастьем, не должен обременять себя багажом!

Історія починається з грального будинку, який є не просто декорацією, а повноцінною сценою на якій автор покаже одну і з багатьох тем, які порушені в творі, але які не є основними. Оноре з вражаючою детальністю описує внутрішній світ людей, які потрапили до лап азарту та які змушені все своє життя розбудовувати рахуючись із інтересами  цього пороку, який сучасні психологи називають гемблінг. Тут же і відбувається наше знайомство із головним героєм – Рафаелем де Валентеном, який, своїм приходом, моментально привертає до себе співчутливі погляди присутніх і які з жалем спостерігають, як він програє свою останню золоту монету. Після цього ми прогуляємося з ним по набережній Вольтера і ця прогулянка мала б стати останньою, через рішуче бажання головного героя покінчити життя самогубством у водах Сени, якби доля не завела його до одного антикварного магазину (яких і сьогодні безліч в цьому районі Парижу). Автор проводить нас по запиленим закуткам цієї  «машини часу», яка допомагає нам мандрувати до античної Греції, переповненої тисячами богів Індії, безжалісного Везувію, який пожертвував свою смертоносну лаву заради вишуканої мозаїки, переносить до прославленої епохи Відродження та таємничого Єгипту. Загалом такого детального, і разом з тим, лаконічного опису десятка світових культур я раніше не зустрічав. В цій крамниці Рафаель і отримає свій талісман – шагреневу шкіру, яка слухняно виконуватиме бажання свого власника і разом з тим зменшуватиметься у розмірі, показуючи скільки залишилося жити її господарю.

- Ах, если бы ты знал мою жизнь!- Ах! – воскликнул Эмиль. – Я не думал, что ты так вульгарен. Ведь это избитая фраза. Разве ты не знаешь, что каждый притязает на то, что он страдал больше других?

Навряд чи це одна з тих книг, яка не відпускає з першої по останню сторінку, але кількість важливих тем, які вона порушує дійсно вражає: вплив дитинства на доросле життя людини; гедонізм та аскетизм; фальшивість, корисливість та черствість світських людей; пошук щастя, яке частіше всього знаходиться поруч і яке потрібно просто помітити; влада природничих наук на світом матеріальним та безпорадність, коли справа стосується значно тонших матерій. На тлі примітивізації та вульгаризації кохання в сучасному мистецтві, буде корисно знову поглянути на нього з точки зору тотального сентименталізму. Подвійне значення слова chagrin, яке окрім виду віслюка також можна перекласти, як біль, натякає нам на ціну яку заплатить Рафаель за свої бажання.

Стоит молодому человеку встретить женщину, которая его не любит, или женщину, которая его слишком любит, и вся жизнь у него исковеркана.

Отже, якщо ви хочете віддати данину, не чужому для України, Оноре де Бальзаку, якщо ви відчуваєте, що для вас буде корисний перегляд власних пріоритетів, життєвих цінностей та амбіцій, якщо вам кортить пригадати «яка на смак» класична література, то роман «Шагренева Шкіра» для вас.

Другие посты блога

#50bookschallenge. Olexandr Rybakov
13 февраля 2016, 21:25
4
Книги. «Алхимик»
2 февраля 2016, 19:06
8
#50bookschallenge. Andriy Rozanov
5 января 2016, 06:03
15
Все посты