Tribuna/Прочие/Блоги/Бентега логофіла/Кнопка на шпазі від українця, запасний пеніс і олімпійська чемпіонка-гермафродит. Випадки читерства у спорті

Кнопка на шпазі від українця, запасний пеніс і олімпійська чемпіонка-гермафродит. Випадки читерства у спорті

Коли не хочеш грати за правилами.

3 февраля 2022, 10:57
19
Кнопка на шпазі від українця, запасний пеніс і олімпійська чемпіонка-гермафродит. Випадки читерства у спорті

Від редакції: ви знаходитесь у блозі «Бентега логофіла». Його автор написав цей текст у рамках конкурсу «Найкращий блогер України-2021». Підтримайте його плюсами, коментарями та підпискою.

***

Борис Онищенко

Усюди, де люди борються за перемогу, є місце шахрайству і обману. І не важливо, мова йде про Кубок Європи з біатлону, про чемпіонат країни з боксу чи районну шкільну олімпіаду з математики. Іноді жага успіху наскільки засліплює очі людям, що вони здатні обійти імперативи напрочуд чудернацькими вчинками.

До вашої уваги добірка спортсменів, які стали відомими завдяки читерству у спорті.  

Одразу обмовимося, що тут не буде:

• прикладів людей, які просто наїлися стероїдів;

• «рук бога» від Марадони і Тьєрі Анрі;

• банальних рішень типу напхати у боксерські рукавички гіпсу (привіт Антоніо Маргаріто).

Укол в повітря

Українець Борис Онищенко – багаторазовий чемпіон світу з сучасного п’ятиборства, олімпійський медаліст. Але світова спортивна спільнота його запам’ятала за інше. На Олімпіаду-1976 у Монреалі п’ятиборець їхав в статусі фаворита. Компартія тиснула на нього: «Маєш привезти лише перемогу».

У Канаді все було добре, поки справа не дійшла до фехтування. Борис зробив атакувальний випад, опонент Джим Фокс зміг ухилитися, але на табло спрацювала сигнальна лампочка. Британський тренер запротестував, адже дотику шпаги до його підопічного не було.

Спочатку мова ні про яке шахрайство не йшла: все списали на технічні негаразди. Поки детально не перевірили шпагу радянського спортсмена. Виявилося, що Борис Онищенко був ще й талановитим електротехніком. На внутрішній стороні чашки його шпаги була кнопка, якою він міг дистанційно запалювати світло на табло. На виході – дискваліфікація, статус шахрая, прізвисько «Disonishchenko» в західній пресі і ось таке фото в британському виданні Daily Express.

Невдалий жарт

На Олімпіаді 1904 року у Сент-Луїсі прославився американський стаєр Фред Лорц. Він пробіг третину шляху, після чого сів у автомобіль до власного менеджера. Проїхавши 17 кілометрів, спортсмен продовжив долати дистанцію легально.

Інші джерела стверджують, що замість авто була карета швидкої. Нібито Фред поскаржився на болі, його забрали медики, але проїхавши в бік фінішу значну частину дистанції, він відмовився від послуг ескулапів, встав і побіг далі.

Як би там не було, тріумф Лорца перед рідною публікою з аномальним фінішним часом багатьох здивував. Його «автостопну подорож» швидко розсекретили, а сам бігун пізніше сказав, що то був невинний жарт.

Порізи від фаєрів

Роберто Рохас був одним із найзірковіших голкіперів Південної Америки у 1980-х і справжньою іконою для чилійців. За вихід на Мундіаль 1990 року Чилі грала стик з Бразилією. Перший матч завершився нічиєю, тож в Ріо очікували на зарубу. На початку другого тайму Карека відкрив рахунок. Чілійцям треба було рятувати матч і весь відбір.

На 67-й хвилині бразильські фани кинули декілька фаєрів на поле, одним нібито влучили у Рохаса. Кіпера збірної Чилі з закривавленим обличчям винесли до підтрибунки. З поля пішла уся збірна, а капітан чилійців заявив, що на продовження матчу вони не вийдуть, розраховуючи на технічну поразку для «Селесао». Її таки присудили, але не бразильцям.

Розслідування по гарячих слідах показало, що фаєр пролетів у метрі від Рохаса (на відео з інших камер це було помітно), а усі поранення на тілі, зокрема і на обличчі, кіпер зробив невеличким лезом, яке було заховане у його воротарських рукавичках. Тож 0:3 отримала саме збірна Чилі.

Накладний пеніс не врятував

Про допінг все ж буде, але не про сам факт його використання. У 2013 році Італійський легкоатлет Девід Ліккьярді вирішив повторити трюк зі штучним пенісом, який колись регулярно вдавався Майку Тайсону. Бігун під час здачі сечі для допінг-проби все ніяк не міг «впоратися». І води напився, і пива. Контролеру набридло спостерігати ці муки, і він відійшов. Девід хутко дістав накладне пристосування і заздалегідь наповнену пробірку. Коли контролер повернувся, то не міг збагнути, чому спортсмен так довго, а головне, неприродно вовтузиться з власним «реквізитом», і підійшов впритул до бігуна.

Результат побаченого очевидний: Девіда разом з обома його статевими членами – дискваліфіковано.

Метромарафон

Американка кубинського походження Розі Руїс у 1980 році виграла Бостонський марафон. Все б нічого, але два моменти дуже здивували на фініші. По-перше, марафонка показала час на двадцять хвилин швидший, ніж її особистий рекорд в Нью-Йорку річної давнини. По-друге, фінішну стрічку вона перетинала ледь спітнілою, хоч і намагалася здаватися виснаженою. Конкурентки-спортсменки збунтувалися: більшу частину дистанції вони не бачили Розі.

Розі Руїс

З’ясувалося, що американка скористалася послугами метро, вийшла на зупинці за милю до фінішу, і вже «сухою» фінішувала. За кілька днів один спортивний фотограф розповів, що і в Нью-Йорку під час марафонських змагань він бачив Розі в метрополітені. Спортсменку позбавили титулів, хоча сама вона до самої смерті заперечувала нечесність своїх звитяг.

До речі, саме після історії з Розі Руїс почали застосовувати хронометражне «чіпування» марафонців.

Один за всіх, і всі за одного

Збірну Тунісу з сучасного п’ятиборства влаштувала зі свого виступу на Олімпійських іграх в Римі справжнє шоу.

Для початку усі троє тунісців злетіли з коней. Потім один з них мало не потонув під час плавання. Товариш по команді вирішив не відставати і під час стрільби ледь не поцілив у суддю. Справа дійшла до фехтування. Туніські п’ятиборці вирішили, що їм досить ганьбитися і придумали махінацію.

Тримати шпагу в руках на належному рівні був здатен лише один з трійки «мушкетерів». Саме він і виступав від туніської збірної тричі (за себе і за двох товаришів по команді), бо під маскою «усі спортсмени однакові». Але фальш розкрили, на бігових доріжках дискваліфікованих п’ятиборців вже не побачили.

Олімпійська чемпіонка з Y-хромосомою

Гендерними скандалами у спорті вже нікого не здивуєш. Але історія Станіслави Валасевич унікальна. Польська спринтерка в 30-х роках була суперзіркою у себе на батьківщині. Олімпійська чемпіонка, багаторазова світова рекордсменка у багатьох легкоатлетичних дисциплінах. Згодом переїхала до США, працювала там тренеркою. Словом, ідеальна кар’єра. Але її смерть несподівано переписала увесь її спортивний спадок.

Станіслава Валасевич біжить під №1

У 69-річному віці вона опинилася в одній із крамниць Клівленда під час пограбування. Колишня спортсменка вирішила вступити у сутичку зі злочинцем, за що отримала кулю і загинула. За американськими законами у разі неприродної причини смерті проводиться розтин тіла. Виявилося, що Стелла Волш-Олсон (в США вона змінила ім’я) була гермафродитом, при чому більшою мірою – чоловіком. Генетичні дослідження показали, що колишня олімпійська чемпіонка мала хромосому-Y, яку батько здатен передати лише сину.

Розгорнулася величезна дискусія з приводу медалей і рекордів Станіслави Валасевич. Але МОК так нічого і не вирішив. 

Найдивніший поул-позишн

Один із засновників стайні Формули-1 March Робін Херд довго приховував, як одного разу зшахраював. У 1975-му на гран-прі Швеції поул-позишн здобув пілот команди March Вітторіо Брамбілла. Всі тоді були здивовані, бо ця команда на той момент вже 5 років не здобувала поул, а сам Брамбілла ніколи нічого видатного не демонстрував. І не даремно усі здивувалися – без хитрощів тут не обійшлося, а заслуги гонщика в такому результаті не було.

Британський інженер Робін Херд

У ті роки організатори фіксували час пройденого кола за допомогою світлового проміння. Коли Брамбілла йшов на своє «найшвидше коло», Херд почав активно махати інформаційною табличкою перед вищезгаданим світловим промінчиком. Час «спрацював», коли пілот був в 45-ти метрах від фінішу.

Обман ніхто не викрив, а Робін Херд зізнався в цьому багато років потому.

Роковий годинник на руці

Comrades – найстаріший і наймасовіший забіг на супермарафонську дистанцію. Біжать 89 кілометрів з Пітермарицбурга в Дурбан або навпаки. Щороку напрямок змінюється. Перша десятка переможців отримує призи. У 1999 році Серхіо Мотсоненг прибіг дев’ятим, за що і отримав пам’ятну медаль і тисячу доларів – шалені гроші для парубка з бідної родини. Тоді ніхто не збагнув, що Серхіо всіх ошукав.

Аферу розкрив фотограф, що переглядав власні знімки для газети. Фотокор звернув увагу, що у бігуна з номером «13018» годинник то на лівій, то на правій руці та ще й різного кольору.

Мотсоненга викликали «на килим», він почав різати правду-матінку. Серхіо ніколи не бігав супермарафонські дистанції, тож вигадав хитрий спосіб. Вони з братом близнюком Фікою бігли по черзі, перевдягалися в туалетах (благо, їх було багато на трасі). Поки один біжить, інший добирається до наступної «зупинки» на таксі. І ніхто цього не помітив. Якби ж не фотограф.

Бонус: перший читер в історії спорту

Таким неофіційно вважають римського імператора Нерона. Якось він завітав до Олімпії. На честь гостин такого поважного гостя греки влаштували позачергові ігри. За проханням Нерона в програму змагань було додано гонки на колісницях. Щоправда, виник один нюанс: у всіх було по парі коней, а в колісниці нащадка Юлія Цезаря – десяток.

Конкуренції не вийшло і у інших дисциплінах. Нерон вирішив, що в усіх видах спорту він має перемогти, підкупив суддів, і усіх учасників було дискваліфіковано. Тож римського «спеціаліста широкого профілю» екзальтовано шанували як переможця під час кожного з олімпійських видів. Навіть творчий ораторський конкурс Нерон легко «взяв» під міріади од на власну адресу.

Фото: Getty images, Championat.com, Daily Express.

Другие посты блога

Come on, read!
19 июля 2019, 20:42
27
This is my «Caetano»
1 июля 2018, 14:52
12
Все посты