Tribuna/Футбол/Блоги/Бентега логофіла/Вітчим Кім Кардаш’ян, чемпіон з муай-тай і фіналістка US Open. П’ятірка спортсменів, які змінили стать

Вітчим Кім Кардаш’ян, чемпіон з муай-тай і фіналістка US Open. П’ятірка спортсменів, які змінили стать

І це їм пішло на користь.

26 октября 2020, 00:07
18
Вітчим Кім Кардаш’ян, чемпіон з муай-тай і фіналістка US Open. П’ятірка спортсменів, які змінили стать

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Bitter sweet symphony. Його автор написав цей пост в рамках конкурсу «Найкращий блогер України». Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

У буремному сьогоденні транссексуалами нікого не здивуєш. Однак у спортивному світі це трапляється вкрай рідко. Деякі спортсмени після зміни статі нерідко змінюють рід власної діяльності, деякі проходять тривалу гормональну терапію і повертаються в спорт, деякі дають волю власній трансгендерності вже після завершення кар’єри і в літньому віці. В цьому матеріалі представлена п’ятірка спортсменів, які зважилися перевернути своє життя зміною власної статі.

Спочатку відгамселить, потім поцілує

Дуже важко оминути в цій темі представників Тайланду, де трансгендери-жінки (їх там називають «катоями») – це окрема каста. Найвідомішою тут є історія Паріньї Чароенпхола. Він з дитинства любив одягатись в жіночий одяг, бавитись косметикою старшої сестри, але це не завадило йому зацікавитись тайським боксом.

У свої шістнадцять він бере собі псевдонім Нонг Тум і виходить на свій перший бій – і одразу в столиці. Яким же було здивування публіки Бангкоку, коли на ринг вийшов боєць з розфарбованою жіночою косметикою фізіономією. Здивування глядачів примножилося, коли новачок у світі муай-тай в помаді, тінях і туші розмазав суперника по рингу.

«Дуже важко битись з гарними чоловіками, коли насправді хочеться їх поцілувати», – зазначала Нонг. Але це були не лише пусті слова. Її фірмовим ритуалом після перемог був легкий поцілунок переможеного. Надалі було зо два десятки перемог, поцілунків, титул чемпіона країни і зміна статі.

Гормональна терапія почала сильно змінювати тіло, Нонг Тум програє два поєдинки чоловікам і виходить на свій останній бій, але тепер як жінка. Суперниця – зірка японського реслінгу. Не зважаючи на величезну перевагу опонентки у вазі і фізичній силі, Нонг дуже швидко надавала їй стусанів і прославилася на весь Далекий Схід.

Наразі вона відома на батьківщині акторка, модель і має власну мережу спортивних крамниць. Нонг Тум впізнавана на місцевому телебаченні пані, але за документами вона і досі лишається чоловіком, оскільки тайські закони забороняють затвердити зміну статі офіційно.

Трансгендер з «Сімейства Кардаш’ян»

Пристрастю юного Брюса Джаннера був американський футбол. Однак після травми коліна він покинув травматичний спорт і перейшов у десятиборство. Вершиною кар’єри спортсмена стало золото Олімпіади-1976 у Монреалі з новим на той час світовим рекордом.

Увесь цей час Брюс відчував гендерну дисфорію (дискомфорт від невідповідності гендерної самоідентифікації і власної фізичної статі). Ще з часів його занять американським футболом він сидів на гормональній терапії, яку припинив після одруження з Кріс Джаннер, яка більш відома як мати Кім Кардаш’ян.

Після завершення спортивної кар’єри Брюс пішов у кінематограф. Але там не задалося. Зіграв роль у стрічці «Музику не зупинити», яка отримала антипремію «золота малина» як найгірший фільм року. Кар’єра на телебаченні була набагато вдалішою. Реаліті-шоу «Сімейство Кардаш’ян» за його участі не раз бентежило інфопростір в США.

П’ять років тому Джаннери розлучилися, Брюс зробив камінг-аут: тепер він – це вона, Кейтлін Джаннер. Відтоді більшість таблоїдів називають її найвідомішою у світі людиною-трасгендером.

Останнім часом вона говорить про своє бажання потрапити в Сенат США і перманентно утюжить Трампа за його антитрансгендерну політику: «Перед виборами Дональд обіцяв, що захищатиме нас. А ставши президентом, «перевзувся» і своїми словами та діями дискредитує транссексуалів».   

Для повноцінності – пеніс з насосом

На зламі віків Івонна Бушбаум була справжньою зіркою в Німеччині у стрибках з жердиною. На усіляких європейських та світових форумах вона намагалася нав’язати боротьбу примі цього виду спорту Олені Ісінбаєвій. Але на піку кар’єри Івонна травмувала ахілове сухожилля. Чотири операції, тривалий період відновлення – це був час ретельних роздумів і пошуку душевної рівноваги. І коли, здавалося б, вже час відновлювати тренування, Івонна приголомшила німецьку громадськість: вона – трансгендер, і хоче стати повноцінним чоловіком.

Так Івонна стала Баліаном. Німецька олімпійська збірна була в шоці, адже на найближчих олімпійських іграх її бачили мінімум в п’ятірці. Але кар’єра спортсменки закінчилася. Деякі німецькі медіа давали інофрмацію, буцімто однією з причин зміни статі Івонни була потужна німецька фармакологія і викликані нею фізіологічні зміни (мовляв, це нагадує історію Хайді Крігер, яку немає сенсу дублювати в цій добірці). Але підтвердження ці здогадки не не отримали.

«Я завжди хотів стати чоловіком. Я відчував дискомфорт в тілі жінки і гнівився. І цю несамовиту лють я трансформував у спортивні досягнення», – написав пізніше Баліан у своїй книзі.

Він був одержимим стати чоловіком, його організм з апетитом поїдав тестостерон. Аби повноцінно почувати себе чоловіком, йому зробили фалопластику, тобто пеніс, який стає ерегованим з допомогою спеціального насосу. А насос захований в одній із статевих залоз.

Наразі Баліан Бушбаум пише книги (вже видав дві), підпрацьовує фотомоделлю, іноді надає тренерські і консультаційні послуги, в тому числі збірній Німеччині з легкої атлетики.

Або самогубство, або зміна статі

Річард Раскінд в молодості намагався встигнути все: займався великим тенісом у елітних американських тренерів, здобував фах лікаря-офтальмолога, служив у ВМС США, ще вистачало натхнення на бейсбол. Але великих досягнень у спорті Річард не досяг. Був кандидатом на роль пітчера в «Нью-Йорк Янкіз», але до контракту діло не дійшло. Одного разу ще молодим пробився в основну сітку US Open – на тому і все. Видатним лікарем Раскінд теж не став. На додачу виникли проблеми зі статевою самоідентичністю.

Річард підсів на гормони, у нього почали з’являтися жіночі груди. Потім він дав задню і ліг на операцію по видаленню тих грудей. Почалася боротьба з собою. Річард почав поводити себе як брутальний мачо, одружився, у нього з’явився син. Раскінд думав, що завдяки усьому цьому думки, ніби він «якийсь не такий», зникнуть. Не зникли. Майже десятирічне придушення власного «альтер его» призвело до крайньої радикальної межі: або самогубство, або зміна статі. Обрав друге. І назвавшись Рене Річардс, знову подався в теніс.

Спочатку було важко. На турнірах, куди заявлялася Рене, суперниці масово знімалися зі змагань, бо заходити в жіночий тур колишньому чоловікові – це, на їх думку, чітерство. Згодом демарші притихли. До моменту, поки вона не кваліфікувалась на US Open. Знову протести деяких тенісисток, і Рене не допускають до участі в турнірі. Однак за неї вступилася Мартіна Навратілова, яка вже на той час іммігрувала до США. Все закінчилося судом – і позов Рене Річардс було задоволено, а отже, вона стала першою людиною, яка зіграла і в чоловічій, і в жіночій сітці Відкритого чемпіонату США з тенісу.

В індивідуальних змаганнях спортсменка себе не показала. Але в парі з Бетті-Енн Стюарт вони дійшли до фіналу US Open. В якийсь момент Рене перебувала на 20 місці в парному рейтингу WTA. Наробивши протягом чотирьох років галасу в парному турі і міксті, вона в 47 років закінчує кар’єру і починає тренувати. Зокрема під її наставництвом Мартіна Навратілова взяла три титули «Великого шолому».

Згодом прийшли успіхи і в лікарській справі. Рене Річардс стала одним із топових у світі фахівців по страбізму (косоокості).

У 2004-му році здивувала спортивну спільноту своїм скепсисом стосовно рішення МОК про допуск транссексуалів до олімпійських змагань, мовляв, це не чесно. «Коли я приєднался до жіночого спорту, то мені було «за сорок», і мій пік фізичної форми був позаду», – аргументувала Рене Річардс.

Морський піхотинець, що лупцює дівчат

Перша жінка-транссексуал в історії ММА – Феллон Фокс. Їй діставалось на горіхи ще більше, ніж колегам по цьому тексту.

Ще маленьким хлопчиком, якого звали Бойд Бертон, переймався питаннями власного гендеру. Далі був підлітковий вік і ототожнювання себе з геями, допоки на очі не натрапило слово «трансгендер». Його батьки були набожними людьми, тож сприйняти особливий світогляд сина не могли. Хлопець боявся втратити батьків. І з цими думками молодий Бойд створив повноцінну сім’ю.

Для ілюзії ідеальної картини молодик вступив до університету. Потім був морським піхотинцем на атомному авіаносці. Але душевні метання наздогнали, і Феллон все кинув, пiшов працювати водієм вантажівки, аби заробити на операцію по корекції статі. Зібравши необхідну суму, 30-річний чоловік відправився в Бангкок, де зробив операцію на геніталіях, збільшив груди і пересадив волосся.

І нікому не було б до того діла, аби Феллон згодом не увірвалась в ММА. Після двох перших переможних боїв вона зізналася, що раніше була дядьком. І понеслося.

Засідання спортивних комісій одразу в декількох штатах вирішували подальшу долю спортсменки. Але найбільше хайпу накинув коментатор UFC Джо Роган: «Подивіться на чоловічі руки і на жіночі. Вони мають різну будову. Зап’ястя у чоловіків товстіші, лікті – товстіші, суглоби – товстіші. Тому Феллон має змогу бити жорсткіше, ніж жінки. Відрізати причандали – не достатньо. Ти можеш фарбуватися, Феллон, але ти лишаєшся справжнісіньким мужиком». Вистачало і жартів, в стилі «морський піхотинець лупцює дівчат».

Але Феллон відстояла своє право виступати в октагоні. Суперниці, які їй програвали, завжди жалілися, мовляв, після її ударів відновлюватись доводиться значно довше, звичайні жінки так не б’ють.

Зараз Феллон Фокс взяла паузу в боях. А, можливо, вже й не повернеться в октагон.

Гандболістка з регбійною антропометрією

Приклад Каллума Маунсі є найсвіжішим в цій добірці. Відомий австралійський гандболіст взагалі не подавав виду, що в його житті можуть відбутися кардинальні зміни. Каллум регулярно викликався до лав національної збірної. Чотири роки тому громом серед ясного неба розлетілася інформація, що Каллума Маунсі вже не існує. Тепер це Ханна Маунсі.

Після зміни статі Ханна намагалася здійснити власну дитячу мрію – потрапити в Австралійську футбольну лігу (вищий дивізіон з австралійського футболу). Щоправда, тепер в жіночу лігу. Габарити в неї створені для цього виду спорту: вага 100 кг, зріст 190 см. Але не зважаючи на її успіхи в різноманітних товариських та виставкових матчах, ліга заборонила їй брати участь у змаганнях під її егідою. Ханна назвала це дискримінацією.

Але без спорту вона не залишилася. Виручив рідний гандбол. Хоча й тут не все було устелено квітами. Спортивні чиновники забороняли їй грати на професійному рівні, оскільки під час зміни статі вона сиділа на гормонах лише одинадцять місяців. А треба дванадцять. Згодом всі питання владнали, Ханна почала грати. А трохи менше як два роки тому вона дебютувала за національну збірну в матчі проти Казахстану, забила чотири голи.

Команда пробилася на чемпіонат світу-2019, Ханна – один із лідерів колективу.

Здавалося б, який-неякий хепі-енд. Але Ханну не включають в заявку на світовий форум. «Дівчата в якийсь момент не захотіли зі мною ділити душову та роздягальню. Тренер їх підтримав і виключив мене з команди», – озвучила спортсменка. Керівництво збірної цю версію відкидає, але іншої, логічної і адекватної, не озвучує.

Світова гандбольна спільнота у своїх думках щодо ситуації з Ханною розділилася навпіл: одні захоплюється її боротьбою за місце під сонцем звичайного трансгендера, інші виступають з лозунгом «такий гандбол нам не потрібен», адже «мужику» з такими габаритами в жіночому гандболі робити нічого.

Сьогодні Ханна Маунсі носить титул першої людини, яка зіграла за чоловічу і жіночу національні збірні з ігрових видів спорту, а у своїх соцмережах продовжує боротьбу проти різноманітних дискримінаційних проявів у спорті.

Фото: AFP

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Come on, read!
19 июля 2019, 20:42
27
This is my «Caetano»
1 июля 2018, 14:52
12
Все посты