Tribuna/Футбол/Блоги/Бентега логофіла/Знову в бій без «танків»?

Знову в бій без «танків»?

Ми і в наступному сезоні будемо хейтити форвардів «Динамо».

14 июля 2019, 03:51
19
Знову в бій без «танків»?

Тактика під гравців чи гравці під тактику? Питання вічне, дискусійне. Особливо це стосується про гравців групи атаки, себто форвардів. В «Динамо» зараз під так звану модель гри Хацкевича підібрані форварди таранного типу: великий об’єм роботи, боротьба за виноси від власних воріт, штовханина під час стандартів тощо. Така обмеженість передньої лінії, швидше за все, знову призведе до імпотентності «Динамо» в атаці.

А ЯК ЖЕ КОНСПЕКТИ ЛОБАНОВСЬКОГО?

У Лобановського в плані форвардів був свій погляд і він поділяв нападників на два типи: «форварди-танки» та «форварди-гармати» (так-так, пишу про «Динамо», отже, без «конспектів» Васильовича ніяк не обійтись).

«Форвард-гармата» не наділений, як правило, швидкісними даними, не надто вишукано працює з м’ячем, натомість атлетичний. Його завдання відкритися, а моменти для нього мають створювати партнери. Ян Колер, Карстен Янкер, Пітер Крауч – це типові «гармати».  

«Форвард-танк» більше цінувався Лобановським. Такий нападник здатен самотужки створити собі момент, здатен обігрувати один в один. І саме така людина завжди повинна була бути у команді Метра. Ідеальні "танки" Лобановського - це Олег Блохін та Андрій Шевченко. 

Васильович теж міг використати «гармату». Але в парі мав бути «танк». 

«ФОРВАРД-ГАРМАТА» – ЦЕ ПОГАНО?

Звісно, що це не погано. Просто таких гравців треба правильно використовувати. Найкращий приклад в новітній історії киян – це Максим Шацьких. Йому вдалося стати класним бомбардиром. Але, по перше, у нього постійно була чудова підтримка з флангів, по-друге, біля нього майже завжди був «форвард-танк» (Сергій Ребров, Клебер, Маріс Верпаковскіс), по-третє, його якісно обслуговували Діого Рінкон і, особливо, Валентин Белькевич, по-четверте, Шацьких мав поставлений сильний удар, що допомагало йому штампувати голи.

У сьогоднішнього форварда «Динамо» (Соля чи Бєсєдіна) не вийде забивати стільки, як у Шацьких. У Хацкевича немає якісного плеймейкера, немає флангів, які б вантажили точно на голову «гарматі» (можливо, Караваєв вирішить питання), немає поруч «танка», бо Хацкевич грає в одного форварда.  А коли йому пропонували кандидатури нападників під час зимового трансферного вікна, білоруський фахівець обрав Соля, хоча в списку, запропонованому тренеру, були і «танки». Але вони Хацкевича не зацікавили.

З ЧИМ «ДИНАМО» ЙДЕ В СЕЗОН?

У Динамо» зараз немає форварда, який самостійно здатен створити момент, який спроможний продемонструвати дриблінг не тільки на ігровій приставці, який не буде перелякано розвертатися обличчям до власних воріт, коли перед ним «виростає» захисник.

Тому «Динамо» буде важко а татці, і тому кияни натужно забивали в останні два роки. Адже після втрати Мораєса  (класного за мірками УПЛ «форварда-танка») в команді немає нападника, який обігрує, який якісно працює з м’ячем, який має хороший удар. Але є Бєсєдін (без техніки, без удару), є Русин (в якого не дуже вірить тренер, і який, швидше за все, буде форвардом №3) і є Соль.

 Сподівання лише на те, що Хацкевич навчить Франа Соля класти голи пачками. Але головний тренер за два роки так і не поставив гру, при якій «форвард-гармата» буде корисним в атаці. Протягом двох попередніх років нападник Хацкевичу був потрібен лише для боротьби за виноси та для пресингу. Білорус повинен зрозуміти, що форвард в першу чергу повинен забивати, а для цього – мати моменти. А на це повинна працювати вся команда. Бо самі собі сьогоднішні форварди «Динамо» момент створити не здатні.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Come on, read!
19 июля 2019, 20:42
27
This is my «Caetano»
1 июля 2018, 14:52
12
Все посты