Tribuna/Гандбол/Блоги/Футбол, биатлон и другие виды/Гандбол в Україні в 2016-му. Підсумки для наших збірних

Гандбол в Україні в 2016-му. Підсумки для наших збірних

Чув, як Сергія Бубку колеги-журналісти нещодавно спитали, які ще досягнення в українському спорті окрім олімпійських він може виділити у 2016-му році. Президент НОК серед перших згадав про гандбол. Насправді, ще донедавна ситуація в нашому гандболу виглядала катастрофічною, але все змінило яскраве завершення року.

29 декабря 2016, 20:07

Виступи збірних  - один з головних показників роботи Федерації. Нинішнє керівництво Федерації гандболу України більшу частину 2016-го вимушено було вислуховувати небезпідставні докори. Наші збірні провалювались одна за одною.

На початку січня стався один з найбільш ганебних програшів в історії чоловічої команди. 25:27 в столичному Палаці Спорту від Греції. Головний тренер Віталій Андронов після гри, відповідаючи на питання преси, виглядав безсилим та розгубленим. Втім повного фіаско вдалось уникнути. Українці помстились Греції в гостях 27:21, розгромили Кіпр 31:19 та фінішували другими в групі слідом за Латвією, який програли обидва матчі. Президент ФГУ Андрій Мельник встав на захист Андронова. Сказав, що той знаходиться на своєму місці і повністю віддається роботі. Андронова залишили і, як здається зараз, не дарма.

У листопаді стартував новий відбір - тепер до чемпіонату Європи-2018. Команда Андронова у першій грі поступилась на виїзді Македонії 21:27, але в другому матчі здобула результат, що, однозначно, став найбільшим подарунком за останні роки. У неймовірній атмосфері, створеній вболівальниками на арені у Сумах, Україна перемогла віце-чемпіона Пекіна-2008 Ісландію - 27:25. Резонанс був надзвичайним.

Продовжилось свято на українській гандбольній вулиці наприкінці листопада. Жіноча збірна у Словаччині виграла всі матчі відбірного турніру до чемпіонату світу (проти Словаччини 21:20, Литви 31:16 та Греції 27:14). З першого місця наша команда пробилась у плей-офф відбору, де наступного червня зустрінеться з Іспанією.

Жіноча команда, як і чоловіча, упродовж 2016-го пройшла шлях від ганьби до компліментів, адже успіху в листопаді передував літнє фіаско у відборі до чемпіонату Європи-2016 (поразки від Сербії 26:31 та Чехії 30:31 і непрохідне третє місце у групі). У цьому випадку тренера Федерація не вибачила. Борис Петровський безславно залишив збірну, а його місце зайняв Борис Чижов. Призначення виглядало суперечливим. Чижов – літній фахівець, хоча і має великий тренерський досвід, проте останніми роками не тренував. Втім за роботу він взявся з великим ентузіазмом. Потрібно було бачити, як заповзято Чижов проводив установку для команди на трибунах перед грою першого дня Кубка Турчина-2016. Додав вогню й Мельник. Президент Федерації принаймні під час матчів і Кубка Турчина, і відбору до ЧС керував командою не менше, а може й більше за Чижова. Виглядало це дивно, як пряме втручання в роботу тренера, проте результат є. Які можуть бути питання до переможців?

2016-й для національних жіночої та чоловічої збірної завершується на позитиві. Чи дійсно маємо справу з тенденцією зростання рівня команд дізнаємось у 2018-му. Чоловіки в компанії Македонії, Ісландії та Чехії продовжать боротьбу за дві путівки на Євро. Жінки проведуть стиковий раунд проти Іспанії за квиток на мундіаль.

На відміну від національних команд , зовсім немає чим похвалитись нашим юніорам різних вікових груп. 2016-й і для хлопців, і для дівчат – суцільна чорна смуга. На жодному з офіційних турнірів успіху українці не досягли. Сподіваючись виправити ситуацію, у Федерації вирішили змінити підхід до роботи юніорських збірних. Тепер їх тренерів призначатимуть не перед турніром, чи на початку сезону, а принаймні на два роки, щоб фахівець вів свою вікову групу достатньо довго для спокійної плідної роботи.

Так чоловічу молодіжну збірну віддали Сергію Яровому - екс-гравцю національної збірної. Дебют Ярового вже не за горами. В січні молодіжка в Словаччині гратиме кваліфікацію до чемпіонату світу проти господарів, Словенії та Косово. На кону – одна путівка до фінального турніру.