Tribuna/Биатлон/Блоги/ПОЗОР ФБУ/Слідство вели…: “Хто ж виграв жіночий спринт на ЧУ-2021?

Слідство вели…: “Хто ж виграв жіночий спринт на ЧУ-2021?

Вчора ввечері з’явилась інформація, що нібито спринтерську гонку на ЧУ-2021 виграла Олена Білосюк, яка виступала під чужим іменем. Позаштатна організація з організації розслідування Федерації біатлону України (скорочено - ПОЗОР ФБУ) провела власне незаангажоване, не проплачене та найчесніше розслідування цієї ситуації та вирішила поділитись результатами з вами. Як то кажуть: було б смішно, якби не було так сумно.

Блог — ПОЗОР ФБУ
Автор — nazar_kapko
4 января 2022, 11:35
21
Слідство вели…: “Хто ж виграв жіночий спринт на ЧУ-2021?

Вчора ввечері з’явилась інформація, що нібито спринтерську гонку на ЧУ-2021 виграла Олена Білосюк, яка виступала під чужим іменем. Позаштатна організація з організації розслідування Федерації біатлону України (скорочено - ПОЗОР ФБУ) провела власне незаангажоване, не проплачене та найчесніше розслідування цієї ситуації та вирішила поділитись результатами з вами. Як то кажуть: було б смішно, якби не було так сумно.

Що нам відомо

03.01.2022 року сайт Чемпіон.ком.юа розмістив матеріал, в якому йдеться про те що олімпійська чемпіонка Олена Білосюк (в дівоцтві Підгрушна) виступили в спринті на Чемпіонаті України під чужим іменем, а саме 14-річної біатлоністки з Києва Вікторії Кріпак. Як доказ вони показали неофіційний протокол (читати - неякісне фото), де переможцем зазначена саме Вікторія, а не Надія Бєлкіна. Також там можна побачити офіційні документи, де в стартовому протоколі під 8 стартовим номером зазначена Кріпак, яка відсутня в фінішному протоколі. Загадка чи не так? - подумали ми?

Також підозрілим виявилось, що в ФБ-групі, яка транслювалась ЧУ присутні всі гонки окрім саме жіночого спринту. Вже інша ФБ-група, яка теж вела трансляцію під час старту саме 8 номера різко змінила картинку і перестала знімати стартові ворота. Все більше сумнівів почали закрадатись у нас, щодо вірності офіційних результатів гонки. 

Ми точно розуміли, що якась махінація з результатами спринту все-таки відбулась, але немає чітких доказів, щодо участі Олени Білосюк. Звісно, що тут можна довго говорити, що цей старт був потрібен Олені для того, щоб вона згадала, як це перемагати, але чи дійсно такий рівень зможе мотивувати та додати впевненості Олімпійській чемпіонці, яка неодноразово ставала призером ЧС та КС. Навряд чи, та й сама Олена спростувала цю інформацію, тому ми можемо її вважати виправданою.

А козачка то заслана…

Якщо це не Білосюк, тоді відразу у нас виникло питання - а, що ж відомо про Вікторію Кріпак, під іменем якої буцімто виступала Олена, та яка загадково зникла з фінішного протоколу. 

На її профілі в ФБУ (Федерація Біатлону України) немає багато інформації. Вона брала участь в Чемпіонату Україні серед молоді в Яворові де стала 2 в короткій індивідуалці та 3 в естафеті. Але також нам стало точно відомо, що на ЧУ серед дорослих вона брала участь. В сінгл-міксті в команді Київ-2 разом зі Станіславом Жирновим стала 13, а от в класичній жіночій естафеті здобула бронзу. І саме цей виступ привернув нашу увагу. 

Ось фото яке опублікувала ФБУ за підсумками жіночої естафети - і здається знайти тут Вікторію досить важко, адже вона ще не настільки відома, що впізнавати її в лице. Але ж ми професіонали, і так швидко не здаємось. Відразу відсіявши дві перші команди Чернігівської та Львівської областей, у нас залишилось 4 спортсменів зі столиці. За допомогою надпотужних комп'ютерів, спеціалістів з кремнієвої долини, відомого символога Роберта Ленґдона та Paint нам вдалось побачити напис на грамоті, яку тримає одна з дівчат - Кріпак Вікторія.

Здається розгадка вже близько - але тут ми помітили деталь, яка привела нас в ступор. Зверніть увагу на шапку Вікторії. Ні ви не помилились - це фінський прапор. Спочатку ми не могли в це повірити, але згодом все стало ясно, як білий день. Ми ще покопались в матеріалах, які нам були доступні, і дізнались наступне.

Після завершення кар’єри Кайси Макаряйнен у 2020 році, фінська збірна почала переживати складні часи. Новим лідером стала Марі Едер, яка, на превеликий жаль суомі, не змогла гідно замінити свою імениту землячку. Саме тому менеджери збірної Фінляндії почали пошуки майбутньої зірки. Але і тут їх чекало розчарування - серед молоді ніхто не відрізнявся великим потенціалом.

Саме тоді фіни вирішили звернути увагу на своїх сусідів - шведів. А дивлячись на успіхи молодої Ельвіри Еберг, такий підхід звісно був виправданий. Але як повідомили, нам анонімні джерела зі стану фінського тренерського штабу, вони просто переплутали прапори та потрапили на Чемпіонат України. “Все-таки я не одна така” - подумала в цей момент Анастасія Меркушина.

Очолювала цю секретну делегацію Кайса Макарайнен. Вона звісно розчарувалась, що потрапила в Буковель, а не в Остерсунд. Але після бродіння по місцевому базарчику і дегустації наливок, вона все ж вирішила залишитись і подивитись на наших біатлоністів. І тут в спринті вистрілила молода Вікторія Кріпак. Фіни довго не витрачали часу, зв'язались з президентом ФБУ Володимиром Бринзаком та домовились про “трансфер” юної біатлоністки. Вони настільки були вражені Вікторією, що відразу ж видали їй екіпіровку своєї збірної, а та через брак досвіду та неуважність забула її зняти на естафету. Просто подивіться на фото вище, як обернулась до Вікторії Валентина Цербе-Несіна, яка явно була незадоволена ситуацією (або Бринзак просто не поділився з нею).

Звісно було вирішено анулювати результати Кріпак в спринті, щоб потім не виникало питань щодо втрати такого молодого таланту. Також, стало відомо, що для зменшення подальших питань, було вирішено одразу змінити ім’я та прізвище біатлоністки - відтепер вона Вікі Кріпакайнен. 

А тепер серйозно…

Думаю Ви вже зрозуміли, що це все вигадка, але те що така ситуація сталась на Чемпіонаті України в мене викликає тільки одну асоціацію - було б смішно, якби не було так сумно. 

По перше, у мене претензія до сайту Чемпіон.ком.юа - вже майже 2 тижні пройшли від цього спринту. Чому ж раніше не опублікувати цю сенсацію - я впевнений, що якби це спливло за день-два після гонки, то по гарячих слідах можна було б знайти набагато більше інформації. Та й чому вони причепились саме до Білосюк? Немає ж навіть жодного її фото на цьому чемпіонаті. 

Але вони вирішили зробили гарний клікбейт та трафік на свій сайт, а по факту, кинули темну пляму на ФБУ, репутація в якої та так не найкраща. Я власне тому і вирішив написати цю ахінею про перехід Кріпак у Фінляндію, показавши, що не потрібно бути супер журналістом, щоб робити такі гучні заяви. Я звісно, не виправдовую Валентину Семеренко, яка вирішила не давати коментарі до кінця сезону. Однією з причин такого рішення, може бути небажання потім читати вирвані з контексту фрази журналістами, що вони люблять так робити.

По друге, у мене претензія до ФБУ - якщо ж дійсно там виступала Олена Білосюк (чи будь-хто інший  з основної збірної) - навіщо це приховувати? Є думки, що вона там виступала неофіційно, через антидопінгові правила, щоб вкотре за сезон не здавати тест. Але ж можна було зробити її виступ неофіційним - так би мовити, ось дивіться до нас приїхала олімпійська чемпіонка на нову трасу в Буковель. 

Це була б ще й непогана реклама для цього ЧУ, адже я думаю справжні фанати біатлону приїхали б туди щоб взяти автограф чи сфотографуватись з живою легендою біатлону. Але після нового логотипу федерації, ми точно бачимо, що проблеми з креативом та розвитком присутні.

Сподіваюсь, що ця ситуація вирішиться без особливих проблем для нашої збірної, а особливо для Олени Білосюк. Їй зараз дійсно потрібно зосередитись на підготовці до, напевне, своїх останніх Олімпійських ігор, а не читати брудні “вкиди” наших же журналістів. Та й молодій Вікторії Кріпак потрібно буде своїми успішними виступами змусити всіх забути за цю історію, у яку вона, думаю, взагалі не по своїй волі була втягнута. Тому бажаю їй досягти великих вершин у біатлоні!

UPD. От декілька хвилин тому Олена Білосюк дала офіційний коментар, де підтвердила, що дійсно бігла гонку, в якості тренування, і просто використовувала транспондери Вікторії Кріпак, яка не вийшла на гонку. Цим же ж Олена підтвердила мою думку, що в цій ситуації винна тільки ФБУ, яка не може належно організувати свої змагання.