Tribuna/Биатлон/Блоги/ПОЗОР ФБУ/ТОП-5 старожилів сучасного біатлону

ТОП-5 старожилів сучасного біатлону

Уле-Ейнар Бйорндален провів 25 сезонів в Кубку світу з біатлону. З першого погляду, вражаюча цифра, проте як виявилось не тільки «король біатлону» так надовго засидівся в спорті. В цій статті я розповім про біатлоністів з найдовшими активними кар’єрами в Кубку світу. Яка біатлоністка виступала ще тоді, коли юна шведська зірка Ельвіра Еберг ще навіть не народилась? Чи є серед «біатлонних довгожителів» представники України? Відповіді на ці питання шукайте в цій статті!

Блог — ПОЗОР ФБУ
Автор — nazar_kapko
19 февраля 2021, 13:06
10
ТОП-5 старожилів сучасного біатлону

Я зібрав топ-5 спортсменів старожилів, які досі змагаються на найвищому рівні. Основним критерієм є початок виступів на Кубку світу. За збігом обставин, всі ці п'ять біатлоністів виступають вже понад 15 років. Але одна кар'єра точно вас здивує, тому обов'язково дочитуйте до кінця. 

Валентина Семеренко

Молодша з сестер Семеренко, одна з найуспішніших українських біатлоністок. Почала виступати на найвищому рівні ще в грудні 2005 року. Брала участь в 4 Олімпійських іграх та 12 Чемпіонатах світу. Була в складі нашої "золотої четвірки" в Сочі. Переможниця та призерка етапів Кубка світу в індивідуальних та естафетних гонках.

Валентина Семеренко розпочала свій шлях в біатлоні у 2001 році, перейшовши з лижних перегонів. На юніорському рівні вона не показувала високих результатів, проте саме вона першою з сестер розпочала виступи на Кубку світу. У свій перший сезон Валентина відразу ж відправилась на Олімпіаду в Турин. Поступово набираючись досвіду, Семеренко стала стабільно потрапляти в основну команду. На початку другого десятиліття коли в збірній почалась зміна поколінь Валентина зуміла стати одним з лідерів команди разом зі своєю сестрою Вітою, Оленою Підгрушною та Юлією Джимою. 

Пік кар'єри Валентини Семеренко припав на Олімпіаду 2014 року та наступний сезон. Після золотої медалі в естафеті, до українських біатлоністок почали ставитись як до серйозних конкуренток. Саме це й довела Валентина наступного сезону, ставши третьою в загальному заліку Кубка світу. Вона поступилась тільки Дарії Домрачевій та Кайсі Макарайнен, які того сезону були майже недосяжними для решти. Всупереч невеликій кількості перемог, такий успіх Семеренко був зумовлений стабільним виступом протягом всього сезону (18 з 25 особистих гонок закінчила в Топ-10), що дало змогу випередити своїх конкуренток, серед яких були майбутні володарки Великого кришталевого глобуса: Коукалова, Дальмаєр, Вірер та Екхоф.

На жаль, після цього сезону Валентині не вдалось втримати таку високу планку і на попередній рівень вона вже не повернулась. Проте й зараз Семеренко-молодша демонструє непогані гонки - вона неодноразово допомагала збірній піднятись на подіум в естафетах. На сьогодні, Валентині 35 років, а її професійна кар'єра триває 15 років, 2 місяці, 3 дні - і це 5 місце в нашій підбірці.

Селіна Гаспарен

Ще одна представниця біатлонної династії. Найстарша з сестер Гаспарен розпочала свої виступи у 2005 році. На той час, жіноча команда Швейцарії взагалі не представлялась на найвищому рівні й Селіна стала зачинателькою підйому збірної та в більшості вболівальників асоціюється саме з нею. Вона регулярно виступала на Кубку світу і вже в сезоні 2009/10 почала привертати до себе увагу коли Селіна вперше виступила на Олімпійських ігор. 

З цього часу розпочалась побудова збірної Швейцарії, яку ми бачимо зараз. До Селіни приєднались її сестри Еліза та Аіта. В сезоні 2011/12 Гаспарен вперше взяла участь в естафеті на Чемпіонаті світу. Вона стала стабільно потрапляла в залікову зону в особистих гонках. Все йшло до першого  успіху в кар'єрі, і ним стала перемога в спринті на етапі Кубка світу в Хокфільцені у 2013. Проте найвище досягнення Селіни Гаспарен - срібло в індивідуалці на Олімпіаді 2014 року в Сочі. Чисто відстрілявшись швейцарка програла, непереможній на той час, Домрачевій та випередила іншу білоруску Скардіно. Після цього успіху вона пропустила наступний сезон через вагітність та народження дитини.

Загалом Селіна Гаспарен взяла участь у 2 Олімпійських іграх та 12 Чемпіонатах світу. Поточний Чемпіонат світу проходить для неї досить непогано (6 місце в індивідуалці, 15 в спринті та переслідуванні). Вона зуміла популяризувати жіночий біатлон в себе на батьківщині - Селіна розпочинала єдиною представницею своєї країни, а тепер Швейцарія має бойову четвірку, яка час від часу вистрілює в естафетах. Зараз Гаспарен 36 років, і вона ще не думає завершувати кар'єру, яка триває 15 років, 2 місяці, 3 тижні та 3 дні - 4 місце в нашій підбірці біатлонних старожилів.

Сімон Едер

Не подоюсь цього слова, легендарний австрійський біатлоніст, який прославився своєю швидкострільністю. Кар'єра Сімона Едера складалась неоднозначно. Ще бувши юніором, його вже запрошували на Кубок світу в основну команду. Та він не зміг конкурувати з тодішніми лідерами збірної. Стабільну практику на КС Сімон отримав у 2007 році. Він був лідером команди в період після відходу Крістофа Зумана та перед приходом Домініка Ландентінгера. Швидка стрільба та непоганий хід зробив його грізним суперником який часто псував нерви фаворитам.

Найвищі успіхи Едера на ЧС та Олімпіадах пов'язані з естафетою. Австрійські біатлоністи не часто показували високі результати, проте в естафетах вони завжди були грізним бійцем, неодноразово піднімаючись на подіум. Протягом останніх сезонів Сімон знову став лідером австрійської збірної.

Сімон Едер брав участь в 3 Олімпіадах та 12 Чемпіонатах світу. 23 лютого австрійцю виповниться 38, проте він і досі перебуває в непоганій формі та здобуває медалі на ЧС. Він є найстаршим учасником сезону 2020/21. В загальному, кар'єра Едера складає 18 років, 1 місяць і 1 день - 3 місце в нашому списку.

Онджей Моравец

Чеський старожил вже оголосив що цей сезон стане для нього останнім. Розпочинав він кар'єру ще в далекому 2003 році. Перші сезони для Онджея складались не дуже вдало. Він не показував високої швидкості та стабільності на вогневих рубежах і рідко потрапляв в очкову зону. Проте починаючи  з сезону 2012/13 Моравец показує непогані результати, декілька разів за сезон піднімаючи на подіум. Єдина особиста перемога здобула саме того сезону в мас-старті в Холменколлені. 

Найбільшого успіху Онджей Моравец досягнув на Олімпіаді в Сочі. Після 8 місця в спринті, чех піднявся на 2 місце в гонці переслідування, та став 3 в мас-старті. В ті сезони в Чехії були хороші спортсмени, як в жіночій, так і в чоловічій команду. Саме тому найбільших успіхів вони досягали в змішаній естафеті. Моравец був одним з ключових учасників тих гонок разом з Міхалом Шлезінгером, Габріелою Коукаловою та Веронікою Вітковою.

Досвідчений чех взяв участь в 4 Олімпіадах та 11 Чемпіонатах світу. На цей час він має найдовшу кар'єру серед чоловіків, які змагаються цього сезону. Вона всього на 2 дні довша ніж в Сімона Едера та складає 18 років, 1 місяць та 3 дні.

Магдалена Гвіздон

25 років, 2 місяці, 1 тиджень та 3 дня - вражаюча цифра для спортивної кар'єри. Полька Магдалена Гвіздон - єдина сучасна біатлоністка, яка може похвалитись що змагалась разом з "королевою біатлону", своєю тезкою - Магдаленою Форсберг. Разом з тим, молода шведка Ельвіра Еберг ще навіть не народилась тоді.

Кар'єра Магдалени не така яскрава як в інших представників цієї підбірки. Дві свої золоті медалі вона здобула в спринтах в Остерсунді (сезон 2006/07) та Сочі (сезон 2012/13). На Чемпіонатах світу та Олімпіадах у Гвіздон не було значних успіхів - найвище місце 7-е в спринті на ЧС 2015 року в фінському Контіолахті.

Загалом Магдалена Гвіздон взяла участь в 4 Олімпіадах та 18 Чемпіонатах світу. Останні сезони вона проводить не надто вдало, не потрапляючи навіть в очкові зону. Зазвичай тепер вона виступає на Кубку IBU, однак цього сезону вона провела 2 гонки на Кубку світу. 41-річна Магдалена ще не оголосила про завершення кар'єри, проте навряд чи ще буде виступати на найвищому рівні.