Tribuna/Баскетбол/Блоги/На уровне и под эгидой/Повернення Леня у «Сакраменто» та новий шанс для Михайлюка. Чого слід чекати від українців у новому сезоні НБА

Повернення Леня у «Сакраменто» та новий шанс для Михайлюка. Чого слід чекати від українців у новому сезоні НБА

Розбираємося та прогнозуємо

21 октября 2021, 19:00
6
Повернення Леня у «Сакраменто» та новий шанс для Михайлюка. Чого слід чекати від українців у новому сезоні НБА

Ювілейний 75-й сезон НБА офіційно стартував, при чому нарешті він пройде за звичним для нас календарем. Уже восьмий рік поспіль контракти із клубами НБА мають понад 100 іноземних (тобто не американських) гравців. Серед них і два українці, які у міжсезоння змінили клуби: Олексій Лень повернувся до «Сакраменто», а Святослав Михайлюк отримав новий шанс у «Торонто».

Розбираємося, чого чекати від наших баскетболістів у сезоні-2021/22.

Лень отримав 2-річний контракт та буде запасним центровим «Кінгз»

Український центровий непогано зарекомендував себе минулого сезону і нарешті отримав пропозицію не безпосередньо перед стартом сезону, а задовго до нього. «Сакраменто» має чіткі плани на Олексія Леня, проте розраховувати, що він буде основним гравцем каліфорнійської команди – точно не треба.

Хоча б тому, що «Кінгз» вдалося перепідписати контракт із Рішоном Холмсом, який тепер заробить 55 мільйонів за 4 сезони та точно буде основним центровим «Сакраменто». Лень боротиметься за роль другого центра із Трістаном Томпсоном, який також прийшов у команду влітку. Цілком вірогідно, що на старті сезону і українець, і канадець, отримуватимуть приблизно однакові хвилини від тренера Люка Уолтона, і в Алекса Леня точно буде час для того, аби ще раз заявити про себе та довести свою спроможність допомагати команді.

Варто згадати, що Олексій вже грав за «Менто» раніше, у сезоні-2019/20. Провів усього лише 15 матчів, отримував в середньому по 15 хвилин на паркеті та демонстрував досить низьку результативність (5,9 очка за гру). Кінцівка сезону, який догравався у «бабблі» в Орландо, взагалі була зіпсована коронавірусом, на який Олексій захворів одним із перших у НБА і довго не міг повернути собі форму. Але цього разу Лень підходить до сезону повністю готовим і має тільки прогресувати.

Чого очікувати від «Сакраменто» загалом – незрозуміло зовсім. Від «Кінгз» вже давно не заведено чекати чогось серйозного – вони завжди мають непоганий склад, повинні боротися за вихід в плей-оф, а на ділі щоразу виходить провал та черговий пропуск постсезону.

Востаннє «Сакраменто» брали участь у плей-оф ще у сезоні 2005/06. 15 років без серій на виліт – це найдовша активна серія серед усіх команд НБА. Минулого сезону Лень вперше зіграв у плей-оф, перервавши свою прикру серію, і, хотілося б вірити, що українець зможе повторити цей успіх вже й у складі «Кінгз».

Михайлюк отримав свій, можливо, останній шанс закріпитися в НБА. «Торонто» точно на нього розраховує

Святослав Михайлюк досить довго сидів без контракту, тому новина про його перехід до «Торонто», так ще й на дворічний контракт (другий сезон – опція гравця) була досить несподіваною і не могла не порадувати фанів українця.

Михайлюк ідеально вписався у ту трансферну політику, яку «Репторз» проводили цього міжсезоння. Завдання канадського клубу було укріплення позиції другого та третього номерів, а Свят дійсно може чудово зіграти на обох. Окрім нього на ці ж ролі прийшли Скотті Барнс, якого забрали під загальним четвертим номером драфту-2021, а також чудовий шутер Гері Трент-молодший, який вже отримав контракт на 3 роки та 54 мільйони.

Вже з передсезонки НБА можна зробити певні висновки про те, яку роль виконуватиме Михайлюк у цьому «Торонто». Він не буде основним, проте точно отримувати хороші ігрові хвилини у разі успішної гри. Свят був ледь не головним шутером «Репторз» у тій п’ятірці, з якою з’являвся на паркеті. Той факт, що у канадців взагалі мало хто добре кидає дальні, Михайлюку, для досягнення успіху, потрібно робити тільки дві речі – не боятися кидати з-за дуги та влучати.

В українця не виходило бути чистим снайпером у своїх минулих колективах, часто після кількох невдалих спроб він просто боявся кидати ще раз, або ж просто кидав і демонстрував поганий, а інколи і жахливий відсоток реалізації. Михайлюк точно працював над цим аспектом своєї гри у міжсезоння і вже демонстрував успіхи у передсезонних матчах. Залишилося лише продовжити робити це в офіційних матчах і виправдати той аванс, який «Торонто» йому виписало.

Якщо ж у Свята знову нічого не вийде, розраховувати на ще одну таку можливість українцю буде дуже важко. «Репторз» навряд претендуватимуть на високі місця у своїй конференції та прохід до плей-оф, у випадку поганого старту сезону вони радше навпаки спробують поборотися за високе місце на наступному драфті. А отже значного тиску на Михайлюка не буде, і він справді має всі умови для того, аби показати усі свої вміння та прогрес тут і зараз.

Фото: Cameron Browne, Cole Burston/Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты