Tribuna/Баскетбол/Блоги/На уровне и под эгидой/10 сміливих прогнозів на новий сезон Суперліги

10 сміливих прогнозів на новий сезон Суперліги

Намагаємося спрогнозувати, чого слід чекати від українського баскетболу цьогоріч.

22 сентября 2021, 19:10
14
10 сміливих прогнозів на новий сезон Суперліги

Так звані «bold predictions», або ж дослівно «сліпі прогнози» – невід’ємна частина будь-якого баскетбольного сезону за океаном. Експерти постійно намагаються вгадати, хто стане MVP, хто візьме чемпіонство, а кого звільнять або відрахують прямо посеред сезону.

Ми вирішили піти далі та спробували спрогнозувати 10 подій, які можуть статися в українській баскетбольній Суперлізі у сезоні-2021/22.

«Миколаїв» та «Кривбас» сумарно виграють не більше 15 матчів за сезон

У будь-якому виді спорту та у будь-якому турнірі звжди є аутсайдери. Минулого сезону одноосібним претендентом на останнє місце турнірної таблиці регулярного чемпіонату Суперліги був «Миколаїв», а цьогоріч до «корабел» доєднався ще й «Кривбас», який піднявся із Вищої ліги.

Зважаючи на комплектацію складів цих команд і проблеми, які були помітні ще перед стартом нового сезону, можна сміливо казати, що саме вони поділять між собою 11-12 позицію «регулярки» та не часто радуватимуть своїх фанатів перемогами.

При цьому «Кривбас» із його досвідченими українцями, непоганими легіонерами та амбітним молодим головним тренером Артемом Сліпенчуком виглядає командою, яка зможе кілька разів попсувати нерви навіть міцним командам із першої шістки турнірної таблиці, але набирати свої перемоги криворізький клуб буде переважно проти «Миколаєва» та інших команд із малими амбіціями.

«Будівельник» змінить тренера протягом сезону

Без змін на тренерському містку столичної команди взагалі важко уявити будь-який український баскетбольний сезон. Лише минулого року у «Будівельника» тричі змінювався головний тренер: двічі наставником команди ставав український спеціаліст Леонід Яйло, якого спершу змінив литовець Вальдемарас Хомічюс, а згодом і нинішній тренер киян – Ігорс Міглінієкс.

Латвієць виграв із «Будівельником» Кубок України, а у новому сезоні столичний клуб єдиний із чотирьох топів Суперліги взагалі не буде брати участі у єврокубках, що має допомогти їм добре провести «регулярку». Але саме в цьому полягає головна небезпека Міглінієкса, у разі невеликого ступору та відсутності втішних результатів команди (з будь-яких причин), керівництво може розцінити роботу тренеру як невтішну, і відправити латвійця у відставку, адже у новому сезоні нічого не має завадити «Будівельнику» добре провести сезон.

З цього, до речі, випливає і наступний прогноз.

«Будівельник» виграє регулярний чемпіонат Суперліги

Аргументи тут досить прості:

По-перше, кияни серйозно підсилились у міжсезоння та мають дуже хороший ростер. «Будівельник» підписав якісних легіонерів – Джиан Клавелл, наприклад, взагалі є одним із найкращих гравців всього українського чемпіонату (і поступається, мабуть, тільки Діанджело Харрісону з «Прометея»). Кияни також підсилился українцями, які минулого сезону запалювали у складі інших команд Суперліги: фіналіст чемпіонату Андрій Грицак із «Запоріжжя», лідер та капітан минулорічних чемпіонів «регулярки» Богдан Близнюк з «Київ-Баскету» та один із найкращих скорерів сезону-2020/21 Юрій Кондраков із «Одеси».

По-друге, як вже згадувалось раніше, «Будівельник» не бере участі в єврокубках. Поки «Прометей», «Київ-Баскет» та «Дніпро» (в разі успішної кваліфікації) битимуться на євроарені, найтитулованіший клуб в історії України має спокійно штампувати перемоги та відриватися від них у чемпіонаті.

З Суперліги поїде не менше 30 легіонерів протягом усього сезону

Інколи в українських командах настільки часто та раптово змінюються легіонери, що глядачі навіть не встигають зафіксувати усіх гравців, які встигли пограти за їхню улюблену команду. Баскетболісти приїздять на трай-аут, проводять кілька матчів, і повертаються додому. З ними просто розривають повноцінні контракти (як було минулого року у Маркіза Ріда та «Прометея»), або ж вони просто їдуть з України, чи то через вагомі причини (як Едріан Боуі з «Тернополя»), чи то через небажання залишатися в клубі та чемпіонаті (як Майк Джейкобсон із «Київ-Баскета»).

І це лише кілька найвідоміших прикладів, що сталися впродовж минулого сезону. Ще буквально десятки іноземних гравців тихо «від’їхали» із Суперліги, а клуби просто оголосили про це однією новиною в соцмережах і більше ніколи не поверталися до цієї теми, адже для нашого чемпіонату це – нормальний процес.

А зважаючи на те, що кілька легіонерів вже залишили клуби української Суперліги ще до старту регулярного чемпіонату, цифра у 30 іноземних гравців, які заїдуть та виїдуть із України за новий сезон виглядає ще навіть оптимістичною та применшеною.

«Тернопіль» стане головним розчаруванням сезону та не потрапить до плей-оф

Минулорічний новачок Суперліги, який здивував, напевно, абсолютно кожного глядача українського чемпіонату, настільки кардинально обновився перед стартом свого другого сезону в еліті, що ризикує і зовсім його провалити.

Від кістяка команди залишився лише головний тренер Дмитро Забірченко та кілька гравців, які не вважалися основними, лідери змінили прописку (Агафонов поїхав до «Одеси», Югба взагалі гратиме не в Суперлізі), а чого чекати від новачків-легіонерів поки взагалі не ясно (цілком вірогідно, що дехто з них легко підпаде під попередній пункт).

Команда входить в сезон буквально з одним розігрувальним захисником – Ігором Бояркіним. Є орендований у «Миколаєва» молодий Марк Боднар та Макс Луценко, який за необхідності може вийти на позиції першого номера, але це точно не той склад, яким можна повторювати минулорічний результат.

Ситуацію все ще можна виправити: підписати ще одного легіонера, який дасть додаткове різноманіття у складі і вивести вже підписаних іноземних гравців на необхідний рівень. Але для цього потрібно багато роботи та часу, а отже «Тернопіль» точно втрачатиме перемоги навіть в матчах із неочевидними суперниками, поки повністю не вирішить всі свої проблеми.

А це, в реаліях нашого баскетболу, може коштувати дуже дорого, особливо враховуючи, що місце команди Забірченка в топ-8 із радістю забере нова команда Валерія Плеханова. «Харківські Соколи» непогано укомлектували склад та готові боротися за високі позиції.

«Хімік» фінішує в топ-6

Южненський клуб чудом продовжив своє існування та не зник із баскетбольної карти України.

Склад команди точно залишає бажати кращого, адже ті ж Діон Едвін та Крістіан Джонс, які вже грали за «Хімік» та навіть ставали чемпіонами України, пропустили майже увесь минулий сезон та знаходяться в дуже незрозумілих кондиціях. Але вже навіть у передсезонці було видно, що Віталію Степановському повністю вистачає цього ростера, аби перемагати рівні за силами та амбіціями команди. А в разі чого, він завжди зможе витягнути кілька талановитих баскетболістів із молодіжки, показавши їх широкому загалу та виростивши нових зірок Суперліги, які вже згодом зможуть поїхати грати у топ-клуби України.

Про боротьбу із «Будівельником», «Київ-Баскетом», «Прометеєм» та «Дніпром» мова, звісно ж, не йде, але потягатися із усіма іншими, показати характер та навигравати вдосталь матчів, «Хіміку» зараз цілком під силу.

Сидоров закріпиться в топі українських гравців Суперліги і дебютує у збірній України

Про прогрес Іллі Сидорова із приходом у «Прометей» Ронена Гінзбурга можна говорити багато, адже чеський наставник буквально заново відкрив цього баскетболіста. Сидоров вийшов на новий рівень і тепер він не просто рівнозначна заміна Денису Лукашову – нерідко він проводить на паркеті більше часу та робить більше корисних дій, ніж його партнер та конкурент за позицією.

Дебют у збірній – питання часу. Олександр Мішула зараз відновлюється після травм і знаходиться без клуба, чи викликатиме Айнарс Багатскіс Джуліуса Рендла й надалі – невідомо, а Віталію Зотову, який за таких обставин залишився чи не єдиним збірником, що виступає на позиції розігрувального захисника, точно потрібна буде заміна, адже постійно грати по 40 хвилин не зможе ніхто. А якщо Сидоров продовжуватиме показувати таку ж гру, як наприкінці минулого сезону та у плей-оф Суперліги, то ігнорувати його буде просто неможливо.

Щодо звання найкращого українського гравця, то тут є вже набагато більше нюансів. При чому не все залежатиме від самого Сидорова, адже поки незрозуміло, як в гру «Будівельника» ввійде Богдан Близнюк, у якому стані перебуває Ісуф Санон та інші «дніпряни» на кшталт Боброва, і хто з українських баскетболістів готується здивувати нас цього сезону. Але те, що Ілля Сидоров буде у топі – факт, з яким немає сенсу сперечатися.

«Запоріжжя» фінішує вище за «Харківських Соколів»

Одне із найцікавіших протистоянь нового сезону Суперліги. Валерій Плеханов, який вивів «Запоріжжя» до фіналу сезону-2020/21, тепер тренує «Харківських Соколів», а місце головного тренера запорізької команди зайняв Станіслав Овдєєнко, котрий працював помічником Плеханова та є одним із наймолодших тренерів Суперліги.

«Запоріжжя» та «Соколи» приблизно рівносильні команди. Обидві мають хороший український ростер та міцних легіонерів, яким доведеться лише звикати до українського чемпіонату. Описати чіткі очікування від цих команд прямо зараз дуже складно, але їхні очні протистояння мають стати справжньою прикрасою сезону Суперліги, в першу чергу через тренерський контекст.

Ризикнемо припустити, що саме «Запоріжжя», у складі якого залишилося кілька срібних призерів минулорічного чемпіонату, опиниться вище за підсумками регулярного сезону і, можливо, навіть виграє сезонну серію у «Соколів».

Один із молодих українських тренерів не допрацює до кінця сезону

Для початку потрібно згадати, які молоді українські тренери зараз взагалі є в українській Суперлізі. Наразі таких четверо: Дмитро Болдаєв («Дніпро»), Дмитро Забірченко («Тернопіль»), Артем Сліпенчук («Кривбас») та Станіслав Овдєєнко («Запоріжжя»).

Для двох останніх цей сезон стане дебютним у якості головного тренера команди. У минулому сезоні Сліпенчук та Овдєєнко працювали помічниками у «Київ-Баскеті» та «Запоріжжі» відповідно.

Станіслав Овдєєнко має почуватися досить впевнено, оскільки його команда непогано укомлпектувала склад і йому точно дадуть нормально працювати та ставити баскетболістам свою гру. Звільнити тренера «Запоріжжя» можуть хіба що за зовсім жахливі результати, а в це, чесно кажучи, не віриться, адже минулорічні фіналісти просто зобов’язані забирати перемоги у однозначних аутсайдерів. Одним із таких якраз є «Кривбас» Сліпенчука.

У Кривому Розі все взагалі не так радісно, комплектація команди вийшла якоюсь скомканою і в якийсь момент здавалося, що все йде взагалі не за планом. У «Кривбаса» є кілька досвідчених українців та непоганих легіонерів, але якщо Артем Сліпенчук не зможе знайти до них підхід з перших же турів, ми можемо побачити на тренерському містку команди зовсім іншу людину.

Дмитро Болдаєв із «Дніпра» вже був виконувачем обов’язків головного тренера минулого сезону. Він непогано закінчив «регулярку» та навіть виграв серію плей-оф у «Будівельника».

Проте від нього та його «Дніпра» очікують більше, ніж від будь-якого іншого молодого українського тренера. Якщо додати сюде ще йкваліфікацію до Кубка Європи ФІБА та можливі внутрішньокомандні конфлікти, без яких не обходиться жоден колектив, то молодому наставнику може просто не вистачити досвіду, аби справитияя із цим тиском.

А от у Дмитра Забірченка ситуація навпаки найбільш вдала, адже він вже має за плечима один повноцінний сезон у якості головного тренера. Якщо команда провалиться, то Забірченко і виправлятиме ці помилки, адже у нього є величезний кредит довіри від президента «Тернополя», а вже набутий раніше досвід точно має допомагати молодому тренеру у новому сезоні.

Один із клубів «Великої четвірки» не потрапить до топ-4 за підсумками «регулярки»

Всі очікують, що «Будівельник», «Прометей», «Київ-Баскет» та «Дніпро» просто поділять між собою місця у першій четвірці турнірної таблиці, інтрига полягає лише у тому, хто яке місце посяде. Проте додатковою інтригою може стати той факт, що один із цих чотирьох топ-клубів Суперліги залишиться без переваги домашнього майданчика у першому раунді плей-оф.

Причини можуть бути кардинально різні – від важкого євросезону до травм та інших кадрових проблем і, як показує практика минулого сезону, ніколи не варто забігати наперед та заздалегідь віддавати комусь перемогу, чого лише вартує камбек «Дніпра» у першому раунді плей-оф проти «Будівельника», або перемога «Запоріжжя» над «Київ-Баскетом» у півфіналі.

Інтриг у новому сезоні точно вистачатиме, адже схоже, що цьогоріч на фанатів Суперліги дійсно чекає один із найцікавіших чемпіонатів за останні роки.

Фото: ФБУ, «Харківські Соколи», «Хімік», «Кривбас», «Миколаїв»

 

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты