Tribuna/Футбол/Блоги/BEST and CO/Підготовка теракту, допомога Ескобару, ДТП зі смертю дітей. За що футболісти сиділи у в’язниці

Підготовка теракту, допомога Ескобару, ДТП зі смертю дітей. За що футболісти сиділи у в’язниці

Ми вже звикли спостерігати як футболістів карають на полі жовтими та червоними картками. Хоча існує така думка, що  і в повсякденному житті професійні спортсмени можуть дозволити собі жити вище закону. Потрапляючи у серйозну халепу, їм завжди вдається відбутись легким переляком. Але так було не завжди…

Блог — BEST and CO
22 марта 2020, 12:00
15
Підготовка теракту, допомога Ескобару, ДТП зі смертю дітей. За що футболісти сиділи у в’язниці

Від редакції: ви знаходитеся в блозі BEST and CO. Його автор завів блог всього пару тижнів тому. І ось вже його матеріал потрапляє на головну сторінку. Підтримайте нашого нового блогера плюсами, коментарями і підпискою.

***

Нещодавно легенда футболу Роналдіньо потрапив до в’язниці. Він та його брат пред’явили підроблені паспорти в аеропорту Асунсьйона (столиці Парагваю). Однак наступного дня після арешту екс-футболіста відпустили з-під варти. Радісна звістка ще не встигла облетіти весь світ, як через декілька годин бразильця знову заарештували за запитом генпрокуратури. Пізніше суд ухвалив рішення продовжити арешт Ронні до 6 місяців.

Нижче представлено ще 10 футболістів, які провели певний час свого життя у в’язниці.

Чед Еванс (зґвалтування)

У квітні 2012 року нападник «Шеффілд Юнайтед» та збірної Уельсу був визнаний винним у зґвалтуванні 19-річної дівчини в готелі міста Ріл. Він був засуджений до п’яти років ув’язнення, але його достроково звільнили у жовтні 2014-го. Чед продовжував заявляти про свою невинність.

Після звільнення вихованець «Манчестер Сіті» намагався відновити свою кар’єру в середняках Чемпіоншипу, але більшість клубів відмовлялись від його послуг, у значній мірі через тиск громадськості та побоювання їхньої реакції.

Лише у березні 2016 року в його справі з’явились матеріали, на підставі яких апеляційний суд врешті-решт скасував його минулу судимість та визнав не винним.

Відразу після цього гравець зміг підписати контракт з «Честерфілдом», а пізніше перейшов у «Шеффілд Юнайтед». На даний момент Еванс продовжує кар’єру в «Флітвуд Тауні».

Люк Маккормік (ДТП зі смертю двох дітей)

Повертавшись додому в нетверезому стані з весілля товариша по команді, Люк Маккормік заснув за кермом. У результаті ДТП загинуло двоє дітей, що були пасажирами зустрічного автомобіля, з яким зіткнувся футболіст. Колишній воротар «Плімут Аргайл» був ув’язнений на 7 років і чотири місяці у 2008 році.

Відбувши половину терміну у в’язниці, футболіст був достроково звільнений через хорошу поведінку у 2012 році. Опинившись на волі, Маккормік продовжив кар’єру в нижчих футбольних дивізіонах Англії. Через рік голкіпер набрав чудову форму і зміг повернутись до свого рідного клубу – «Плімут Аргайл».

Тоні Адамс (п’яне водіння)

Легенда лондонського «Арсеналу» – єдиний футболіст, що зумів виграти чемпіонство Англії в трьох різних десятиліттях. При цьому Адамс вважався одним із найпопулярніших британських алкоголіків. «Містер Арсенал» часто брав участь у бійках у нічних клубах Англії.

У 1990 році, будучи п’яним, захисник на власному автомобілі врізався у стіну будівлі, а показники алкоголю в його крові були в четверо більші норми. Суд визнав Адамса винним та ув’язнив на чотири місяці.

Після звільнення футболіст почав боротись з алкоголізмом. Його реабілітації та остаточному одужанню  в значній мірі допоміг Арсен Венгер, що прийшов у клуб у жовтні 1996 року. Після цього Адамс встиг заснувати клініку та написати книгу, щоб допомагати спортсменам боротися з алкогольними, наркотичними та ігровими залежностями.

Джої Бартон (напади на людей)

Вихованець «Ліверпуля» та «Манчестер Сіті» завжди славився важким характером і на полі, і поза ним. Бартон був ув’язнений на шість місяців у травні 2008 року за напад на чоловіка в центрі Ліверпуля. Тодішнього гравця «Ньюкасла» було знято на камери відеоспостереження, де він у нетверезому стані бив людину. Бартон відбув термін покарання і через 78 днів був звільнений.

Однак і до цього у футболіста були проблеми. Чотиримісячне умовне покарання Джої отримав у 2007 році за жорстокий напад на товариша по команді з «Манчестер Сіті»  Усмана Дабо. Той інцидент фактично поклав кінець його кар’єрі в Манчестері.

Бартон продовжив свій футбольний шлях в таких клубах як «КПР», «Бернлі», «Марсель» та «Рейнджерс». В даний час він тренує «Флітвуд Таун» із Першої Ліги Англії.

Данкан Фергюсон (напад на суперника під час матчу)

Під час одного з матчів Чемпіонату Шотландії у квітні 1994 року форвард «Рейнджерса» Данкан Фергюсон власною головою у «стилі Зідана» розбив голову захиснику «Рейт Роверз» Джону Макстею. Головний арбітр Кенні Кларк не бачив інциденту, але згодом, уже після матчу, Фергюсону було висунуто звинувачення у нападі.

Оскільки це було його третім звинуваченням у нападі (інші два відбулися раніше поза полем), суд визнав його винним та арештував на 3 місяці. Окрім того, Шотландська футбольна асоціація подарувала Фергюсону бан на 12 матчів ще до того, як його справу було розглянуто в суді.

Таким чином, Данкан був першим гравцем, який потрапив до в’язниці за вчинення злочину під час матчу на полі. Після звільнення його кар’єра пішла в гору, Фергюсон переїхав у Ліверпуль та був одним із основних гравців атакуючої ланки «Евертона» протягом 10 років.

Джермейн Пеннант (п’яне водіння)

У лютому 2004 року Пеннанту було оголошено про заборону сідати за кермо протягом 16 місяців після того, як його спіймали п’яним у власному авто в Західному Лондоні.

Не пройшло і року, як Джермейн був заарештований і знову звинувачений у керуванні автомобілем у не тверезому стані та без водійських прав. На цей раз футболіст врізався на власному Мерседесі у ліхтарний стовп. Під час допиту Пеннант спочатку представився Ешлі Коулом (на той момент друг і одноклубник), але пізніше визнав свою вину та був засуджений до в’язниці на 90 днів.

Через 30 днів він був звільнений достроково і відразу повернувся до гри за «Бірмінгем Сіті». Пеннант став одним із перших гравців, які носили електронний браслет під час матчу.

Марлон Кінг (небезпечне керування автомобілем, напад на жінку, викрадення авто)

Колишня зірка «Бірмінгем Сіті» окрім голів у своєму списку має ще і кілька серйозних злочинів. 

В 2002 році йому присудили 18-місячний тюремний термін за викрадення авто. В 2008 році він був засуджений за сексуальні напади та тілесні ушкодження, що наніс молодій дівчині у Лондоні. У 2014 році Кінг був відправлений до в’язниці на 18 місяців після небезпечного водіння та травмування інших автомобілістів (зокрема, під час аварії Кінг «по-королівські» їв морозиво за кермом свого Porsche).

Неймовірно, але це все не завадило Кінгу забивати голи та приносити перемоги своїм командам.

Адам Джонсон (розбещення неповнолітньої)

У 2016 році Джонсона заарештували і звинуватили в розбещенні неповнолітньої дівчини. На початку судового розгляду він ще отримував зарплатню в розмірі 60 тисяч фунтів на тиждень, граючи за «Сандерленд». Пізніше клуб розірвав з ним контракт після того, як Адам визнав свою вину. Джонсон визнав, що цілувався з 15-річною дівчиною, однак відкинув звинувачення по іншим двом пунктам і заявив, що не мав з нею сексуальних зв’язків.

У березні 2016 року суд виніс вирок – 6 років ув’язнення, вказуючи на те, що футболіст зловживав своїми зірковим становищем і завдав своїй жертві «тяжкої психологічної шкоди».

Джонсон був звільнений із в’язниці 22 березня 2019 року після відбуття половини свого шестирічного покарання, але футбольну кар’єру 32-річний півзахисник так і не відновив.

Нізар Трабелсі (підготовка терористичного акту)

На початку 90-х років Трабелсі розпочав кар’єру гравця у «Фортуні» з Дюссельдорфа. На жаль, нестійка психіка, наркозалежність та алкоголізм завадили йому стати великим футболістом. Але світ запам’ятає його за інше. Колишній півзахисник зв’язався з «Аль-Каїдою», а Усама бен Ладен став для нього другим батьком.

У 2001 році Трабелсі підозрювали у планах нападу на посольство США в Парижі, яке було розкрито та зупинено. А пізніше його заарештували за підготовку терористичного акту у Бельгії. У його планах було в’їхати на територію військової бази на вантажівці, в якій було близько 1 тонни вибухівки, і підірвати себе разом з нею.

У 2003 році Трабелсі був засуджений до 10 років позбавлення волі. А про футбольну кар’єру він більше і не згадував.

Рене Ігіта (співучасть у злочині)

Ігіта запам’ятався як надзвичайний голкіпер, який приніс у футбол зовсім інший стиль гри, а «удар скорпіона» зробив його популярним на весь світ. Але була й інша сторона медалі, де колумбійський футболіст на початку 90-х років якось опинився посеред кримінальних розбірок.

У травні 1993 року була викрадена донька кримінального авторитета Луїса Карлоса Моліни. Викрадачем виявився інший наркобарон – Пабло Ескобар. Рене Ігіта був знайомий з обома, тому виступив у цій справі посередником, який забере викуп, привезе викрадену дівчинку додому та ще й отримає бонусом винагороду за свою роботу.

У результаті, колумбійський суд покарав футболіста за співучасть у злочині на 7 місяців позбавлення волі. Все б нічого, але голкіпер, відбувавши свій термін у в’язниці, пропустив Чемпіонат світу 1994 року.

Фото: Getty Images, AFP