Tribuna/Футбол/Блоги/BEST and CO/ТОП-11 молодих тренерів сучасності

ТОП-11 молодих тренерів сучасності

Ще вчора вони виходили на поле в якості гравців, а вже сьогодні слідкують за грою своїх підопічних з тренерського містка. В даній статті зібрана основна інформація про найперспективніших спеціалістів, що увійдуть в історію футболу.

Блог — BEST and CO
Автор — Влад Самчук
11 марта 2020, 18:18
2

Зінедін Зідан (вік - 47 років, «Реал Мадрид»)

Колишній капітан збірної Франції, володар Золотого М’яча 1998 року, тричі найкращий футболіст світу (1998, 2000, 2003), а зараз і один з найуспішніших тренерів останніх років - Зінедін Зідан.

Футбольна кар’єра француза поділяється на 3 умовні етапи: Бордо, Ювентус та Реал Мадрид. Найбільше фани захоплювались грою Зізу у формі «вершкових», і не дарма, адже футболіст демонстрував гру на найвищому рівні протягом багатьох років.

Футбольний шлях Зінедін завершив у далекому 2006, і вже влітку 2009 року був призначений на посаду помічника президента клубу, а саме Флорентіно Переса. Після цього француз у період 2011-2012 працював спортивним директором.

У вересні 2012 Зідан залишає свою посаду та розпочинає тренерську кар’єру в молодіжній академії мадридського «Реала».

Влітку 2013 Зінедін входить до тренерського штабу Карло Анчелоті, який був призначений головним тренером «вершкових». Але довго він там не затримався, і вже у червні 2014 очолює другу команду «Реала» (Кастілью).

На початку 2016 року Зідана вперше призначають головним тренером мадридського «Реала». Варто відмітити, що саме під керівництвом француза «вершкові» стали першою командою в історії, яка тричі поспіль тріумфувала в Лізі Чемпіонів УЄФА.

31 травня 2018 року Зінедін повідомив, що подає у відставку з посади, але вже у березні 2019 він знову очолив королівський клуб.

У підсумку можемо сказати наступне: Зідан-тренер намагається навчити футболістів грати у атакувальний футбол, але при цьому не забувати робити акцент на захисті. Зінедін має свій умовний список футболістів, яким він довіряє та систематично включає до основи не дивлячись на їхню відверто жахливу гру у певних матчах. У більшості випадків ця довіра з часом оправдовується, і футболісти, відчуваючи довіру тренера починають демонструвати відмінний футбол на високому рівні протягом багатьох років.

Юліан Нагельсман (32 роки «РБ Лейпциг»)

28 липня 2016 року Нагельсман став наймолодшим менеджером в історії Бундесліги, коли в лютому того ж року Хуб Стевенс відмовився від своєї ролі в Хоффенхаймі через проблеми зі здоров’ям.

Це була досить ризикована ситуація для клубу, який на той час був аутсайдером чемпіонату і знаходився на передостанньому місці, щоб призначити людину без досвіду не лише в якості гравця, але і тренера (до цього моменту Юліан працював лише з молодіжними командами). Однак Нагельсман спочатку запевнив усіх фанатів у своїй компетентності збереженням прописки у вищому дивізіоні, а потім перетворив «Хоффенхайм» на одного із лідерів чемпіонату (4 місце) в наступному році.

Ходили чутки, що Нагельсман близький до роботи в мюнхенській «Баварії», коли Карло Анчелотті був звільнений у вересні 2017 року, а також можливий перехід до «Борусії» Д. Але молодий спеціаліст вирішив продовжити роботу у «Хоффенхаймі».

 За результатами сезону 2017/18 «Хоффенхайм» зайняв в Бундеслізі 3-е місце і пройшов безпосередньо в груповий етап Ліги чемпіонів, що стало черговим клубним рекордом. Такі досягнення не залишились непоміченими і 21 червня 2018 року було оголошено про те, що з наступного сезону Нагельсман очолить «РБ Лейпциг». Сьогодні під керівництвом Юліана «РБ Лейпциг» займає перше місце в Бундеслізі та груповому етапі ЛЧ.

Мікель Артета (вік - 37 років, «Арсенал»)

Кар’єра іспанця розпочалась у «Барселоні Б», а останнім клубом півзахисника був лондонський «Арсенал», за який він виступав у період з 2011 по 2016.

З липня 2016 року внаслідок своєї плідної праці та наполегливості, Мікель увійшов до тренерського штабу Гвардіоли у «Манчестер Сіті». Доволі таки непоганий початок тренерської кар’єри, чи не так ?

З «містянами» Артета став володарем англійського требла у 2019, будучи «правою рукою» головного тренера.

У грудні 2019 Мікель був призначений на пост головного тренера лондонського «Арсеналу» замість Унаї Емері.

З перших матчів можна помітити, що новий наставник робитиме акцент на грамотно тактичний футбол, детально розбираючи гру суперника та вивчаючи усі слабкі сторони команди, яка протистоятиме лондонцям.

А фани канонірів сподіваються, що Артета саме той тренер, який здатен повернути гімн Ліги чемпіонів на трибуни славетного «Емірейтс» та боротись на рівні з усіма футбольними грандами світу.

Сімоне Індзагі (43 роки «Лаціо»)

Сімоне Індзагі – італійський нападник, який провів більшу частину своєї ігрової кар'єри в «Лаціо». Сімоне повинен був жити в тіні свого старшого, більш талановитого брата Філіппо. Не дивлячись на все це, йому вдалося збудувати розумну кар'єру в Серії А - вигравши титул ліги в 2000 році і піднявши над головою 3 Кубки Італії.

Індзагі молодший був не з тих гравців, які завжди знали, що вони стануть чудовим тренером, але йому безсумнівно вдалось показати те, що він вміє робити. Призначений босом «Лаціо» в квітні 2016 року, його спочатку замінив Марсело Б’єлса, але це тривало кілька днів, і клуб відновив Індзагі, який продовжує свою роботу в клубі й по сьогоднішній день.

На даний момент римляни перебувають на третьому місці в Серії А, оформили перемогу в Кубку Італії та в неймовірному протистоянні здолали «Ювентус» у боротьбі за Суперкубок. У цілому 2019 рік виявився досить успішним і для клубу, і для самого тренера. Однак, солодкий смак тріумфу був зіпсований невиходом із групи Ліги Європи.

 У будь-якому випадку, все вказує на те, що нинішній успіх «орлів» буде продовжуватися, і що менш відомий брат Індзагі раз і назавжди вийде з тіні його брата не лише в плані ігрової кар’єри, а й наздожене його з точки зору тренерських досягнень. Очевидно, що список італійських супер-тренерів, таких як: Мауріціо Саррі, Карло Анчелотті та Антоніо Конте невдовзі поповнить і наш герой – Сімоне Індзагі.

Андрій Шевченко (вік - 45, збірна України)

Володар «Золотого М’яча» 2004 року, переможець Ліги Чемпонів та володар Супереубку УЄФА у складі «Мілану», тріумфатор Кубку Італії, Англії та України, і це ще далеко не всі титули, що завоював Андрій Миколайович у ролі гравця.

2016 рік став особливим для Андрія Миколайовича. Він увійшов до очолюваного Михайлом Фоменком тренерського штабу національної збірної України. По завершенню Євро-2016, де збірна виступила м’яко кажучи провально, Шевченка було призначено головним тренером команди.

У відборі до ЧС-2018 команда Шеви посіла 3 місце у своїй групі, пропустивши вперед збірні команди Ісландії та Хорватії. Попри невдачу у кваліфікації контракт з Андрієм був продовжений.

2019 рік став найкращим для збірної України з часів незалежності. Підопічні Шевченка не зазнали жодної поразки за календарний рік, виграли свою групу у новоствореному турнірі «Ліга Націй», і найголовніше це зайняли першу сходинку у своїй групі у відборі до Євро-2020, випередивши переможця минулого розіграшу Євро-2016 збірну Португалії та непростих Сербів.

 У підсумку можу відмітити, що збірна України при Шевченку почала грати у грамотний футбол, демонструючи надійну гру у захисті та створюючи яскраві гольові моменти біля воріт суперників у кожному матчі без виключень. Андрій Миколайович довіряє молодим виконавцям, систематично включаючи юних збірників до стартової одинадцятки, але робить ставку на досвідчених гравців, які сформували своєрідний «кістяк команди» і доводять свій професіоналізм на полі вже не один рік.

Марсело Гальярдо (43 роки «Рівер Плейт»)

Найбільш ймовірний майбутній тренер збірної Аргентини, колишній  гравець «Монако» та «Парі Сен-Жермен», атакуючий півзахисник Марсело Гальярдо, розпочав свою кар'єру тренера в «Насьйоналі» з Уругваю.

Пізніше Марсело приєднався до свого рідного клубу «Рівер Плейт», яким керує уже з 2014 року. Як зауважив у свій час президент клубу, що Гальярдо може стати для них своєрідним Фергюсоном. На сьогоднішній день аргентинський наставник привів клуб до чемпіонства у Південноамериканському кубку та двічі у Копа Лібертадорес. Даний успіх зробив його найуспішнішим тренером в історії «Рівера». Не зважаючи на пропозиції з Європи, Гальярдо залишається в Аргентині та зміцнює свій союз з клубом. За 5 років роботи поки недосяжним залишається домашній чемпіонат, а тому мотивації для подальшої роботи вистачає.

 Прозваний «Ель-Муньєко» (що означає «Лялька») через свій низький зріст, Гальярдо вже довгий час пов'язують з європейськими клубами, такими як «Атлетико Мадрид», французький «Лілль» та каталонська «Барселона». У зв’язку з останніми новинами, «Барселона» після звільнення Ернесто Вальверде розглядала основним кандидатом на вакантну посаду саме Марсело Гальярдо. Хоча боси «синьо-гранатових» віддали свою перевагу Кіке Сетьєну, але аргентинський спеціаліст всеодно залишається в їхньому шорт-листі потенційних тренерів.

Дженнаро Гаттузо (вік- 41 рік, «Наполі»)

Напевно, один з найбрутальніших італійських опорних півзахисників за останні десятиліття, а нині - супер емоційний та екстраординарний тренер «Наполі».

Для Дженнаро на тренерській лаві усе розпочиналось ще у далекому 2013, де він був у ролі граючого тренера швейцарського «Сьйону». Але надовго він там не затримався, і далі були: «Палермо», грецький «ОФІ», «Піза».

У травні 2017 року отримав пропозицію повернутись до клубу, де його усі любили та поважали. Довірили наставнику молодіжний склад «червоно-чорних», а згодом, у листопаді, Гаттузо підписує контракт та стає головним тренером основної команди. Задача на сезон - вихід у Лігу Чемпіонів.

У підсумку - 5 місце в Серії А та вихід до Ліги Європи, де россонері не змогли взяти участь через трансферний бан від УЄФА.

11 грудня 2019 року був призначений головним тренером «Наполі», змінивши на цій посаді свого багаторічного наставника під час виступів у «Мілані» Карло Анчелотті.

Едді Хау (42 роки «Борнмут»)

Едді Хау вимушений був піти на пенсію в 29 років через важку травму коліна. На той момент менеджер "Борнмута" Кевін Бонд запропонував Хау тренувати резервну команду. А вже через пару років він був призначений на посаду головного тренера. Едді прийняв команду з серйозними проблемами, вони знаходились в зоні вильоту Другої Ліги (четвертий дивізіон в системі футбольних ліг Англії). Хау впевнено вивів «Борнмут» із кризи та навіть зміг забезпечити просуванням у класі.

Під керівництвом Хау «вишні» добивались успіхів, але в 2011 році Едді довелось покинути рідний клуб і переїхати до «Бернлі», де він безуспішно провів 10 місяців і знову повернувся в «Борнмут». Відразу по поверненню клуб піднявся в Чемпіоншип, а ще через два роки вперше в історію клубу «Борнмут» здобуває путівку до Прем’єр Ліги.

Вражаюче те, що їм вдається залишатися у вищому дивізіоні Англії вже з 2015 року. Майже за 10 років роботи Едді Хау провів фантастичну роботу і створив міцного середняка англійського чемпіонату. Такі досягнення у свій час викликали інтерес до його персони зі сторони лондонських клубів «Арсенала» та «Тоттенхема».

 В останньому сезоні головний тренер має серйозні проблеми в обороні та трансферній політиці, що призвело до 17 місця та зони вильоту. Це в свою чергу повинно викликати занепокоєння у босів «Борнмута». Але, не зважаючи на це, вболівальники продовжують любити та довіряти Едді Хау.

Стівен Джерард (вік - 39 років, «Рейнджерс»)

Ще зовсім нещодавно ми насолоджувались грою плеймейкера Ліверпуля на власні очі, а зараз лише можемо спостерігати за його роботою по іншу сторону барикад.

 Тренерська кар’єра Стівена розпочалась у якості керманича молодіжки мерсисайдців. Але надовго він там не затримався, і вже у квітні 2018 року очолив найтитулованіший клуб Шотландії. Свій перший сезон «Рейджерси» закінчили на другій сходинці турнірної таблиці, таким чином дозволивши «Селтіку» оформити ювелірне 50-те чемпіонство. Не можемо не відмітити ще, що при новому тренері команда покращила свою результативність, про що свідчить різниця забитих та пропущених голів (55/11 за 19 матчів). Під керівництвом Стівена, «Рейнджерс» вперше за останні 7 років обіграв «Селтік». Зараз «біло-сині» ведуть запеклу боротьбу за золото Прем‘єршипа, а гра, яку демонструють підопічні Джерарда вражає фанатів з Глазго та залишає надію на повернення екс-чемпіонів Шотландії у Лігу Чемпіонів.

Хавєр Кальєха (41 рік «Вільярреал»)

Ще будучи футболістом, вихованець мадридського «Реалу» більше запам’ятався фанатам у складі таких команд як «Вільярреал», «Малага» та «Осасуна». Але особливих досягнень за свою кар’єру так і не добився.

Після того, як Хав’єр повісив бутси на цвях, пропозицій довго чекати не довелось. «Вільярреал» запропонував йому очолити їхню молодіжну команду, з якою він був уже добре знайомий ще в якості граючого футболіста. Пропрацювавши з молодіжкою цілих 5 років, у 2017 році він очолив «Вільярреал Б». Але там він затримався лише 4 місяці і знову пішов на підвищення. Тепер він став головним тренером основної команди «жовтої субмарини».

 По його призначенню «Вільярреал» переживав не найкращі часи, але Кальєха зумів виправити ситуацію. У своєму першому сезоні він вивів їх на п’яту позицію в чемпіонаті, з подальшою кваліфікацією до групового етапу Ліги Європи. В наступному сезоні у грудні місяці 2018 року команда була дуже близька до зони вильоту, на той момент вона зуміла виграти лише 1 матч із останніх 9. Кальєха був відправлений у відставку, але через неповних 2 місяці був повернутий на стару посаду. Продовживши роботу в клубі, головний тренер зумів зберегти прописку для «Вільярреалу» у вищому дивізіоні. Можливо, саме завдяки йому Санті Касорла наразі переживає другу молодість у великому футболі. У нинішньому ж сезоні «Вільярреал» закріпився в середині турнірної таблиці та близький до зони Ліги Європи.

Франк Лемпард (вік - 41, «Челсі»)

«Серце та диспетчер Челсі» - саме таке прізвисько дали фанати аристократів Лемпарду. За клуб гравець виступав аж цілих 14 років. За цей час Френк встиг тричі завоювати чемпіонство АПЛ, став володарем Кубку Ліги чемпіонів, а також найкращий бомбардир в історії «Челсі» (211 голів).

Завершив свою футбольну кар’єру гравець у «Нью-Йорк Сіті» у 2016, і вже у травні 2018 приступив до роботи у «Дербі Каунті». Свій перший сезон на чолі тренера Лемпард провів майже на відмінно, і практично вивів екс-чемпіонів Англії у Прем`єр-Лігу, але на заваді стала «Астон Вілла», яка підопічним Френка-молодшого була «не по зубам». В результаті - «Дербі» залишилось у Чемпіоншипі та вже шукало заміну своєму наставнику.

Влітку 2019 року «Челсі» несподівано запрошує Лемпарда на пост головного тренера. Перший матч для молодого фахівця - Суперкубок УЄФА проти мерсисайдців. Фінальний свисток зафіксував перемогу футболістів Юргена Клопа у серії післяматчевих пенальті (2-2, пен 4:5) та не дозволив Френку святкувати тріумф у першому ж матчі за кермом аристократів.

По завершенню першої половини сезону «Челсі» займає четверту сходинку у турнірній таблиці, при цьому демонструючи атакувальний футбол, який включає в себе домінування у показнику «володіння мячем» у більшості своїх матчів.

Хочеться додати, що підбір виконавців коуча лондонців доволі таки широкий, про що свідчать індивідуальні досягнення багатьох з них. Надіємось, що у колишнього лідера та капітана вийде поставити своїх підопічних на вірний шлях та досягти з рідною для нього командою усіх висот світового футболу.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов