Tribuna/Футбол/Блоги/Битва взглядов/Хлопець дозрів. Казка Чарлі Остіна

Хлопець дозрів. Казка Чарлі Остіна

Андрій Сеньків розказує про те, як, віра в дива й праця над собою, можуть зробити із звичайного різноробочого одного із найкращих форвардів АПЛ.

29 декабря 2014, 03:18
4

Якщо переглянути з-десяток голлівудівських (і не тільки) фільмів, то можна побачити сценарій із обов'язковим хеппі ендом: людина опиняється у вкрай неприємних обставинах, мало що виходить у всіх напрямках, є мрія, до якої треба йти, та завжди щось заважає, але потихенько-помаленько все стає на свої місця й в кінці бачимо справжнісіньку казку. Вчорашній безробітній - крутий фінансист, а машиномийник - мільйонер. Однак в житті все далеко не так й "хеппіендівські" історії так й залишаються на екранах телевізорів. Інколи, щоправда, казки трапляються й в житті. Таке буває дуже рідко і ті, кому вдається пройти "крутий" шлях стають справжніми героями, а їх легенди переповідають в пабах за кухлем пива.

Казки трапляються й в житті. Таке буває дуже рідко і тих, кому вдається пройти "крутий" шлях стають справжніми героями, а їх легенди переповідають в пабах за кухлем пива.

Зараз таким героєм є Чарлі Остін. Він змусив всю Англію стояти на вухах. Справа в тому, що цей хлопчина наколотив 12 голів у 17 матчах Прем'єр-ліги і є найкращим англійським бомбардиром чемпіонату (у його найближчих переслідувачів Вейна Руні 8 голів та Саідо Бераіно - 7 відповідно).

Що ж особливого зробив нападник "Куінз Парк Рейнджерс", окрім ідеального виконання професійних обов'язків? Чарлі чотири роки тому працював теслею у батьковій будівельній компанії, а ще раніше - різноробочим на будівництві. У житті хлопця були одні розчарування. В той час, коли його друг Тео Волкотт разом із збірною Англії поїхав на чемпіонат світу-2006, Чарлі бігав у футбольних англійських низах й у 17 років вирішив залишити школу - мовляв, саме вона заважала йому стати професійним футболістом. Однак світла в кінці тунелю видно не було - ніде не навчаючись й виступаючи за дуже провінційний "Кейнтбері Рейнджерс", Остін змушений був шукати роботу. Далеко йти не довелося - його батько був будівельником і йому довелося день за днем працювати там, паралельно граючи у футбол. Зараз Чарлі згадує ті нелегкі часи із важкістю в грудях: "З 17 років я працював на будівництві. До кінця зміни мою спину зводило від болю так, ніби її шматували склом. Я був просякнутий брудом і не міг розігнутися. Коли мені набридає футбол, я згадую ті дні і посміхаюся - зараз я отримав найкраще життя у світі".

Чарлі ще чотири роки тому працював теслею у батьковій будівельній компанії, а ще раніше - різноробочим на будівництві.

Здавалось, шансів, аби проявити себе на футбольному полі нема. У підвалини англійських дивізіонів не заглядають скаути й забиті м'ячі там не цінуються професіоналами - рівень-то аматорський. Невже може юнак, який носить цеглу, зацікавити пристойну команду? Звісно, ні. Остін ще рік потинявся селами й у 2008-му почав грати за "Пул Таун" (тут він отримував 80 фунтів за матч), який виступав у дев'ятій за рангом англійській лізі. Тут люди грали у гру, навіть дуже схожу на футбол. Партнери по команді, до слова, любили насміхатися із Чарлі - на матчі той приїжджав з сумкою, вимазаною цеглою, адже добирався в Пул прямо із роботи. Й ось у такому підвішеному стадіоні, перебуваючи на полі в далеко не найкращих фізичних кондиціях, вимучений на будівництві Остін наколотив за сезон 48 голів у 42 іграх. Така результативність звернула увагу до нападника команди-профі й він підписав контракт із "Свіндон Таун", який брав участь в Лізі 1. 

Остін залишив роботу. Він почав займатися лише футболом. Завдяки важкій фізичній праці він зміцнів і після стику з ним суперники не посміхалися, як було на старті кар'єри. Це був його шанс. Його хвилина слави. Остін прекрасно розумів, що саме зараз потрібно ловити момент й не оступився, за два сезони забивши за "Свіндон" 31 гол. Чарлі став зіркою, а 20-тисячний "Каунтрі Граунд" воєдино співав його ім'я. Про таке він навіть не мріяв: "У "Пулі" я сам чистив взуття і збирав форму. У "Свіндоні" цим займалися спеціальні люди, а я приходив на все готове. Тисячі фанатів співали моє ім'я! Це був шок! Я потрапив у казку мільйонів хлопчаків!".

"У "Пулі" я сам чистив взуття і збирав форму. У "Свіндоні" цим займалися спеціальні люди, а я приходив на все готове. Тисячі фанатів співали моє ім'я! Це був шок! Я потрапив у казку мільйонів хлопчаків!".

Саме тут, у передмісті Лондона він знайшов своє кохання. Його подружка Б'янка Паркер стала його дружиною й згодом народила йому дочку, яка померла зразу ж після родів. Важка форма ДЦП не дала їй шансу на життя. Це був важкий удар для молодої пари. Вони більше не могли знаходитися в Свіндоні - тут все нагадувало про жахливу подію і вони вирішили переїхати. Інтерес до Чарлі якраз проявляв "Бернлі" із Чемпіоншипу.

Але справи в Остіна спочатку "не пішли". За весь сезон 10/11 він вийшов на поле лише чотири рази. Й про Чарлі "Короля Ліги 1" почали забувати - подейкували, що рівень Чемпіоншипу виявився зависоким для Остіна і "бордові" вже хотіли "сплавити" нападника в оренду, та він не здався, завоював місце в основі й продовжив займатися тим, що вміє найкраще, - забивати м'ячі. Таких назбиралося 16 за сезон й форвард залишився на "Терф Мур".

Старт нового чемпіонату став визначальним для гравця - його сім'ю поповнила донечка. Про цей епізод найкраще говорять слова самого Чарлі: "Наша друга дочка Авабелла народилася в перший тиждень сезону. Вона - мій талісман". Остін відзначився 25 разів й побив один за одним три клубні рекорди. Ось воно - щастя.

"Наша друга дочка Авабелла народилася в перший тиждень сезону. Вона - мій талісман".

За ним розпочали полювання клуби Прем'єр-ліги, а найбільш настирний "Халл Сіті" запросив на медогляд й майже підписав контракт, та медики порекомендували клубу не купувати цього футболіста - плече Остіна виявилося нездоровим. Довелося форварду залишитися в Чемпіоншипі. Туди якраз вилетів амбіційний КПР - наступний сезон Реднапп і ко пообіцяли розпочати в АПЛ. Й не збрехали, в чому немала заслуга самого нападника, який забив 17 голів у 31 матчі. 

Зараз Чарлі Остін - головний бомбардир "Куінз Парк Рейнджерс" й третій у списку найкращих голеадорів Ліги. Та він не збирається збавляти обертів - вже навесні йому пророчать виклик у збірну Англії, а "Ліверпуль" і "Тоттенхем" активно відправляють скаутів на "Лофтус Роуд". Та у Чарлі нема зіркової хвороби: "Коли у мене просять автограф, то я іноді "гальмую" і запитую уболівальників: а ви точно хочете, так?". 

"Коли у мене просять автограф, то я іноді "гальмую" і запитую уболівальників: а ви точно хочете, так?". 

Його можна порівняти із Грантом Холтом і Ріккі Ламбертом, які пройшли схожий шлях - від сільських полів аж до найкращих стадіонів Туманного Альбіону. Щоправда, вони "здулися" вже в другому сезоні - вік зробив своє. Форвард КПР "не з тієї опери" - йому всьо 25 й навіть, коли він пригальмує, то матиме час, аби "завестися" знову. Він вміє це робити. В цьому і є весь Чарлі Остін. 

Чарлі "не з тієї опери" - йому всьо 25 й навіть, коли він пригальмує, то матиме час, аби "завестися" знову. Він вміє це робити. В цьому і є весь Чарлі Остін. 

 

Фото: zimbio.com, eurosport.ru.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Стрельцов. Легенда
15 марта 2015, 21:04
9
FIFA 15. Presidential election
14 февраля 2015, 01:24
1
Все посты