Tribuna/Футбол/Блоги/Битва взглядов/Працюючи в тіні

Працюючи в тіні

Бути помічником тренера у великому футболі річ одночасно і почесна, і невдячна. Людина, яка є правою рукою головного тренера колективу безумовно виконує безліч важливих функцій у підготовці команди до матчів, але в той час ця особа залишається непомітною для вболівальників.

Автор — DimaLviv
27 декабря 2014, 15:49
5

Бути помічником тренера у великому футболі річ одночасно і почесна, і невдячна. Людина, яка є правою рукою головного тренера колективу безумовно виконує безліч важливих функцій у підготовці команди до матчів, але в той час ця особа залишається непомітною для вболівальників. Адже, справді, в той час коли в межах тренерської технічної зони переживає та кричить ентренадор, мало хто зважає на першого помічника наставника, який не менше переживає за своїх підопічних, сидячи на лаві та записуючи важливі статистичні дані. Нерідко бувало і так, що ассистент головного тренера відігравав набагато більшу роль в успіхах команди та рівні її підготовки ніж людина №1 у тренерському штабі команди. 

Багато хто розцінює вищезгадану посаду як трамплін у кар'єрі, як місце, де можна просто пересидіти і завдяки таланту головного тренера та успіхів команди отримати чудові рекомендації та збудувати непогане футбольне життя, відгукуючись на пропозиції європейських клубів, які безумовно схочуть бачити на чолі своєї команди тренера-тріумфатора. В той час як інші представники тренерського цеху не цураються роботи помічника тренера і віддаються на всі 100% роботі та команді, позитивно впливаючи як на фізичну підготовку гравців, так і на тактичну підкованість команди. Нерідко саме завдяки вдалим діям помічників тренерів, команди здобували трофеї, били статистичні рекорди, ставали великими. Пропоную згадати декілька випадків, коли помічники тренерів, працюючи в тіні, творили історію своєї команди, гармонійно доповнюючи головного тренера.

Йоахім Льов (Збірна Німеччини, 2004-2006)

Молодий німецький наставник розпочав свої тренерські звершення у Швейцарії, де завершував свою кар'єру гравця, а саме у клубі "Вінтертур". Згодом у 1995 році спробував свої сили у іншому клубі цієї ж країни - "Фрауенфельд". Не досягнувши успіху у країні-сусідці, Йоахім вирішує повернутися на батьківщину і влаштовується помічником головного тренера у "Штутграті". Згодом, боси команди, відмітивши роботу Льова, запропонувати йому очолити команду в ранзі головного тренера, від чого звісно амбітний тренер відмовитися не міг. З своєю новою командою Йоахім став володарем кубка Німеччини, а також став фіналістом Кубка володарів кубку УЄФА, в якому поступився "Челсі" Джанлуки Віаллі. Після таких успіхів Льова запросили до Туреччини очолити "Фенербахче". "Йогі", як його називають друзі, не боявся експерментувати і зрадістю вирішив спробувати свої сили у новому для нього чемпіонаті. Саме з Туреччини у легенди "Фрайбурга" розпочвся затяжний безуспішний період у тренерській кар'єрі. Пропрацювавши рік у "Фенербахче", Льов повернувся до Німеччини, де не допоміг "Карлсруе" втриматися у 2 лізі. Потім була ще одна невдала спроба тренувати в Туреччині, неповний рік "Йогі" втримався в "Аданаспорі", після чого переїхав до Австрії. За 4 роки перебування в "країні Моцарта" німець встиг потренувати "Тироль" та віденську "Аустрію", після чого отримав доленосну пропозицію - ввійти в штаб Юргена Клінсмана, якому було поставлено завдання підготувати збірну до домашнього Чемпіонату Світу.

У 2004 році наставники взялися за роботу зі збірною. На носі був перший серйозний турнір для нової Бундестім, перше випробування для новоспеченого тренерського дуету - Кубок Конфедерацій. На звітному турнірі команда Клінсманна посіла почесне 3 місце, поступившись у півфіналі бразильцям, а у грі за 3 місце перегравши збірну Мексики. Саме тоді, на тому турнірі, зібрні Німеччини здивувала всіх своїм оновленим складом та атакуючим футболом. Клінсманну та Льову вдалося зробити революцію у тактичних побудовах команди. Команда почала грати у швидкий, динамічний, орієнтовний на атаку футбол. У тренерському штабі Клінсмана саме Льов відповідав за тактичну складову команди. Клінсманн однозначно виграв від запрошення свого друга на пост помічника, адже Льову вдалося кардинально перебудувати гру збірної. Команда за його вказівками демонструвала футбол, який був не тільки ефективним в плані набору очків, але й був таким, що дуже подобався вболівальникам. У 5 матчах Кубка Конфедерацій збірній Німеччини вдалося забити 15 голів, в тому числі по два рази відзначившись у воротах Бразилії та Аргентини. Але головне випробування чекало на наставників попереду.

До домашнього Чемпіонату Світу збірна Німеччини підійшла у ранзі одного з фаворитів турніру і молодим наставникам вболівальники б не пробачили підсумкового місця поза п'єдесталом. Клінсман протягом турніру проявив себе як сильний мотиватор, як людина з міцним стержнем, яку потрібно слухати та поважати. В той час як Льов, проводячи безсонні ночі, готував конспекти з ізюминками тактики, розробляв модель гри під кожного суперника, збирав інформацію та визначав слабкі місця у інших учасників турніру. Було помітно як під час матчів Льов не менше жестикулював своїм підопічним аніж Клінсманн, адже на полі гравці повинні були втілити всі задумки геніального тактика. Таким чином Бундестім виграла всі матчі у групі, впевнено дойшла до півфіналу де поступилася Італійцям, пропустивши 2 м'ячі на 199-й та 120-й хвилинах. В останньому матчі турніру команда Клінсмана та Льова впевнено розбила португальців та посіла почесне третє місце на найспрестижнішому футбольному турнірі світу. Пілся цього проаналізувавши роботу тренерського штабу футбольне керівництво Німеччини вирішило не продовжувати контракт з Клінсманном, натомість запропонувати очолити команду Льову. Таким чином молодий німецький наставник заслужено очолив головну команду своєї рідної країни, продовжуючи втілювати свої геніальні ідеї стараннями найталановитішого футбольного покоління Німеччини останніх років.

Карлос Кейруш ( "Манчестер Юнайтед", 2002-2003, 2004-2008)

Португалький спеціаліст ніколи не був футболістом, що не завадило йому стати одним з найвідоміших працівників тренерської ниви у світі. Кейруш розпочав свою тренерську кар'єру у молодіжній збірній Португалії, яку тренував досить довго - з 1984 до 1991р. Пілся здобуття титулу Чемпіона Світу U-21, наставнику запропонували очолити національну збірну країни та поставили завдання вивести Потугалію до фінальної частини ЧС, що мав проходити в США. Не впоравшись з завданням, Карлос надовго стер своє ім'я з престижного європейського футболу. Наставник тренував Ешторіл, пробував свої сили в США та Японії, певний період безуспішно тренував Спортинг, також очолював національні збірні ОАЕ та ПАР.

Кульмінативним став момент, коли португальця помітив Сер Алекс Фергюсон, який розгледів у Кейруші неабиякий потенціал. Звісно після стількох років пошуків та подорожей по футбольній карті світу Карлос не міг відмовитися від можливості спробувати свої сили в гранді світового футболу. Будучи помічником Фергісона у "Манчестер Юнайтед", Кейруш керував тренувальним процесом, займався організаційними питаннями. З часом шотландський коуч все більше і бальше давав свободу дій своєму помічнику, який не міг його відвести. Багатьох здивувало, що Карлос Кейруш погодився на посаду помічника, після того як встиг попроцювати головним тренером у багатьох колективах. Таким чином у роботі в Англії наставнику пригодився весь дой досвід, який від втілював вже у новій команді.

Роботу помічника Сера Алекса помітили боси мадридського Реала, які після відставки Дель Боске з посади головного тренера підшувавули заміну. Наставник "Червоних дияволів" не перечив переїзду Кейруша до Іспаніх, хоч в глибині душі і не хотів відбускати настільки майстерного помічника. На жаль, для португальця справи у Мадриді у нього не  задались. Пропрацювавши лише один сезону Кейрушу вказали на двері. Амбітний наставник не впорався з тиском громадськості та преси. Також не зумів стати авторитетом для зірок Реалу сезону 2003/2004. Дізнавшись про відставку португальця, Фергісон не задумуючись, тут же зпропонував тому повернутися до Англії на попередню посаду, на що останній без вагань погодився. Повернувшись до Манчестера Карлос взявся до своїх прямих обов'язків, які старанно виконував як і 2 роки тому. Вклад португальця в тренерський процес команди важко переоцінити. Саме йому приписують операцію по переведнню ігрової схеми команди з 4-4-2 на більш сучасні 4-3-2-1. Також вважають, що Рой Кін покинува команду саме через конфлікт з Кейрушем, адже вважав що Фергісон дає останньому занадто багато повноважень. Незважаючи на все, гравці та тренерський  колектив неабияк поважали наставника з Португалії, чим він їм і відплатив зашкальними стараннями та результатом.  Таким чином спільними зусиллями Фергісон та Кейруш привели "Манчестер Юнайтед" до перемоги у Лізі Чемпіонів 2008 року, яка стала апогеєм роботи Кейруша в англійському клубі.

Херман Бургос ("Атлетико" 2011 - н.ч.)

Складно не помітити фактурного поміника Сімеоне, який у технічній зоні виплескує емоції не менше ніж сам Чоло. Цей емоційний, статний тренер - Херман Бургос, колишній воротар "Атлетико" та збірної Аргентини. Свої тренерські звершення аргентинець розпочав в Іспанії з клубу "Карабанчель". Пропрацювавши в Іспанії всього один рік, Херман отримує запрошення від свого друга, з яким Бургос грав в "Атлетико", Дієго Сімеоне, який запропонував приєднатися у тренуванні італійської "Катанії". Таким чином Херман розпочав роботу пліч-о-пліч з Чоло Сімеоне, яка триває і по сьогоднішній день. Двоє друзів завжди працювали разом, змінювалися лише команди. Таким чином молоді наставники попрацювали з "Катанією", аргентинським "Расингом", аж поки Сімеоне не отримав пропозицію очолити мадридський "Атлетико", від якої звісно не міг відмовитися.

Разом з Сімеоне до Мадриду переїхав і Бургос, для якого "Атлетико" також не був чужою командою. Херман в команді відповідає за глибокий аналіз суперників, фізичну підготовку команди та теоретичну підготовку гравців до окремих поєдинків. На одному з матчів у Бургоса була помічена відома новинка - Google Glass - окуляри, які давали змогу отримувати статистичні дані в режимі он-лайн прямо на тренерській лаві. Також фактурний помічник відрізняється своєю емоційнійстю, впродовж матчу Бургос декілька разів може покинути межі технічної зони, вибігаючи на поле доводячи комусь свою правоту. Також в період між закінченням ігрової кар'єри та початком тренерської, аргентинець заснував рок-групу "The Garb", фронтменом якої є він сам. Рок-колектив вже випустив 5 альбомів та є досить відомим серед любителів рок-музики.

Через свою статуру та зачіску  Херман Бургос отримав прізвисько "Mono", що перекладається як "мавпа". Не зважаючи на всі вищеперераховані особливості, наставнику абсолютно нічого не заважає якісно виконувати свою роботу. Доказом чого є минулий сезон, у якому "Атлетико" став тріумфатором Ла Ліги та фіналістом Ліги Чемпіонів. Вклад Бургоса в підготовку команди на всіх рівнях є неоціненним, що неодноразово відзначав ентренадор "матрасників" - Дієго "Чоло" Сімеоне.

Вищезгадані тренери зуміли внести неоціненний вклад в загальний успіх команди, незважаючи на те, що виконували роль другого плану у технічній зоні. Всі вони зуміли принести в команду те, що не міг дати головний тренер, відігравали найважливішу роль в тій чи іншій ситуації та ставали головними каталізаторами тріумфу команди, незважаючи на те, що працювали в тіні. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Стрельцов. Легенда
15 марта 2015, 21:04
9
FIFA 15. Presidential election
14 февраля 2015, 01:24
1
Все посты