Tribuna/Футбол/Блоги/Битва взглядов/Лягти кістьми. Жахливий бік футболу (18+)

Лягти кістьми. Жахливий бік футболу (18+)

Витончені комбінації, фантастичний дриблінг і розкішні голи – не єдині складові частини спорту №1. Інколи боротьба на полі буває такою запеклою, що гравці не бережуть ні себе, ні суперника.

Автор — djorkaeff
14 июня 2014, 20:45
4

Витончені комбінації, фантастичний дриблінг і розкішні голи – не єдині складові частини спорту №1. Інколи боротьба на полі буває такою запеклою, що гравці не бережуть ні себе, ні суперника.

Жахливі травми футболістів – це не те, що прикрашає футбол, але і такі моменти є невід’ємними складовими гри, яку Жозе Моурінью одного разу порівняв з атомною війною. «В футболі немає переможців, є ті, хто вижив». Пропоную вашій увазі підбірку випадків, коли гравці лягали кістьми на полі в найбільш прямому розумінні цієї фрази.

[А тим, хто полюбляє читати пости «Битви поглядів» за тарілкою чогось смачненького, наполегливо рекомендую відкласти їжу в бік]

У 1981 році під час матчу між «Борусією» (Менхенгладбах) і бременським «Вердером» гравець «Борусії» Евальд Лінен отримав травму, яку прозвали «найбільш кривавим фолом в історії Бундесліги».

Суперник Лінена в’їхав йому в ноги і шипами бутсів прорізав гладбахцеві бедро. Рвана рана на 25 сантиметрів – видовище не для нервових. Під враженням від больового шоку Евальд Лінен накинувся на тренера опонентів Отто Рехагеля, який «накручував» своїх гравців, аби ті не шкодували суперників. На пошматовану ногу гравця наклали 23 шви, однак вже за три тижні Лінен відновив тренування.

8 квітня 1996 року гравець «Ковентрі» Девід Басст ледь не попрощався з ногою. Під час матчу на «Олд Траффорд» при розіграші кутового удару двоє манкуніанців зіграли проти Басста настільки жорстко, що існував ризик ампутації кінцівки. Щоправда, ногу Девіду таки зберегли (після проведених 26 операцій).

Сам по собі епізод був таким брутальним, що голкіпера «МЮ» Петера Шмайхеля знудило прямо на полі, а потім йому довелось користуватись послугами психолога, аби викреслити жахливі картини переламаних кісток суперника зі своєї пам’яті. Матч тоді призупинили на 15 хвилин, аби відчистити воротарський майданчик від калюжі крові.

Сам же Басст від такої травми оговтатись не зміг, тож матч проти «МЮ» став для нього останнім в кар’єрі.

Забивний шведський форвард Хенрік Ларсон в сезоні 1998/99 волочив на своїх плечах «Селтик» в Кубку УЄФА. Але матч проти «Ліона» став для нього фатальним. В боротьбі із захисником французів Ларсон невдало виставив ногу і зламав її в двох місцях. Майже рік швед втратив, заліковуючи травму і відновлюючи кондиції.

Однак, ця вимушена пауза пішла на користь Ларсону, бо після повернення в футбол він продемонстрував шалений голеадорський апетит – в сезоні 2000/01 забив 53 голи і навіть підписав контракт з «Барселоною».

Бельгієць Люк Ніліс, який став відомим завдяки виступам за «ПСВ», перейшов до «Астон Вілли», розраховуючи на ріст своєї кар’єри, але результатом стала жахлива травма.

Вже у третьому матчі в футболці «вілланів» у вересні 2000 року, на самому початку гри проти «Іпсвіча», голкіпер суперника завдав подвійного перелому бельгійському форварду.

Ніліс лікувався 4 місяці, однак дві операції не змогли поставити його на ноги, тож Люкові довелось завершувати кар’єру.

В ті часи, коли «Манчестер Сіті» ще не хапав зірок з неба, а грошей – з шейхівських рахунків, обірвалась кар’єра норвезького захисника Альфа-Інге Халанда. У манчестерському дербі 21 квітня 2001 року Рой Кін жорстким прийомом розтрощив коліно свого візаві. Ірландський тафгай «МЮ» отримав п’ятиматчеву дискваліфікацію і штраф в розмірі 150 000 фунтів, а Халанд – закінчення кар’єри гравця.

Додаткової скандальності цьому епізоду додала автобіографія Роя Кіна, в якій він визнав, що завдав Халанду травми спеціально – помстився таким чином за фол норвежця на самому Роєві, що мав місце в сезоні 1997/98 (тоді Халанд ще поглузував з Кіна, звинувативши його в симуляції).

Французький нападник Джибріль Сіссе відзначився своєрідним дублем в цьому сумнівному рейтингу найжахливіших травм сучасного футболу. У 2004 році, під час виступів за «Ліверпуль» йому зламав ліву ногу захисник «Блекберна».

П’ять місяців француз лікував травму, а потім ще довгий час набирав форму.

А через півтора року після того випадку, вже під час матчу національних збірних Франції та Китаю, знову зламав праву ногу. Інцидент трапився під час товариського матчу в рамках підготовки до Мундіалю-2006. Звісно ж, про участь на чемпіонаті світу Джибрілю довелось забути.

18 лютого 2006 року став поворотним днем в кар’єрі Алана Сміта. На той час нападник «Манчестер Юнайтед» вийшов на заміну у матчі Кубка ліги проти «Ліверпуля». Алан невдало підставився під удар суперника, упав на поле і зламав гомілку.

Сер Алекс Фергюссон назвав цю травму найжахливішою з тих, які він бачив у футболі. Невдовзі «Манчестер Юнайтед» виграв Кубок ліги, присвятивши цю перемогу травмованому Сміту.

На відновлення від травми гравцеві знадобилось сім місяців, однак вийти на попередній рівень йому вже так і не вдалось.

Натуралізований хорват Едуардо, до того як стати гравцем «Шахтаря», мав шанс закінчити грати в футбол після інциденту, що трапився в матчі між його «Арсеналом» та «Бірмінгем Сіті» 23 лютого 2008 року.

Вже на третій хвилині матчу захисник бірмінгемців Мартін Тейлор жорстко сфолив на Едуардо в центрі поля. Стопа бразильського хорвата повисла на сухожилках, англійські канали, що показували той матч в прямому ефірі, навіть не наважувались демонструвати повтор жахливого епізоду.

Більше року Едуардо перебував поза футболом, але зумів відновитись після такої важкої травми. Однак, такої блискучої гри він вже не демонструє.

У матчі між лідерами бельгійського чемпіонату «Андерлехтом» і «Стандартом» 30 серпня 2009-го року жахливу травму отримав польський захисник брюссельського клубу Марцин Василевськи.

Він виконував підкат, зриваючи прохід Акселя Вітцеля, а Вітцель, не встигаючи за м’ячем, наступив полякові на ногу. Результат – подвійний відкритий перелом для Василевського, і 10 матчів дискваліфікації для Вітцеля.

Матч «Сток Сіті» - «Арсенал», що відбувся 27.02.2010 року, запам’ятався жахливою травмою валійського гравця «канонірів» Арона Ремзі. Подвійний перелом ноги внаслідок зіткнення з Раяном Шоукроссом.

Винуватець епізоду, отримавши червону картку, покидав поле зі сльозами на очах, а Ремзі вибув з гри на вісім місяців.

Щоправда, як би парадоксально це не звучало, але та травма дещо посприяла в кар’єрному і професійному рості валійця, бо після повернення на поле, його гра стала значно результативнішою.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Стрельцов. Легенда
15 марта 2015, 21:04
9
FIFA 15. Presidential election
14 февраля 2015, 01:24
1
Все посты