Tribuna/Футбол/Блоги/Битва взглядов/Героям слава. Лицарські подвиги футболістів

Героям слава. Лицарські подвиги футболістів

І на футбольному полі, і за його межами, завжди знаходиться місце для подвигу. Життя часто створює можливості для проявів героїзму не лише простим людям, а й футбольним зіркам.

Автор — djorkaeff
16 мая 2014, 18:06
9

І на футбольному полі, і за його межами, завжди знаходиться місце для подвигу. Життя часто створює можливості для проявів героїзму не лише простим людям, а й футбольним зіркам.

«Фейр-плей» від фашиста

Від кого лицарські подвиги і геройські вчинки очікуються найменше, так це від очевидних негідників, «поганих хлопців» і гравців з підмоченою репутацією. Серед таких Паоло ді Каніо займав би однозначно одне з перших місць.

Його впертий і крутий італійський норов, ультраправі погляди, яких ді Каніо не встидався і відкрито демонстрував, татуювання в честь Беніто Муссоліні, «зіги» в бік фанатів і брудна лайка в лексиконі – усе це явно не пасує до іміджу благородного лицаря.

«Англійський» період футбольної кар’єри Паоло теж був багатим на події зі знаком «мінус». Тут і бійка з тренером (за часів виступу ді Каніо за «Шеффілд Венсдей» він побився із менеджером клубу Роєм Аткінсоном), і навіть 11-матчева дискваліфікація за те, що отримавши червону картку розпалений ді Каніо ще й наштовхав арбітру.

Але усі ці епізоди відійшли у тінь після випадку, який трапився 16 грудня 2000-го року, під час виїзного матчу «Вест Хема» проти «Евертона».

Гра зводилась до нічиєї і вже добігав кінця додатковий час, коли гравці «Вест Хема» розігнали перспективну контратаку. Воротар «ірисок» Пол Джерард невдало вийшов на перехоплення м’яча за межі штрафного майданчика, травмувався і залишився лежати на газоні. В цей час пішла верхова подача на Паоло ді Каніо, якому не залишалось нічого, окрім як спрямувати м’яч в пусті вже ворота «Евертона».

І що ж зробив це італійський «каналья»?! Вхопив м’яча в руки, тим самим зупинивши гру і надавши можливість медикам допомогти травмованому кіперу суперників. Під стоячу овацію «Гудісон парку», звісно ж.

«Я неодноразово казав, що коли я на полі, суперник – це мій ворог. Але в той момент, я не сприймав Джерарда, як суперника. Я згадав, що він просто мій колега, брат-професіонал, що ризикує передчасно завершити кар’єру, якщо йому не буде терміново надана медична допомога. В подібних ситуаціях невідкладна допомога може зіграти важливу роль, а якби я почав пробивати по воротах, то мій колега міг втратити кілька дорогоцінних секунд», - сказав опісля герой того епізоду.

Лицарський вчинок Паоло ді Каніо не залишився поза увагою ФІФА, яка удостоїла італійця премією «Фейр-плей».

«Порятунок потопельників – справа рук не лише потопельників»

Та все ж, героїчні вчинки і подвиги, які футболісти вчиняють на полі, насправді повинні бути нормою їх поведінки. Адже, футбол – це насамперед спорт чистої і чесної боротьби, без заборонених прийомів, відвертої підлості і неприхованих симуляцій (хоча Неймар та інші «актори без оскара» можуть не погодитись). І тут все залежить від людських якостей футболістів, від їх сміливості, готовності допомогти.

Серед таких лицарів нового покоління німецький футболіст, в минулому один з кращих бомбардирів «бундестім» Кевін Кураньї.

Під час своєї відпустки в Бразилії взимку цього року Кевін відзначився неординарним і героїчним вчинком. Засмагаючи на одному з пляжів Ріо-де-Жанейро в товаристві друзів, Кевін побачив у водах океану жінку, яка тонула. Кураньї зі своїм кумпелем кинулись до води і витягнули на берег потопельницю, яка майже втратила свідомість.

«У воді нікого не було, окрім неї, а хвилі були ну дуже великими. В таких ситуаціях не можна довго думати, треба діяти спонтанно. Я радий, що все завершилось добре» - розповів потім заслужений «рятівник Копакабани».

«Язик мій – ворог мій»

Зовсім недавно усі шанувальники українського футболу стали свідками справжнього лицарського подвигу півзахисника «Дніпра» Джаби Канкави, який в екстремальній ситуації з динамівцем Олегом Гусєвим швидко зорієнтувався і надав оперативну допомогу супернику, тим самим врятувавши йому життя. Міністерство надзвичайних ситуацій України навіть нагородило грузина за

Про цей випадок не чув лише глухий, , але поза увагою більшості залишився аналогічний подвиг кіпрського футболіста Валентіноса Сієліса.

Під час матчу «АЕЛ» - «Анортосис» в чемпіонаті Кіпру, гравець команди хазяїв втратив свідомість після зіткнення з суперником. Футболіст гостей Сієліс першим прибув на допомогу, витягнув із горла потерпілого його язик і врятував бідоласі життя.

Хороша риса класного футболіста – це здатність опинятись в потрібному місці в потрібний час. Забити гол, віддати ювелірну передачу чи здійснити карколомний сейв.

А інколи врятувати чиєсь життя, цінність якого значно більша, аніж всі бомбардирські рекорди. І нагорода за такі лицарські подвиги значно більша, ніж усі кубки та медалі світу.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Стрельцов. Легенда
15 марта 2015, 21:04
9
FIFA 15. Presidential election
14 февраля 2015, 01:24
1
Все посты