Tribuna/Баскетбол/Блоги/Rim Protection/Дончич проти Каррі та протистояння захисних монстрів на Сході: чого чекати від фіналів конференцій в НБА

Дончич проти Каррі та протистояння захисних монстрів на Сході: чого чекати від фіналів конференцій в НБА

Дві дуже яскраві дуелі.

Блог — Rim Protection
Автор — Андрей Белик
18 мая 2022, 08:05
11
Дончич проти Каррі та протистояння захисних монстрів на Сході: чого чекати від фіналів конференцій в НБА

Дві дуже яскраві дуелі.

Плей-оф у найсильнішій баскетбольній лізі світу явно вдається. Так, поки що ми не бачили настільки ж неймовірної драми, яку подарувала минулорічна дуель «Мілвокі» та «Брукліна», але яскравих подій, які вже встигли відбутися за два раунди, вистачило б і на декілька сезонів.

Чинний дворазовий володар нагороди MVP НБА та його головний конкурент у боротьбі за титул вже відправилися у відпустку. Переможець регулярного чемпіонату зазнав безславної поразки у півфіналі конференції, програвши сьомий матч із неймовірною різницею у 33 очки – це п’ятий за масштабом розгром у подібних зустрічах за всю історію ліги.

Врешті-решт, припинив свій кубковий похід чинний чемпіон – попри історично потужну гру Янніса (яка, нажаль для усіх прихильників команди з Вісконсіна, загубилася десь у великій перерві сьомого поєдинку), «Бакс» не впоралися із втратою своєї другої зірки Кріса Міддлтона та програли «Бостону», який відверто спіймав власну хвилю.

Так, ми досі не розуміємо, як команда, з якої у першій третині сезону не насміхався лише той, хто взагалі не слідкує за НБА, перетворилася на справжнісінького контендера – але це факт, з яким ми будемо жити найближчі тижні. Як і з розумінням того, що Грант Вільямс – новий рекордсмен сьомих матчів серій плей-оф за кількістю влучань з-за триочкової дуги.

Втім, гарячі півфінали конференцій – це вже історія. Найближчої ночі за океаном стартує наступний раунд поєдинків на виліт, переможці якого згодом і посперечаються за трофей Ларрі О’Браєна.

Фінал Сходу: «Маямі» (1) проти «Бостона» (2)

Фаворит серії за статистичними показниками: «Маямі»

Фаворит серії за версією букмекерів: «Бостон»

«Селтікс», безумовно, набрали неймовірну ходу. Вони легко винесли зірковий «Бруклін» у першому раунді, із боями, але все ж впоралися із Яннісом у другому, а Джейсон Тейтум зараз грає як насправді дорослий лідер команди – вирішує питання сам, де це потрібно, і спокійно ділиться м’ячем із партнерами, коли в них летить, не вмикаючи режим героя-одинака.

Втім, у фіналі конференції на «Бостон» чекає найбільш неприємний суперник із усіх можливих – чудово організований колектив із досвідченим тренером (особисте протистояння дебютанта Іме Удоки та дворазового чемпіона НБА у якості головного Еріка Споельстри буде дуже цікавим), який, можливо, і не здатен грати яскраво у поточному складі, але легко вимкне світло будь-кому. Хоч Тейтуму, хоч Джейлену Брауну, а про рольових гравців навіть і казати нічого.

За попередні 11 років «Хіт» п’ять разів грали у фінальних серіях плей-оф (востаннє – у «бульбашці» у схожому за конструкцією складі), і ніщо, окрім фантастичного запала «Бостона», не завадить їм поборотися за персні знову. Джиммі Батлер – у відмінній формі (і навіть забиває під 37% дальніх кидків у матчах на виліт, що за його стандартами – майже фантастика), основна ротація у Споельстри трохи глибша, аніж в Удоки, особливо, якщо десь на дистанції серії після травми відновиться Кайл Лаурі, а ще у коуча «Маямі» є дуже пристойний ікс-фактор. Данкан Робінсон, володар найбільшого в історії НБА контракту серед незадрафтованих гравців, був майже непомітний у попередніх серіях – і саме зараз має настати його час виправдовувати майже два десятки мільйонів доларів на рік, які він заробляє.

Саме такі спалахи, на які здатен Робінсон (чи, наприклад Тайлер Хірро) – вийти з лави для запасних та організувати швидкий ривок для своєї команди завдяки декільком влучанням поспіль, – і вирішать долю фіналу Сходу. У ньому зіграють дві команди із першої четвірки ліги за ефективністю захисту, на власній половині майданчика обидва суперники будуть битися до останнього за кожен м’яч, і той, кому частіше вдасться долати броньований захист суперника бодай на невеликих проміжках часу, і вийде із дуже близького протистояння переможцем.

Зробимо ставку на «Хіт» – багато в чому, через фактор Пі Джея Такера, який має все необхідне для того, щоб перетворити життя лідерів «Селтікс» у справжнісіньке жахіття.

Прогноз: перемога «Маямі» із рахунком 4:3

Фінал Заходу: «Голден Стейт» (3) проти «Далласа» (4)

Фаворит серії за статистичними показниками: «Даллас»

Фаворит серії за версією букмекерів: «Голден Стейт»

У Західній конференції на нас чекає справжня битва поколінь: Стефен Каррі, який здобув вже три чемпіонських титули, офіційно став найкращим снайпером в історії НБА та взагалі зібрав абсолютно всі трофеї, про які може тільки мріяти кожен баскетболіст, зустрінеться із Лукою Дончичем – вже не невдахою, який ніяк не міг виграти для «Маверікс» бодай одну серію плей-оф, а супергероєм, який щойно знищив нібито чемпіонський «Фінікс» у сьомому матчі, навіть не кліпнувши очима.

Словенський чарівник демонструє насправді неперевершений баскетбол – набирає 31,5 очка за гру із дуже непоганими для поєдинків на виліт відсотками реалізації (47,4% з гри, 34,7% триочкових), але ми все ще не можемо казати ствердно, що «Даллас» має достатній кадровий ресурс для боротьби за чемпіонство. Друга зірка команди з Техасу – чи то Спенсер Дінвідді, чи то Джейлен Брансон, ключові ролі у передній лінії відіграють Максі Клебер та Дуайт Пауелл, і, будемо казати відверто, «Маверікс» вже зайшли куди більш далеко, аніж їм взагалі прогнозували перед початком поточного сезону.

Можливо, проти іншого суперника у підопічних Джейсона Кідда ще б і були якісь варіанти, але «Голден Стейт» – це ж зовсім не тільки Каррі та його неймовірні влучання з будь-якої точки майданчику із будь-яким супротивом. Ненависний кожному візаві Дреймонд Грін зробить все, аби вивести Дончича з рівноваги (а в Луки з цим з огляду на зовсім ще молодий вік та кредитну історію, яка складається із безлічі технічних зауважень, можуть бути проблеми), Клей Томпсон, який пропустив два роки через дуже важкі травми, мотивований як ніколи у своєму житті, а Ендрю Віггінс, як би ми до нього не ставилися, на дві голови сильніший за будь-кого, кого б можна було назвати четвертим за статусом гравцем у складі «Далласа» (Реджі Буллок? Доріан Фінні-Сміт? Це ж зовсім несерйозно).

Так, певні корективи у малюнок гри «Ворріорз» внесе неприємна травма Гері Пейтона-молодшого, який не зіграє у цій серії через перелом ліктя – але це не настільки серйозна втрата, щоб вона істотно впливала на результат. Каліфорнійці провели безліч кубкових баталій разом, вони долали і суперзірок у найкращій своїй формі, і дуже талановиті за складом команди, і навряд чи зараз їх здатен злякати Дончич. Дуже крутий, дуже сміливий, дуже результативний – втім, легко може статися так, що у вирішальний момент сезону його буде взагалі нікому підтримати.

Прогноз: перемога «Голден Стейт» із рахунком 4:1.

Фото: Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты