Tribuna/Баскетбол/Блоги/Rim Protection/«Бостон» та «Даллас» – у фіналах конференцій. В НБА буде новий чемпіон

«Бостон» та «Даллас» – у фіналах конференцій. В НБА буде новий чемпіон

У НБА гарантовано буде новий чемпіон.

Блог — Rim Protection
16 мая 2022, 11:00
24
«Бостон» та «Даллас» – у фіналах конференцій. В НБА буде новий чемпіон

Розгромили своїх суперників у сьомих матчах

З перших двох раундів плей-оф НБА сезону-2021/22 лише дві серії розтягнулися на максимальну кількість матчі. Сьомі ігри в серії півфіналу Сходу «Бостон» – «Мілвокі» та півфіналу Заходу «Фінікс» – «Даллас» проходили в один день та мали багато схожого. А головне – повністю сформували четвірку фіналістів конференцій та головних претендентів на чемпіонський титул цього сезону.

«Селтікс» та «Бакс» відкривали ігровий день матчем у Бостоні. До цього команди по два матчі виграли саме на виїзді, тому «Мілвокі» вже мали непоганий досвід перемог перед «ворожою» публікою. Але «Бостон», який майже ідеально провів шостий матч, так само потужно та легко зіграв і у вирішальній зустрічі. І дуже впевнено переміг – 109:81.

Справжній матч життя провів форвард «Бостона» Ґрант Вільямс. Він набрав 27 очок, реалізувавши 7 триочкових, а також відзначився 6 підбираннями та 2 блок-шотами. А тепер трохи про рекорди та особисті досягнення, які, несподівано для всіх, встановив Вільямс і допоміг встановити «Бостону»:

  • Третій гравець в історії плей-оф НБА, який реалізував 7 триочкових у сьомому матчі серії плей-оф (раніше це робили Стеф Каррі та Маркус Морріс);
  • Вільямс вперше у кар’єрі став найкращим бомбардиром «Селтікс» у матчі (як в «регулярці», так і в плей-оф);
  • «Бостон» закінчив матч із 22 точних триочкових – рекорд в історії франшизи у сьомих матчах.

«Мілвокі» без Кріса Міддлтона не зміг нав’язати справжню боротьбу «Бостону» в останніх двох матчах, але витиснув із цієї ситуації абсолютний максимум – зумів зачепити одразу три перемоги та серйозно попсувати нерви супернику. До речі, черговий хороший матч провів Янніс Адетокумбо. У нього 25 очок, 20 підбирань та 9 асистів у сьомому матчі, а також 200 очок, 100 підбирань та 50 асистів у півфіналі проти «Бостона» – таку статистику один гравець в одній серії продемонстрував вперше в історії НБА.

До речі, тепер у НБА гарантовано буде новий чемпіон, адже чинний чемпіон – «Мілвокі», вилетів із турніру та не зміг захистити свій титул.

У «Селтікс» та «Бакс» за довгу історію їхніх протистоянь було чотири сьомих матчі: фінал НБА 1974-го, півфінал конференції у 1987-му, перший раунд 2018-го та півфінал конференції 2022-го. В усіх цих матчах перемогу святкував саме «Бостон». Тепер команда Іме Удоки зіграє у фінальній серії Східної конференції.

Там на «Селтікс» вже зачекався «Маямі», який пройшов у шести матчах «Філадельфію». Востаннє «Бостон» грав у фіналі конференції два роки тому – у сезоні-2019/20, причому теж проти «Хіт». Тоді перемогу, а відповідно й вихід до фіналу НБА, святкував саме «Маямі» (виграли серію в шести матчах). А от остання успішна фінальна серія Сходу була у «кельтів» ще у 2010-му. Тоді вони вийшли до фіналу НБА, але не стали чемпіонами, програвши «Лейкерс» Кобі Браянта.

Щодо Західної конференції, то там ситуація була не менш цікавою, але перед стартом сьомого матчу – зовсім протилежною. «Фінікс» та «Даллас» у перших шести матчах вигравали тільки вдома, тому перед стартом вирішальної зустрічі мінімальну перевагу можна було віддати саме чемпіонам «регулярки» із «Санз».

Але «Меверікс» своїм реактивним стартом довели протилежне. Команда Джейсона Кідда почала настільки потужно, що наздогнати її «Фініксу» просто не вдалося. «Даллас» розгромив суперника 123:90, вийшов до першого фіналу Заходу з 2011-го (тоді вони стали чемпіонами), де зустрінеться із «Голден Стейт».

Лука Дончич – герой матчу. За трохи більше ніж 30 хвилин на майданчику він набрав 35 очок, зробив 10 підбирань та віддав 4 результативні передачі. Словенець реалізував 12/19 з гри, де 6/11 – триочкові.

За першу половину Лука набрав 27 очок – стільки ж, скільки й увесь «Фінікс» («Мавс виграли половину із рахунком 57-27), а їхній тандем зі Спенсером Дінвідді, який вийшов з лави для запасних, просто не залишив на «Санз» живого місця. З 57 очок «Мавс» за половину – 48 набрали саме Дончич та Дінвідді.

Усього ж за матч Дончич та Дінвідді набрали на двох 65 очок (35 у Луки та 30 у Спенсера), стали восьмою парою партнерів, які набрали по 30+ очок у сьомому матчі серії плей-оф, – першою з часів Шака і Кобі у 2002-му.

«Фінікс» розвалився повністю: Кріс Пол закінчив матч із показником плюс/мінус – «-39», найгіршим за свою кар’єру в НБА. У плеймейкера чинна серія із чотирьох поспіль поразок у сьомих матчах серій плей-оф. А бігмен Деандре Ейтон зіграв менше ніж 18 хвилин і набрав всього 5 очок. Монті Вільямс на запитання про ігровий час центрового відповів коротко: «Це внутрішнє». Сам Ейтон зі ЗМІ після матчу не спілкувався.

Тож тепер «Даллас» зустрінеться із «Голден Стейт» у фіналах конференцій. Наразі ми маємо таку картину:

Цікавий факт: «Голден Стейт» або «Маямі» брали участь у 10 з 11 останніх фінальних серій плей-оф НБА, але жодного разу не зустрічалися між собою. А чи вийде у них зустрітися одне з одним – дізнаємося вже по завершенню фіналів конференцій.

Фінал Заходу стартує у ніч з 17 на 18 травня, а Сходу – у ніч з 18 на 19 травня за Києвом.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты