Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/Свідок Єгови, МВП Shaqtin`A Fool та останній, хто грав проти Джордана. Через ковід в НБА повертаються вже забуті гравці

Свідок Єгови, МВП Shaqtin`A Fool та останній, хто грав проти Джордана. Через ковід в НБА повертаються вже забуті гравці

Є ще порох в порохівницях

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
14 января 2022, 13:30
9
Свідок Єгови, МВП Shaqtin`A Fool та останній, хто грав проти Джордана. Через ковід в НБА повертаються вже забуті гравці

Від редакції: ви знаходитесь у блозі «Обпаркет». Його автор написав цей текст у рамках конкурсу «Найкращий блогер України-2021». Підтримайте його плюсами, коментарями та підпискою.

Вперше пост був опублікований 9 січня, але тільки зараз ми його винесли у роздiл. Так що дані можуть трохи відрізнятися

***

Уже 2 роки світ уживається поруч із пандемією коронавірусу, яка так і не хоче відступати. Нещодавно у США був поставлений абсолютний рекорд із кількості заражень на добу – більше 1 мільйона. Хоч ця цифра і є дуже страшною, але все ж люди навчилися давати раду таким ситуаціям.

НБА не є винятком. Цього сезону ліга відмовилась від бульбашок та проведення матчів без глядачів. Але пандемія дає про себе знати. Через велику кількість заражень серед гравців багато матчів доводилося відміняти та переносити. Та це ще не все. Для забезпечення нормального тренувального процесу та мінімальної заявки на матч клуби почали масово підписувати як гравців із G-ліги, так і давно забутих пенсіонерів. Станом на 6 січня в НБА у цьому сезоні вже зіграло 560 гравців – абсолютний рекорд в історії ліги.

Все дійшло до того, що ми уже не розуміємо де жарт, а де правда. Леброн Джеймс публічно звав у «Лейкерс» Метту Ворлд Піса на 10-денний контракт, на що той відповів, що його форма дозволяє підписати лише 10-хвилинний договір. Джейсон Кідд на церемонії виведення номеру Дірка Новіцки запитував – чи не хоче він повернутись. Навіть Кріс Бош сам казав, що не проти ще раз зіграти.

Тому настав час згадати відомих баскетболістів, які вже, здавалося, мали попрощатися із НБА, але цього сезону доля надала їм ще один шанс. А деякі із них вже після повернення довели, що у них є порох у порохівницях.

Ентоні Толлівер

10-денний контракт із «Пеліканс»

Вік: 36 років

Досвід в НБА: 13 сезонів

Найкращий сезон: 2009/2010 (11,7 очок, 7 підборів та 1,9 передач)

Після повернення: не грав

Якщо на Tribuna.com здійснити пошук за тегом «Ентоні Толлівер», то найчастіше можна знайти два типи новин. Перший: «Клуб НБА планує підписати Ентоні Толлівера». Другий: «Клуб НБА відрахував Ентоні Толлівера зі складу». І так по колу. Не дивно, що за свою кар’єру він змінив аж 11 клубів. Єдине, що випадає із загальної картини, так це те, що він входив у делегацію із 5 гравців, які були присутніми на зустрічі із Папою Римським. На тій зустрічі говорили про соціальну справедливість.

Толлівер типовий рольовик, яким прийнято давати сміттєві хвилини та затикати дірки. Останній матч в НБА він зіграв у травні минулого року за «Філадельфію». Всього минулого сезону прийняв учать в 11 матчах, а нинішній сезон розпочав вільним агентом без команди. Історія його повернення у НБА цього сезону максимально комічна та яскраво характеризує усю кар’єру Толлівера. 26 грудня 2021 року його підписав «Новий Орлеан» на 10-денний контракт. 27 грудня у гравця діагностовано ковід, через що його відраховують зі складу.

Ленгстон Гелловей

Два 10-денних контракти із «Нетс»

Вік: 30 років

Досвід в НБА: 7 сезонів

Найкращий сезон: 2014/2015 (11,8 очок, 4,2 підбори, 3,3 передач)

Після повернення: 5 матчів (2,8 очок, 2,2 підборів, 1,8 передач)

У НБА є такі гравці, які наче непогано починають, потрапляють у збірні новачків, але потім різко зникають. Так було і з Ленгстоном Гелловеєм. Хоч і отримав повноцінний контракт лише посеред сезону 2014/2015, але саме він був найкращим у кар’єрі молодого гравця. Саме тоді Ленгстон півроку був основним розігруючим в «Нікс», які почали потроху йти на дно, та показував найкращі цифри. Саме цим він заслужив на потрапляння у другу символічну збірну новачків.

Все, що було після – можна і не згадувати. Гелловей перетворився на стабільного гравця ротації та декілька разів змінював клуби. Останні пристойні показники мав позаминулого року у «Детройті». Минулий же сезон він провів у складі «Фінікса», особливо нічим не запам’ятавшись. У вогняному плей-оф «Санз» його майже не використовували – лише 14 хвилин у двох матчах. Не дивно, що за підсумками сезону його відрахували зі складу.

У цьому ж сезоні Гелловея підібрали «Бруклін Нетс», які мають великі проблеми із бек-кортом не лише через ковід і травми, а й через Кайрі Ірвінга. І хоч «Нетс» один раз вже продовжили його контракт на 10 днів, але за свої 4 матчі Ленгстон запам’ятався лише курйозним моментом, коли коментатори матчу довго не могли згадати його ім’я. Ось що значить хоч на декілька місяців випасти із НБА.  

Грег Монро

10-денний контакт із «Тімбервулвс», 10-денний контракт із «Вашингтоном»

Вік: 31 рік

Досвід в НБА: 10 сезонів

Найкращий сезон: 2012/2013 (16 очок, 9,6 підборів, 3,5 передач)

Після повернення: 4 матчі (7 очок, 7 підборів, 3 передачі)

Колись дуже давно Грег Монро навіть вважався майже елітним центровим, який умів як підбирати, так і набирати очки. Не дивно, що протягом майже 5 сезонів він був основним гравцем «Детройту» та грав у старті майже всі матчі сезону. Інше питання в тому, що «Детройт» майже усе минуле десятиріччя був поганенькою командою, тому Грег так і виділявся. Можна сказати, що він був Андре Драммондом до Андре Драммонда.

Але з часом прийшла триочкова революція, коли трьохи почали кидати навіть прибиральниці арени «Пістонс», а от Монро так і не почав. А так як у «Детройті» з’явився більш розхайплений некидаючий центровий, то кар’єра Грега пішла на спад. Почались щорічні обміни та роль глибокого запасного центра. Єдиний світлий момент, що у сезоні 2018/2019 він встиг зіграти 38 матчів регулярки за «Репторс» поки його не обміняли, тому йому навіть перепав чемпіонський перстень.

Останній сезон в НБА Грег Монро провів два роки тому. Після цього він поїхав покоряти Європу, де грав за «Баварію» та російські «Хімкі». Але вистачило його не надовго. Зрозумівши, що Європа це не його, цей спортивний рік почав у G-лізі. Саме там його помітили скаути «Міннесоти» і запросили залатати дірку у складі на 10 днів. Після завершення контракту сторони вирішили його не продовжувати, але його підхопив «Вашингтон», який також запропонував 10-денну угоду. Після повернення Монро показав доволі непогані цифри, як на гравця, що 2 роки не грав в НБА.

Даррен Коллісон

10-денний контракт із «Лейкерс»

Вік: 34 роки

Досвід в НБА: 11 років

Найкращий сезон: 2014/2015 (16,1 очка, 3,2 підбори, 5,6 передач)

Після повернення: 3 матчі (1,3 очка, 1,3 підборів, 0,7 передач)

Даррен – дуже якісний розігруючий. Хоч він і не виділявся феноменальністю, але чудово вів гру у нападі та відпрацьовував у захисті. За кар’єру пограв за 5 команд, але найкраще проявив себе у Індіані.

Та усі ці слова нічого не важать, оскільки головне, чому його добре запам’ятали – це причина його відходу з НБА. У 2019 році Коллісон, який претендував на зарплату близько 10 мільйонів долларів неочікувано заявив, що завершує кар’єру професійного гравця по релігійним причинам. Він є членом Свідків Ієгови та хоче зосередитись на міссіонерській діяльності та сім’ї.

Як ми бачимо, любов до баскетболу все ж перевищила релігійні переконання, Даррен вирішив повернутися. На початку сезону його переглядали у «Голден Стейт», але вони відмовились його підписувати. Та через ковід його підібрали «Лейкерс», які запропонували 10-денний контракт. І поки його цифри кажуть, що до НБА він зовсім не готовий.  

Маріо Чалмерс

10-денний контракт із «Маямі»

Вік: 35 років

Досвід в НБА: 10 років

Найкращий сезон: 2008/2009 (10 очок, 2,8 підборів, 4,9 передач)

Після повернення: не грав

Якщо хто вже міг забути, то Маріо Чалмерс це основний розігруючий «Маямі» часів «Великого Тріо» Леброн-Вейд-Бош. Він також доклав зусиль до двох чемпіонств «Хіт» хоча б тим, що не заважав великим дядькам грати в баскетбол. Звичайно, це все жарти. Майже усю свою кар’єру Маріо провів у «Маямі» і тому став таким же маскотом і улюбленцем публіки, як і Юдоніс Хаслем.

Невдовзі після повернення Леброна у «Клівленд» Чалмерса обміняли до «Мемфісу», де він пограв ще два роки. А у 2018 році покинув НБА та відправився у Європу. Пограв за італійський «Віртус» та грецькі АЕК та «Аріс». Після цього він навіть трішки пограв у Пуерто-Ріко та все ж повернувся у штати догравати у G-лізі. Але його колишня команда все ж вирішила зробити жест доброї волі та дати йому контракт. «Спершу я не повірив, думав мій агент так жартує наді мною», – саме так Чалмерс говорив про підписання угоди із Хіт.

Та не все так добре склалося, як хотілося б. Хоч Кріс Бош у твіттері вже мріяв повернутися у «Хіт» і розіграти із Чалмерсом їх знаменитий пік-енд-ролл, але Маріо досі не дебютував за команду. Головна причина – травма. Тому казки із поверненням героя у рідну команду, схоже, вже не вийде.

Джо Джонсон

10-денний контракт із «Бостоном»

Вік: 40 років

Досвід в НБА: 18 років

Найкращий сезон: 2006/2007 (25 очок, 4,2 підбори, 4,4 передачі)

Після повернення: 1 матч (2 очки, 0 підборів, 0 передач)

А от у кого була казка, так це у Джо Джонсона. Ось декілька фактів, щоб зрозуміти усю монументальність постаті Айзо Джо та історії його повернення у «Бостон». Джонсон – єдиний із діючих гравців НБА, хто застав ігрову кар’єру Майкла Джордана та грав проти нього. Джонсон не грав у НБА майже 4 роки. За цей час він встиг стати справжньою легендою ліги BIG-3, двічі здобувши там звання МВП.

Цього року Джонсон повернувся у «Бостон» – клуб, який його обрав на драфті у 2001 році, та зіграв за них через 19 років та 305 днів після останнього матчу там. Це найдовший подібний проміжок часу в історії НБА. І хоча Джо провів лише 2 хвилини та набрав 2 очки, але заслужив стоячу овацію на арені «Селтікс» та любов фанів з усього світу.

Айзея Томас

10-денний контракт із «Лейкерс», 10-денний контракт із «Маверікс»

Вік: 32 роки

Досвід в НБА: 11 років

Найкращий сезон: 2016/2017 (28,9 очок, 2,7 підбори, 5,9 передач)

Після повернення: 5 матчів (8,6 очок, 1,6 підборів, 2 передачі)

Яким же крутим був Айзея Томас ще якихось 5 років тому! Напевно, з часів Аллена Айверсона ніхто із «малюків» так не розривав лігу, як Айзея у сезоні 2016/2017. І це при тому, що він має 175 сантиметрів зросту, що на 8 см нижче, ніж у Айверсона. Те, що він творив у клатчі і досі не має наукового пояснення. За його звитяги наприкінці матчів він заслужено отримав прізвисько «King of the fourth». Недаремно дворазовий учасник матчу всіх зірок навіть входив в обговорення на звання МВП сезону.

Але після того феноменального сезону щось пішло не так. Денні Ейндж вирішив обміняти свого найкращого гравця на Кайрі Ірвінга. У підсумку програли усі. Ні Ірвінг, ні Томас так і не стали своїми у нових клубах. А Айзея взагалі втратив упевненість у собі. Після «Бостону» він змінив 5 клубів і ніде не протримався більше року. Усе дійшло до того, що на початку нового сезону він взагалі залишився без команди та хотів вже розглядати варіанти із Європи та інших країн.

Але не було б щастя та нещастя допомогло. Через пандемію Томаса підхопили «Лейкерс», за яких він вже виступав. І у першому ж матчі поверненні він хоч трішки, але нагадав себе колишнього, набравши 19 очок та ставши найрезультативнішим гравцем своєї команди.

Хоча команда не стала продовжувати гравця, але його одразу ж підхопили «Маверікс». На жаль, тут пандемія зіграла вже погану роль. Зігравши один матч за «Даллас», у Айзеї було діагностовано ковід і він так і не встиг поки довести, що гідний чогось більшого за 10-денний контракт.

Ленс Стівенсон

10-денний контракт із «Хоукс», 10-денний контракт із «Пейсерс»

Вік: 31 рік

Досвід в НБА: 10 років

Найкращий сезон: 2013/2014 (13,8 очок, 7,2 підбори, 4,6 передачі)

Після повернення: 9 матчів (5,8 очок, 2,3 підбори, 2,3 передачі

За свою ігрову кар’єру Ленс Стівенсон запам’ятався абсолютно протилежними способами. З однією сторони, він, граючи за «Індіану», невідомим досі чином включав режим елітного захисника і був чи не єдиним гравцем, хто міг ефективно закривати Леброна. З іншої сторони, це ходячий мем, який прославився тим, що дув у вухо тому ж Леброну, намагаючись вивести його із себе, запатентував святкування у вигляді гри на уявній маленькій гітарі та взагалі одного року ставав MVP Shaqtin` A Fool.

Якщо в «Індіані» хоч щось виходило, то у інших клубах не дуже. Останній свій повноцінний сезон в НБА Ленс провів у «Лейкерс». Це було у 2018-2019 роках, коли у Лос-Анджелес приїхав Леброн. Напевно, він був настільки роздратований тим, що «озерники» не потрапили в плей-оф, що Ленсу Стівенсону довелось втікати до Китаю. Саме там він провів наступний рік. Згодом повернувся у G-лігу. А звідти його нещодавно забрала «Атланта».

У «Атланті» Ленс не показав абсолютно нічого, тому його повернення в «Індіану» розцінювалось як чергове повернення «свого хлопця» у рідну команду. Та Стівенсон вкотре довів, що у нього виходить лише у складі «Пейсерс». 5 січня у матчі проти «Брукліну», про який би мали говорити, як про перший матч Кайрі Ірвінга в сезоні, Ленс набрав 30 очок. У першій чверті він набрав 20 очок своєї команди поспіль. Тому всі говорили не про Кайрі, а про те, що Стівенсону необхідно терміново дати повноцінний контракт.

Фото: NBA

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты