Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/Нудна регулярка, вже відомий чемпіон та шанси для українців. Головні прогнози на новий сезон НБА

Нудна регулярка, вже відомий чемпіон та шанси для українців. Головні прогнози на новий сезон НБА

До початку нового баскетбольного року залишається менше місяця

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
5 декабря 2020, 21:58
20
Нудна регулярка, вже відомий чемпіон та шанси для українців. Головні прогнози на новий сезон НБА

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обпаркет. Його автор написав цей пост в рамках конкурсу «Найкращий блогер України», який вiн i виграв. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Уся планета починає оговтуватись від короновірусної кризи. Здається, ми вже настільки звиклись із пандемією, що сотні тисяч хворих кожного дня сприймаються якось буденно. І НБА не виключення. Якщо кінець минулого сезону був проведений в екстремальних умовах «бульбашки», то новий планується вже провести по стандартній схемі з матчами на рідних аренах команд НБА. Ліга навіть обіцяє повернути на трибуни частину вболівальників. Але є деякі нюанси.

По-перше, сезон скоротили до 72 матчів. По-друге, повертається міні-турнір за потрапляння у плей-оф між 7-10 командами регулярки, який дуже зайшов уболівальникам минулого разу. І по-третє, вперше за довгий час усі матчі будуть проходити на території США. Торонто «Репторс» не вдалося владнати усі бюрократичні нюанси із урядом Канади, тому початок нового сезону вони проведуть у місті Тампа, що знаходиться у Флориді.

Тож давайте розглянемо, що на нас чекає у новому баскетбольному сезоні найкращої ліги планети.

Новий сезон не буде одкровенням. Не чекайте на феєрію у матчах

Вже зараз можна сказати, що як мінімум початок регулярного сезону буде дуже нудним. Не всі зіркові гравці  задоволені дуже коротким міжсезонням. Леброн буркотить у твіттері, а Сі Джей Макколум взагалі каже, що гравців обманули із раннім стартом. Тому не чекайте, що зірки НБА будуть напружуватись, грати у захисті у регулярці. Через брак часу на відновлення, баскетболісти просто берегтимуть себе від можливих травм.

Додає масла у вогонь ще й дуже посередній цьогорічний драфт. Будемо чесні, якщо журналісти називають ЛаМело Болла одним із найбільш талановитих гравців цього класу, то з драфтом щось не так. Ще перед його початком ходили активні чутки, що головним завданням команд із високими піками було обміняти їх куди-небудь. Поки що це так і залишилось чутками, але вже багато каже про цей драфт.           

І завершує все можлива жахлива атмосфера на матчах. Так, допуск вболівальників до матчів це дуже круто. Але спостерігати за 20-тисячною ареною, яка заповнена лише на чверть – дуже сумно. І це точно відіб’ється на атмосфері поєдинків. Є велика різниця між спеціально влаштованими майданчиками «бульбашки» і майже пустими аренами НБА. Це може знизити настрій і так знервованих гравців, особливо якщо їх команда має традиційно сильну фанатську базу. Крім того, вже зараз відомо, що ліга відмінила Вікенд усіх зірок.  

Та потрібно розуміти, що сам факт старту сезону є величезним досягненням для НБА. Ліга втрачає колосальні гроші і відміна чи відтермінування сезону ще більше б’є по гаманцю організації. Ніхто не знає, як будуть розвиватися події, тому потрібно радіти навіть нудному баскетболу, який ми і будемо спостерігати.

Буде одразу декілька камбеків у плей-оф

Новий сезон ознаменує собою повернення у плей-оф команд, які вже довгий час там не були. Головна баскетбольна династія минулого десятиріччя «Голден Стейт Воріорс» минулого року пережила травми Стефа Каррі та Клея Томпсона та логічно не потрапила до плей-оф. І цей провал подарував команді другий пік на драфті, за допомогою якого вони вибрали перспективного центрового Джеймса Вайзмена.

Але біда підкралася звідки її не чекали. Друга зірка команди Клей Томпсон нещодавно отримав розрив ахіла – пропустить увесь наступний сезон. Та на амбіції клубу це не впливає. Власник «Воріорз» Джо Лейкоб вже заявив, що не дивлячись на травму Клея, клуб все одно буде претендувати на потрапляння до плей-оф. Тим більше, команда із Сан-Франциско вже отримала виключення травмованого гравця на 9,3 мільйона доларів. І не слід забувати, що у «Дабс» все ще є здоровий Стеф Каррі, який самотужки може затягнути команду в постсезон. Тому як мінімум боротьба за останні місця у зоні плей-оф для команди гарантовані.

«Атланта Хоукс» і досі залишається загадкою. У них є перспективний молодий кістяк, але дуже мало стабільності і досвіду. І цього року команда їх отримає. Ще у минулому сезоні «Атланта» виміняла у «Рокетс» топового центрового Клінта Капелу. А у цьому міжсезонні вона вже отримала Раджона Рондо, Даніло Галлінарі та Богдана Богдановіча. І новий ростер «Хоукс» вже зараз можна назвати боєздатною одиницею, яка зможе потрапити до плей-оф. 

Ну а головним поверненням стане «Фінікс Санс». Останній раз команда виходила у постсезон ще 10 років тому і до цього часу бовталася на дні західної конференції. Цього року все точно зміниться. Ще у «бульбашці» «Санс» стали феноменом, не програвши жодного матчу. Але навіть це не дозволило їм вийти у плей-оф. І зараз команда отримала топове підсилення, яке точно підніме «Фінікс» із дна – у клуб прийшов Кріс Пол.

Хоча йому вже 35, але Пол і досі вважається одним із найкращих розігруючих ліги. Минулого року він витягнув «Оклахому», від якої нічого не очікували, на 5 місце на Заході. Зараз же CP3 стане ідеальним ментором та наставником для молодих ДеАндре Ейтона та особливо Девіна Букера.

Михайлюк буде одним із лідерів «Детройта», який піде у перебудову. Лень нарешті зіграє у плей-оф

Після невдалого експерименту з обміном Блейка Гріффінна в «Детройті» поставили хрест на перспективах виростити із Андре Драммонда зірку, навколо якої можна побудувати франчайз. Тому останнього було відправлено у Клівленд, а Блейк все ще очікує своєї долі. Логічним  подальшим кроком для команди буде повне знищення нинішніх «надбань» і початок перебудови, зосередившись на розвитку молодих гравців.

А молодим гравцем у «Детройті» є наш Святослав Михайлюк. І на нього менеджмент команди робить високі ставки. По-перше, команда вже гарантувала його контракт на наступний сезон. По-друге, «Детройт» обміняв головного конкурента Свята – снайпера Люка Кеннарда. Так, мічиганці підписали ще й ветерана Вейна Еллінгтона на його позицію, але на перспективи нашого гравця це ніяк не вплине.

У другій половині минулого сезону українець отримав місце стартера у команді, граючи в середньому 22,6 хвилини за матч. І це при тому, що у перших матчах його взагалі не випускали на паркет. Для прикладу, інший наш співвітчизник Олексій Лень грав у середньому 17,6 хвилин. Крім того, минулого року Свят показував прекрасний процент влучання триочкових – більше 40. Якщо він продовжить так стріляти, то місце у старті буде заброньованим.

«Пістонс» не будуть боротися за плей-оф у новому сезоні. Але це точно та команда, за якою у нашій країні будуть дуже пильно спостерігати. Команда у перебудові – це ідеальне середовище для росту молодих гравців. Тому у Святослава Михайлюка є шанс заявити про себе. А додатковою мотивацією для нашого гравця буде те, що вже наступного року він стане вільним агентом. І цей сезон треба провести на найвищому рівні, щоб вибити собі кращий контракт. І у Свята точно будуть потрібні хвилини, щоб заявити про себе.

Вже багато було сказано про перехід Олексія Леня у «Торонто». Щоб зайвий раз не повторюватися, хочу сказати, що цей сезон буде дійсно знаковим для нашого гравця. По перше, це  вже восьмий сезон для Алекса. Жоден із українців не проводив більше років у НБА. По-друге, прямо зараз у Леня найдовша серед усіх діючих гравців НБА серія із зіграних матчів без жодної гри у плей-оф – 467. А якщо він прийме участь у всіх матчах нового сезону, то він взагалі вийде на чисте шосте місце в історії по даному показнику.

Але цього року ганебна серія має перерватися. У «Торонто» одна із найбільш якісних організацій у лізі, яка минулого року, незважаючи на відхід головної зірки, провела прекрасний регулярний сезон. Зараз команда точно не стала слабшою. Клуб зберіг своїх головних зірок і повністю оновив фронткорт. Дехто може сказати, що заміна Газоль-Ібака на Лень-Бейнс є нерівноцінною, але не варто забувати, що Газолю вже 35, а контракт Ібаки занадто дорогий для клубу. Тому було вирішено звернутися до більш дешевого варіанту.

Головний тренер «Репторс» Нік Нерс прихильник широкої ротації та дає усім гравцям заслужені хвилини. Це великий плюс для Леня. Свій шанс він точно отримає. Крім того, він буде єдиним семифутером у команді, тому його прихід якраз необхідний команді, щоб додати габаритів. Для успішного сезону Алексу необхідно буде все те ж, що йому радили і у минулі роки – вигравати щити та мати стабільну трьоху. Все у руках нашого гравця. Якщо все вийде, то цей історичний сезон буде лише проміжним у його довгій кар’єрі в НБА.

«Х’юстон» самознищився. Обмін Хардена у перспективі піде клубу лише на користь

Дуже неспокійно зараз у «Х’юстонi». Після чергового провалу у плей-оф, клуб залишив головний тренер Майк ДіАнтоні. Слідом за ним пішов і генеральний менеджер Деріл Морі, який прославився на весь світ тим, що одним лише твітом посварив НБА із Китаєм. Зараз же він став головним по баскетбольним операціям у Філадельфії. Хоча не потрібно забувати, що саме Морі перетворив «Х’юстон» на боєздатну одиницю. 

На цьому біди клубу не закінчились. Спочатку інсайдери почали зливати інформацію, що Рассел Вестбрук став черговою зіркою, яка не змогла поладнати із Джеймсом Харденом, і вимагає обміну. А згодом і взагалі з’явилися бомби, що сам «Борода» образився на клуб через відхід Морі і ДіАнтоні та хоче піти із клубу. Він навіть відмовився від перепідписання контракту із зарплатою в 50 млн на рік.

У підсумку, клуб залишився без керівництва і може втратити двох головних зірок. Але чи погано це для клубу? На мою думку, ні. Джеймс Харден один із найкращих скорерів в історії. Але час показав, що цього недостатньо. Ні Кевін МакХейл, ні Майк ДіАнтоні не змогли побудувати реального контендера навколо нього. І винним у цьому є сам гравець. Він так і не знайшов спільної мови ні з Крісом Полом, ні з Расселом Вестбруком. У нього дуже важкий характер. Згідно інсайдерської інформації, тому ж «Бостону» рекомендували триматися якомога далі від спроб підписати Хардена.

У НБА існує залізне правило. Ти можеш вигравати у регулярці за допомогою атаки, але у плей-оф завжди перемагає захист. І ультраатакуючий «Х’юстон» є цьому підтвердженням. Але клубу потрібно перевернути цю сторінку і почати все заново. Процес самознищення майже завершено.

Майкл Джордан все ще найкращий гравець в історії, але цього року він остаточно оформить статус одного із найбільш нездарних власників в НБА

Загадка від Жака Фреско. Як можна одночасно бути легендарним баскетболістом з претензією на звання найкращого спортсмена в історії і видавати зламаному та списаному 30-річному Гордону Хейворду контракт на 30 мільйонів на рік? У вас є 30 секунд.

А поки ви думаєте, я розповім про всі «досягнення» ЕмДжея у ролі баскетбольного управлінця. На початку століття він так докерувався «Вашингтоном», де він очолював фронт-офіс, що його взагалі виперли із клубу. У 2010 році Джордан придбав контрольний пакет акцій клубу «Шарлотт Хорнетс» з його рідної Північної Кароліни. І за цей час команда лише двічі виходила у плей-оф з дуже ранніми вильотами. За цей період у команді був лише один реальний франчайз – Кемба Вокер, який дуже довго терпів усі менеджерські провали клубу. Але навіть його нерви не витримали і минулого року він втік до Бостону.     

Всі знають, що команди із невеликих ринків мають переплачувати за гравців, щоб ті погодились грати у богом забутих містах. Але Майкл Джордан пішов ще далі. У 2016 році він видав 5-річний контракт на 120-мільйонів Ніколя Батюму, який у своєму найкращому сезоні мав лінійку 15,1+6,2+5,9. І знаєте що? Цього року Батюма відрахували зі складу для того, щоб підписати збитого льотчика Гордона Хейворда. «Хорнетс» дійшли до того, що у цьому сезоні їх обличчям буде Лавар Болл.

Майклу Джордану час зупинитись. 

«Маямі» точно будуть у плей-оф, хоча цього разу без фіналу. Але їм це і не потрібно – вони чекатимуть на Янніса

Головною сенсацією минулого сезону став фіналіст від Сходу. «Хіт», які закінчили регулярний сезон на п’ятому місці, пройшлись катком по плей-оф, знищивши «Бакс» з дворазовим МВП-сезону та Бостон з одним із кращих тренерів у лізі. Оступилися вони лише у фіналі. Але я не вірю у повторення флоридської казки. Ось у чому парадокс. Ніхто не очікував від «Маямі» виходу у фінал. Вони й так стрибнули набагато вище голови. І абсолютно ніхто у здоровому глузді не буде вимагати від них повторення минулого сезону.

Головним завданням «Маямі» на це міжсезоння стало зберегти кістяк команди. І з цим «Хіт» дуже вдало справляється. Вже перепідписані Драгіч та Майерс Ленард. А Бему Адебайо взагалі видали максималку 163 млн. на 5 років.

Цей сезон буде вичікувальним для команди. Тайлер Хірро та Данкан Робінсон ще більше наберуться досвіду. Бем Адебайо ще більше обросте м’язами. Команда точно потрапить у плей-оф, але як далеко вона зайде, залежить від розміру яєць Джиммі Батлера. Навіть якщо нічого не вийде, то ніхто не розчарується, оскільки усі ставки зараз зроблені на наступне міжсезоння, де буде купа топових вільних агентів (Янніс, Кавай, Пол Джордж), одного з яких «Хіт» точно заберуть собі. І це повинен бути Янніс Антетокумпо.

Мілуокі «Бакс» із відривом – головне розчарування минулого плей-оф. У них була найкраща команда регулярного сезону. Є найкращий гравець ліги з антропометрією грецького бога, який от-от вдруге поспіль оформить звання МВП сезону. Є і топовий тренер – виходець із системи Грегга Поповіча. Але все це не спрацювало. Команда безвільно злила серію проти «Маямі».

Звичайно, Янніс Антетокумпо розчарований у клубі та результатах команди. Дуже важко претендувати на щось більше, коли другою зіркою команди є Кріс Мідлтон. І зараз він знаходиться на роздоріжжі. З одного боку грек може вже цього року перепідписатися на супермаксимальний контракт із «Бакс», а з іншого – дочекатися закінчення цього сезону і перейти в більш статусний клуб у якості вільного агента. 

Скажу одразу, я не вірю у перспективи Мілуокі у наступному сезоні. Клуб підсилився топовим захисником Дрю Холлідеєм із Нового Орлеану, але вляпався у історію із невдалим підписанням Богдана Богдановіча. А саме серба більше за всіх хотів бачити сам Янніс. Поки що «Бакс» не виглядають однозначними фаворитами сезону.  У клубі просто немає того гравця, який би почав тягнути команду, якщо головна зірка починає здавати, як це було минулого плей-оф.

А от у «Маямі» є не один гравець, який може підставити плече лідеру. «Хіт» видаються ідеальною командою для продовження кар’єри Янніса. Звичайно, порівнянь із Леброном та Дюрентом і хейту зі сторони абсолютно усіх жителів Вісконсину не уникнути, але це буде того вартим. З «Маямі» грек точно візьме свою «гайку».

Бостон готовий повернути класичне фінальне протистояння НБА

А от хто виглядає головним контендером від Сходу, так це «Селтікс». Команда минулого сезону дійшла до фіналу конференції і виглядала дуже добре. А у наступному у вболівальників «кельтів» є всі підстави чекати чогось більшого.

Минулорічне придбання Кемба Вокер дуже добре влився у новий колектив і одразу став одним із лідерів команди. Джейсону Тейтуму лише 22, а він уже одна із головних зірок ліги. Не дивно, що генеральний менеджер Бостона Денні Ейндж видав йому контракт на 195 млн за 5 років. Зараз клуб ще й узяв із Клівленда Трістана Томпсона, який вже має чемпіонський досвід. Деякі спеціалісти саме Трістана називають останнім шматком пазлу під назвою «контендер». Ну і найголовніше підсилення для «Селтікс»: клуб зберіг свого головного маскота – гіганта Тако Фола.

Не забуваємо ще й про одного із найкращих тренерів НБА Бреда Стівенса. Він є чи не найголовнішою зіркою команди і улюбленцем місцевих вболівальників. Стівенс вже набрався достатнього досвіду у лізі, щоб претендувати на щось більше ніж фінал конференції. А головний менеджер Денні Ейндж по праву вважається одним із найкращих баскетбольних управлінців НБА.

І хоча «Бостон» зі сторони здається буденною командою без медійних суперзірок та скандалів, але усе сказане вище разом робить команду майже еталоном правильного і поступового розвитку команди. З кожним роком вона стає лише сильнішою. За останні 4 роки «Бостон» тричі вилітав на стадії фіналу конференції. І цього разу вони готові зробити крок вперед і нарешті повернути головну баскетбольну класику – фінальну серію між «Лейкерс» та «Селтікс». Але, на жаль, перемогти таких «Лейкерс» поки не зможе ніхто.     

«Лейкерс» вже у міжсезоння вбили чемпіонську інтригу. Потужна трейд-кампанія гарантує повторне чемпіонство «озерникам»

Менеджмент «Лейкерс» провів для усіх команд НБА майстер-клас як потрібно проводити міжсезоння. Чемпіон НБА не лише не втратив ключових гравців, а й примудрився скинути баласт і підписати топових гравців.

«Лейкерс» попрощалися із ветеранами Раджоном Рондо та Джавейлом МакГі. Крім того, склалася незрозуміла ситуація із Дуайтом Ховардом. Спочатку він написав твіт, у якому поклявся у вірності «пурпурово-золотим», та у той же день підписався у «Сіксерс». Ну, і ще команда відпустила Денні Гріна, який у п’ятому матчі фінальної серії став живим мемом. Леброн, звичайно, написав, що без нього не було б чемпіонства, але ми ж усі все розуміємо. «Король» пам’ятає усе.

А на заміну цим гравцям команда виміняла  у «Торонто» колишнього олл-стара Марка Газоля, який вже має чемпіонський досвід. Із «Оклахоми» прийшов один із найбільш результативних шостих гравців у лізі Денніс Шрьодер, а з «Мілуокі» перейшов снайпер Веслі Метьюз. Ну, а вишенькою на торті стало підписання власника нагороди найкращого шостого гравця минулого сезону – вже колишнього форварда «Кліпперс» Монтреза Харрела. Це підписання величезна перемога «Лейкерс» з усіх сторін. З одного боку, команда підсилилася топовим гравцем. З іншого ж, «озерники» публічно принизили своїх заклятих ворогів, які декларують чемпіонські амбіції.

Нинішній ростер «Лейкерс» просто вбиває усю чемпіонську інтригу. Чемпіон минулого сезону став ще сильнішим і майже гарантовано оформить бек-ту-бек. Здавалося, надія Леброна на статус найкращого в історії вже давно мала згаснути, але зараз він лише входить у гру.

***

Новий сезон стартує вже зовсім скоро. Так, він не буде таким видовищним і насиченим, як та ж «бульбашка», але старт чемпіонату це вже величезний крок вперед до відновлення нормального баскетбольного життя. Головне зараз – просто провести сезон навіть у тих, умовах, що є зараз. А там, можливо, цей проклятий рік закінчиться, фармацевти випустять вакцину і ми усі повернемося до нормального життя.

Фото: NBA, Getty Images, Reuters

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты