Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/Гравці НБА постійно агітували проти Трампа. Чи вплинули вони на результати виборів?

Гравці НБА постійно агітували проти Трампа. Чи вплинули вони на результати виборів?

Спойлер - так.

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
28 ноября 2020, 08:56
14
Гравці НБА постійно агітували проти Трампа. Чи вплинули вони на результати виборів?

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обпаркет. Його автор написав цей пост в рамках конкурсу «Найкращий блогер України». Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Кожні 4 роки увесь світ спостерігає за виборами найвпливовішої людини у світі. Адже саме від особи президента США залежить – у якому напрямку буде йти світова економіка та політика у наступні роки. Цей рік не виключення. А пандемія коронавірусу та масові протести проти расової дискримінації у США довели до кипіння і так бурхливі американські політичні води.

Хто б там що не казав, але спорт є частиною політичної гри. І зараз він взагалі вийшов на перші ролі. Про конфлікт поки ще чинного президента Дональда Трампа і НБА розповідали вже не один раз. Цього року протистояння вийшло на свій пік. НБА теж долучилася до виборчої теми. Хоча ліга просто активно агітувала прийти на вибори та нікого відкрито не підтримувала, але ми ж усі розуміємо для чого це все було. І за попередніми результатами вони досягли свого: явка на виборах була найвищою в історії. І, що найголовніше, Трамп усе-таки програв.

Та чи дійсно агітація декількох сотень баскетболістів допомогла Джо Байдену взяти першість на виборах? Чи має вплив наявність команди НБА у конкретному місті чи штаті на електоральні настрої населення? Саме у цьому за допомогою цифр спробуємо розібратися.

Але спершу треба розібратися у самих виборах.

Як побудована виборча система в США?

Виборча система у США відрізняється від нашої та має дещо складнішу систему. Але якщо розібратися у ній детальніше, то її легко можна зрозуміти. Почнемо із найпростішого. У США громадяни напряму обирають не президента, а колегію виборців, яка в свою чергу обирає голову держави. Колегія виборців налічує 538 членів.

Кожен штат делегує у колегію різну кількість учасників в залежності від кількості населення штату. Найменш населений штат Вайомінг має 3 представника у колегії, а найбільший Каліфорнія – 55. Вибори проводяться у кожній федеральній одиниці і той кандидат, який набрав найбільше голосів, отримує усю квоту виборників у колегію від штату. Але існують два штати із виключеннями. Це Мен та Небраска, але ми їх до уваги не будемо, оскільки там нема присутності НБА.

Для перемоги у виборах кандидату необхідно набрати 270 голосів у колегії. Так, відповім на найбільш очевидне питання. У країні ще не було жодного випадку, щоб Колегія виборців змінила думку і проголосувала за іншого кандидата.

Ця система має як свої плюси так і мінуси. З однієї сторони, вже не раз були випадки, коли президентом ставав кандидат, що набрав меншу загальну кількість голосів, як той же Трамп у 2016 році. З іншого боку, це конче необхідна система для федеративної країни з різними по кількістю населення штатами. За «звичайної» виборчої системи лише п’ятірка найбільших штатів завжди вирішувала б долю виборів. Голоси невеликих штатів не вирішували б нічого.

Як баскетболісти агітували за Байдена?

Переважна частина гравців НБА – чорношкірі. Для більшості із них республіканці асоціюються із старими консерваторами, які сумують за часами расової сегрегації та рабовласництвом. Тому і не дивно, що більшість гравців НБА відкрито підтримує демократичну партію. Дональд Трамп навіть свого часу називав НБА «політичним проектом демократів». Сам же нинішній президент США навіть по міркам республіканців занадто консервативний. Звичайно, що НБА була налаштована проти нього ще перед виборами 2016 року. А події із убивствами чорношкірих поліцейськими у цьому році довели ситуацію до точки кипіння. І одним із головних винуватців поліцейського свавілля було названо саме «расиста» Трампа.

Логічно, що під час ігор у бульбашці гравці почали виходити не лише з написом на джерсі «Black Lives Matter», а й з «Vote», закликаючи усіх прийти на вибори і змінити «президента-расиста». В основному ж гравці обмежувались висловами на підтримку демократів у ЗМІ та соцмережах. Але найбільший їх вклад був у тому, що вони все ж заклялися піти на вибори. Оскільки, за даними аналітиків, у виборах 2016 року прийняло участь лише близько 20% американських гравців НБА.

Далі всіх пішов Леброн Джеймс. Він організував волонтерську організацію More Than A Vote, до якої долучилось близько 10 тисяч волонтерів. Хоча її основна мета – боротьба із виборчим расизмом, щоб доступ до дільниць був у всіх, але, насправді, це була просто неприхована агітація за Байдена. Сам же Леброн оголошував наміри офіційно приєднатись до команди демократа. З іншого боку, Леброн та Майкл Джордан пожертвували декілька мільйонів доларів на програму, згідно якої 13 тисяч правопорушників у Флориді змогли прийняти участь у виборах.

Не залишилися осторонь і білі гравці та функціонери НБА. Стів Керр, який свого часу підтримав відмову «Голден Стейт» від прийому у Білому домі після чемпіонства, казав, що йому неприємно отримувати критику від Трампа. Грегг Поповіч заявив, що голосуватиме за Байдена, бо він проти білого супрематизму. Власник «Маверікс» Марк Кьюбан воював у Твіттері із сенаторами-республіканцями за рейтинги НБА. Навіть легіонери не залишились осторонь. Турецький бігмен Енес Кантер, після оголошення результатів виборів, сказав лаконічно: «Ердоган, ти наступний».  

У НБА вийшло вплинути на вибори?

Звичайно, прямих доказів та досліджень впливу НБА на результати цих президентських виборів немає. Але якщо проаналізувати існуючу інформацію, то можна знайти цікаві закономірності. І найперше, що кидається в очі – результати серед чорношкірого та латиноамериканського населення країни. Згідно із статистикою, 76% чорношкірого населення США так чи інакше цікавиться баскетболом. А згідно із результатами екзит-полів 87% чорношкірих голосували за Байдена. Серед латиноамериканців 63% цікавляться баскетболом, а 65% голосувало за представника демократичної партії.

НБА представлена у США 29 командами. Торонто знаходиться у Канаді, тому «Репторс» до уваги не приймаємо. Команди НБА територіально знаходяться у 27 містах 22 різних штатів США (включаючи округ Колумбію):

По 4 команди – Каліфорнія («Лос-Анджелес», «Сан-Франциско», «Сакраменто»);

По 3 команди – Техас («Х’юстон», «Сан Антоніо», «Даллас»);

По 2 Команди – Нью-Йорк («Нью-Йорк») та Флорида («Маямі», «Орландо»);

По 1 команді – Орегон («Портленд»), Аризона («Фінікс»), Юта («Солт-Лейк Сіті»), Колорадо («Денвер»), Луїзаіна («Новий Орлеан»), Міннесота («Міннеаполіс»), Вісконсин («Мілуокі»), Іллінойс («Чикаго»),  Індіана («Індіанаполіс»), Мічиган («Детройт»), Пенсильванія («Філадельфія»), Масачусетс («Бостон»), Джорджія («Атланта»), Північна Кароліна («Шарлотт»), Тенесі («Мемфіс»), Оклахома («Оклахома-Сіті»), Огайо («Клівленд»), Округ Колумбія («Вашингтон»).    

Загалом штати, у яких є команди НБА (далі – НБА-штати), делегують у Комісію виборців 360 представників. Лише цих голосів більш ніж достатньо для перемоги у виборах. І Байден переміг у 13 з них. Вони дали йому 217 голосів, а це більш ніж 70% від його загального результату в 306 голосів у Комісії. До речі, минулого разу, у 2016 році, ситуація була протилежна. Кандидатка від демократичної партії Хілларі Клінтон виграла лише у 8 НБА-штатах (144 голоси), що, по суті, і вирішило долю виборів.  

Але все ж таки на федеральному рівні перевага демократів у НБА-штатах хоч і є, але вона неочевидна. Тому давайте пірнемо ще глибше. Який штат найбільше асоціюється із республіканцями? Звичайно, це Техас. А тепер поглянемо на мапу із розподілом голосів по штату.

Нічого дивного? Хоч в цілому по Техасу Трамп здобув перемогу, але у Далласі, Х’юстоні та Сан-Антоніо – містах, що мають свої команди НБА – більше голосів отримав саме Байден. І це взагалі не виняток, а навпаки правило. Не важливо, чи штат повністю республіканський, чи демократичний – у 26 містах, де дислокуються команди НБА, переміг Джо Байден. Єдиний виняток – Оклахома-Сіті, там все ж більше проголосувало за Трампа. Але республіканець мав там лише 1% переваги. І статистика показує, що з кожним роком позиції демократів у містах, де є команди НБА, значно зміцнюються.

На підтвердження цієї тези можна навести мапу, що ще наприкінці 2014 року створила американська газета «Нью-Йорк Таймс». Її журналісти зробили інтерактивну мапу поширення баскетбольних вболівальників. Вона актуальна й сьогодні. Як можна побачити, найбільша щільність вболівальників команд НБА зосереджена саме у містах, де вони знаходяться. І у більшості випадків зберігається тенденція – чим більша щільність вболівальників НБА, тим міцніше позиції демократів у цих регіонах.

Хтось може сказати, що сказане вище взагалі не має ніякого значення. Ну, переміг Байден у Даласі, але ж штат і виборників забрав собі Трамп. Але здебільшого великі міста все ж мають визначальну роль у виборах штату. Для прикладу розглянемо мапу результатів виборів в Іллінойсі. Переважна більшість графств (адміністративна одиниця у штаті – прим. автора) проголосували за Трампа, але Чикаго та передмістя віддало перевагу Байдену. Як результат, в Іллінойсі переміг останній.

Крім того, дуже важко визначити роль наявності баскетбольної команди у перемозі кандидата від демократів у деяких штатах. Мовляв, як умовні «Селтікс» впливають зараз на перемогу Байдена у Масачусетсі, якщо штат історично завжди голосує за демократів? Дійсно, у США є історичний розподіл по вподобанням виборців. Каліфорнія постійно обирає демократів, а Оклахома республіканців. Кандидати під час передвибочого турне навіть не їздять до таких штатів, оскільки навіть якби Трамп загітував у Каліфорнії додаткових 3 мільйони громадян, він усе одно там програв би. Тому основна передвиборча кампанія кандидатів у президенти США направлена на так звані «хиткі» штати.

«Хиткими» називають ті штати, де дуже важко прогнозувати переможця і підсумковий розрив може складати десяті відсотків. Цього року було 6 таких штатів – Арізона, Вісконсин, Мічиган, Пенсильванія, Північна Кароліна та Джорджія. В усіх випадках підсумковий розрив між кандидатами становив не більше 2,5%. А в Арізоні та Джорджії відрив взагалі складав 10-15 тис. голосів. І у всіх випадках, крім Північної Кароліни, переміг Джо Байден. Саме ці штати у підсумку і визначили переможця виборів. А що усіх їх об’єднує? У кожному із них є команда НБА.

Отже, ми визначили, у більше 70% штатів, де переміг Джо Байден, є команда НБА. У всіх хитких штатах, що принесли йому перемогу, теж є команди НБА. Крім того, Байден переміг у 26 з 27 міст, де дислокуються команди. А ці міста є у більшості визначальними при визначенні переможця у штаті. Як на мене, то це більше ніж просто збіг. НБА вже дійсно більше ніж просто спортивна організація. Вона активно впливає на суспільне та, як виявилось, і політичне життя країни. А погано це чи добре покаже лише час.

Фото: Reuters, NBA

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты