Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/«Я грав в Україні. Я взагалі нічого не боюсь». Один із кращих захисників НБА розпочинав свою кар’єру у нашому чемпіонаті

«Я грав в Україні. Я взагалі нічого не боюсь». Один із кращих захисників НБА розпочинав свою кар’єру у нашому чемпіонаті

Від наркоторговця до головного претендента на чемпіонство в НБА. Історія Патріка Беверлі

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
5 сентября 2020, 08:50
17
«Я грав в Україні. Я взагалі нічого не боюсь». Один із кращих захисників НБА розпочинав свою кар’єру у нашому чемпіонаті

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обпаркет. Його автор дуже цікаво пише про баскетбол. Цей пост він опублікував в рамках конкурсу «Найкращий блогер України-2020». У вас теж є шанс стати учасником. Чекаємо на вашу заявку!

А поки підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою.

***

19 жовтня 2017 року. Вболівальники «Лейкерс» із захопленням очікують першої гри сезону, у якій має дебютувати другий номер драфту – Лонзо Болл. МВП літньої ліги та один із головних проспектів того року, здавалося, повернув віру фанів «озерників» у повернення «Шоутайму». А Лавар Болл вже рік як підливав масло у вогонь хайпу навколо свого сина.

Перший матч припав на протистояння двох місцевих команд – «Лейкерс» та «Кліпперс». І єдиним, хто не розділяв істерію навколо Лонзо, був захисник «вітрильників» Патрік Беверлі. «Лавар каже, що навіть Стеф Каррі не зможе захищатися проти його синочка, але спочатку його опікатиму я. Тож побачимо що з цього вийде», – так Патрік казав про старт нового сезону.

А вийшло так, що розпіарений в усіх ЗМІ Болл у першому матчі набрав усього 3 очки. А коли проти нього захищався Беверлі, то з 29 володінь «Лейкерс», Лонзо усього 2 рази зміг кинути у бік кільця та жодного разу не влучив. Після матчу Патрік у підтрибунному приміщенні вже себе не стримував: «Бісів слабак та мазафакер! Виведіть його на паркет проти мене, я знову порву йому дупу!»

І в цьому весь Патрік Беверлі. Для когось він є уособленням гівнюка і брудного гравця, але той шлях, що він пройшов до статусу одного із найкращих захисників ліги, дійсно заслуговує поваги.

Патрік був одним із головних шкільних проспектів Чикаго, але не потрапив в НБА через власну дурість

Патрік Беверлі народився у одному із найбідніших районів Чикаго у сім’ї без батька. Його виховувала мати, яка народила його за кілька тижнів до свого випускного, коли їй було 17. Ліза Беверлі з раннього дитинства сина поклялася оберігати свою дитину та зробити все, щоб він досяг успіху у житті. 

Так як сім’я жила бідно, матір Патріка дуже боялась, що син піде в банду, тому одразу вирішила зайняти сина спортом. А з вибором виду варіантів взагалі не було. Звичайно, що будь-який хлопець, який ріс у Чикаго 90-х, обере собі баскетбол. «Якби мама не віддала мене на баскетбол, то я б, напевно, став найкращим наркоторговцем у світі. Бо в Чикаго ти або граєш в баскетбол, або штовхаєш траву», – саме так Пет згадував своє дитинство.

Патрік все життя має дуже тісний зв’язок із матір’ю. Ліза завжди супроводжувала його у всіх його подорожах. А коли Пет вже відбувся як зірка НБА та отримав солідний контракт, то першим, що він придбав, був будинок для його матері. 

У шкільні роки Беверлі вважався одним із головних проспектів у місті та часто перетинався із іншою майбутньою зіркою НБА Дерріком Роузом. Вже тоді у Патріка почала проявлятись чіпкість та непоступливість у захисті.        

Після закінчення школи Патрік отримав декілька пропозицій від різних університетських програм, але зупинився на університеті Арканзасу. У першому ж сезоні він набирав 13,9 очок, 4,5 підборів, 3,1 передач та 1,7 перехоплень, що дало йому номінацію на найкращого гравця сезону та включення у другу символічну збірну серед гравців коледжів.

У другому сезоні Беверлі вже не так вражав статистично, але значно прокачав свої захисні скілли. Найкраще це виявлялося у підборах. Того року він набирав аж 6,6 підборів – феноменальний показник для розігруючого.

А на третій рік Патрік так і не повернувся у коледж. У кінці другого курсу навчання під час складання екзамену було виявлено, що хлопець підмінив своє завдання на роботу іншого студента, який заздалегідь її підготував для Беверлі. Тож молодого баскетболіста було відраховано. А це означало, що двері в НБА були закриті – скаути ліги навіть не дивились у сторону тих гравців, які мали проблеми із навчанням, а тим паче, які були відраховані.

Тому у хлопця не залишилось вибору.

Беверлі поїхав в Україну, щоб заробити грошей та прогодувати сім’ю, але у нас він остаточно сформував себе як баскетболіст

Після відрахування із коледжу Патрік навіть почав приторговувати марихуаною, щоб якось звести кінці з кінцями, але через деякий час у гангстерських розбірках загинув його кузен Донован, тому він вирішив, що із наркотою треба зав’язувати. Необхідно заробляти спортом. Тим паче, він сам нещодавно став батьком.

«Мене відрахували із коледжу. В мене щойно народилась дитина. Усі мої статки складали 5000 доларів. Мені треба було годувати сім’ю. Що мені ще залишалось?» – саме так Пет пояснював причини свого від’їзду із США. Тому Беверлі спакував валізи, узяв з собою матір та відправився грати за БК «Дніпро» в Україну.

Рішення поїхати в Україну може здатися імпульсивним та панічним – будь-хто у такому положенні погодиться на ті гроші, що дають у Східній Європі, але не у цьому випадку. У 2008 році «Дніпро» тренував Боб Доневальд молодший, який свого часу був помічником головного тренера у «Новому Орлеані» та «Клівленді». Він мав гарні зв’язки із скаутами НБА. Саме Доневальд був головною причиною переїзду Патріка у Дніпро, бо тренер пообіцяв замовити за нього слово перед знайомими в штатах.

«Гра в Україні допомогла мені подорослішати. Тут я вперше грав не з однолітками, а з дорослими чоловіками. У нас в команді навіть був один 38-річний чувак. Стільки ж у той час було моїй мамі. У Дніпрі я став кращим гравцем на майданчику та кращою людиною поза ним», – так описував Беверлі свій період в Україні.

За 46 матчів, що Патрік зіграв у «Дніпрі», він у середньому набирав 16,7 очок, 3,6 передачі, 2,2 перехоплення та феноменальні для розігруючого 7 підборів. Але найбільше в Україні Пет запам’ятався перемогою на конкурсі слем-данків на вікенді всіх Зірок УБЛ. У своєму переможному данку він забив через нині покійного 212 сантиметрового Григорія Хижняка. До речі, на тому контесті з Патріком змагався ще зовсім молодий Дмитро «Smoove» Кривенко, який зараз є одним із найкращих данкерів у світі та блогером на Tribuna.com.

Після завершення сезону гравець та клуб вирішили не продовжувати контракт. Тож улітку 2009 року Патрік відправився у тренувальний табір НБА в Італії, для підготовки до драфту. У таборі Пет вразив скаутів, ставши там одним із найкращих гравців. Саме тому його обрали «Лейкерс» у другому раунді драфту, але одразу обміняли у «Маямі». Беверлі, який дивився драфт із мамою по телевізору, був на сьомому небі від щастя.

Але у «Маямі» він так і не потрапив. Саме того року один досить відомий баскетболіст вирішив перевезти свої таланти у «Хіт» та створити там суперкоманду. Тому для Патріка місця не знайшлось, і його відрахували із складу. «У мене завжди є подвійна мотивація при захисті проти Леброна. Саме через нього я не потрапив в НБА раніше», – Беверлі й досі тримає зуб на Короля.

Патріку довелося провести в Європі ще декілька років. Але він все ж вигриз собі місце в НБА

Після невдачі із «Маямі» Беверлі повернувся до Європи в «Олімпіакос», де провів непоганий сезон за грецький гранд, вигравши кубок Греції. Це дозволило йому наступного літа навіть прийняти участь у літній лізі НБА за «Хіт». Але зігравши там всього 4 матчі, він знову відправився за кордон. Цього разу у Росію.

У Санкт-Петербурзькому «Спартаку» Патрік провів статистично найкращий свій закордонний відрізок. Він уже навіть був готовий залишитись там у надовго. Росіяни пропонували йому прийняти громадянство, Пет попередньо погодився. Але до цього так і не дійшло. Через затримку у дозволі на зміну громадянства зі сторони ФІБА. 

А у 2012 році на Беверлі вийшли представники «Х’юстону», які запропонували йому контракт в НБА. Звичайно, він на нього погодився. Патрік настільки хотів в НБА, що заплатив мільйон доларів за розрив контракту із «Спартаком».

У «Х’юстоні» Беверлі вчепився в НБА стальною хваткою. Не відпускає досі. У лізі він зарекомендував себе як елітний захисник, який залазить під шкіру супротивникам. Його ставлять проти найкращих нападників ліги. Його люто ненавидять вболівальники противників та обожнюють свої. Одного разу, коли Патрік травмував у матчі плей-офф Рассела Вестбрука, у нього запитали, чи не боїться він тепер їхати в Оклахому. На що він відповів: «Я грав в Україні. Я взагалі нічого не боюсь».  

Безстрашність – саме те, що виділяє Беверлі серед інших гравців. Він конфліктував на майданчику майже із кожною суперзіркою НБА, кожного разу захищаючись на максимумі можливостей. «Мені не важливо, проти кого мене ставлять. Я завжди захищаюсь так, ніби проти мене грає «Голден Стейт» із Дюрентом». Таке відношення одразу викликало повагу серед легенд баскетболу. А такі зірки захисного цеху, як Айзея Томас та Гері Пейтон, взагалі вносять Беверлі у свої топи найкращих захисників НБА.

Минулого року Патрік нарешті отримав те, до чого він так довго йшов. «Кліпперс», які виміняли його у «Рокетс», видали йому контракт на 40 млн за три роки. За роки в НБА Патрік виріс у члена першої п’ятірки захисту НБА та неодноразового учасника та переможця змагання баскетбольних навичок вікенду всіх зірок НБА. І все це завдяки постійній роботі.

***

Повернемося до Лонзо Болла. Багато хто ненавидить Пета, звинувачуючи його у тому, що він у першому ж матчі зруйнував подальшу кар’єру молодої зірки. Але те, що зробив Патрік у дебютному матчі Лонзо, – це не просто бажання принизити молодого хлопця. Беверлі, який проїхав тисячі кілометрів та прочекав роки, щоб мати хоча б шанс потрапити до найкращої баскетбольної ліги планети, хотів показати, що НБА – це не ліга татусевих синочків. Тут не годують із срібних ложок. НБА – це поле битви, де виживає лише найсильніший і той, хто працює все життя, щоб всього декілька хвилин зіграти на паркеті. 

Фото: NBA, Gettty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты