Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/NBA 2K – головний спортивний симулятор у світі: заробляє купу грошей, співпрацює з НБА та Голлівудом

NBA 2K – головний спортивний симулятор у світі: заробляє купу грошей, співпрацює з НБА та Голлівудом

Короткий огляд найбільш впливового спортивного симулятора у світі.

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
23 августа 2020, 11:53
24
NBA 2K – головний спортивний симулятор у світі: заробляє купу грошей, співпрацює з НБА та Голлівудом

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обпаркет. Його автор пише круті пости про НБА українською мовою. Обов’язково підпишіться на нього. А також підтримайте коментарями та плюсами.

***

Інформаційні технології та цифрові розваги розвиваються із космічними темпами. Лише нещодавно в українському інформаційному просторі пролунала інформаційна бомба – столичний готель «Дніпро» було продано за 1,1 млрд грн. Його буде перетворено на величезний і єдиний у своєму роді кіберспортивний центр. І вже зовсім скоро настане той час, коли кіберспорт обжене по популярності традиційний.

Сьогодні ж ми поговоримо про найбільш вагомий спортивний симулятор – «NBA 2K», який вже зараз стирає грань між грою та реальністю, та йде пліч-о-пліч із справжнім баскетболом.

NBA 2K створили через жадібність EA. Через роки вони повністю програли конкуренцію та закрили свою франшизу

Усі знають, що головним постачальником спортивних симуляторів у світі є мегакорпорація EA, яка має майже монопольне становище у випуску симуляторів футболу, хоккею, американського футболу та ММА. Колись так було і з баскетболом, допоки не з’явилася франшиза 2К.  

Історія появи NBA 2K досить тісно пов’язана із своїм головним конкурентом. Наприкінці 90-х років японська компанія SEGA готувала до виходу свою нову приставку Dreamcast. А для старту нової консолі були дуже необхідні сістемселлери – ігри, через які і будуть купувати консоль. Японці покладали на спортивні симулятори великі надії.

У першу чергу SEGA звернулася до ЕА – лідера у сфері. Але ті в свою чергу захотіли стати ексклюзивним розробником абсолютно усіх спортивних симуляторів для приставки. Звичайно, цю вимогу ніхто не хотів задовольняти, тому японці вирішили робити свій симулятор баскетболу з блекджеком та… Аленом Айверсоном, який 5 разів був на обкладинці ігор серії.

Довірили розробляти гру невеличкій компанії Visual Concepts, яку SEGA придбала раніше. З того часу Visual Concepts незмінно готує усі номерні частини симулятору. А після того, як SEGA програла консольну конкуренцію та пішла з ринку, розробників передали під крило видавця 2К.

ЕА, в свою чергу, також робила власний баскетбол – серію NBA Live. І хоча в 00-х справи йшли ще більш-менш та можна було говорити про конкуренцію, то вже у 10-х NBA 2K просто не залишила на супротивникові рівного місця. ЕА навіть декілька разів закривала свою франшизу для того, що «краще підготуватись та зробити якісніший продукт», але кожного разу, повертаючись, знову отримувала масу критики. Останній раз NBA Live виходила ще у 2018 році, а самі розробники готують щось нове лише на платформи нового покоління.    

Симулятор приносить розробникам шалені гроші, поступаючись у доходах лише GTA V та Red Dead Redemption 2, але гру ненавидять

Ні для кого не секрет, що NBA 2K має найбільшу популярність у США. Там симулятор баскетболу із відривом – найбільш прибуткова спортивна гра. А остання частина – NBA 2K20 продалася у світі тиражем в більше 14 млн копій. До речі, компанія-видавець гри 2К входить у величезний конгломерат Take-Two Interactive, до якого також входить і культова компанія Rockstar Games. У нещодавньому фінансовому звіті Take-Two було зазначено, що NBA 2K поступається у продажах лише таким гігантам як GTA V та Red Dead Redemption 2.

Але такі величезні прибутки були досягнуті в основному не через продаж ігор, а через дуже агресивну систему мікротранзакцій. 2К пішли по стопах свого головного конкурента (ЕА), додали безліч лутбоксів та можливість за реальні гроші купити внутрішньоігрову валюту. Хочеш прокачати свого гравця? Плати. Хочеш змінити своєму аватару зачіску або одяг? Плати. Або ж займайся гріндом на десятки або сотні годин.

Саме тому гравці хоч і купляють, але ненавидять гру. Зараз на Метакритику користувацька оцінка NBA 2K20 становить 1,2 бали із 10 (у FIFA 20 – 1,1).

Більшість американських знаменитостей мріють прийняти участь у розробці NBA 2K. Гра вже стала культурним феноменом

Серія NBA 2K стала такою популярною не лише через надмірний рівень реалізму самої гри, а ще й через педантичну симуляцію навколобаскетбольних подій. Так перед кожним матчем ми можемо бачити передматчеву студію з Шакілом О’Нілом, Кенні Смітом та Ерні Джонсоном. Матчі коментують реальні коментатори НБА – Грегг Ентоні та Кларк Келлог. Є додаткові коментатори – один із найвідоміших спротивних журналістів США Білл Сіммонс та колишня зірка НБА Кріс Веббер. Донедавна матчі також коментував Кобі Браянт, але через трагічну смерть, його голос прибрали із гри.

Навіть один із найращих баскетбольних тренерів сучасності – Стів Керр свого часу був коментатором у NBA 2K. Він сам інколи дивувався, як керівництво «Голден Стейту» могли узяти но посаду головного тренера «чувака, чиїм головним досягненням за останні 5 років було коментування комп’ютерної гри».

Але не одними зірками спорту відома ця гра. NBA 2K стала справжнім культурним феноменом, бо величезна кількість зірок музики та спорту бажають прийняти участь у її розробці. Відомі репери та музиканти вважають за честь прийняти участь у підборі трекліста до гри. У свій час це робили DJ Khaled, Jay-Z та Фарелл Вільямс.

Одним із головних і найбільш популярних режимів гри є режим MyPlayer, де ви можете створити свого гравця, провести його від школи до Залу Слави НБА. Але головною фішкою режиму було те, що там майже вперше у спортивних іграх був сюжет. І залучають сюди не просто статистів, а справжніх голлівудських акторів. Свого часу у іграх були присутні Майкл Рапапорт («Втеча з в’язниці»), Майкл Б Джордан («Чорна пантера»), Ентоні Макі («Месники») та Ідріс Ельба («Лютер»). Крім того, у NBA 2K16 крісло режисера зайняв сам Спайк Лі.      

НБА однією із перших зрозуміла перспективність кіберспорту. Цей напрямок зараз один із провідних у лізі

НБА не дарма вважається найбільш прогресивною спортивною лігою Північної Америки. Якщо раніше кіберспорт був несерйозною забавкою, то вже зараз він наступає на п’яти усім. І зовсім нещодавно НБА все ж побачила слона у кімнаті.

9 лютого 2017 року НБА оголосила про створення офіційної кіберспортивної ліги у партнерстві із 2К. Турнір отримав назву NBA 2K League. Це була перша офіційна кіберспортивна ліга в північноамериканському спорті. Змагання проводиться у режимі Pro-Am, де у кожній команді є 5 гравців, який керує лише своїм ігровим персонажем.  

Перший сезон стартував у 2018 році. Правила відбору були практично такими ж, як і у реальному житті. Кандидат має бути старшим 18 років, зіграти певну кількість матчів у режимі Pro-Am, показувати там круті результати. Після цього його запрошують на драфт-комбайн, де треба змагатися із суперниками за право бути обраним на драфті. На драфті кожен із 30 клубів НБА вибирає собі гравців, формує свою кіберспортивну команду. Для того, щоб зрозуміти усю серйозність цієї ліги, треба ознайомитись з одним фактом – піки на драфті NBA 2K League оголошує сам Адам Сільвер – комісіонер НБА.

Призовий фонд турніру становить 1 мільйон доларів. А гравці, яких було обрано на драфті, отримують винагороду у 35 тисяч доларів. Крім того, НБА покриває гравцям усі витрати на харчування, проживання, надає медичне страхування та навіть перечислює пенсійні виплати.  

До речі, перший розіграш NBA 2K League перемогла команда «Нікс». Це ще один доказ важливості цієї ліги, оскільки «Нікс» хоч десь виграли гайку.

Також не варто забувати про кіберспортивні турніри, які влаштовує НБА для своїх гравців. Коли світ був на повному карантині через коронавірус, НБА огранізувала в NBA 2K чемпіонат серед гравців. У тому турнірі переміг Девін Букер. І не знаю, чи співпадіння це, але після відновлення ігор НБА саме Букер був однією із головних зірок «бульбашки». А Фінікс здобув 8 перемог і не отримав жодної поразки.

***

NBA 2K – монстр серед спортивних симуляторів. А вже зовсім скоро – 4 вересня виходить нова частина, яка обіцяє ще більше реалізму, навколобаскетболу та крутих фішок. А наприкінці листопада, після виходу консолей нового покоління, вийде некстген-версія гри, де нам взагалі обіцяють відрив голови. Тому чекаємо і граємо.

Фото: NBA, Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты