Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/Король Леброн, династія «Голден Стейт» та наш Лень. Чим запам’яталась НБА 2010-х

Король Леброн, династія «Голден Стейт» та наш Лень. Чим запам’яталась НБА 2010-х

Блог «Обпаркет» підводить підсумки дуже насичених 10 років в найкращій баскетбольній лізі світу та виділяє найяскравіші моменти та особистостей

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
31 декабря 2019, 09:50
4
Король Леброн, династія «Голден Стейт» та наш Лень. Чим запам’яталась НБА 2010-х

Підбиваємо підсумки.

Ігрові моменти десятиріччя

Данк десятиріччя – Янніс Андетокумбо

Джа Моранту не вистачило кількох сантиметрів, щоб забронювати за собою звання не лише головного данку року, а навіть сторіччя. Але те, що не вийшло у Моранта, зробив Янніс.

Грек із запасом кращий гравцець на Сході, але ж він навіть не увійшов у свій прайм. Його тіло дає йому просто унікальні можливості для гри в баскетбол. Він може спокійно за 5 кроків пройти увесь майданчик. Не здивуюсь, що скоро він почне забивати данки відштовхуючись від триочкової лінії. А у матчі із «Нікс» Янніс просто не помітив Тіма Хардуея-молодшого.  

Асист  десятиріччя – Леброн Джеймс

Усе геніальне дуже просто. Для гарного пасу не треба віддавати його з-за спини чи з-під ноги. Треба лише мати геніальне бачення майданчику та трошки терпіння. Саме це й показав Леброн у матчі проти своєї майбутньої команди.  

Дриблінг десятиріччя – Стеф Каррі

Крім того, що Стеф є найкращим шутером в історії, він також на рівні із Кайрі є одним із найкращих боллхендлерів Ліги. У номінацію включено два моменти, від яких просто голова йде обертом.

У обох випадках жертвою Стефа був один із найкращих захисників покоління Кріс Пол. Каррі просто познущався над «Кліпперс». А реакція Стіва Кера безцінна.  

Кросовер десятиріччя – Джеймс Харден

В останні роки Джеймс Харден перетворився у монстра по набору очок. Багато аналітиків взагалі називають його одним із найкращих атакувальних гравців в історії. Одним із найбільш вбивчих його прийомів є степбек. Трохи згодом він навіть модифікував його у подвійний степбек, але публіка не зовсім це оцінила.

А 1 березня 2018 року Борода вчинив вбивство у прямому ефірі. Під час матчу із Кліпперс гравець «вітрильників» Веслі Джонсон став жертвою одного із найбільш убивчих моментів з часів Алена Айверсона, коли той переступив через Тайрона Лью. Спочатку Харден одним рухом поклав Джонсона на паркет, зробив степбек, поспостерігав як медики констатують смерть Веслі та відправлять рідним похоронку, а потім закинув три очки. 

Блок десятиріччя – Леброн Джеймс

Тут все просто, коли американська преса називає певний ігровий момент назвою цієї дії («Кидок», «Пас», «Блок»), то це вже історія. Це ж саме було і з «Блоком» Леброна.

«Як він це зробив?» десятиріччя – Тревор Букер

Наглядний посібник як забивати, якщо до кінця володіння залишається 0,02 секунди.

Баззер десятиріччя – Кавай Ленард

Дехто щиро впевнений, що найкращим кидком у клатчі була трьоха від Рея Аллена у фіналі-2013, яка врятувала серію для «Хіт» у безвихідному положенні. Але зовсім нещодавно «веселий хлопець» Кавай Ленард увійшов історію.

«Торонто» та «Філадельфія» на рівних боролись усі сім матчів другого раунду плей-офф Східної конференції 2019 року. За 4 секунди до кінця матчу при рахунку 90:90 останнє володіння віддали Каваю, який пройшов у кут і кинув дальній двоочковий. Сирена пролунала ще у момент польоту. А потім м’яч ще хвилини 2 стрибав по дужці кільця (принаймні так здавалось тоді), поки не впав усередину.

Жодного разу в історії серія плей-офф не закривалась баззером у 7 матчі.

Національна гордість десятиріччя

Українець в НБА десятиріччя – Олексій Лень

Незважаючи на всю неоднозначність кар’єри Леня в лізі, він статистично найкращий українець в історії НБА. Так, Станіслав Медведенко був чемпіоном НБА, але він за 7 років у лізі мав показники 5,3+2,8+0,5. Лень же за аналогічний період часу має 8+6,2+0,9.

Не треба забувати й те, що Лень єдиний українець, обраний у першій п’ятірці драфту. Янніса на тому ж драфті обрали під 15 номером. Також Олексій є рекордсменом по набраним очкам в одному матчі серед українців – 33 очки та 6 з 12 триочкових.

Чи виправдав Лень усі сподівання, що на нього були покладені? Ні. Але все одно він найкращий серед українців, що грали у найсильнішій баскетбольній лізі планети.

«Українець» в НБА десятиріччя – Патрік Беверлі

Мало хто знає, але один із найбільш незручних захисників нинішньої НБА перший свій професійний сезон провів у «Дніпрі». А потрапив в Україну Патрік через те, що списував на екзамені та був виключений із університету.

У «Дніпрі» ж він запам’ятався перемогою на данк-контесті матчу усіх зірок. Европейський вояж Пета вплинув на його подальшу кар’єру та зробив його головним ланцюговим собакою ліги. Беверлі відноситься до тих гравців, яких обожнюють фани своєї команди та люто ненавидять вболівальники команд-суперниць.

Ось лише короткий перелік досягнень Беверлі:

-          Травмував Вестбрука, ставши головним ворогом кожного мешканця Оклахоми;

-          Зруйнував кар’єру Лонзо Болла у першому ж його матчі в НБА;

-          Закривав Дюранта, який на дві голови вище за Патріка;

-          Мав сутички мало не з кожною зіркою НБА.

Цього ж року доля посміхнулась Патріку. Йому дали чудовий контракт, а «Кліпперс» стали справжнім контендером.

Події десятиріччя

Вихід на пенсію десятиріччя – Кобі Браянт

У 2016 році свої кар’єри закінчували два гравці із десятки найкращих в історії – Тім Данкан та Кобі Браянт. Обидва закінчували так, як їм і личить. Тіммі просто сказав, що йде, а от Кобі влаштував прощальний тур суперзірки. У кожному матчі стоячі овації, розповіді про кожен видатний матч проти команди суперника.

А вишенькою на торті був останній матч у «Стейплс Центрі» проти «Юти». Матч мав просто шалений ажіотаж. І Кобі не підвів. В останній раз він увімкнув «ментальність Мамби» і почав робити те, за що його обожнювала каліфорнійська публіка майже 20 років. «Протягом усієї кар’єри мені казали: «Пасуй!», але сьогодні усі горлали: «Не віддавай нікому м’яч», – саме так Кобі описував останній матч.

Він набрав 60 очок. Того ж дня «Голден Стейт» оформили 73-9, але всі говорили лише про Браянта.

«Mamba out»

Данк контест десятиріччя – Данк-контест Вікенду всіх зірок – 2016

Це навіть коментувати не треба, це треба бачити. Зак Лавін та Аарон Гордон удвох зробили один із накращих данк-контестів в історії.

Рекорди десятиріччя – Клей Томпсон

Тут мав би бути Рассел Вестбрук з повторенням рекорду Оскара Робертсона по набору тріпл-даблу в середньому за сезон. Але якщо поглянути правді в очі, то цей «рекорд» лише показує егоїстичність Рассела, яка призвела до того, що від нього втекли усі його партнери. А потім і він сам відчалив від тонучого корабля під назвою «Оклахома».

Справжнім же рекордсменом десятиріччя є Клей Томпсон. За цю декаду він встановив не один рекорд. Головні з них:

-          Набрав 37 очок за одну чверть;

-          закинув 14 триочкових за матч;

-          набрав 60 (!) очок за 29 (!!) хвилин, тримаючи м’яч у руках лише протягом 90 (!!!) секунд за увесь матч.

Саме ці рекорди показують, як змінився баскетбол і що саме Клей Томпсон є одним із уособлень цієї ери.

Чемпіонство десятиріччя – «Клівленд»-2016   

У даній номінації були два головних претенденти – «Даллас»-2011 та «Клівленд»-2016 і обидва безпосередньо пов’язані із Леброном Джеймсом. У випадку Далласа Леброн наклав у штанці і злив серію Дірку, а у 2016 Леброн сам витягнув команду до чемпіонства.

То чому ж «Клівденд»? Є декілька підстав. По-перше, у тому сезоні «Голден Стейт» зробив неможливе – перевершив «вічний» рекорд Чикаго, закінчивши регулярний сезон із показником в 73 перемоги та 9 поразок. «Кавальєрс» перемогли одну із найбільш домінуючих команд в історії. Таким чином вони просто зруйнували це досягнення. Той же Скотті Піппен, захищаючи «спадок» «Буллс», казав, що рекорд по кількості перемог у регулярці не рахується, якщо команда не виграла титул.

По-друге, «Клівленд» відігрався у фіналі із рахунку 1-3. Такого не було жодного разу в історії. Вінцем серії був блок Леброна та трьоха Кайрі наприкінці матчу. Драматургія серії була однією із найкращих в історії.

По-третє, Леброн. Він видав немовірні цифри, ставши найкращим гравцем фінальної серії по усім основним показникам. Саме після цієї серії почались серйозні розмови, за які ще пару років до цього можна було отримати баскетбольну анафему, що Леброн вже скинув Джордана із трону. Саме Леброн односібно приніс трофей місту Клівленд, який не мав жодних досягнень дуже довгий час на усіх спортивних фронтах.

Особистості десятиріччя

Новачок десятиріччя – Лука Дончіч

Перед приходом у лігу Дончіча серед експертів ходила думка, що він занадто м’якотілий для НБА. Але перші ж матчі показали, що Лука недарма був одним із найкращих гравців у Європі у свої 18 років. У перший же сезон Дончіч змусив забути даллаську публіку, що Дірк виходить на пенсію. Трей Янг спробував нав’язати боротьбу за звання кращого новачка у кінці сезону, але Дончіч відірвався вже дуже далеко.

У цьому сезоні Лука вистрілив ще більше. Вже у другому сезоні він входить до п’ятірки найкращих гравців ліги та серйозно претендує на звання МВП сезону.

Тренер десятиріччя – Грегг Поповіч

Поп виграв лише одне чемпіонство у декаді, але саме у це десятиріччя остаточно оформив своє місце у пантеоні найкращих тренерів в історії. По ходу цього часу завершили кар’єри легендарна трійця Данкан-Паркер-Джінобілі, втік Кавай, але жодного разу «Сан-Антоніо» не пропускав плей-офф.

Система Поповіча вже настільки показник еталонної якості, що зараз важко знайти команду, яка б не мала людину, що вийшла із системи «Сан-Антоніо». Стів Керр має три чемпіонства, Майк Буденхольцер має звання найкращого тренера сезону, але усім цим вони мають завдячувати саме Поповічу, який привів їх у цю справу.

Гравець десятиріччя – Леброн Джеймс

Леброн ніколи не посуне Джордана із трону. Здається, він і сам з цим вже змирився. Але треба ну дуже сильно хейтити Короля, щоб не визнавати його найкращим гравцем останньої декади.

Протягом 10 років Леброн жодного разу не опускався нижче 25,3 очок, 6,2 передач та 6 підборів за гру. В середньому ж він має 26,6+7,7+7,6. Всі настільки звикли до такої монструозної стабільності Леброна, що це вже здається буденністю і перестає здаватись чимось неймовірним. Ця стабільність частіше грає не на руку Джеймсу. Він не набирає 38 очок в середньому, не робить кожного матчу тріпл-дабли, не викидує по 20 триочкових за матч. Але після Джордана у лізі не було такого гравця, який би так впливав на гру своєї команди та розподіл сил у лізі.

Наявність лише одного Леброна у ростері зробить будь-яку команду контенедром. Навіть минулого року, коли «Лейкерс» не потрапили у плей-офф, команда вважалась безумовним учасником як мінімум фіналу конференції. Але все зруйнувала травма Короля.

Можна із гнівом ставитись до спірних кар’єрних рішень Леброна, але він точно головна баскетбольна людина цієї постджорданівської епохи.

Команда десятиріччя – «Голден Стейт»

Головна і найлегша із номінацій. 5 фіналів поспіль, 3 чемпіонства. «ГСВ» залишаться в історії головною династією 10-х та однією із найбльш домінуючих команд в історії. «Воріорз» зламали код баскетболу декілька разів у різних напрямках.

У ігровому плані вони, маючи двох найкращих шутерів в історії, повністю переформатували лігу на триочкові.  А швидкість та альтруїзм гравців просто змушували глядачів та суперників дивитисьна їх гру із відкритим ротом. У плані менджменту «Воріорз» примудрились затягнути у команду із показником 73-9 одного з двох найкращих гравців покоління, а ще згодом, принаймні на папері, сформувати стартовий склад із 5 олл-старів.

Але вся чарівність НБА у тому, що ніхто не може бути на вершині вічно. Тому після років тотального домінування до «Голден Стейту» прийшов час приниження, навіть через купу травм.  

Бонус

Баскетбольний мем десятиріччя – Джордан що плаче

Аудіовізуальний мем десятиріччя – Сміх Кавая

Другие посты блога

Все посты