Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/Михайлюк знову майже не грає. Схоже, «Детройт» йому не підходить

Михайлюк знову майже не грає. Схоже, «Детройт» йому не підходить

Намагаємось розібратись у проблемах Святослава

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
1 ноября 2019, 21:46
31
Михайлюк знову майже не грає. Схоже, «Детройт» йому не підходить

Головна баскетбольна ліга планети повернулась у гру після бурхливого міжсезоння та міжнародних скандалів із китайцями. Новий сезон розпочався і для двох українських гравців – Олексія Леня та Святослава Михайлюка. І поки Лень, незважаючи на слабкі індивідуальні показники, грає у старті вогняної «Атланти», Михайлюк поки провiв лише 9 хвилин за «Пістонс». Чому так сталося і що чекає Святослава цього сезону, спробуємо розібратись далі.

«Детройт» буде боротись за місце у плей-офф

Обмін Блейка Гріффіна в «Детройт» був шоком для усього баскетбольного світу, включаючи самого гравця. Але цей обмін був частиною хитрого плану Стіва Балмера з побудови у «Кліпперс» суперкоманди з Каваєм та Полом Джорджем. Гріффін же фактично був визнаний гравцем, чия зірка вже почала згасати.  

А відправився Блейк у команду, де головним франчайзом є центровий Андре Драммонд – гравець з визначними габаритами та унікальними навичками з підбору. Але у нинішній НБА Андре рудимент, бо за 7 років в лізі він закинув аж 10 триочкових, а відсутність трьохи у центрового зараз є моветоном.

Але навіть незважаючи на все вищесказане, «Детройт» достатньо організована бойова одиниця. Минулого сезону вони застрибнули на останню сходинку, що давала можливість зіграти у плей-офф, де всуху програли Яннісу та «Мілуокі». Зараз же, як мінімум, стоїть задача повторити минулорічний успіх. Тому ні про яку перебудову та обмін Гріффіна чи Драммонда мова йти не буде.

«Пістонс» можуть як вистрілити, так і впасти на дно. Тому для нашого гравця буде важливо отримати досвід у команді, яка буде до останнього боротись за місце у плей-офф.

«Детройт» не найкраще місце для розвитку Михайлюка

Думаю, усі пам’ятають історію із обміном Святослава у «Детройт». Леброн панічно шукав собі гравців, щоб лишити «Лейкерс» на плаву. Одним із перших під роздачу потрапив Михайлюк, який взагалі не вразив своєю грою у Лос-Анджелесі, набираючи за майже 11 хвилин 3,3+0,9+0,8. Як підсумок, «Лейкерс» все ж потонули, Леброн обміняв увесь склад на Ентоні Девіса, а Свят поїхав у Детройт.

Здавалося, що зараз у українця має відкритись друге дихання і він нарешті покаже свою гру, але у «Детройті» минулого сезону Михайлюк прийняв участь лише у 3 матчах. Тренер «Пістонс» Двейн Кейсі, звичайно, зізнавався, що Святослав крутий хлопець і має гарні перспективи, а не грає лише через те, що треба давати більше хвилин ветеранам.

Втім, для Свята є нова проблема: у це міжсезоння клуб узяв у захисну лінію 31-річного Дерріка Роуза та 38-річного Джо Джонсона, який провів минулий сезон у лізі BIG-3, куди йдуть грати вже списані ветерани. Так, ДжоДжо все ж відрахували із клубу, але це був дуже тривожний сигнал для Святослава.

Є побоювання, що Михайлюк не дуже добре влився у новий клуб. Хоча Свят і не дуже активний користувач соціальних мереж, але у його інстаграмі відсутні будь-які фото з одноклубниками. Так, це може звучати трошки натягнуто, але в американському баскетболі гравці просто завалюють свої соцмережі знімками зі своїми баскетбольними друзяками. 

Чому Святослав не заграв минулого сезону?

Згадайте весну-літо 2018 року. Свят – лідер «Канзасу», який претендував на чемпіонство в NCAA, влітку потрапив до символічної збірної Літньої ліги. Українська преса і вболівальники почали слідкувати за кожним кроком і пророкувати чудову кар’єру. Все це спричинило розчарування після перших неуспіхів.

Однак головна проблема  – все ж не в Михайлюку, а в тому, що вболівальники трохи переоцінили його силу. Переоцінка потягнула за собою іншу проблему – психологію. Коли від тебе стільки очікують, справитись із тягарем непросто. Коли на Михайлюка нічого не тиснуло, він показував чудові результати. Як приклад, круті перформанси у G-лізі та переможну гру за збірну України проти іспанців у відборі до чемпіонату світу. А без впевненості баскетбольному снайперу нічого робити в НБА.

Інша проблема – це традиції НБА. У лізі є неписане правило, за яким гравцям, яких вибрали у другому колі драфту, майже не дають ігрових хвилин. Це підтвердив Двейн Кейсі, коли говорив про ветеранів. А у купі із переоцінкою та психологією це все вилилося у те, що ми побачили минулого року.

Що очікувати від Михайлюка цього року?

Сезон розпочався досить невдало – на майданчику Свят зіграв лише 9 хвилин. Але все залежить від нього самого. Якщо він переосмислить своє відношення до критики та гри, то все буде добре. Але не слід сподіватись, що він почне отримувати багато хвилин.

Крім того, на кількість хвилин Михайлюка будуть впливати результати команди. Якщо вона буде перемагати, то українця бачитимемо рідше. У НБА нікому не цікаво жертвувати можливим потраплянням у плей-офф заради розвитку молодого європейця, вибраного у другому раунді. Тож, нам потрібно вболівати за суперників «Пістонс».

Це і сталося зовсім нещодавно. Після чотирьох матчів у запасі Свят нарешті отримав свій час в останній чверті вже програного матчу проти «Торонто», де він закинув три з чотирьох триочкових. Для початку вже добре, якщо продовжить використовувати такі шанси, то зверне на себе увагу тренерського штабу.

Чи є для Святослава «план Б»? Так, і їх два. Перший – йти у Лігу розвитку і там набивати собі досвід та повертати впевненість. Цей план буде виграшним, якщо «Пістонс» все ж бачать у ньому перспективу та якщо вони втратять шанс на потрапляння у плей-офф.

Інший план полягає у тому, щоб просити обмін у команду без перспектив, яка радо прийме будь-кого на час перебудови. У Михайлюка було б набагато більше шансів на постійні хвилини в умовному «Клівленді» чи «Нікс».

Якщо ж обидва варіанти не спрацюють, то є останній і найгірший – завершення кар’єри в НБА та переїзд у Європу. Святослав був би дуже цікавим активом для багатьох топ-клубів старого світу.

Давайте будемо чесні із собою – ми самі зробили із Святослава гравця, який має одразу заграти на топ-рівні в НБА. Так, він був лідером у студентському «Канзасі», так, він увійшов у символічну збірну Літньої ліги-2018, але НБА так не працює. 

Михайлюк – гравець, якого вибрали у середині другого кола драфту. І поки, на жаль, це його реальний рівень. Але історія знає багато гравців, що були навіть незадрафтовані, але потім стали суперзірками НБА. Потрібна лише наполегливість та постійна робота. А нам залишається лише вболівати та підтримувати наших гравців.

Фото: Федерацiя баскетболу України

Другие посты блога

Все посты