Tribuna/Волейбол/Блоги/Волейбольчик/Найкраща волейбольна команда України хоче грати в польській лізі. Це не зрада

Найкраща волейбольна команда України хоче грати в польській лізі. Це не зрада

Власник «Баркому-Кажанів» відповів на наші запитання.

15 мая 2020, 18:47
13
Найкраща волейбольна команда України хоче грати в польській лізі. Це не зрада

Власник «Баркому-Кажанів» відповів на наші запитання.

Що відбувається?

Директор департаменту зі зв’язків чемпіонату Польщі з волейболу (Плюс Ліги) Каміл Складовскі заявив: «Волейбольні клуби «Берлін» та «Барком-Кажани» зі Львова надіслали заявки з прохання прийняти їх до складу Плюс Ліги.

Незабаром заявки розгляне наша наглядова рада, але вона наврядчи дозволить вперше в історію інтернаціоналізувати чемпіонат. Через спалах коронавірусу важко уявити розширення ліги і включення команд з-за кордону. Але ніколи не говори ніколи. Безумовно варто розглянути ці пропозиції». Він додав, що раніше чеські та словацькі клуби також хотіли доєднатися до чемпіонату Польщі, однак не отримали позитивної відповіді. 

За інформацією Tribuna.com, діалог про участь «Кажанів» у чемпіонаті Польщі йде кілька останніх років. І це на 90 відсотків мало б трапитися з сезону 2020/21, але плани справді поламала пандемія коронавірусу. 

Слід зазначити, що чемпіонат Польщі разом з чемпіонатами Італії та Росії входить до топ-трійки найбільш конкурентних та популярних в Європі, а збірна Польщі – одна з найкращих команд планети (двічі вигравали чемпіонат світу). «Барком-Кажани» – дворазовий чемпіон України (2017/18, 2018/19), а в нинішній регулярці йшов на першій позиції, поки сезон не зупинили. Чемпіона визначено не було. 

Колишній тренер «Кажанів» поляк Ян Сух (тренував клуб до приходу Угіса Крастіньша) в інтерв’ю Przeglad Sportowy випалив більше: «Ще коли я працював у клубі, люди говорили про ідею приєднання команди до польського чемпіонату. В Україні ця команда не має рівних, тому б хотіла спробувати себе в нашій країні.

У «Кажанів» справді сильна команда, прекрасний зал, який може вмістити понад 2 тисячі глядачів (насправді 1600, – прим. Tribuna.com). Вони перемагали на передсезонних зборах «Ресовію» та «Трефл» (польські волейбольні клуби, – прим. Tribuna.com). Давайте повернемо Львів до Польщі хоча б у волейболі». 

Насправді нічого критичного чи сепаратистького (окрім слів Суха) у цій ситуації нема. Ян вкрай невдало пожартував, але ситуацію треба прояснити.

Tribuna.com звернулася до власника та президента львівського клубу Олега Барана. Його основний бізнес – компанія «Барком», яка займається вирощуванням свиней, рогатої худоби, виготовленням та реалізацією продуктів громадського харчування (їй належать марки «Родинна ковбаска» та «Хліборія»). 

Він відповів на основні питання, пов’язані з цим переходом.

Як чемпіон України може грати в Польщі?

– До 2014 року «Локомотив» грав у відкритому чемпіонаті Росії. Австрійський «Інсбрук», з яким ми грали в єврокубках в цьому сезоні, виступає в чемпіонаті Німеччини. Така практика є світі та Європі. Ми теж давно про це думали і вели попередні розмови про це і з поляками, і з нашою федерацією. Але розуміли, що це шлях, до якого треба підготуватися і технічно, і фізично, і ментально. Тому підходили до цього питання спокійно і планомірно. 

– Це не зрада і не повний переїзд клубу до Польщі? 

– Це ніяка не зрада, а нормальна практика. Маркетингово це варіант НБА – якщо і нас, і Берлін приймуть. Це може бути рішення про розширення ліги і ділення на два дивізіони. Рівень привабливості волейболу виходить на вищий рівень. Не забувайте, що Польща – дворазовий чемпіон світу. У них найсильніший вид спорту саме волейбол. 

– В українському чемпіонаті нереально рости, бо настільки немає конкуренції? 

– Спорт в Україні взагалі переживає стагнацію. Одна з основних причин – реального чинного законодавства для спонсорства та меценатства нема. В більшості випадків це індивідуальні бажання того чи іншого власника. Все тримається на такому. Нема законодавчої норми, яка могла б громадити людей, створювати кооперацію, рух. Щоб були міські команди, які б трималися на гроні підприємців. Це не дає розвиватися ніякому спорту. Волейболу в тому числі.

Наслідки прості. Деякі команди фінансуються з обласних або міських бюджетів. Якщо людина, яка вболівала за волейбол, йде з посади, то волейбол помирає. Так було з «Новатором». І це може повторитися з ким завгодно. В Житомирі багато що тримається на голові обласної ради, який любить волейбол. Якщо завтра щось зміниться, то це зразу призведе до якихось наслідків. 

Також треба розуміти, що інфраструктура в Україні не дозволяє вивести волейбол на інший рівень. Нам обіцяють, що будуть збудовані зали в різних містах. Але навіть в Києві нема нормального волейбольного залу. Це не сприяє, щоб цей вид спорту активно прогресував.  

 

Де «Барком-Кажани» планують грати свої матчі?

Зараз «Барком-Кажани» грають матчі в чемпіонаті України та в єврокубках в палаці спорту «Галичина», який вміщає 1600 місць для глядачів. В Польщі лише два клуби не мають можливості виступати в залах більшої місткості, ніж у Львові – «Варта» (Заверце) та «Чарни» (Радом).

***

– Це болюче питання. В перспективі нам точно потрібен новий зал, але наш зал теж підійде. Розумію, що зацікавленість вболівальників буде зовсім іншого рівня, аніж в суперлізі. В Польщі всі зали є комунальними, приватних залів взагалі майже не існує в Європі. Це буде додатковий поштовх міській раді пришвидчити питання залу, щоб ми могли достойно приймати гостей і з Польщі, і з Німеччини. 

– «Локомотив» паралельно з чемпіонатом Росії грав у суперлізі. Як ви плануєте? 

– Вони грали лише плей-офф, а основну сітку не грали. Ми би теж так хотіли. Будемо погоджувати це питання з виконкомом та федерацією, щоб знайти якийсь компроміс. Це буде плюс для українського волейболу взагалі. Це дасть можливість українським гравцям мати трамплін через український клуб до європейських чемпіонатів і додасть ще більшу силу нашій збірній. 

– А як бути з потраплянням в єврокубки? 

– Це питання вирішується так: якщо ми граємо плей-офф у суперлізі, то все одно матимемо позицію в своєму чемпіонаті. Згідно цієї позиції потрапляємо або не потрапляємо в єврокубки. Конфлікту в цьому питання не повинно бути.

Які шанси потрапити в чемпіонат Польщі і коли це відбудеться?

– Польська ліга ще ніколи не приймала до себе команди з інших країн. Наскільки високі шанси, що тепер прийме? 

– Я не говорю, що це відбудеться вже зараз. Але вірю, що трапиться – через рік, чи через два. Це мрія, до котрої йду і роблю все, щоб її реалізувати. Бо це інший рівень. 

– Зрозуміло, чому це потрібно «Кажанам», але чому це потрібно Польщі? 

– Маркетингово. Плюс Ліга – це не чемпіонат від федерації, як у нас. Там є акції, окрема структура, яка займається лігою. У них є клуби, в яких середня кількість вболівальників на іграх, близько двох тисяч. Якщо додадуться клуби зі Львова та Берліна, то ця цифра може зрости. Відповідно, зацікавленість в покупці трансляцій також може зрости ще в двох країнах. Одна справа, коли грають Краків з Катовіце, а друга справа – Катовіце зі Львовом чи Берліном. Якщо це покаже, що це круто й додає додану вартість лізі, то поляки не зупиняться – можуть запрошувати чемпіонів і з інших країн. 

– Наскільки складно фінансово ввійти в польську лігу? Великі внески? 

– Навантаження на бюджет геометрично зросте. До пандемії був переконаний, що кількість туристів, яка приїжджатиме до Львова завдяки волейболу, дозволить нам звертатися до різних компаній задля спонсорства. Це дозволить нам заробляти. Моя модель не змінилася – хочу, щоб було 50-60 людей, які кожен місяць робили би нехай невеликий внесок в клуб. Відчували себе його частиною, частиною шоу, були учасниками процесу і мали з того певний зиск.

Якщо ми таки потрапимо в Плюс Лігу, то буду знайомити людей, які дотичні до клубу у Львові, з людьми, які дотичні до клубів у Польщі і є спонсорами там. Це може бути шляхом до побудови нових бізнес-стосунків. Через такі речі можна монетизувати клуб. Так можна будувати нове поле для розвитку бізнесів, волейболу і міста. 

Фото: «Барком-Кажани»

Другие посты блога

Все посты