Tribuna/Волейбол/Блоги/Волейбольчик/Волейбольні клуби з Вінниці обмінялися гравцями... на два матчі

Волейбольні клуби з Вінниці обмінялися гравцями... на два матчі

Абсурдність українського спорту в одній ситуації.

10 января 2018, 18:10
20
Волейбольні клуби з Вінниці обмінялися гравцями... на два матчі

Абсурдність українського спорту в одній ситуації.

У волейбольній суперлізі виступають 8 клубів. 5 з них мають фарм-клуби, які грають у вищій лізі. Начебто нічого страшного, але є нюанс – всі вони беруть участь в кубку України. Там їхні інтереси можуть переплітатися. Інколи доходить до абсурду.

В 1/4 фіналу «Вінниця» у Львові зустрічалася з «Барком-Кажани», а фарм-клуб «Вінниці» вдома – з чернігівським «Буревісником». 

Матчі у Львові повинні були стати центральними на цій стадії – грали друга та третя команди чемпіонату. Матчі у Вінниці мали б закінчитися перемогою «Буревісника» – 13-а команда вищої ліги проти представника суперліги. Існувала висока ймовірність того, що обидві «Вінниці» вилетять з Кубка України. Але керівництво клубу викрутилося й придумало хитромудру комбінацію. Не на майданчику. 

У Львів поїхав фарм-клуб (із кількома гравцями основи), а з «Буревісником» зіграла перша команда (з кількома гравцями фарму). Команди навіть «обмінялися» тренерами – тренер фарму поїхав до Львова, а тренер першої команди залишився на матчі з «Буревісником».

Все відбулося за запланованим сценарієм – «основна» команда спокійно програла «Кажанам» (1:3, 0:3), а її «фарм» не мав проблем з «Буревісником» – двічі по 3:0 й пробився до півфіналу кубка України. 

Серед квартету півфіналістів ВСК МХП «Вінниця» – єдиний, хто представляє вищу лігу. Та у його складі можуть з’являтися волейболісти команди, яка займає друге місце в суперлізі. 

Tribuna.com взяла коментарі у головних дійових осіб.

Андрій Льопа, голова Директорату Федерації волейболу України:

«У «Вінниці» є фарм-клуб і вони скористалися цією опцією. Все законно. Для цього й створені фарм-клуби. Але логічно й зі спортивної точки зору це неправильно та некрасиво. «Новатор», «Локомотив», «Юракадемія» та «Барком» також при потребі могли б скористастися такою можливістю – вони мають фарм-клуби. Юридично вони б усі були праві.

За основну команду «Вінниці» заявлено 7 гравців. Три гравці, які заявлені за основну команду, можуть одночасно знаходитися на майданчику під час матчу фарм-клубу. Всіх решту волейболістів «Вінниця» заявила на вищу лігу через фарм-клуб. Це робиться тому, що там за гравця йде менша плата, ніж в суперлізі. І клуби економлять бодай на цьому – створюють фарм-клуби, заявляють волейболістів на вищу лігу, а випускають у суперлізі.

Тепер ми хочемо внести зміни до регламенту, прописати певні обмеження для гравців. У наступному році такого вже не буде».

Васіф Талибов, головний тренер основної команди «Вінниці»:

«Керівництво клубу поставило завдання вийти в півфінал кубка. Тому ми зробили так, як зробили. Це ж абсолютно законно. Але згоден – по-спортивному це не зовсім правильно. Люди ж заявлені на вищу лігу, то в чому проблема?

Не знаю, яким складом зіграємо у півфіналі. Подивимося, які будуть справи в чемпіонаті. Розберемося».

Другие посты блога

Все посты