Tribuna/Киберспорт/Блоги/ASUS/Як Україна опинилася серед лідерів світового кіберспорту

Як Україна опинилася серед лідерів світового кіберспорту

Формуємо відповідь разом з ASUS.

Блог — ASUS
Автор — Олег Мищук
26 марта 2021, 21:39
35
Як Україна опинилася серед лідерів світового кіберспорту

В Україні зараз близько тисячі кіберспортсменів, які за роки професійної кар’єри заробили понад 16 мільйонів доларів. Це об’єктивний показник високого рівня розвитку кіберу в Україні, якому передували 20 років боротьби за державне визнання, перемоги в найпотужніших турнірах та проведення івентів із призовим фондом у 3 мільйони доларів. 

Разом з ASUS розбираємось, чому кіберспорт в Україні не лише популярний, але й успішний.

Комп’ютерні клуби в нульових стали каталізатором створення кіберспортивних організацій та проведення перших турнірів

Перші турніри в Україні проходили в невеликих комп’ютерних клубах, здебільшого в підвальних приміщеннях. Призами на таких турнірах могли бути не тільки невеличкі призові, але й ігрові девайси або безоплатний час за комп’ютером.

В кіберосередку поступово сформувалися сильні команди в різних дисциплінах, що вже мали на меті монетизувати власні перемоги. Таких команд усе ще було небагато: гравцям потрібні були фінансові вливання, а на той момент вони були мінімальними. Додавалася і проблема нерозуміння перспектив кіберу з боку сім’ї. Деякі гравці були змушені з цих причин піти з кіберспорту.

Але андерграундний дух комп’ютерних клубів, як не дивно, розв’язав цю проблему – в місцях проведення перших турнірів з призовими в 100 доларів чи нову клавіатуру познайомилися, обмінялися думками, планами та можливостями перші меценати кіберу в Україні. І вже колективними зусиллями покривали призовий фонд, організовували перші трансляції турнірів, відправляли тогочасних топів на міжнародні змагання. 

Це призвело до двох ключових подій історії нашого кіберу – появи агенції з проведення кібертурнірів StarLadder та відкриття у 2010 році кіберарени у Києві.

Перші великі перемоги українців в Dota 2 і Counter-Strike привели у кіберсферу України великих спонсорів

Структура кібердисциплін полягає в такій схемі – компанія-розробник формує календар потужних турнірів на наступний рік, а потім роздає права на проведення цих турнірів приватним організаторам. Вже на місці все влаштовують: проводять відбори до фінальної стадії, орендують зал під певну кількість глядачів, підтримують ігрові сервери, займаються логістикою для команд та глядачів-іноземців.

Ключові принципи вибору місця проведення турніру – кількість гравців у регіоні (потенційних глядачів на арені), успішність кіберспортсменів із цього регіону (фанатам на арені треба ж за когось вболівати), фінансова спроможність організатора (розробник хоче бути впевненим, що оператор турніру виплатить у термін усім призові та зарплатні). 

Після перемог NaVi в Dota 2 і Counter-Strike турніри в Україні однозначно отримали сенс. Київська кіберарена стала місцем щорічних турнірів від компанії StarLadder, пізніше активну роботу на українському ринку розпочав ще один потужний оператор – WePlay Esports.

За останні 4 роки в Україні пройшли два потужних LAN-турніри з Dota 2:

– The Kiev Major у 2017 році прийняв палац «Україна». 16 команд розіграли 3 мільйони доларів, а всі квитки на змагання розкупили за 20 хвилин;

– WePlay! Bukovel Minor став останнім значним офлайн-турніром 2020 року до початку карантинної паузи. 8 команд боролися за 300 тисяч доларів на території карпатського курортного центру.

А ще варто згадати про суперпотужний турнір у Києві з PUBG – у 2018 році на зорі популярності цієї гри 16 команд зі всього світу розіграли 100 тисяч доларів. Це був перший турнір, який провела не компанія-розробник гри, а приватна організація: нею став StarLadder. Спеціально під турнір повністю перебудували київську кіберарену, а на відкриття приїхав творець гри Брендан Грін. 

Natus Vincere – світовий бренд, що уособлює успіхи українського кіберспорту

Навіть далекі від кіберспорту люди знають бренд NaVi, а вже в осередку фанатів кіберу NaVi – легенди.

NaVi були створені у 2009 році навколо команди з Counter-Strike. До першого складу NаVі увійшли Edward, markeloff, starix, ceh9 і Zeus, а менеджером став ZeroGravity. Уже в перший рік існування команди було завойовано 8 титулів, а сам колектив через неординарний активний стиль гри став одним із найпопулярніших у світі.

У жовтні 2010-го NаVі створили команду з DotA. І так само вже в перший рік існування зірвали куш – Dendi, XBOCT, LighTofHeaveN, ArtStyle і Puppey виграли The International з Dota 2 (гра тільки з’явилася на ринку, й одразу влетіла в професійний кіберспорт величезним турніром із мільйонним призовим для переможців).

У наступні роки NаVі створювали склади з StarCraft, FIFA (колишня зірка команди Yozhyk за 8 років у NaVi входив в топ-гравців світу), Heroes of the Storm (були в півфіналі чемпіонату світу), Hearthstone (гравець команди став чемпіоном світу-2015), World of Tanks (виграли понад 20 турнірів), League of Legends, Quake, Paladins (стали чемпіонами світу-2018), Apex Legends, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege (виграли сезон 2019 року), Fortnite, PUBG.

Команди NаVі з СS:GO та Dota 2 – одні з найпопулярніших у світі. За більш як 10 років всередині обох дисциплін вони активною медійною роботою привели до світу професійного кіберу велику кількість українців та іноземців. Зараз у СS:GО NaVi займають перше місце у світовому рейтингу, а склад з Dota 2 нещодавно виграв OGA Dota Pit, що надає змогу команді готуватися до перших офлайн-турнірів за більш як рік у когорті топових в європейському регіоні.

Уваги заслуговує і діяльність очільника NаVі Олександра Кохановського з налагодження комунікації з питань кіберу з владою та реалізації наддорогих кіберпроєктів. Кохановський створив Українську професійну кіберспортивну асоціацію (UPEA) та за 42 млн доларів разом з партнерами викупив центральний столичний готель «Дніпро» для створення першого у світі кіберспортивного готелю.

Діяльність приватних федерацій кіберспорту України змусила навіть державу сформувати план розвитку

Організаційно все розпочиналося саме з діяльності двох великих організацій, що позиціювали себе як ФКУ. 

Федерація кіберспорту України (Ukrainian Esport Federation, UESF) була створена у 2017 році в Дніпрі, а її регіональні представництва були відкриті у 23 областях України. Серед її членів були такі легенди українського кіберу, як Єгор «markeloff» Маркелов, Арсеній «сeh9» Триноженко, Олексій «xaoc» Кучеров, Кирило «ANGE1» Карасьов. 

З 2018 року в країні почала свою діяльність ще одна Федерація кіберспорту (Esports Ukraine), яка також почала активно створювати власні ланки територією України. У 2020 році федерації об’єдналися в одну організацію, бо ставили на меті абсолютно спільні цілі – розвиток та підтримку кіберспорту у регіонах.

З 2018 року федерації провели понад 250 турнірів і розіграли кілька мільйонів гривень призових. UESF відкрила дві суперсучасних кіберарени в Дніпрі й Харкові, а наприкінці 2020-го запустила першу україномовну студію для висвітлення своїх турнірів. А вже після офіційного визнання кіберу вони провели й перший національний Кубок України з CS:GO.

З 2018 року представники UESF вели переговори з Міністерством молоді та спорту України на рахунок державного визнання. У вересні 2020 року відповідне рішення було прийняте.

Кіберспорт розвивається глобально, в ньому немає регіональних чи державних меж. Але український кібер робить великий позитивний внесок в світові тенденції геймінгу. Це відбувається і після чергової перемоги NаVі, і після чергового рекорду S1mple за переглядами на Twitch, і навіть після того, як іноземці на The Kiev Major вибирають собі сувеніри на прилавках палацу «Україна». 

***

Для того, щоб Україні стати кращими у світі по кіберспорту – потрібні інвестиції. Для того, щоб особисто бути кращим серед усіх – потрібно перемагати найсильніших. Саме для цього компанія ASUS розробила нову ігрову модель ноутбука ROG Strix Scar 15

Головні фічі:

  • Найшвидший у світі дисплей для ноутбуків. ROG Strix SCAR 17 може бути оснащений дисплеєм із частотою оновлення до 360 Гц і часом відгуку 3 мс.
  • Нове покоління платформи AMD Ryzen™ і графічних процесорів NVIDIA. Відеокарта до GeForce RTX™ 3080 для ноутбуків і мобільний процесор AMD Ryzen™ 9 5900HX виводять продуктивність на новий рівень.
  • Оптико-механічна клавіатура, що поєднує в собі швидкісний відгук і високу надійність.
  • Покращена мобільність. Зменшена на 7% площа, акумулятор підвищеної ємності (90 Вт⋅год), підтримка швидкого заряджання та адаптерів живлення Type-C потужністю до 100 Вт.

Кіберспорт давно вже не просто розваги. Але якщо розважатися, то на чомусь хорошому:)

Фото: WePlay!, StarLadder, «Чемпіонат»