Tribuna/Футбол/Блоги/Any given Sunday/Ліга екстрасенсів: турнір, якого не вистачає українському футболу

Ліга екстрасенсів: турнір, якого не вистачає українському футболу

Я вже бачу це рішення КДК, надруковане на офіційному сайті Федерації футболу. «Скасувати жовту картку футболісту Н. (команда «Х»), яка була видана арбітром у матчі проти команди «Y» за неспортивну поведінку. Визнати рішення арбітра помилковим.» А сталося от що. У 10-му турі «Змішаної Бізнес-Ліги українського футболу» або ж «Ліги екстрасенсів України» футболіст Н. потягнув за косичку футболістку М., за що удостоївся попередження. Як потім визнав Н. у своєму інтерв’ю, мотиви його були суто особистого характеру. Це вплинуло на...

Блог — Any given Sunday
27 июня 2015, 13:20
1
Ліга екстрасенсів: турнір, якого не вистачає українському футболу

Володимир Звєров – про те, де треба зібрати всі українські клуби, для яких гра на ставках важливіша за гру у футбол.

Футбольна весна завершила поділ учасників процесу на тих, кому довіряєш, і тих, кому «не дуже». Мій скромний і невідшліфований варіант – створення «Ліги екстрасенсів». Запустимо туди за вищеописаними критеріями по кілька «найталановитіші» команди U-19 та U-21, частину першої та другої ліги. І нехай за віковим та гендерним принципами буде невеличка нестиковка, нехай доведеться помучитися над написанням регламенту… Нехай стадіонів мало, але маю переконання – у такому чемпіонаті якість полів буде далеко не головним чинником. Команди, на які в конторах та на біржах бомбардують нереальні суми, спокійно гратимуть свій окремий чемпіонат, вирішуватимуть локальні завдання. А у країни, з яких здійснювалися шалені ставки, нескінченним потоком йтиме валюта із контор Малайзії, Сингапура чи Мальти. А раптом серед тих країн є Та Єдина Особлива, яка існує у перманентній грошовій кризі. Та Єдина, ринку якої ще ніколи не заважав іноземний «кеш»! Схема має право на життя – команди вирішуватимуть свої завдання. Їхні гравці, як у найнуднішому офісі ходитимуть на роботу від дзвінка до дзвінка, без творчого прогресу і без перспективи стати гарним футболістом.

Я вже бачу це рішення КДК, надруковане на офіційному сайті федерації футболу. «Скасувати жовту картку футболісту Н. (команда «Х»), яка була видана арбітром у матчі проти команди «Y» за неспортивну поведінку. Визнати рішення арбітра помилковим».

Команди, на які в конторах та на біржах бомбардують нереальні суми, спокійно гратимуть свій окремий чемпіонат

А сталося от що. У 10-му турі «Змішаної Бізнес-Ліги українського футболу» або ж «Ліги екстрасенсів України» футболіст Н. потягнув за косичку футболістку М., за що удостоївся попередження. Як потім визнав Н. у своєму інтерв’ю, мотиви його були суто особистого характеру. Це вплинуло на скасування дисциплінарного покарання. Ну і добре, а то Н.  через перебір карток пропускав би наступний тур, в якому йому команда гратиме проти своєї ж «молодіжки» U-21.

Матч чоловічої команди “X” та жіночої “Y” був центральним у 10-му турі і завершився перемогою жінок 4:2. Причому, до 70-ї хвилини мужики вели 1:0, але потім прокинувся легендарний жіночий характер. Залізні леді за 15 хвилин забили 4 м’ячі. Всі – після жахливих помилок чоловічої оборони, один – з пенальті. У букмекерських конторах «тотал більше 4,5 голів» стояло 150 тисяч євро, і всі ставки зіграли. Шалено пощастило «бетторам», бо чоловіча оборона не встояла перед гендерним натиском саме у той час, коли коефіцієнти скочили до максимуму.

Треба буде дуже постаратися, щоб у «Лізі екстрасенсів» програти на тоталізаторі. Це був би унікальний чемпіонат, де на результат ставлять виключно екстрасенси. І щоразу кладуть суми, аналогічні топ-поєдинкам іспанської примери чи англійської прем’єр-ліги. Ось на  матч 8-го туру між двома командами U-19 грошей стояло 200 000 євро, а значить, за популярністю він не поступався мадридському дербі. Єдина відмінність: «беттори» з усього світу програли на мадридському дербі купу грошей, а у нашій лізі всі виграли. Ну ніби знали наперед результат. Екстрасенси, їй богу.

Створення «Ліги екстрасенсів України» погодив би на екстреному засіданні виконком Федерації футболу. Там таки затвердили склад і кількість учасників. За рангом чемпіонат є четвертим – поступається класом УПЛ, першій та другій лігам. Але ні його учасники, ні вищезгадані провидці не дуже цим переймаються. Важливе полегшення в умовах складних часів – представникам цієї четвертої ліги однаково, де тренуватися, на яких полях грати, їх не цікавить уболівальницький резонанс. Вони грають лише для себе і для екстрасенсів, яким  регулярно приносять прибуток. 

Жаліються, що з чемпіонатів U-21 і U-19 скоро нікого буде брати в команди найвищого дивізіону

Свою готовність взяти участь у такому чемпіонаті висловили б команди, на які в сезоні 2014-2015 методично ставилися аномальні суми і які були абсолютними улюбленицями букмекерів усього світу. Наприклад, команда «О» заявилася б усіма трьома складами – основою, U-21 та U-19. Команда «Г» презентувала дублерів та юніорів. Щастя привалило команді «М», яка останні років чотири мріяла про створення такого небаченого серед футбольних чемпіонатів аналогу. З полегшенням, ніби повернулася поверненням додому, видихнула команда «Е», хоч і понизилася із Другої ліги в «ЛЕУ». Із жіночої ліги заявилося кілька колективів.

Цей чемпіонат на транслювали б по ТБ, в інтернеті. Лише текстові трансляції. Екстрасенсам того вистачає. Вони просто кладуть руку на монітор і в перервах між заряджаннями води заряджають на «тотал більше».

Як вам такий розвиток?

Ні ви, ні я у сезоні 2014/15 не стежили за жіночим чемпіонатом України з футболу. Ні ви, ні я без шпаргалки не назвемо і трьох учасників змагань. Але мені тут порадили звернути увагу на суми, які крутяться в жіночому чемпіонаті України.

Звичайний собі матч звичайного жіночого чемпіонату України, який за грошовою популярністю переважив «Шахтар» – «Динамо» і поступається лише іграм за участю дублерів та юніорів «Олімпіка» і «Говерли». Зверніть увагу, хтось поставив один платежем близько 26 тисяч доларів.

Тож повернуся до ідеї «Ліги екстрасенсів». З такими сумами саме час заявлятися на престижний турнір. Хай панянки та їхні тренери шліфують майстерність. Упевнений, тамтешні чоловічі колективи, якщо й відчуватимуть дискомфорт, то недовго. Один мій знайомий футболіст колись виступав за збірну України U-17 і грав кілька спарингів проти жіночої збірної України. І нічого страшного, зіграв, корона не впала. Єдине, тренер просив на стандартах зіграти з дівчатами «поплотнее, корпус в корпус».

Ми з вами прості люди, майбутнє передбачати не вміємо – ставимо на УПЛ, на перемогу фаворита в матчі проти аутсайдера. Ставимо й іноді програємо, бо ж футбол буває несподіваний. А тепер уявіть чемпіонат, в якому передбачаються наперед геть усі рахунки, переможці, кількість забитих м’ячів! Байдуже, серед чоловіків, жінок, чи юніорів.

Звичайний собі матч жіночого чемпіонату України за грошовою популярністю переважив «Шахтар» – «Динамо»

Постійні «дивні» матчі певних команд із аномальними сумами поставлених грошей і підозрілим рухом ставок зараз не бачать тільки ті, кому це бачити не вигідно. І фактів у ЗМІ виплило достатньо. Комітет етики та чесної гри ФФУ зібрав потужну базу фактажу, відтак передаватиме документи в КДК, який вирішуватиме питання санкцій. Під підозрою один матч УПЛ та один першої ліги. А як чинити із чемпіонатами молоді та дублерів, зі жіночим турніром врешті-решт? Чи є сенс, наприклад, карати зняттям очок у турнірах, де, власне, кількість очок не грає найважливішої ролі? Немає. Яка різниця командам U-19 і U-21, скільки з них очок знімуть – 3, чи 9, чи 39? Ну що їм ті санкції, коли у декого баланс забитих-пропущених скоро піде на мінус сотню? Не смішіть мої гетри.

Хтось оцінить мою скромну пропозицію з долею жарту, а хтось узагалі подумає, що автор «приїхав». А я скажу, що мав бесіди із кількома керівниками клубів Прем’єр-ліги. Вони приватно жаліються, що з чемпіонатів U-21 і U-19 скоро нікого буде брати в команди найвищого дивізіону. Так, є школи «Динамо», «Шахтаря», «Дніпра», але навіть за бажання віддавати ними гравців в оренду, на усіх не вистачить. А з інших молодіжок просто бояться брати людей. І це при достатній кваліфікації і перспективності багатьох із них. Бояться, що гравці вже інфіковані «чорними» ділками. Бояться, бо не знають, чи можна тепер молоді довіряти. Бояться, бо у свої 18 при офіційній зарплаті у кілька тисяч гривень, він купує шостий iPhone і одразу ж викладає фото покупки в соцмережі.

У багатьох клубах УПЛ (по основах і молодіжках) та першої ліги знають конкретні прізвища футболістів, які «грали» на контору. І багатьох повиганяли без чіткого офіційного пояснення причини або ж із розмитим формулюванням. Тут марно чекати правди, бо:

–          керівництво в курсі і підтримує дії гравців;

–          керівництво не підтримує дії гравців, але інформацію про махінації здобуло незаконним шляхом (прослуховування телефонів, тощо);

–          керівництво не має «залізних» доказів і боїться скандалу;

Федерація футболу зараз працює над встановленням порядку на стадіонах. Кажуть, хочуть загородити сектори найбільш буйних залізними ґратами. Шановні керівники українського футболу, пропоную вам до розгляду створення окремого чемпіонату за ґратами. Нехай собі екстрасенси грають, а ми будемо дивитися нормальний футбол.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Про журналістику
18 октября 2016, 17:58
2
Все посты