Tribuna/Футбол/Блоги/Any given Sunday/Політ Політила. Чи отримає «Дніпро» другого Ротаня?

Політ Політила. Чи отримає «Дніпро» другого Ротаня?

«Дніпро» здійснив продуманий трансфер. +1 до мобільного півзахисту. Свіжість і варіативаність у центрі поля - ось на що розраховує Хуанде Рамос, ось чого чекає іспанець від Сергія Політила. А може він вирішив зліпити для «Дніпра» нового Ротаня?

Блог — Any given Sunday
2 июля 2013, 21:25
4

 

Він отримав заслужене підвищення. Звичайно, на свій страх і ризик (але інакше й бути не може) Сергій Політило перейшов до «Дніпра». «Страх» і «ризик» мають єдине обличчя. Воно сидить на лавці запасних і сумно споглядає, як старі кадрові напрацювання Хуанде Рамоса тужаться над результатом.

Політило прийшов у момент, коли основа «Дніпра» встигла сформуватися, по-футбольному здружитися, і так само по-футбольному отримати по голові. Команда, яка давно не входила у футбольну весну з трьох фронтів, забула – одного двигуна для рішення усіх турнірних питань замало. Звичайно, я про Руслана Ротаня, у всіх сенсах центральну тактичну фігуру, найуспішніші матчі якого у попередньому сезоні неодмінно збігалися з найкращими перемогами команди.

Політило уміє бути таким двигуном на своєму пристойному, як для чемпіонату України, рівні, і це зараз важливо для «Дніпра». Руслан Ротань, проскакавши молодість на усіх можливих позиціях атакувальних хавбеків, лише з настанням футбольної зрілості перейшов на місце опорника. Козир 24-річного новачка «Дніпра» – для нього центр поля рідна стихія. Ротаню восени 32, в силу досвіду він може і мусить своїм прикладом посприяти Політилу швидше прогресувати. Адаптація новачка однозначно затягнеться. Із членами основної команди він по-справжньому познайомиться лише за кілька днів, після їхнього повернення зі зборів. Не маючи візи, Політило залишився тренуватися з дублем «Дніпра».

Отже, як розглядати Сергія? Як дублера Ротаня, чи заміну з перспективою на ті три зумовлених контрактом сезони? Перший варіант вважаю більш логічним. Заскочити сходу до основного складу Політило не зможе – як мінімум дві причини (адаптація, зіграність колективу) уже названі. Швидше за усе, на старті чемпіонату його чекає обкатка дублем. Звикне, набере форму, а що далі? Нинішнього Ротаня з основи може витіснити хіба що Андреа Пірло, та й не факт, що це сподобалось би дніпропетровським уболівальникам. Ми ж говоримо не лише про ігрові навички, а й про духовне лідерство.

Дай Боже Руслану міцного здоров’я, однак є іще один аспект – дискваліфікаційний. Минулого сезону Ротань хапнув 8 жовтих карток, відтак три поєдинки пропустив. За відсутності капітана у старті на його позиції як правило виходили Сергій Кравченко або Джаба Канкава. Але «виходили» не означає виконували функції. Кравченко діяв на полі у схожій манері, та виглядав об’єктивно слабше Ротаня. Канкаві Хуанде Рамос рідко коли дозволяв маневрувати за межами руйнівної стихії.

Функції, які Політило виконував у «Чорноморці», дуже схожі на функції Ротаня. Я не кажу «ідентичні», бо не маю прав ні словесно клонувати капітана «Дніпра», ні забирати у Політила його футбольну особистість. Та, погодьтеся, їхні спільні ігрові риси лежать на поверхні. Першочергово, манера розпочинати атаки. Якщо Ротань однаково сильний у грі обома ногами (що підтверджує виконанням штрафних та кутових лівою та правою залежно від позиції), то Політило 95% своїх загострювальних дій виконує лівою. Решти п’яти відсотків вартий хоча би гол у ворота «Іллічівця».

У той же час, в «Чорноморці» Роман Григорчук часто звільняв Політила від, здавалося, життєво необхідної функції центрахава – забирати м’яч. У матчі 20-го туру проти «Карпат» центральний півзахисник Політило не зробив жодного відбирання, зате вкрай продуктивно відіграв на розвиток атак. Як у такому випадку оцінювати його дії? Якщо Рамос бачить у ньому підміну втомленому/дискваліфікованому Ротаню, необхідно першочергово розвинути у Сергієві навички «собаки» центра поля. 

 

Найцікавіший варіант – одночасний вихід на поле обох півоборонців. Ротаня, звичайно, на своєму місці. Політила – у групі атаки. Мені легше уявити Політила центрафорвардом, ніж фланговим хавбеком. Вочевидь, це його позиція буде десь посередині між відтягнутим форвардом (Селезньов) і вістрям (Зозуля). Тобто там, де найчастіше виходить Джуліано. Щодо бразильця – він без проблем відсунеться праворуч. Джуліано незалежно від номінальної позиції продуктивний на усіх фронтах атаки.

Думаю, варто додати варіант пожежний. Це коли Ротаню доведеться закривати ймовірну проблему в центрі захисту, що капітан «Дніпра» робив неодноразово. Тоді перед Політилом відкриється увесь спектр можливостей. Про таких крайків-блискавок як Матеус і Коноплянка у «Чорноморці» він і мріяти не міг. Але для цього, повторюю, треба навчити Політила якісно і багато відбирати.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Про журналістику
18 октября 2016, 17:58
2
Все посты