Tribuna/Бокс/Блоги/Let’s get ready to rumble!/Girl power: жінки-чемпіонки, які підкорили світ боксу

Girl power: жінки-чемпіонки, які підкорили світ боксу

Автор — Anna Krivko
4 ноября 2019, 18:40
6
Girl power: жінки-чемпіонки, які підкорили світ боксу

Бокс - традиційно чоловічий вид спорту. Та нарешті настав час, коли гендерні стереотипи стираються й дівчата можуть займатися тим, що їм подобається, навіть якщо улюблене заняття залишає синці на обличчі та трохи не вписується у стандарти того, якою повинна бути “справжня жінка” (цікаво, “несправжня жінка” - це яка?).

До цього списку я додала спортсменок, які своєю майстерністю, наполегливістю та любов'ю до боксу довели, що жінки можуть бути успішними не тільки у фігурному катанні, художній гімнастиці чи тенісі, а й в єдиноборствах. А ще ці жінки надзвичайно мене надихають. Відразу кажу: я не порівнюю їх з чоловіками боксерами і не хочу довести щось типу “жінки кращі за чоловіків!”. Я просто хочу показати, що справжнім бійцем може бути не тільки чоловік. Тож, ось мій список чемпіонок, яких сміливо можна назвати Wonder Woman.

Сесілія Брекхус

Для мене Сесілія Брекхус у боксі - це Серена Вільямс у тенісі. Легенда. Сесілія стала першою жінкою, якій вдалося стати абсолютною чемпіонкою світу. З 2009 року вона володіє титулами WBC і WBA, з 2010 - WBO, а з 2014 - IBF. Її рекорд також вражає: жодної поразки за всі 35 боїв. У 2017 році Сесілію Брекхус було визнано боксеркою року за версією BWAA. До речі, з 2015 року Сесілія Брекхус представляла українську промоутерську компанію братів Кличків K2 Promotions. У жовтні цього року, вона підписала контракт з Matchroom Sport.

До приходу у бокс Сесілія успішно проявила себе у кікбоксингу. Спортсменка ставала чемпіонкою Європи WAKO і чемпіонкою світу WAKO у розділі семі-контакт.

Тож, недарма Сесілія називає себе First Lady of Boxing.

Кеті Тейлор

Ще одна абсолютна чемпіонка світу з боксу. 1 червня 2019 року Кеті стала володаркою титулів WBC, WBA, WBO та IBF у легкій вазі. А 2 листопада 2019 року Тейлор дебютувала у першій напівсередній вазі. Дебют пройшов успішно - Кеті відібрала титул чемпіонки світу за версією WBO у Крістіни Лінардату.

Займатися боксом Кеті почала у 12 років. Спортсменка тренувалася під керівництвом свого батька, який був успішним боксером-любителем. Кеті стала першою успішною боксеркою з Ірландії. Навіть Конор Макгрегор пишається її успіхами.

Крім боксу, чемпіонка захоплюється футболом. Вона навіть виступала за жіночу збірну Ірландії на чемпіонатах Європи та світу.

Кларесса Шилдс

Перед тим, як підкорити професійний бокс, Кларесса розривала всіх у любителях. Посудіть самі: золото на Олімпіаді у 2012 і 2016 роках (вперше серед американських боксерок), перше місце на чемпіонаті світу в 2015 і 2016 роках, золота медаль на Панамериканських іграх у 2015 році. Варто зазначити, що першу перемогу на Олімпіаді боксерка здобула в 17 років.

Дебют Кларесси на професійному ринзі відбувся у 2016 році. З того часу вона встигла стати абсолютною чемпіонкою світу в середній вазі, а також завоювати титули WBC та IBF у 2-й середній вазі.

Нещодавно Кларесса заявила, що рівняється на Василя Ломаченка:

“Я намагаюся побити рекорд великого боксера Василя Ломаченка, який став чемпіоном в 3-х вагових категоріях за 12 поєдинків. Я збираюся досягти того ж, але за 10 боїв. Як я можу себе з ним порівнювати? У мене дві золоті олімпійські медалі, як і у нього. У любителях я також програла один бій і скоро буду битися за пояс в третій ваговій категорії. Ми обидва чудові”.

Однак, 10-й бій у профі-кар'єрі Кларесси довелося відкласти. Під час зважування представник команди Шилдс почав сваритися з Алі Баширом, тренером її суперниці Івани Хабазін. У результаті сутички Алі Башир отримав перелом лицьових кісток.

Аманда Серрано

Аманда Серрано - перша і на даний момент єдина жінка, яка ставала чемпіонкою світу з боксу в більш, ніж 4-х вагових категоріях (їй вдалося завоювати титул в 7-ми категоріях). Ось всі її звання: чемпіонка у 2-й найлегшій категорії за версією WBO; чемпіонка у найлегшій вазі за версією WBO; у 2-й найлегшій вазі за версією WBO; у напівлегкій вазі за версіями WIBA і WBO; у 2-й напівлегкій за версією IBF; у легкій за версією WBO і в 1-й напівсередній за версією WBO. Крім того, Аманда - тимчасова чемпіонка світу WBC у напівлегкій ваговій категорії.

Спортсменка поєднує виступи у боксі та у змішаних єдиноборствах. У 2018 році вона дебютувала в ММА, тоді поєдинок завершився нічиєю. За словами Аманди, вона вирішила спробувати себе в ММА через те, що у змішаних єдиноборствах жінки отримують більше визнання та грошей, ніж у боксі.

Аліна Шатернікова

Я не могла не додати нашу чемпіонку до цього списку. За свою спортивну кар'єру Аліна Шатернікова змогла завоювати титул чемпіонки Європи з професійного боксу за версією WIBF, а також двічі ставала чемпіонкою світу.

Зараз вона розвиває вітчизняний професійний бокс у якості віце-президента Ліги професійного боксу України. Крім того, Аліну Шатернікову можна побачити на різноманітних телепрограмах, де вона ділиться своїми прогнозами на бої та коментує поєдинки.

Лейла Алі

Лейла Алі - донька легендарного Мухаммеда Алі. Певно, гени даються взнаки. І хоча її боксерські досягнення не такі визначні, як у батька, вона заслуговує на повагу. Лейла ставала чемпіонкою за версіями IBA, WIBA та IWBF. На професійному ринзі вона провела 24 бої, не програвши жодного разу. 21 поєдинок вона закінчила достроково. Для того, щоб перемогти у першому бої Лейлі знадобилася всього 31 секунда.

Зараз екс-чемпіонка веде блог про здоровий спосіб життя, а також має власний бізнес - магазин корисних продуктів і вітамінів. Крім того, Лейла випустила 2 книги “Reach! Finding Strength, Spirit, And Personal Power” і “Food For Life”.

Звичайно, це не всі видатні чемпіонки, а тільки ті, за чиєю кар'єрою я активно стежу. Загалом, жіночий бокс виходить на новий рівень і збирає все більше прихильників. Якщо ж ви досі думаєте, що жінка може тільки виховувати дітей, варити борщ і бути прикрасою свого успішного чоловіка, а дівчата, які займаються боксом - “мужички”, “жахливі” та “несправжні жінки”, вам точно варто переосмислити свої погляди і точно не варто розмовляти зі мною (бо мене вже тіпає від цих сексистських тверджень!). Я думаю, що чемпіонкам також це набридло. Та я бачу, що користувачі Tribuna.com прогресивні й погоджуються з тим, що жінки можуть бути успішними в боксі та їхні заслуги нічим не гірші за чоловічі. Правда ж?:)

Другие посты блога

Все посты